ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2020 18:15
*ΚΑΙ αποστείρωση κι όλα τα μέτρα ασφαλείας για το προσκύνημα στο σκήνωμα του Αγίου Αχιλλίου. Ζ. *ΚΑΙ αποστείρωση κι όλα τα μέτρα ασφαλείας για το προσκύνημα στο σκήνωμα του Αγίου Αχιλλίου. Ζ.

Υπερθέρμανση
*ΖΕΣΤΑΙΝΕΤΑΙ το πράγμα. Για την ακρίβεια παραζεσταίνεται. Οι θερμοκρασίες των ημερών έξω απ’ τα συνηθισμένα πλαίσια, μοιάζουν σαν πυρετός όταν τις ακούς τριάντα οχτώ, τριάντα εννιά... Και τριγυρνάει κι ο κορονοϊός εκεί έξω.
Εκτός κι αν παραγγέλθηκαν υψηλές θερμοκρασίες από νωρίς, για να δοκιμαστεί η αντίδραση του ιού σ’ αυτές, να ξέρουμε πώς θα πορευτούμε το καλοκαίρι.
Ζ.

Τάκα-τάκα
*ΠΕΜΠΤΗ σήμερα οπότε κορδέλες ανά χείρας οι επαγγελματίες και βουρ για τις παραλίες. Να μπουν τάκα-τάκα οι ομπρέλες κι οι ξαπλώστρες στις ενδεδειγμένες θέσεις και με τις αποστάσεις που ορίζονται ως αύριο το βράδυ. Σάββατο πρωί ο καύσωνας ανοίγει τις πλαζ. Καλύτερα από κορονοϊό παρά από θερμοπληξία.
Οι καφετέριες στην πόλη κλειστές, τραπεζάκια και καθίσματα, όχι. Ξαπλώστρες, τραπεζάκια και καθίσματα στην αμμουδιά, ναι. Και το μεγάλο πάρτι, το απίστευτο μπλέξιμο θα γίνει με το σερβίρισμα των λουομένων. Ποιος θα βρει άκρη, πώς και με τι...
Ζ.

Στα ίδια
*ΒΡΗΚΕ σφυγμό η Λάρισα, που δείχνει να ήρθε στα ίσα της. Κίνηση έντονη στους δρόμους, στο κέντρο μα και περιφερειακά, μποτιλιαρίσματα στον ίδιο ρυθμό, διπλοπαρκαρίσματα, κορναρίσματα, σχεδόν σαν να μην άλλαξε τίποτα. Ήταν κι η ζέστη που ενέτεινε τον εκνευρισμό, συν όλα τ’ άλλα που δυσκόλεψαν τη ζωή περισσότερο. Στους δρόμους κόσμος βιαστικός να προλάβει, οι αργόσχολοι επίσης στον δικό τους ρυθμό, μάσκες να φορούν λίγοι πια, σαν νωρίς να ξεθάρρεψε η πόλη. Αν δεν είχε και το πρόβλημα της Ν. Σμύρνης αγκαλιά...
***
*ΚΑΙ τ’ απόβραδο περπάτημα, βόλτα. Πολλοί είναι που διατήρησαν τη συνήθεια της ατομικής άσκησης και μετά τον εγκλεισμό. Όχι και τόσο ατομική, ζευγάρια ή μικροπαρέες. Δεν άνοιξαν και οι καφετέριες, κάπως κάπου πρέπει να βγει ο κόσμος. Κι ως συνήθως, όλοι μαζί, ρεύμα σε συγκεκριμένες περιοχές. Τώρα οι πάντες σε πάρκα, Αλκαζάρ, Χατζηχαλάρ κλπ, στο ποτάμι πλήθος Λαρισαίων, η νεολαία στο πεζούλι-καναπέ του Αρχαίου Θεάτρου, στα προαύλια των σχολείων κοκ.
***
ΟΛΟΙ βγαίνουν λίγο πολύ, ανησυχούν με το πλήθος στη δημιουργία του οποίου συμμετέχουν κι οι ίδιοι και διαμαρτύρονται. Όντως, θα είναι αποκαρδιωτικό για όλους και άδικο για όσους πραγματικά τήρησαν και τηρούν τις οδηγίες να έχουμε πισωγυρίσματα εξαιτίας της συμπεριφοράς των πολλών ή λίγων απρόσεκτων.
Ζ.

Εμπλοκές
*TOΝ χαβά τους οι Λαρισαίοι τον καιρό του κορονοϊού.
- Επιδότηση για ανανέωση γκαρνταρόμπας θα δώσουν; Δεν μας χωράει τίποτα πια...
***
*- ΠΗΓΑ στη δουλειά, με θερμομέτρησαν για να μπω και μπήκα. Ενώ αν μου μετρούσαν την πίεση θα καθόμουν σπίτι ρε σεις...
***
*- ΜΕΧΡΙ τέσσερα άτομα θα βγαίνουν για φαγητό. Αν έχετε και πέμπτο μέλος στην οικογένειά σας, θα ντύνεται σερβιτόρος για ξεκάρφωμα.
Ζ.
Σα να μην...
*ΚΑΘΩΣ ξεθαρρεύουν οι εξελθόντες στην πόλη Λαρισαίοι, ακολουθούν επεκτατική πολιτική. Με τα πλαστικά ποτηράκια του καφέ και τα μπουκαλάκια με το νερό ή και με τα τσίγκινα της μπύρας απ’ το περίπτερο, οι παρεΐτσες κοιτούν να τηρούν τις αποστάσεις, ωστόσο δεν βολεύονται σε παγκάκια και πεζουλάκια. Οπότε σηκώνουν καρέκλες από τις στοιβαγμένες των κλειστών μαγαζιών και τις στήνουν, μερικοί πιο τολμηροί τοποθετούν και τραπεζάκι για άνεση. Κι έτσι τα παλιά τους στέκια υφίστανται δίχως όμως να λειτουργούν.
Ζ.

Ήξεις αφήξεις
*ΝΑΙ οργάνωση, σχεδιασμός, πλάνα και πρωτόκολλα ειδικών αλλά και το βλέποντας και κάνοντας στην ημερήσια διάταξη. Όπως έγινε επί παραδείγματι με τις υπεραστικές συγκοινωνίες. Ελάχιστοι ταξιδεύουν, είναι και η απαγόρευση των μετακινήσεων μεταξύ νομών, τα δρομολόγια ελαχιστοποιήθηκαν, περιορισμοί κατά 50% στον μέγιστο αριθμό επιβατών στα λεωφορεία.
***
*ΠΑΕΙ Η Λαρισαία τις προάλλες να ταξιδέψει Αθήνα, βλέπει κόσμο να περιμένει στο ΚΤΕΛ, παραξενεύεται ρωτάει, ναι της λέει κάποιος άμα έχει κόσμο θα τους ανεβάσουμε δεν υπάρχει περιορισμός 50% για τους επιβάτες, άλλαξε ο νόμος. Φοβήθηκε εκείνη να ρισκάρει, πήγε κι έδωσε πίσω το εισιτήριο. (Σημειωτέον ότι τελικά και το συγκεκριμένο δρομολόγιο έφυγε με λιγότερους από τους μισούς επιβάτες. Δεν υπήρξαν άλλοι...)
***
*ΚΙ όμως «ο νόμος είχε αλλάξει». Προσωρινά για 3-4 ημέρες. Είχε φτάσει στο ΚΤΕΛ νέα εγκύκλιος από το υπουργείο, που όριζε νέες ρυθμίσεις στις μετακινήσεις. Τα λεωφορεία θα μπορούσαν να γεμίζουν επιβάτες, με μάσκες όμως, αντισηπτικά κλπ. Όχι ότι υπήρξε πλήθος επιβατών δηλαδή. Αυτά στις 7 Μαΐου, διότι στις 11 υπήρξε ανάκληση της εγκυκλίου και τα δρομολόγια συνέχισαν με τους προηγούμενους περιορισμούς. Ήξεις αφήξεις, αφίξεις αναχωρήσεις, μάλλον είχαν μπερδευτεί στο υπουργείο.
Ζ.

6 στα 11.000.000
*ΟΙ αρχές της Γιουχάν διέταξαν να υποβληθεί σε διαγνωστικό τεστ τις επόμενες δέκα ημέρες ολόκληρος ο πληθυσμός των 11 εκατομμυρίων της πόλης μετά τον εντοπισμό έξι νέων κρουσμάτων. (Ακούει η Λάρισα, διαβάζει η Ν. Σμύρνη;)
Ζ.

Οι πιο ακριβοί
*ΓΙΑ σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα, λέει, εξοβελίστηκαν οι δανεικοί ποδοσφαιριστές από τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, Ουάρντα και Μασούρας. Οι πιο ακριβοί ποδοσφαιριστές της ομάδας, παρεμπιπτόντως. Να τους πλήρωναν ο Ιβάν κι ο Μαρινάκης; Δεν μπορεί... Ποιος τους κατέβασε απ’ το τρένο; Εκείνος που τα δυό παιδιά ήταν οι μεγάλες του αγάπες, δεν έχει συναισθηματισμούς στην μπάλα. Κι ας είναι το άθλημα γεμάτο συναίσθημα.
- Σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα... Δεν θα φορούσαν μάσκα και γάντια, μάλλον. (Κουνούσε το κεφάλι του ο Λαρισαίος.)
Ζ.

Με χειροκρότημα
*ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ κεφάτοι οι Λαρισαίοι μαθητές.
- Έβαλα για ήχο στο ξυπνητήρι χειροκροτήματα. Μου αξίζουν που σηκώνομαι τόσο νωρίς.
***
*- ΝΑ παντρευτεί βρε σεις ένας ορθοπεδικός μια οφθαλμίατρο, να τους ρωτάνε πώς τα βγάζουν πέρα και να λένε κουτσά στραβά.
***
*- ΠΟΣΑ ανέκδοτα υπάρχουν για ξανθιές, δύο, τρία;
-Τι λες βρε... Έχω ακούσει ένα σωρό.
-Τα άλλα είναι αληθινές ιστορίες.
Ζ.

Έργα
*ΜΠΟΡΕΙ τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού να είναι σε πρώτο πλάνο, όμως στον Δήμο Τυρνάβου προχωρά παράλληλα και ο ευρύτερος σχεδιασμός για τα μεγάλα έργα. Ο Γιάννης Κόκουρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με φορείς και παράγοντες ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες.
Κομβικό ρόλο στον σχεδιασμό αυτό παίζει ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου, ο συνδικαλιστής μηχανικός Χρήστος Παληός, πρόεδρος της ΔΚΜ και μέλος της κεντρικής αντιπροσωπείας του ΤΕΕ. Στόχος η ωρίμανση και υλοποίηση έργων που θα δώσουν άλλη πνοή στην περιοχή και σίγουρα η συμβολή του είναι σημαντική. (Ακούει και γνώμες και από τον ιδιαιτέρως έμπειρο μηχανικό πατέρα του, Μιχάλη Παληό).
Κ.Τσ.

Μένει
*ΕΙΝΑΙ πλέον σαφές, συμπεραίνει ο Λαρισαίος Γ. Π. , ότι απ’ αυτό είχε εμπνευστεί ο Μανώλης Ρασούλης πριν σαράντα χρόνια.
- Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα ο Στουρνάρας μένει, μας διοικεί, μας τυραννά, μας γονατίζει, μας χαλά... (Και στην Ευρώπη μέεεενει...)
Ζ.
Τα δίνουν όλα
*ΟΠΟΙΟΣ επισκεφθεί μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο κατά τη διάρκεια εφημερίας σε ώρα αιχμής ξέρει ότι δεν διαφέρει πολύ από συνθήκες πραγματικού πολέμου. Ένας έμπειρος γιατρός στέλνει τα περιστατικά εκεί που πρέπει με αποφασιστικότητα, ενώ γύρω του συγγενείς φωνάζουν, ασθενείς ουρλιάζουν από τον πόνο και κάποιος φύλακας προσπαθεί να επιβάλλει την τάξη. (Στην περιγραφή ο μεγάλος και τρανός Αλ. Παπαχελάς.)
***
*ΟΙ τραυματιοφορείς, οι νοσηλευτές, οι γιατροί τα δίνουν όλα. Παρά την εικόνα του χάους, το σύστημα δουλεύει. Υποθέτω ότι ένας ξένος γιατρός ή νοσηλευτής με το ζόρι θα έβγαζε πέρα 2-3 τέτοιες εφημερίες. Το «ράντζο» σε προετοιμάζει τελικά για όλα, για το απροσδόκητο, για το χάος, για τον κορονοϊό.
Ζ.

Πρωτοπορία
*ΚΑΘΩΣ το Χόλυγουντ προσπαθεί να βρει τον τρόπο για να ξεκινήσουν και πάλι οι παραγωγές ταινιών και τηλεοπτικών σειρών στην εποχή του κορονοϊού, ένας τομέας εμφανίζεται καλύτερα προετοιμασμένος σε σχέση με άλλους για να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.
Και να που συμβαίνει και η βαριά βιομηχανία του θεάματος θα υποβοηθηθεί, λέει από ποιον;
Η βιομηχανία του πορνό στο Λος Άντζελες έχει επινοήσει το δικό της σύστημα εξετάσεων και μια βάση δεδομένων από την περίοδο του 1990 για να προστατεύονται οι ηθοποιοί της από το AIDS. Σήμερα χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα για να αναπτύξει πρωτόκολλα ώστε να είναι εφικτή η παραγωγή ταινιών πορνό την περίοδο αυτή της πανδημίας του κορονοϊού. (Κι αυτοί δεν μπορούν να κρατούν και τις αποστάσεις.)
Ζ.

Σκοτάδι
*ΕΠΙ της οδού Ηπείρου, εκεί στα σχολεία, μεταξύ Τ. Βελησσαρίου και Φαρμακίδου, υπήρχε μια λάμπα του δημοτικού φωτισμού. Κρυμμένη μέσα στο ακλάδευτο δέντρο, η λάμπα φώτιζε περιορισμένα, έκανε ό,τι μπορούσε. Βαρέθηκε κι αυτή και κάηκε. Μια εβδομάδα τώρα ενημερώνουν οι περίοικοι τη δημοτική υπηρεσία, αλλά κανένα αποτέλεσμα. Μήπως με την επισκευή της λάμπας να κλαδέψουν και το δέντρο να φανεί στην περιοχή φως; Γιατί αλλιώς... Τζάμπα καίει η λάμπα...
Κ.Τσ.

Αλλεπάλληλες
*«ΜΕΝΟΥΜΕ σπίτι» Μάρτιο και Απρίλιο, «Μένουμε ασφαλείς» Μάιο και Ιούνιο. Και οι καμπάνιες συνεχίζονται. «Μένουμε Ελλάδα» Ιούλιο και Αύγουστο, «Μένουμε ταπί και ψύχραιμοι» Σεπτέμβριο και εντεύθεν.
Ζ.

Στο real estate
*ΕΝΤΑΞΕΙ το 2018 ο Δημ. Παπαδημούλης αγόρασε 8 σπίτια στην Αθήνα «για τα παιδιά μου», είπε. Νομίμως, φανερά. Τότε είναι που είχε αρχίσει δηλαδή και η άνοδος στην οικοδομή, αν παρακολουθούσαν τις κινήσεις του στο real estate, θα μπορούσαν να επωφεληθούν στον κλάδο. Τι να έκανε άραγε με τα λεφτά του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ το 2019; Θα φανεί στο πόθεν έσχες του χρόνου. Και τι θα κάνει τώρα, το 2020 με τη μεγάλη κρίση, πώς θα επενδύσει; Να ενημέρωνε τουλάχιστον την κεντρική επιτροπή του κόμματος...
***
*«ΕΓΩ τα δηλώνω όλα και δεν τα κρύβω ούτε σε offshore, ούτε σε θυρίδες, ούτε σε κρυφούς λογαριασμούς στο εξωτερικό μέσω αχυρανθρώπων», πέρασε στην αντεπίθεση ο Δημ. Παπαδημούλης. Έχει και τέτοιους στην πολιτική; Αλήθεια; Α παπα...
Ζ.

Κουνούπια
*ΑΝΤΕΞΑΝ τον κορονοϊό, αλλά δεν μπορούν να αντέξουν τα κουνούπια! «Κάθε χρόνο τα ίδια», διαμαρτύρονται συμπολίτες από τη συνοικία της Τούμπας. Ο χάνδακας του Ασμακίου, εγκαταλελειμμένος και αφρόντιστος, βρίθει φτερωτών εντόμων που καταδυναστεύουν τα απογεύματά τους...

Μόνο με οσμή
*ΜΠΑΙΝΕΙ ένας πολύ περίεργος τύπος σε ένα εστιατόριο της Λάρισας, τότε που λειτουργούσαν. Κάθεται απέναντί του ένας εμφανώς μεθυσμένος.
Φωνάζει το γκαρσόνι.
- Παρακαλώ, ένα κοτόπουλο Γαλλίας.
Πάει το γκαρσόνι, λέει την παραγγελία στον μάγειρα.
- Δεν έχω Γαλλίας, λέει εκείνος. Θα του βάλω κοτόπουλο απ’ τα Γιάννενα.
Το πάει το γκαρσόνι, το μυρίζει ο πελάτης.
- Καλά, για χαζό με περνάτε; Εγώ ζήτησα κοτόπουλο Γαλλίας, όχι από τα Γιάννενα.
***
*ΤΟ πάει πίσω το γκαρσόνι. Ο μάγειρας έχει πεισμώσει και στέλνει στον τύπο ό, τι έχει. Κοτόπουλο από τα Μέγαρα, απ’ την Αρτα, την Ιταλία, τη Βραζιλία. Ο πελάτης τα μυρίζει, καταλαβαίνει από πού είναι, και τα στέλνει όλα πίσω. Πανικός στο μαγαζί.
Σηκώνεται ο μεθυσμένος, πάει στον τύπο σκουντουφλώντας.
- Ρε φιλαράκι, δεν μυρίζεις και εμένα, γιατί δεν θυμάμαι πού μένω;
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass