ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Αυγ 2020 18:22
*ΣΤΟΝ Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κουλούρα είχαν την ευκαιρία να τα πούνε ο Χρήστος Κέλλας με τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο και τον δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη, αμέσως μετά την παράκληση που τελέσθηκε υπέρ της Θεοτόκου. Στην κουβέντα τους κυριάρχησαν θέματα όπως η τήρηση από τους πιστούς των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό στους ναούς και το τι πρέπει να γίνει με τις λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο. Ταυτόχρονα ο Λαρισαίος πολιτικός εξέφρασε τη θλίψη του για την προκλητική κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Από την πλευρά του ο Γ. Μανώλης μίλησε για την αναγκαιότητα περαιτέρω ανάδειξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή και τόνισε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση αυτή.  Γ.Ρ. *ΣΤΟΝ Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Κουλούρα είχαν την ευκαιρία να τα πούνε ο Χρήστος Κέλλας με τον Μητροπολίτη Ιερώνυμο και τον δήμαρχο Τεμπών Γιώργο Μανώλη, αμέσως μετά την παράκληση που τελέσθηκε υπέρ της Θεοτόκου. Στην κουβέντα τους κυριάρχησαν θέματα όπως η τήρηση από τους πιστούς των υγειονομικών μέτρων προφύλαξης από τον κορονοϊό στους ναούς και το τι πρέπει να γίνει με τις λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο. Ταυτόχρονα ο Λαρισαίος πολιτικός εξέφρασε τη θλίψη του για την προκλητική κίνηση της Τουρκίας να μετατρέψει την Αγιά Σοφιά σε τζαμί. Από την πλευρά του ο Γ. Μανώλης μίλησε για την αναγκαιότητα περαιτέρω ανάδειξης του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή και τόνισε τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής προς την κατεύθυνση αυτή. Γ.Ρ.

Δροσερό


*ΠΙΚΕ σεντονάκι χρειάστηκε ο Λαρισαίος για να κοιμηθεί το βράδυ, ενώ το μαξιλάρι ήταν δροσερό όσες φορές κι αν το γύρισε... Μέχρι και τη γυναίκα του αγκάλιασε που μέχρι πρότινος η απόσταση μεταξύ τους ήταν απόσταση... ασφαλείας. Ποιος είπε ότι η Θάλεια δεν έχει και τα καλά της;
ΘΑ.

Νύφη
*ΑΝΑΣΤΑΤΟΣ χθες ο Λαρισαίος, έλεγε με αγωνία στην παρέα του ότι «μετά τα κρούσματα του κορονοϊού και τους περιορισμούς σε γάμους, τώρα εξετάζεται και το λοκ ντάουν στη νύφη του Θερμαϊκού. Μακριά από γάμους και τα σχετικά μ’ αυτόν για το καλό μας και την υγεία του κοινωνικού συνόλου». (Άδικο έχει; Αφού για το καλό του συμπολίτη πρόκειται).
ΘΑ.

Αγορά
*ΤΙ κι αν «απειλεί» ο κορονοϊός, τι κι αν η οικονομία «βούλιαξε» με την αναστολή λειτουργίας για διάστημα δύο και τριών μηνών χιλιάδων επιχειρήσεων της χώρας, οι εκπτώσεις στην εμπορική αγορά της Λάρισας προσελκύουν καθημερινά πλήθος καταναλωτών.
Η κίνηση στους πεζόδρομους του κέντρου της πόλης θυμίζει μελίσσι, ενώ σε ορισμένα καταστήματα πολλοί είναι οι καταναλωτές που περιμένουν στην ουρά όπου έχει σχηματιστεί στην είσοδό τους, για να κάνουν τις αγορές τους. Οι αποστάσεις δύσκολο να τηρηθούν.
Όσον αφορά στις αγορές, οι περισσότεροι κρατούν σακούλες στα χέρια. Σύμφωνα με τη γενική εικόνα από την αγοραστική κίνηση, όλα δείχνουν ανθηρά.
Όμως, κατ’ εκτίμηση πολλών, η οικονομική δυσπραγία των Ελλήνων θα φανεί τους χειμερινούς μήνες, όταν θα κληθούν να πληρώσουν πετρέλαιο, φορολογικές υποχρεώσεις, τέλη οχημάτων... και όλα αυτά μέσα σε λίγους μήνες.
Λ.Κ.

ΚΕΠ
*ΩΡΑΡΙΟ λειτουργίας της αγοράς της Λάρισας κατά το θέρος ακολουθούν τα ΚΕΠ. Με αφορμή χθεσινό σχόλιο της στήλης, αυτό που προκύπτει από την πληροφόρηση που έχουμε, είναι ότι εδώ και μια δεκαετία σχεδόν τα ΚΕΠ της πόλης δεν λειτουργούν τα απογεύματα της Τρίτης και της Πέμπτης.
Πιο αναλυτικά, από τα 6 ΚΕΠ, τα 4 είναι ανοιχτά μόνο τις πρωινές ώρες, ενώ 2 λειτουργούν πρωί και απόγευμα (πλην της περιόδου του κορονοϊού). Ωστόσο και τα δύο αυτά ΚΕΠ παραμένουν κλειστά τα απογεύματα που δεν λειτουργεί η αγορά της Λάρισας, κάτι που ειδικά φέτος αφορά μόνο τον μήνα Αύγουστο.
Καθώς όμως πρόκειται για μια απόφαση που στηρίζεται ...μόνο στο εθιμικό δίκαιο, οι πληροφορίες μας λένε ότι εξετάζεται η περίπτωση να ανοίξει τουλάχιστον το ένα από τα δύο ΚΕΠ της πόλης.
Κάλλιο αργά...
Δ.Χ.

Μετεωρολόγος Σαΐνης
*-ΗΛΙΟΣ, βροχή, ήλιος, βροχή, δεν ξέρω τι να φορέσω. Να πάρω ψάθινο καπέλο ή ομπρέλα για τη βροχή;
-Να πάρεις ένα ψάθινο καπέλο που να γίνεται ομπρέλα όταν του λες "εμπρός καλό μου καπέλο".
Γ.Γ.

Απλή
*ΔΕΝ ξέρω αν και ποιος «ηττήθηκε» στο θέμα της προμήθειας μηχανολογικού εξοπλισμού από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων, όμως για το αδιέξοδο στην υπόθεση του δανείου δεν μπορεί οι ευθύνες να βαραίνουν... την απλή αναλογική. Όπως έσπευσαν με ευκολία να αποδώσουν αρκετοί.
Για τον εξής απλό λόγο: είναι ένα εκλογικό σύστημα που παράγει ανόθευτα αποτελέσματα, διαμορφώνοντας άλλους, πιο αντιπροσωπευτικούς συσχετισμούς δυνάμεων στα συμβούλια, όμως δεν λύνει από μόνο του ζητήματα διακυβέρνησης και αποφάσεων. Εκείνο που κάνει είναι να ζητά για τη λήψη τους περισσότερες συλλογικές διαδικασίες και όχι μονοπαραταξιακές ή τους ενός ανδρός αποφάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό απαιτεί υπευθυνότητα, τόσο από τις πλειοψηφίες όσο και από τις μειοψηφίες. Από τις πρώτες ζητά εγκατάλειψη εγωισμών και συμπεριφορών του τύπου «εμείς ξέρουμε» ή «εμείς κερδίσαμε τις εκλογές αφήστε μας να κυβερνήσουμε όπως θέλουμε», από τις δεύτερες απαιτεί να αποδυθούν τον μανδύα του μεγαλοϊδεατισμού και της λογικής «είμαστε ρυθμιστές, μας έχουν ανάγκη». Συμπεριφορές που οδηγούν σε παζάρια και άλλες εξωθεσμικές διαδικασίες...
Εν κατακλείδι η ουσία της απλής αναλογικής είναι ακριβώς αυτή: απαιτεί δύναμη για συναινέσεις, δεν είναι «εργαλείο» για μικροπολιτική.
Κι αυτό χρειάζεται άλλη πολιτική παιδεία, που δυστυχώς σαν λαός δεν έχουμε. Ακόμη. Αλλά έως πότε;
Δ.Χ.

Γλιτώσαμε
*ΕΧΕΙ και τα καλά του το φετινό καλοκαίρι, δεν μας απευθύνει κανείς την ανόητη ερώτηση "εσείς πού θα πάτε διακοπές φέτος;" Και αν συμβεί, η απάντηση δίνεται με οργισμένο βλέμμα, βγάζοντας καπνούς.
Γ.Γ.

Εξαγωγές...
*ΤΟ Θεσσαλικό Θέατρο στο Ηρώδειο, ο Σύλλογος Φίλων Μουσικής Ennio Morricone Ελλάδος στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, η Δημοτική Πινακοθήκη στο πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών του Συμβουλίου της Ευρώπης, η πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Πολιτισμού Πάνου Σάπκα για στήριξη του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού που έκανε πανελληνίως αίσθηση. Συμπέρασμα; Η Λάρισα εξάγει (με εμφατικό τρόπο) πολιτισμό.
ΘΑ.

Θεωρίες συνωμοσίας
ΜΑΣ αρέσουν οι θεωρίες συνωμοσίας. Είναι θελκτικές, καθώς δίνουν απαντήσεις, συνήθως απλοϊκές, σε όλα. Γι’ αυτό είναι ευκολόπιστες. Ουσιαστικά βγάζουν τον αποδέκτη από τη βάσανο της σκέψης, της ανάλυσης, της ερμηνείας. Ενέργειες που απαιτούν κόπο, ενεργοποίηση του μυαλού, «κατανάλωση» φαιάς ουσίας.
Έτσι οι διακινητές και επιτήδειοι εμφανίζονται ως σοφοί, έξυπνοι, γνώστες. Κι αν τους ρωτήσει κανείς τι αποδείξεις διαθέτουν, συνήθως απαντούν με ερώτηση μεταφέροντας στον άλλο το βάρος της απόδειξης. Κοινώς πετούν την μπάλα στην κερκίδα...
Θεωρίες συνωμοσίας λοιπόν για πάσα νόσο. Πόσο μάλλον για την πανδημία του κορονοϊού. Όπου τα πράγματα ξέφυγαν τελευταία. Με την εμφάνιση αναρτήσεων, οι οποίες αναφέρουν ότι ο κορονοϊός είναι ένα «παραμύθι», παροτρύνοντας τους πολίτες να μην εφαρμόζουν τα μέτρα αποστασιοποίησης και να μη δέχονται πρόστιμα και κυρώσεις. Το τελευταίο είναι το «καρότο» για κάθε ευκολόπιστο να αποδεχτεί αμάσητα το επιχείρημα περί «μύθου».
Εδώ έχουμε να κάνουμε με μια θεωρία που διακινούν ηλίθιοι. Το ότι υπάρχει κόσμος που την πιστεύει ουδόλως το αναιρεί. Δυστυχώς επιβεβαιώνεται διαρκώς: η ηλιθιότητα είναι αήττητη.
* * *
ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως διαβαθμίσεις και στις θεωρίες συνωμοσίας.
Αν οι τόσο εξόφθαλμα ανόητες προέρχονται από απλούς ηλίθιους, υπάρχουν κι εκείνες που εμπεριέχουν στοιχεία σοβαρότητας και επιστημοφάνειας και τις διακινούν ...ευϋπόληπτοι πολίτες.
Δεν πρόκειται, λέει μία, για τυχαία υπόθεση μετάδοσης ενός ιού από ζώο σε άνθρωπο, αλλά για βιολογικό όπλο που κατασκευάστηκε σε εργαστήριο κινεζικό με απώτερο σκοπό να χρησιμοποιηθεί ως ασύμμετρη απειλή. Συνοδεύουν την άποψή τους με ορισμένα αναπόδεικτα επιχειρήματα και ...ορίστε μια ωραία θεωρία, που δύσκολα μπορείς να αντικρούσεις, αλλά και να απορρίψεις.
Προχθές εμφανίστηκε ακόμα ένας «διακινητής». Ο πρώην μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ περιγράφει τον κορονοϊό ως «τέχνασμα σκοτεινών δυνάμεων που εργάζονται για την παγκοσμιοποίηση», παραβλέποντας ο αθεόφοβος ότι μια πανδημία και τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανάσχεσή της, αντιστρατεύονται εκ φύσεως την παγκοσμιοποίηση. Είναι μάλιστα εκπληκτικό ότι ο πρώην ιεράρχης χρησιμοποιεί ένα κατ΄εξοχήν «εργαλείο» της παγκοσμιοποίησης για να διακινήσει τις απόψεις του: ένα μπλογκ!
Κι αποφαίνεται μέσω αυτού ότι «η εποχή του Αντίχριστου πλησιάζει...»
Στην κατηγορία αυτή των συνωμοσιολόγων ανήκουν οι επικίνδυνοι!
Δ.Χ.

Τζόκερ
*ΔΕΝ θα έχει προβολές την επόμενη βδομάδα στον θερινό στον Μύλο, όπως γίνεται κάθε χρόνο δηλαδή. Ηδη η κίνηση τα βράδια έχει «σπάσει», ενώ την επόμενη εβδομάδα που είναι και ο Δεκαπενταύγουστος είθισται η πόλη να αδειάζει. Μπορεί οι Λαρισαίοι να μην επιλέγουν φέτος κάποιο νησί για τις διακοπές τους με τον φόβο της πανδημίας, πάντα υπάρχει το χωριό ή το εξοχικό. Ο θερινός θα επανέλθει την παραπάνω βδομάδα με τον βραβευμένο «Joker» του Χοακίμ Φίνιξ.
ΘΑ.

Μπάρα
*ΜΙΑ τεράστια μπάρα νερού, εκεί στο ύψος της «Λαριπλάστ», αναγκάζει τους οδηγούς ή να πέσουν με ταχύτητα μέσα αν δεν την αντιληφθούν έγκαιρα ή σε μια τέτοια περίπτωση να ελιχθούν για να την αποφύγουν μπαίνοντας στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση ο κίνδυνος ελλοχεύει για ανθρώπινες ζωές...

Πυροβολικά
*ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ κάτοικοι στη συνοικία Πυροβολικών για την επιθετική συμπεριφορά που εμφανίζει αδέσποτο σκυλί, το οποίο συχνάζει στην πλατεία της συνοικίας.
Καταγγέλλουν ότι δάγκωσε ένα παιδί, ενώ έγινε ο φόβος και ο τρόμος στην πλατεία, με αποτέλεσμα να μην μπορούν την απολαύσουν οι άνθρωποι.
Αναφέρουν, πως έχουν ειδοποιηθεί σχετικά τόσο το Κυνοκομείο Λάρισας όσο και η Αστυνομία. Περιμένουν τις παρεμβάσεις τους, ώστε να μπορούν να κυκλοφορήσουν ελεύθερα.
Λ.Κ.

Μεγαλοϊδεατισμοί
*ΤΑ κατάφερε ο νέο-σουλτάνος να δημιουργήσει παντού εχθρούς στη λεκάνη της Μεσογείου. Καλά, με τους Έλληνες είναι γνωστή και παλαιά η διαμάχη. Μέσα όμως σε ένα χρονικό διάστημα, που ως πολιτικός χρόνος θεωρείται μικρός, ο Ταγίπ Ερντογάν και οι μεγαλοϊδεατισμοί του τον φέρνουν αντιμέτωπο με πολλές χώρες της περιοχής. Στη Συρία μόνο σύμμαχο δεν τον θεωρεί ο Άσσαντ, με την Αίγυπτο διευρύνεται διαρκώς το χάσμα, το Ισραήλ έχει καιρό που δεν τον καλοβλέπει, η Γαλλία τάσσεται αναφανδόν απέναντί του και το δείχνει με κάθε τρόπο, ο ένας πόλος εξουσίας στη Λιβύη, που τον εκπροσωπεί ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ εκστομίζει διαρκώς απειλές εναντίον του. Μόλις την περασμένη εβδομάδα σε ομιλία του έλεγε: «Εφτασε στη Λιβύη για να αναζητήσει την κληρονομιά των προγόνων του. Του λέμε ότι έχουμε μετατρέψει την κληρονομιά των προγόνων σας σε σφαίρες».
Και συμπλήρωσε: «Οι Λίβυοι δεν θα δεχθούν ποτέ να καταληφθούν από τους Τούρκους και να αποικιοποιηθούν ξανά. Οι Τούρκοι έμειναν στη Λιβύη για 300 χρόνια, και οι Λίβυοι δεν είδαν τίποτα άλλο παρά κακό», είπε, αναφερόμενος στην εποχή που η χώρα του ήταν έδαφος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.
Λόγω της Λιβύης αλλά και της συμπεριφοράς του στην Αν. Μεσόγειο κι άλλες χώρες παίρνουν αποστάσεις από την Τουρκία, με πρώτη και καλύτερη τις Ην. Πολιτείες.
Βεβαίως, οι ΗΠΑ ευθύνονται σε μεγάλο βαθμό για τις επεκτατικές βλέψεις του Ερντογάν, που απέκτησαν άλλη δυναμική στην προσπάθειά του να καλύψει το κενό που αφήνει η πολιτική Τραμπ στην περιοχή. Προσπαθώντας έτσι να αναχθεί σε περιφερειακή υπερδύναμη. Γεγονός που δεν καλοβλέπουν άλλες μεσογειακές δυνάμεις, όπως η Γαλλία.
Εν ολίγοις ο Ερντογάν, πιστεύει ότι μπορεί να φέρει εις πέρας το στρατηγικό όραμα του μέντορά του (αλλά τώρα πολιτικού του αντιπάλου) Αχμέτ Νταβούτογλου, περί «γαλάζιας πατρίδας», που περιγράφει στο βιβλίο του «το Στρατηγικό βάθος» και αναφέρεται στον ρόλο της Τουρκίας τα επόμενα χρόνια. Στο μυαλό του Τούρκου προέδρου βεβαίως όλο αυτό φαντάζει ως ένας μεγαλεπήβολος στόχος: Η αναβίωση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας!
Προφανώς δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι αυτοί οι καιροί έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Κι ότι κινδυνεύει από «αυτοκράτορας» να εξελιχθεί σε καταστροφέας της ίδιας του της χώρας.
Δ.Χ.

Saligarus tsitsidus
*«ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ με αδίστακτα, τρομακτικά έντομα που έχουν ως μόνο στόχο τους να τους κατασπαράξουν είναι χιλιάδες Αθηναίοι» όπως κοάζει το διαδικτυακό «Βατράχι». Γράφει λοιπόν το Βατράχι για τους Αθηναίους που έρχονται σε επαφή με άκρως επικίνδυνα έντομα πως:
«Σύμφωνα με πληροφορίες, τα έντομα της επαρχίας που όπως είναι γνωστό φημίζονται για την επιθετικότητά τους, περίμεναν σιωπηλά την άφιξη των κατοίκων της πρωτεύουσας, προκειμένου να βρουν την κατάλληλη στιγμή για να τους επιτεθούν αιφνιδιαστικά.
Φρίκη προκαλούν, μάλιστα, οι μαρτυρίες γυναικών από την Αθήνα, που κάνουν λόγο για επιθέσεις τεράστιων εντόμων, όπως για παράδειγμα μπάμπουρες με άνοιγμα φτερών που φτάνουν έως και τα δύο μέτρα, αράχνες σε μέγεθος μονοκατοικίας αλλά και άλλα επικίνδυνα πλάσματα όπως τον γυμνοσάλιαγκα-δολοφόνο, ο οποίος όπως είναι γνωστό επιτίθεται στα θύματά του αστραπιαία.
«Ο γυμνοσάλιαγκας (saligarus tsitsidus) είναι ιδιαίτερα επιθετικός και ίσως το πιο επικίνδυνο ζώο μετά τον λευκό καρχαρία» τονίζουν οι επιστήμονες. Όπως λένε, διαθέτει κοφτερά δόντια, μπορεί να πηδήξει έως και 2 μέτρα ύψος και είναι συνέχεια εκνευρισμένος. Συνιστούν δε, σε όσους τον δουν ξαφνικά να μείνουν εντελώς ακίνητοι και να μην κάνουν τίποτα για να τον προκαλέσουν.
Παράλληλα, τονίζουν ότι οι Αθηναίοι δεν θα πρέπει να βασίζονται σε εργαλεία όπως εντομορακέτες ή συμβατικά εντομοκτόνα. «Τα έντομα της επαρχίας γελάνε μ’ αυτά» λένε οι ειδικοί. «Οι αράχνες στα χωριά χρησιμοποιούν το εντομοκτόνο για αποσμητικό, ενώ τα κουνούπια στρίβουν το φιδάκι και το καπνίζουν».
ΘΑ.

Φαινόμενο
*ΒΗΧΟΥΝ στη Μύκονο και μπαίνουν καραντίνα στον Πόρο. Θα ισχύει μάλλον το γνωστό χαοτικό φαινόμενο της πεταλούδας. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα".
Γ.Γ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass