ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2021 18:10
*Ο Χρ. Κέλλας ήξερε βέβαια, ο υπουργός Στ. Πέτσας όμως έμεινε έκθαμβος από τη συλλογή με δεσποτικές πατερίτσες του Κ. Αγοραστού. Αρχιεπισκοπεριφερειάρχης… Ζ. *Ο Χρ. Κέλλας ήξερε βέβαια, ο υπουργός Στ. Πέτσας όμως έμεινε έκθαμβος από τη συλλογή με δεσποτικές πατερίτσες του Κ. Αγοραστού. Αρχιεπισκοπεριφερειάρχης… Ζ.

Έγκυρος


*ΣΗΚΩΘΗΚΕ πρωί ο παλιός πλέον Λαρισαίος, βγαίνει στην αυλή, κοιτάει τον ουρανό, όπως οι παλιότεροι παλιοί, παίρνει ύφος περισπούδαστο κι ανακοινώνει στον γείτονα που έφευγε για δουλειά.
- Σήμερα θα έχουμε συννεφιά με βροχές από το μεσημέρι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 6 έως 16 βαθμούς Κελσίου, ασυνήθιστα υψηλή για την εποχή.
Τον κοίταζε ο άλλος με αμφιβολίες.
-Ναι σου λέω. Διάβασα πριν μέσα το δελτίο της ΕΜΥ.
Ζ.

Βυσσινί καβγατζής
*ΤΙ το ‘θελαν; Ολόκληρο ταξίδι απ’ τη Λάρισα ως την Τρίπολη... Για στρατιωτικές υποχρεώσεις γίνεται συνήθως αυτό, μια μέρα δρόμος. Και με το πούλμαν κιόλας. Μόνο και μόνο για να βάλει το σύνηθες γκολ ο Μπαράλες; Για τον Αργεντίνο του Αστέρα μόνο άξιζε τον κόπο, για να κάνει αυτό το ανυπέρβλητο ρεκόρ.
***
*ΛΕΣ και δεν το ήξεραν πηγαίνοντας.... Και δεν είναι μόνο η μη-ποιότητα, η μη-οργάνωση της ΑΕΛ σήμερα. Είναι και το κλίμα στην ομάδα, το «φύγε συ, έλα συ» για παίκτες και προπονητές. Ποιος θα είναι παρών μετά το κάθε ματς;
Είναι επίσης το κλίμα γύρω απ’ την ομάδα. Με τον τωρινό ιδιοκτήτη της να έχει μαλώσει, να έχει βρίσει και προσβάλει δηλαδή, από τον δήμαρχο της πόλης μέχρι κυριολεκτικά τον κλητήρα. Ποιος να στείλει θετική ενέργεια. Τι να συζητούν αυτά τα παιδιά, με όσα βλέπουν και ακούν να γίνονται στη Λάρισα τριγύρω.
***
*ΝΑ έχει αρπαχτεί άγρια με δικηγόρους, με γιατρούς και μηχανικούς, με δημοσιογράφους και επιχειρηματίες, με επιστήμονες, εμπόρους και εργάτες, με υπαλλήλους, αθλητές και όλους τους πιτσιρικάδες, τόσο εκτεταμένο και παρατεταμένο καυγά δεν έχει γνωρίσει η Λάρισα ποτέ στην ιστορία της. Ίσως επειδή προέρχεται από κάποιον ξένο, με ιδιαίτερη συμπεριφορά. Δεν είναι λίγοι πια όσοι του χρεώνουν το ακαταλόγιστο. Που καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν πρέπει να ασχολούνται μαζί του, σαν να μην υπάρχει, να μη λένε ούτε τ’ όνομά του, πολλοί έχουν αντιληφθεί πια ότι αυτό που τον θρέφει είναι να καυγαδίζουν μαζί του. (Σςςς... Σιωπή μέχρι να γλιτώσει η ΑΕΛ. Αδιαφορία μέχρι να γίνει βυσσινί. Απ’ το κακό του).
Ζ.

Ολίγον κρύα
*ΕΥΔΙΑΘΕΤΟΙ Λαρισαίοι, προσπαθούν ν’ αλλάξουν το κλίμα.
- Δεν έχει κρύο. Το κάνουν επίτηδες για να μας πουλήσουν μπουφάν. Τι μας κρύβουν;
***
*ΦΗΜΕΣ λένε ότι αν δεν βγάλεις σέλφι όταν κάνεις το εμβόλιο, σου στέλνει εξώδικο η Pfizer.
***
*Ο Μητσοτάκης ανοίγει τα χιονοδρομικά γιατί αρέσει στον ίδιο το σκι. Αν είχαμε Καραμανλή τώρα θα τρώγαμε ήδη παϊδάκια σε ταβέρνες. Δεν προσέχαμε όμως...
Ζ.

Έσκασαν μύτη
*ΛΙΓΟ καιρό μετά από την καταδίκη ηγετών και μελών της φιλοναζιστικής Χρυσής Αυγής και οπαδοί της πέταξαν χθες φυλλάδια στο Κέντρο της Λάρισας.
Δηλώνοντας τα 40 χρόνια του εθνικιστικού αγώνα (σ.σ. όπως βαφτίζουν τον φιλοναζισμό τους, θολώνοντας τα νερά) και «απαιτώντας» «λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους της Χ.Α.», καθότι αρνούνται επίσης την εγκληματική δράση της οργάνωσής τους, με δολοφονίες, ξυλοδαρμούς και εκφοβισμούς. Παραβλέποντας ότι διώκονται ποινικά για τα κακουργήματά τους και ψευδώς δηλώνουν ότι διώκονται πολιτικά.
Εμφανίστηκαν λοιπόν ξανά ρίχνοντας φέιγ βολάν, για να επιβεβαιωθεί πως η Χ.Α. διαλύθηκε ως «κομματικός» φορέας, αλλά οι Χρυσαυγίτες υπάρχουν. Όσο ενισχύονται οι πολιτικές της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όσο οι πολιτικές των ισχυρών οξύνουν τις κοινωνικές αντιθέσεις σε βάρος των αδύναμων, ο φασισμός θα «συντηρείται». Πολιτικά επίσης είναι βέβαια ότι κάπου θα εκφραστούν...
Β.Κ.

Σκάνδαλα;
*ΚΑΤΕΞΟΧΗΝ φιλοκυβερνητική εφημερίδα τα «Παραπολιτικά», όσο για την ιδιοκτησία της, δίνει διαπιστευτήρια με τη στάνταρ πρωτοσέλιδη διαφήμιση του «Mega». Όπως κάνουν και τα «Νέα» άλλωστε.
Το ενδιαφέρον έως παράδοξο είναι ότι με ΝΔ κυβέρνηση, η εφημερίδα αναδεικνύει σκάνδαλα. Να, στο χθεσινό φύλλο, όχι ένα ή δύο, τρία πρωτοσέλιδα σκληρά θέματα.
- Πώς ο ΟΠΑΠ κρύβεται πίσω από τις νέες ταυτότητες. Χοντρό παρασκήνιο.
- Εμφύλιος στον ΕΟΑΝ για τα σκάνδαλα με τους μπλε κάδους. Προχωρά η έρευνα.
- Η «Καθημερινή», ο Σκρέκας και η υποδοχή του υπουργού. Τα δημοσιεύματα για την κακή ΔΕΗ και ο Μυτιληναίος. (Τι να σημαίνουν όλα αυτά; Εσωκομματικοί ανταγωνισμοί ή επιχειρηματικές συγκρούσεις; Γιατί όχι και τα δύο...).
Ζ.
Παράδεισος
*Ο Άγιος Πέτρος καλωσορίζει δύο νεοεισερχόμενους κορονόπληκτους στην πύλη του Παραδείσου.
- Εδώ που ήρθατε, μην έχετε έγνοιες, είναι ο Παράδεισος. Δεν υπάρχουν ούτε δουλειές, ούτε σχολεία, ούτε νοσοκομεία και βεβαίως ούτε χρήματα.
- Βρε φιλαράκι, σκούντησε ο ένας τον άλλον, τι γίνεται; Πάλι στην Ελλάδα βρεθήκαμε;
Ζ.

Πάντα ζωντανό
*ΜΕ το σχέδιο που εκπονεί ο Δήμος για βελτίωση και ανάδειξη του χώρου στο Παλιό Νεκροταφείο στην Ανθούπολη, εκεί δίπλα στη Φαρσάλων, άνοιξε πάλι συζήτηση στην πόλη. Καταρχάς, ανησύχησαν οι κατέχοντες οικογενειακούς τάφους, μη χάσουν τα δικαιώματά τους. Τους καθησύχασαν απ’ τη δημοτική αρχή. Οι οικογενειακοί τάφοι θα συνεχίσουν να υπάρχουν και θα εξακολουθούν να γίνονται και ταφές σ’ αυτούς όταν προκύπτει. Διότι το «εκεί που όλοι είναι ίσοι» ή αυτό το «όλοι δύο μέτρα παίρνουν», δεν ισχύουν στη Λάρισα. Οικογένειες Λαρισαίων από παλιά, όχι και προ αμνημονεύτων, πριν μερικές δεκαετίες, που έτυχε να είναι ευκατάστατες κι είχαν αγοράσει οικογενειακό τάφο, συνεχίζουν να θάβουν εκεί τους νεκρούς τους και τώρα, στο Παλιό. Όλοι οι υπόλοιποι, εδώ και πολλά χρόνια στο Νέο Νεκροταφείο, στο Μεζούρλο, που είναι και πιο δροσερά δηλαδή, έχει και θέα. Άμα θέλει κάποιος αγοράζει κι εκεί οικογενειακό τάφο. Στο Παλιό όμως μόνο οι ήδη κατέχοντες.
***
*ΚΑΙ δεν είναι τόσο ο διαχωρισμός πατρικίων και πληβείων, σιγά τη ματαιοδοξία, ειδικά εκεί, ματαιότης ματαιοτήτων. Είναι που έτσι το Παλιό Νεκροταφείο δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει, θα μένει πάντα ζωντανό. Όλο και κάποιοι τάφοι θα παραμένουν ενεργοί. Ποτέ δεν θα απελευθερωθεί ο χώρος, που βρίσκεται πλέον μέσα σε κατοικημένη περιοχή. Άλλοι έχουν τα σπίτια τους εκεί κι άλλοι βάζουν τους νεκρούς τους.
***
*ΕΝ τω μεταξύ, μόνο τα εβραϊκά νεκροταφεία είναι αμετακίνητα, στον αιώνα τον άπαντα, έτσι ορίζει η θρησκεία τους, μόνο οι ναζί δεν τα σεβάστηκαν. Να, όπως το παλιό εβραϊκό νεκροταφείο της Λάρισας που βρισκόταν στην περιοχή της Φιλιππούπολης για σχεδόν πεντακόσια χρόνια. Σταδιακά από τις αρχές του 20ού αιώνα καταπατήθηκε από διάφορους και τελικά στην περίοδο της κατοχής καταστράφηκε ολοσχερώς και ο χώρος οικοδομήθηκε. Μεταφέρθηκε και καταλαμβάνει μέρος του Παλιού Νεκροταφείου και ουδείς βεβαίως διανοείται να μετακινηθεί, αυτό όντως δεν γίνεται.
***
*ΓΙΑ τα χριστιανικά νεκροταφεία όμως, δεν ισχύει. Μπορεί να καταργηθεί κάποιο, ν’ αλλάξει χώρο κι έχει συμβεί πολλές φορές. Το Παλιό Νεκροταφείο της Λάρισας δεν ήταν εκεί από πάντα. Δημιουργήθηκε γύρω στα 1900, τότε εκεί ήταν περιοχή εκτός πόλης. Η Λάρισα είχε λέει πριν απ’ αυτό εφτά νεκροταφεία σε διάφορα περιφερειακά σημεία της και συγκεντρώθηκαν όλα εκεί. Τα προηγούμενα καταργήθηκαν εντελώς, ένα εξ αυτών επί παραδείγματι βρισκόταν Καρδίτσης και Ηρώων, όπου το πρώην Κτηνιατρείο, γι’ αυτό λέει υπάρχουν εκεί ακόμη ως απομεινάρια τα μεγάλα κυπαρίσσια στο πάρκινγκ.
***
*ΠΡΟ εικοσιπενταετίας, ο τότε δήμαρχος Χρ. Καφφές είχε επιχειρήσει να σταματήσει τις ταφές στο Παλιό Νεκροταφείο, να πηγαίνουν όλοι στο Καινούργιο. Συγκρούστηκε με ιδιοκτήτες οικογενειακών τάφων και έχασε τη μάχη. Αργότερα είχε προσπαθήσει κι ο Χρ. Κέλλας, ως αντιδήμαρχος επί Τζανακούλη, να συμμαζέψει την κατάσταση, να αναμορφώσει την περιοχή του Παλιού Νεκροταφείου, συνάντησε αντιδράσεις, υποχώρησε. Τώρα ο Απ. Καλογιάννης, δεν φαίνεται να το συζητάει, κάτι λένε να κάνουν, περιορισμένα πράγματα, το Παλιό Νεκροταφείο όμως διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσει να λειτουργεί.
Ζ.

Τροχήλατος;
*ΔΗΛΑΔΗ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης για το καλό των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ τα σκέφθηκε όλα αυτά; Για να μην τραυματιστούν ας πούμε; Να υπάρχουν – όπως υπάρχουν - χώροι αναμονής των δημοσιογράφων αναμένοντας δηλώσεις πολιτικών αρχηγών κλπ, αντιληπτό.
Αλλά να καλύπτονται γεγονότα από απόσταση δεν γίνεται, ειδικά στις πορείες. Εκτός εάν αυτός ο χώρος είναι... τροχήλατος, οπότε οι επιβαίνοντες θα μετακινούνται, θα έχουν ιδίαν άποψη.
Όχι δεν αφορά στην εύρυθμη λειτουργία η παρ’ ολίγον απόφαση Χρυσοχοΐδη. Να περιορίσει θέλει το έργο δημοσιογράφων, φωτορεπόρτερ και εικονοληπτών, οι οποίοι με την εργασία τους συχνά αποδεικνύουν τα αντίθετα από όσα ισχυρίζονται αι Αρχαί. Οι οποίες γενικά θέλουν να ελέγχουν τους δημοσιογράφους και όταν δεν το καταφέρνουν, τότε ελέγχουν την πληροφορία. Η σύσκεψη είναι κλειστή για παράδειγμα, θα σας στείλουμε εμείς δελτίο Τύπου...
Β.Κ.

Με μέσον
*ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ μετ’ επιτάσεως στην πόλη, καθώς γράφτηκε προ ημερών σε αθηναϊκή εφημερίδα, προκαλώντας και την ανάλογη δυσαρέσκεια. Και για τη συμπεριφορά του και για τους αρμόδιους, που κάνουν το κουμάντο και τις χάρες.
Γνωστός δικηγόρος λέει, όχι Λαρισαίος αλλά με έντονη τοπική δραστηριότητα, έχει κάνει ήδη το εμβόλιο. Ως τι; Είναι μεν μιας κάποιας ηλικίας, συγκαταλέγεται στις ευπαθείς ομάδες γι’ αυτό και ανησύχησε κι έσπευσε μάλλον να προστατευτεί, αλλά δεν ανήκει στις κατηγορίες προτεραιότητας, πολύ μακριά ακόμη απ’ τα 85. Κι όμως...
Τι φόρμουλα βρήκε; Εκτός από γνωστούς που τον εξυπηρέτησαν... Είναι λέει νομικός σύμβουλος σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στην Αθήνα. Κι αφού εμβολιάστηκαν οι τρόφιμοι και το προσωπικό που τους φροντίζει, τρύπωσε κι ο δικηγόρος. Τυπικά σωστό; Όχι και τόσο. Διότι εμβολιάστηκε μαζί π.χ. κι ο λογιστής της επιχείρησης; Ο ψυκτικός που περνάει για τις επισκευές; Ούτε στα νοσοκομεία άλλωστε δεν εμβολιάστηκε και το διοικητικό προσωπικό, κατά προτεραιότητα μόνο οι μάχιμοι.
Ζ.

Το αντίθετο
*ΕΒΑΛΑΝ φόλι από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, μπας και μάσουν τίποτε αυγά. Φυσάνε τη φωτιά, ελπίζοντας ότι θα δυναμώσει στις εσωκομματικές διαφορές της τοπικής ΝΔ. Επιχειρούν, με ανακοίνωση της Νομαρχιακής, να ενισχύσουν την κυρίως υπόγεια συζήτηση μεταξύ των γαλάζιων Λαρισαίων για τακτοποιήσεις ημετέρων, βάζουν φιτιλιές ότι υπάρχουν και πιο ημέτεροι απ’ τους ημέτερους. Σ’ αυτήν την περίπτωση πάντως δεν θεωρείται καθόλου πιθανό να τους απαντήσουν, ούτε οι εμπλεκόμενοι, μήτε η Νομαρχιακή, ακόμη κι οι κατά τα άλλα ομιλητικότατοι της ΝΔ θα συγκρατηθούν, τους κόβει μέχρι εκεί, να μη δώσουν συνέχεια. Το λάθος των συριζαίων είναι ότι έτσι συσπειρώνουν τους νεοδημοκράτες, τους κάνουν να μαζευτούν, να κόψουν την γκρίνια, να ρίξουν τους τόνους, για να μην κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Ζ.

Προς παραίτηση;
*- ΛΟΓΙΚΑ θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί από πρόεδρος της ΝΟΔΕ...
Στη συντροφιά των νεοδημοκρατών έλεγαν για τον Χρ. Καπετάνο και την προοπτική να είναι υποψήφιος βουλευτής.
- Σωστά, υπάρχει κομματικό ασυμβίβαστο.
- Έλα μωρέ, δεξιοί είμαστε, βρίσκονται εύκολα λύσεις σ’ αυτά. Στην ώρα τους...
***
*ΩΣΤΟΣΟ, η συζήτηση θεωρήθηκε έως και άσκοπη.
- Μα δεν είπε ο άνθρωπος ποτέ ότι έχει στόχο να πολιτευτεί...
- Ναι αλλά το έγραψε η εφημερίδα κάμποσες φορές, δεν το διέψευσε ποτέ. Γράφτηκε και στο ίντερνετ, τώρα το αναφέρει και η εφημερίδα του κόμματος στην Αθήνα, πάλι σιώπησε, άρα το αποδέχεται, τι άλλο...
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass