ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Αυγ 2020 18:20
*ΤΑ εγκαίνια του «Παρθενώνα των ναυαγίων» στην Αλόννησο στέφθηκαν με διεθνή επιτυχία. Οι πρωταγωνιστές με κορυφαίο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό έγιναν γνώριμοι. Κάποιοι άνθρωποι όμως υπήρξαν άγρυπνοι φρουροί και πίσω απ' όλους όπως ο Βασίλης Γαλάνης που διακρίνεται στο βάθος της φωτογραφίας πίσω από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τη σύμβουλο της Άννας-Μαρία Παναγιωταρέα και τη βουλευτή Ζέτα Μακρή. Διακριτική παρουσία αλλά μοχλός της πετυχημένης εκδήλωσης. Σ.Κ. *ΤΑ εγκαίνια του «Παρθενώνα των ναυαγίων» στην Αλόννησο στέφθηκαν με διεθνή επιτυχία. Οι πρωταγωνιστές με κορυφαίο τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό έγιναν γνώριμοι. Κάποιοι άνθρωποι όμως υπήρξαν άγρυπνοι φρουροί και πίσω απ' όλους όπως ο Βασίλης Γαλάνης που διακρίνεται στο βάθος της φωτογραφίας πίσω από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, τη σύμβουλο της Άννας-Μαρία Παναγιωταρέα και τη βουλευτή Ζέτα Μακρή. Διακριτική παρουσία αλλά μοχλός της πετυχημένης εκδήλωσης. Σ.Κ.

IRINI... ημίν


*ΟΠΩΣ είναι γνωστό η Ε.Ε. αποφάσισε την επιχείρηση IRINI (από την ελληνική λέξη «ειρήνη») που αφορά στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη. Προχθές λοιπόν, μετά και τη συμφωνία για ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, ο υπουργός Εξωτερικών της Μάλτας συντάχθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του εκφράζοντας επιφυλάξεις για την επιχείρηση της Ε.Ε.
Η Μάλτα ως χώρα μέλος της Ε.Ε., διαφοροποιείται δηλαδή ευθέως από την Ένωση και συντάσσεται με την Τουρκία στον άξονα της Λιβύης (σ.σ. της αναγνωρισμένης κυβέρνησης). Για τη στάση χωρών – εταίρων μας κατά τα άλλα στην Ε.Ε. - δεν θα έπρεπε να έχουμε καμία... επιφύλαξη παρά τις πομφόλυγες περί ευρωπαϊκής οικογένειας.
Οι μπίζνες, άλλο παράδειγμα, Γερμανών με την Τουρκία (εμπόριο όπλων κ.λπ.) καθορίζουν και τη στάση χωρών απέναντι στα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτή λοιπόν η Ε.Ε. είναι γνωστή από καιρό, δεν χρειαζόταν μνημόνια, ΑΟΖ και γεωτρύπανα για να αποδειχθεί η διγλωσσία. Γι’ αυτό έχει ξεθαρρέψει ο γείτονας και θα ανεβεί και στο κρεβάτι...
Β.Κ.

Ατμόσφαιρα
*ΤΟ «είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα» του Ντίνου Ηλιόπουλου μπορεί να αποδώσει τα όσα συμβαίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, μετά και τις δημόσιες ανακοινώσεις του βουλευτή Βασ. Κόκκαλη και του γραμματέα Βασ. Ζωγράφου.
Με τη Γραμματεία της Ν.Ε. Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ να παρεμβαίνει εκδίδοντας προχθές ανακοίνωση με τίτλο «Δεν ευθύνεται το κόμμα για όσα κάνει ο Κόκκαλης». Χαρακτηρίζοντας ως «ασύμμετρη συμπεριφορά», «την προσπάθεια του βουλευτή κ. Κόκκαλη Βασίλη να εμφανίσει, από το πουθενά, αντιπαράθεση προσωπικού χαρακτήρα με τον συντονιστή του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Λάρισας, σ. Ζωγράφο Βασίλη, ενώ ήταν ήδη γνωστή η απόφαση του δικαστηρίου».
Στην ανακοίνωση λοιπόν ο ένας, ο βουλευτής αναφέρεται ως κ. (κύριος) και ο δεύτερος, ο γραμματέας ως σ. (σύντροφος). Κείμενο που καταλήγει με αναφορές στους διαχρονικούς αγώνες και στη φυσιογνωμία της αριστεράς. Θέλει αχτίφ ο άνθρωπος σύμφωνοι, άλλωστε από τους ΑΝΕΛ προέρχεται δεν είναι κρυφό, όχι από ΚΟΒα. Αλλά επειδή στην ανακοίνωση επιχειρούν να διαχωρίζουν τις ευθύνες, ποιανού κόμματος βουλευτής είναι; Το κόμμα είναι «καλό» και ο βουλευτής του κόμματος είναι «κακός»;
Β.Κ.

Κορονοϊός
*Η εφαρμογή των μέτρων για την πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού, αποτελεί αποκλειστική ευθύνη της Πολιτείας και των φορέων της. Η ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων πολιτών είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα από την ευθύνη τήρησης του πλαισίου, οπότε η χαλάρωση των μέτρων προκύπτει από την εφαρμογή και την ένταση εφαρμογής των μέτρων.
Αν στα μπαρ για παράδειγμα, παραθαλάσσιων και νησιωτικών περιοχών δεν τηρούνται τα μέτρα, αυτό δεν είναι ευθύνη μόνο του παραθεριστή, είναι κύρια ευθύνη της Πολιτείας και των φορέων της. Ο πολίτης πείθεται επίσης από τις σαφείς οδηγίες και παρατηρήσεις της επιστημονικής κοινότητας.
Για τα περί διασποράς, ας αυξήσουν τον αριθμό των τεστ, ας ενισχύσουν με εξοπλισμό τα νοσοκομεία, ας κάνουν τέλος πάντων τη δουλειά τους αντί να μεταθέτουν ευθύνες στους πολίτες με αφορμή και κάποιους ασυνείδητους.
Β.Κ.

Γάμοι
*ΘΑ ακυρωθούν οι γάμοι λόγω κορονοϊού, διάβαζε ο Λαρισαίος διάφορες εκτιμήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, και γρήγορα εξέφρασε την απορία του μέσω σχολίου «Θα ισχύει και αναδρομικά;». Μα η απάντηση τον προσγείωσε απότομα. Όχι κύριε μιλάμε γι’ αυτούς που «θα» γίνουν, του εξήγησε μια κυρία όσο πιο ευγενικά γίνεται...
Κ.Γ.

Κουνούπια
*«ΜΑΣ έφαγαν τα κουνούπ...», διαμαρτυρόταν, παραθεριστής των Μεσαγγάλων με τηλεφώνημά του προς την «Ε», μα πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του ένα κουνούπι του άρπαξε το κινητό από τα χέρια. Υπερβολή, μα δεν απέχει πολύ από την πραγματικότητα. Ζητάνε κάτι από τον Δήμο, από την Περιφέρεια, από κάποιον τέλος πάντων, να καθαριστεί επιτέλους ο χώρος. Μα εδώ που τα λέμε κι από τον θεό να το ζητήσεις, με τη φύση δεν μπορείς να τα βάλεις. Ειδικά σε τέτοιες περιοχές που κάποτε ήταν βαλτώδεις.
Κ.Γ.

ΔΕΥΑΛ
*ΤΕΛΟΣ η φυσική παρουσία στη ΔΕΥΑΛ. Πληρωμές με ηλεκτρονικό τρόπο ζητάει η δημοτική επιχείρηση λόγω της κατάστασης και είναι μια κίνηση απόλυτα δικαιολογημένη με τόσα που συμβαίνουν. Μα ανησύχησαν κάποιοι ηλικιωμένοι που δεν τα πάνε καλά με το διαδίκτυο και τα ηλεκτρονικά και βιάστηκαν να διαμαρτυρηθούν στην «Ε». Βαστάτε, λέμε εμείς, διότι η ΔΕΥΑΛ έχει και τηλέφωνο με το οποίο μπορούν να κλείσουν ραντεβού για να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητές τους. Εύκολα και απλά.
Κ.Γ.

Περί μύρμηγκος
*ΜΕΤΑ την εγκατάσταση του Μυρμηγκιού - Μυρμιδόνα στον νέο κυκλικό κόμβο, στην είσοδο της πόλης των Φαρσάλων, που αναμένονται τα αποκαλυπτήριά του από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, με εκατοντάδες σχόλια υπέρ και κατά για την εγκατάστασή του στα κοινωνικά δίκτυα, και την πόλη κυριολεκτικά χωρισμένη σε «Βροντάκηδες και Φουρτουνάκηδες» για το τι θα ήταν σωστό και τι όχι, μου ήρθε στο μυαλό η παροιμία που λέει: «Όταν το μυρμήγκι θέλει να χαθεί βγάζει φτερά!». Ρε μπας και το έχουν εξοπλίσει, ως drone από την Περιφέρεια;
Γ.Γ.

Συνήθειες
*ΟΙ αρχαίοι ημών πρόγονοι περιποιούνταν πλένοντας τα πόδια τους πολύ σχολαστικά καθώς «Πους υγιής εν σώματι υγιεί».
Τα γένια τους γιατί, όπως λέγανε, «Μούσι υγιής εν σώματι υγιεί».
Όταν μαγείρευαν πάντα σέρβιραν μετά το φαΐ μια κρέμα, λέγοντας, «Μους υγιής εν σώματι υγιεί».
Και πίνανε πολύ γάλα, διότι, «Νουνούς υγιής εν σώματι υγιεί».
Γ.Γ.

Πάρε το μηδέν
*ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ συνομιλία μάνας που παραθερίζει στα παράλια με τον γιο της στη Λάρισα.
-Εντάξει είναι τα φυτά μου;
-Ναι μάνα μην ανησυχείς, αφού σου είπα τα έχω όλα υπό έλεγχο. Με την ευκαιρία να σου πω είδα έχεις ρίγανη ξερή σε μια γλάστρα, να πάρω λίγη;
-Δεν έχω ρίγανη... Ξέρανες τον βασιλικό μου ρε ανεπρόκοπε;
- Μάνα σε κλείνω κάνει διακοπές!
Γ.Γ.

Χρονιά
*ΕΝ τω μεταξύ κοντεύουμε να ζήσουμε το 2020 τις δέκα πληγές του Φαραώ, αλλά οι καλημεράκηδες και καληνυχτάκηδες εκεί, απτόητοι, δεν κάνουν πίσω. Ποιος μας ευχήθηκε;
Γ.Γ.
Αναβάθμιση ΕΛΓΑ
*ΧΡΗΣΙΜΗ και κατατοπιστική η συνέντευξη του πρώην διοικητή του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχου στη χθεσινή «Ε», παρουσιάζοντας τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εξελιχθεί ο ΕΛΓΑ σε δικαιότερο και πιο σύγχρονο ασφαλιστικό φορέα των αγροτών. Η εμπειρία του Λαρισαίου πολιτικού σε θέματα ΕΛΓΑ μεγάλη και αναμφισβήτητη. Για την αποφυγή παρερμηνειών θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι ο Έξαρχος υποστήριξε ότι «για την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων που είναι και το ζητούμενο τη σήμερον εποχή θα πρέπει να αποδοθούν με μία δόση στον ΕΛΓΑ τα προβλεπόμενα από τον νόμο 3877/2010 χρωστούμενα ποσά παρελθόντων ετών και τα ποσά που θα προβλέπονται από τους νόμους μετά τη βελτίωσή τους, να αποδίδονται εγκαίρως με συγκεκριμένη δέσμευση στον Κρατικό προϋπολογισμό κάθε χρόνο».
Γ.Ρ.

50-50;
*-ΜΟΛΙΣ με απέκλεισαν από γάμο... δεν πέρασα στον τελικό με τους 100 καλύτερους συγγενείς.
-Μην ξεχνάς πως κάθε μεριά διαλέγει 50 και όχι 100 καλεσμένους, άρα στην πενηντάδα κόπηκες.
-Αν κρίνω το ποιος κάνει κουμάντο σε αυτή τη σχέση, μάλλον κόπηκα πολύ νωρίτερα. 85-15 το σφύριζε η συμπεθέρα, υπέρ της κόρης της.

Ελεήστε
*ΟΥΤΕ lockdown έχει, ούτε χρήμα έχει:
Είναι άΠορος.
Γ.Γ.

Χαρούλες
ΓΙΑ την αποτελεσματικότητα του νέου πλαισίου στήριξης των δανειοληπτών, δηλώνει υπερήφανος ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.
Με αφορμή και το γεγονός ότι, την πρώτη ημέρα λειτουργίας του προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ», χιλιάδες δανειολήπτες κατέθεσαν αίτηση στην πλατφόρμα ελπίζοντας -που αλλού;- στην επιδότηση του δανείου, με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πανηγυρίζει γιατί σε μόλις μιάμιση ημέρα από τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, 6.257 δανειολήπτες οριστικοποίησαν την υποβολή της αίτησής τους, αριθμός που ξεπερνά τον αντίστοιχο που είχε καταγραφεί στο προηγούμενο πρόγραμμα (σ.σ. επί ΣΥΡΙΖΑ) στους 13 μήνες ισχύος του.
Με τον ίδιο ενθουσιασμό πανηγύριζε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν ψήφιζε το προηγούμενο πλαίσιο «στήριξης» των δανειοληπτών. Στην πραγματικότητα όμως οι Τράπεζες, δημιούργησαν τόσα εμπόδια που «μετρημένοι» στα δάχτυλα εντάχθηκαν τελικά στη ρύθμιση, οι περισσότεροι δανειολήπτες έμειναν με την απογοήτευση και τη διαπίστωση πως οι Τράπεζες είναι αυτές που κάνουν κουμάντο.
Το πρόβλημα των δανειοληπτών είναι ιδιαίτερα σοβαρό και δεν προσφέρεται για τυμπανοκρουσίες...
Β.Κ.
Πανεπιστήμια
ΤΟ ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ θα κατανεμηθεί στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, προκειμένου να αγοράσουν μάσκες, γάντια, αντισηπτικό υγρό, συσκευές για υγρό σαπούνι και για αντισηπτικό, χαρτί χειρός, υλικά απολύμανσης χώρων και εξοπλισμού και σε ορισμένες περιπτώσεις προστατευτικές φόρμες (π.χ. ιατρικές ειδικότητες). Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας θα λάβει 170.000 ευρώ. Δύσκολη θα είναι για τους φοιτητές και καθηγητές και αυτή η χρονιά. Τουλάχιστον να μπορούν τα παιδιά να συνεχίσουν τις σπουδές τους. Αυτή τη φορά δεν δικαιολογείται να μην είναι οι πάντες σε ετοιμότητα.
Ν.Π.

Λωζάννη
ΟΙ Τούρκοι τον χαβά τους...
Κατάφεραν πρώτα να πείσουν (;) τον διεθνή παράγοντα ότι αυτοί κάθονται από την ειρηνική πλευρά του τραπεζιού. Όπως και με τη Λιβύη (ή παλιότερα με τη Συρία), έχουν τη «μαγική ικανότητα» (μάλλον περί εθελοτυφλίας των ισχυρών πρόκειται) να μιλούν περί ειρηνευτικής διαδικασίας, ενώ την ίδια ώρα στέλνουν στρατεύματα (έστω και μισθοφόρους) και οπλισμό σε ξένη χώρα.
Έτσι και με την Ελλάδα: Εμφανίζονται ως οι ειρηνοποιοί που επιζητούν τον διάλογο (είναι το γνωστό πρόσχημα για να βάζουν στο τραπέζι τις διεκδικήσεις τους), ενώ στην πραγματικότητα είναι οι ταραχοποιοί της περιοχής.
Όταν όμως «διαιτητής» είναι η Γερμανία, η οποία μόνο για τα δικά της συμφέροντα ενδιαφέρεται, τότε κάθε συζήτηση εκκινεί από μειονεκτική θέση για σένα. Σε βαθμό που και η τήρηση πολιτικής ίσως αποστάσεων από τη μαντάμ Μέρκελ, εις βάρος σου αποβαίνει. Οπότε καλό είναι να φυλαγόμαστε.
Μετά μπαίνει μπροστά η παραπληροφόρηση για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, αναγνωρίζει μία μόνο διαφορά με την Τουρκία: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Θέμα για το οποίο οι θέσεις των δύο χωρών απέχουν πολλά ναυτικά μίλια. Η ελληνική εδράζεται στο Διεθνές Δίκαιο, και συγκεκριμένα το Δίκαιο της Θάλασσας. Η τουρκική στο «δίκαιο του ισχυρού». Οπότε το σκηνικό είναι δεδομένο: Η Τουρκία εγείρει θέματα, βάζει στο τραπέζι διεκδικήσεις, ακολουθώντας ...τη λογική του Χότζα. Διαπραγματεύεται έχοντας μόνο να κερδίσει. Υπό την απειλή των όπλων και τους «casus belli», δεν έχει τίποτε να χάσει. Η όποια της υποχώρηση θα είναι επί ...δικής της διεκδίκησης!
* * *
ΣΤΟ πλαίσιο αυτό, χθεσινά δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου μιλούν για τη Συνθήκη της Λωζάννης (θέμα προσφιλές του Ερντογάν) ότι θα έρθει στο τραπέζι των συζητήσεων. Η Τουρκία κατηγορεί διαρκώς την Ελλάδα ότι παραβιάζει τη Συνθήκη με τη στρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου (αναφέρεται σε 23 νησιά), από τη Λήμνο και τη Σαμοθράκη μέχρι τα Δωδεκάνησα.
Ωστόσο, σύμφωνα και με χθεσινή διευκρινιστική ανακοίνωση του Υπ. Εξωτερικών:
- Το καθεστώς της Λήμνου και της Σαμοθράκης διέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης (του 1923), η οποία καταργήθηκε με τη σύμβαση του Μοντραί (1936). Ουσιαστικά η αποστρατικοποίηση των δύο αυτών νησιών, όπως και των Στενών των Δαρδανελλίων , έπαψε να υφίσταται, κάτι που και η ίδια η Τουρκία αναγνώρισε το 1936. Όσον αφορά τις νήσους Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο και Ικαρία, η Συνθήκη της Λωζάννης δεν αναφέρει πουθενά περί αποστρατικοποίησης, παρά μόνο περί ελληνικής υποχρέωσης να μην προβεί σε εγκατάσταση ναυτικών βάσεων και έργων οχυρωματικών. Η ίδια η Συνθήκη καλεί την Τουρκία να μην κάνει υπερπτήσεις στρατιωτικών αεροσκαφών της πάνω από τα συγκεκριμένα νησιά, κάτι που η Τουρκία παραβιάζει διαρκώς.
- Σε ό,τι αφορά δε τα Δωδεκάνησα, πράγματι η Σύμβαση Ειρήνης των Παρισίων (1947), προβλέπει την αποστρατικοποίησή τους. Με τη συγκεκριμένη Συνθήκη τα νησιά παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα κατά πλήρη κυριαρχία. Η Τουρκία όμως δεν αποτελεί συμβαλλόμενο μέρος της Συνθήκης και ως εκ τούτου δεν έχει δικαιώματα ή υποχρεώσεις που να απορρέουν από αυτή.
Πέραν των ανωτέρω όμως, όλοι γνωρίζουν ποια χώρα είναι επιτιθέμενη, ποια προκαλεί και ποια είναι αμυνόμενη. Η πρόσφατη ιστορία δεν αφήνει περιθώρια παρανοήσεων: Κύπρος 1974, παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, διατήρηση στρατιωτικών μονάδων και αποβατικών σκαφών στην απέναντι όχθη, απειλή της «αιτίας πολέμου».
Κι όμως παρ΄όλα αυτά η Τουρκία καταφέρνει να εμφανίζεται, αν όχι ως αδικημένη, τουλάχιστον ως θιγμένη!
Αν είναι δυνατόν...
Δ.Χ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass