Δράσεις αλληλεγγύης, «άνοιγμα» στην Εκκλησία

* Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ 2484 ΡΟΤΑΡΙΑΝΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΣΠΑΣΙΔΗΣ ΣΤΗΝ «Ε» * ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2018 22:06
Ο κ. Ασπασίδης με μέλη των Ρόταρυ Λάρισας και το λεύκωμα που εξέδωσαν πρόσφατα για τη δράση τους πανελλαδικά. Ο κ. Ασπασίδης με μέλη των Ρόταρυ Λάρισας και το λεύκωμα που εξέδωσαν πρόσφατα για τη δράση τους πανελλαδικά.

«Στόχος μας είναι να έρθουμε πιο κοντά στην Εκκλησία. Είναι μύθος αυτό που ακούγεται ότι πρέπει να είσαι άθεος για να μπεις στους Ρόταρυ. Απεναντίας οι πόρτες των Ρόταρυ είναι ανοικτές από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι πιστεύουν, πρέπει να είναι σωστοί επαγγελματίες και γενικότερα να είναι χρηστών ηθών, να μην έχουν το παραμικρό ψεγάδι στην κοινωνία».

Αυτό σημειώνει σε συνέντευξή του στην «Ε» ο διοικητής της 2484 Ροταριανής Περιφέρειας Θεόδωρος Ασπασίδης, ο οποίος βρέθηκε στη Λάρισα και τη Θεσσαλία και συναντήθηκε με εκπροσώπους τοπικών φορέων.

Ο κ. Ασπασίδης, ο οποίος έχει διατελέσει πρώην νομάρχης Φλώρινας, Καβάλας και πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης αναφέρεται και στη Συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία των Σκοπίων με επικριτικά λόγια για τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Όσον αφορά στη δράση των Ρόταρυ στην περιοχή μας, αλλά και πανελλαδικά, ο διοικητής της 2484 Ροταριανής Περιφέρειας δήλωσε πως δίνεται ιδιαίτερη βαρύτητα σε προγράμματα προληπτικής ιατρικής, πάντα βασισμένα στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες.

Η συνέντευξη

-ΕΡ: Κύριε Ασπασίδη, καλώς ήρθατε στη Λάρισα, η οποία διαθέτει δραστήριους Ροταριανούς…

Απ: Πράγματι, στη Λάρισα υπάρχουν δύο Όμιλοι. Ο παλιός ο «Ανατολικός» με μεγάλη προσφορά διαχρονικά στην τοπική κοινωνία και από τον περασμένο Απρίλιο δημιουργήθηκε ο Όμιλος του «Πηνειού ποταμού», με εξίσου ενθουσιώδεις ανθρώπους, κυρίως νέους. Παντρεύουμε την εμπειρία των παλιών με την όρεξη και τη διάθεση για προσφορά των νέων.

Είθισται ο διοικητής της Περιφέρειας να επισκέπτεται φορείς με τους οποίους οι τοπικοί Όμιλοι των Ρόταρυ συνεργάζονται σε ανθρωπιστικό επίπεδο. Υπενθυμίζω ότι στην Ελλάδα η ιεραρχική δομή των Ρόταρυ περιλαμβάνει δύο περιφέρειες, την 2484 και την 2470. Η πρώτη, της οποίας ηγούμαι πιάνει από την Κέρκυρα μέχρι τον Έβρο, τα νησιά του Βορείου Αιγαίου μέχρι και τη Θεσσαλία.

 

-ΕΡ: Αύριο έχετε προγραμματίσει μία επίσκεψη στον Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμο. Είναι μια εθιμοτυπική συνάντηση ή ουσιαστική;

-ΑΠ: Τελευταία έχουμε ξεκινήσει μια καμπάνια ενημέρωσης για τη σχέση των Ρόταρυ με την Εκκλησία, αλλά και την κοινωνία. Διότι παρατηρείται το εξής παράδοξο: Στην κορυφή της Ιεραρχίας τα πράγματα πάνε καλά, επειδή υπάρχει σωστή ενημέρωση. Ξεκινώ από την κορυφή της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δηλαδή τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος στην πρόσφατη επίσκεψή μας στο Φανάρι, έβαλε τον επικεφαλής της αποστολής μας, δίπλα από τον θρόνο του και μίλησε με θερμά λόγια για τη δράση και την αποστολή των Ρόταρυ, κυρίως για την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχουμε στους συνανθρώπους μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους Μητροπολίτες (στη συντριπτική τους πλειοψηφία τουλάχιστον), αλλά και με αρχιμανδρίτες και μορφωμένους κληρικούς. Υπάρχει και μια μικρή ομάδα κληρικών, που δεν είναι ενημερωμένοι ή είναι οι γνωστοί «ζηλωτές», οι οποίοι βλέπουν τα πάντα αρνητικά, με αποτέλεσμα να συμβάλλουν στη δημιουργία μιας απόστασης με τα μέλη των Ρόταρυ. Προσπαθούμε λοιπόν να ενημερώσουμε την Εκκλησία για την αποστολή μας και γι΄αυτό επισκεπτόμαστε τους κατά τόπους Μητροπολίτες. Παρόμοια επίσκεψη πραγματοποιήσαμε και στη Μητρόπολη Κέρκυρας, όπου μας υποδέχθηκε θερμά ο γέροντας Νεκτάριος (καταγόμενος από τον Βόλο), ο οποίος εξεδήλωσε την επιθυμία για περαιτέρω συνεργασία. Με μεγάλη χαρά άκουσε ότι το πρόγραμμα της προληπτικής ιατρικής που εφαρμόζουμε θα ξεκινήσει από κει. Μας παραχώρησε μάλιστα χώρο στο Γηροκομείο του νησιού. Στόχος μας είναι να έρθουμε πιο κοντά στην Εκκλησία. Είναι μύθος αυτό που ακούγεται ότι πρέπει να είσαι άθεος για να μπεις στους Ρόταρυ. Απεναντίας οι πόρτες των Ρόταρυ είναι ανοικτές από τη στιγμή που οι ενδιαφερόμενοι πιστεύουν, είναι σωστοί επαγγελματίες και γενικότερα είναι χρηστών ηθών, δεν έχουν το παραμικρό ψεγάδι στην κοινωνία. Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος χριστιανός ορθόδοξος, αλλά να πιστεύει σε κάποια θρησκεία. Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, όταν οι Ρόταρυ παγκοσμίως αριθμούν 1.225.000 μέλη. Είμαστε ένας διεθνής ανθρωπιστικός οργανισμός.

 

-ΕΡ: Ποιες ακριβώς είναι οι δράσεις σας στον τομέα αυτό;

-ΑΠ: Θα σας αναφέρω επιγραμματικά μερικές μόνο από αυτές. Το καλοκαίρι παρείχαμε βοήθεια σε ρούχα, τρόφιμα και χρήματα στους πυροπαθείς στο Μάτι Αττικής. Μάλιστα οι νεολαίοι, οι Ροταράκτορες κατέθεσαν από το υστέρημά τους αρκετά χρήματα. Πρόσφατα ζητήσαμε από τους δήμους των περιοχών αυτών, να μας υποδείξουν κάποια ιδρύματα (εκκλησία, σχολείο) που έχουν ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης, για να διαθέσουμε ένα επιπλέον χρηματικό ποσό που συγκεντρώσαμε. Επίσης ο προγραμματισμός μας περιλαμβάνει δράσεις στον τομέα της προληπτικής ιατρικής, εντελώς δωρεάν όπως για την αντιμετώπιση του κουνουπιού του Νείλου, την ελονοσία, την πολιομυελίτιδα. Ακόμη η περιφέρειά μας θα συμμετέχει σε μια τετραεθνική δράση στην Πρίστινα της Σερβίας, στην οποία θα συμμετέχουν η Ελλάδα, η Γερμανία, η Σερβία και η Τουρκία, με σχετικό αντικείμενο. «Τρέχουμε» επίσης και κάποια άλλα προγράμματα που απευθύνονται σε ασθενείς και ανήμπορους συμπολίτες μας. Στη Θεσσαλονίκη για παράδειγμα συνεργαζόμαστε με το Διαβαλκανικό, το Θεαγένειο, την οργάνωση «Στοργή», μέσω της οποίας θα φιλοξενούμε δωρεάν και ανεξαρτήτως χρόνου, τις οικογένειες παιδιών με καρκίνο. Στις 6 Μαΐου θα πραγματοποιήσουμε μια μεγάλη καλλιτεχνική εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την αντιμετώπιση της πολιομυελίτιδας και για την ενίσχυση της «Στοργής» και του «Χαμόγελου του Παιδιού». Ανάλογες συνεργασίες θα ανακοινωθούν και στην περιοχή σας πολύ σύντομα.

 

-ΕΡ: Κλείνω με ένα ευαίσθητο θέμα, αυτό της Συμφωνίας των Πρεσπών για το «Μακεδονικό». Έχει ενδιαφέρον η γνώμη σας, αφού έχετε διατελέσει νομάρχης Φλώρινας, Καβάλας και πρώην αντιδήμαρχος Θεσσαλονίκης.

-ΑΠ: Δεν υπάρχει «Μακεδονικό ζήτημα». Είχα την τύχη να διατελέσω 7 χρόνια νομάρχης Φλώρινας και γνωρίζω τους Σλάβους και τους Αλβανούς από την καλή και την ανάποδη. Η Μακεδονία είναι μία και ελληνική. Δεν πολιτικοποιώ την κουβέντα μας, αλλά δεν υπάρχει καμία Συμφωνία των Πρεσπών. Συμφωνία υπάρχει όταν διαπραγματεύονται δύο μέρη, κατατίθενται εκατέρωθεν προτάσεις και καταλήγουμε σε συμφωνία. Στις Πρέσπες οι Σκοπιανοί προτείνανε και μεις οι Έλληνες απορρίψαμε κάποιες προτάσεις και αποδεχτήκαμε μία εξ αυτών. Υπογράψαμε με κλειστά μάτια τις θέσεις των γειτόνων μας, οι οποίοι δεν είχαν όνομα, αφού ήρθαν στην περιοχή ως νομάδες, κάνοντας διάφορες δουλειές και σήμερα μάχονται να αποκτήσουν. Δυστυχώς η ελληνική πλευρά δεν κατέθεσε ούτε μία πρόταση. Ακόμη και στην επιχειρηματολογία να δοθεί όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό, γιατί φοβόμαστε να πούμε ότι ουδέποτε τα Σκόπια δεν ήταν στη Μακεδονία. Ψάξτε τους παλιούς χάρτες και θα σας λυθούν οι απορίες. Εξάλλου ο ίδιος ο πρόεδρός τους, ο Κίρο Γκλιγκόροφ είχε ομολογήσει ότι οι Σκοπιανοί δεν έχουν καμία σχέση με τη Μακεδονία και τον Μέγα Αλέξανδρο. Απλά διεκδικούν την ονομασία Μακεδόνες γιατί ντρέπονται να λέγονται Σλάβοι. Δεν έχουν ούτε πολιτισμό, ούτε ιστορία. Η δήθεν λύση που προωθείται θα επιφέρει πολλά προβλήματα στο μέλλον.

Συνέντευξη στον Γιώργο Ρούστα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass