ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Σεπ 2022 18:00
* ΤΟ τσεκάρει ο Πάνος Σάπκας, το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γρηγόρη Αζαριάδη «Η Οργάνωση», το οποίο ταξιδεύει φέτος, με τις συστάσεις του καθηγητή Εγκληματολογίας Γιαν. Πανούση, αλλά και του θρυλικού συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη. Στον θολό ωκεανό του οργανωμένου εγκλήματος, λέει, με αντίπαλους αδίστακτους κακοποιούς εκεί όπου βασιλεύει η διαφθορά σε κάθε επίπεδο... Ζ. * ΤΟ τσεκάρει ο Πάνος Σάπκας, το νέο αστυνομικό μυθιστόρημα του Γρηγόρη Αζαριάδη «Η Οργάνωση», το οποίο ταξιδεύει φέτος, με τις συστάσεις του καθηγητή Εγκληματολογίας Γιαν. Πανούση, αλλά και του θρυλικού συγγραφέα Πέτρου Μάρκαρη. Στον θολό ωκεανό του οργανωμένου εγκλήματος, λέει, με αντίπαλους αδίστακτους κακοποιούς εκεί όπου βασιλεύει η διαφθορά σε κάθε επίπεδο... Ζ.

Τέτοιο εύρος...
* ΑΠΟ τους 16 στη νύχτα και το πρωινό, στους 36 το απομεσήμερο, με 20 -ίσως και παραπάνω

- βαθμούς διαφορά μέσα στη μέρα, το θερμοκρασιακό εύρος δίνει ρέστα αυτήν την εποχή στην περιοχή. Σα να διασχίζεις κάμποσους Παράλληλους καθημερινώς, ταξιδεύοντας θερμοκρασιακά σε άλλες χώρες.
Ζ.Γεμάτο πρόγραμμα
* ΕΧΟΥΝ πυκνώσει εντυπωσιακά οι κοινωνικές εκδηλώσεις αυτήν την περίοδο. Περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά, καθώς έχουν να καλυφθούν και τα κενά του καιρού των περιορισμών.
- Δύο βαφτίσεις και δύο γάμους έχω αυτό το Σαββατοκύριακο, έλεγε ο νεαρός Λαρισαίος. Ούτε παπάς να ήμουν...
Ζ.

Στη γιαγιά
* ΑΦΟΥ κρατάει βασιλική θέση στη δημοσιότητα των καναλιών, εξακολουθεί κι ο κόσμος να συζητά για τους Εγγλέζους γαλαζοαίματους. Μάλλον κοροϊδεύοντας.
- Πέθανε η βασίλισσα και ασχολούνται όλα τα κανάλια και τα ειδησεογραφικά sites μ’ αυτό και δεν μαθαίνουμε πια τι κάνει ο Μαυρίκιος Μαυρικίου. Είναι κατάσταση αυτή τώρα;
***
* - H γυναίκα μου κι εγώ δεν δουλεύουμε πουθενά. Ο πατέρας μου άνεργος κι αυτός. Η μάνα μου σκοτώθηκε. Ζούμε όλοι στη γιαγιά, αλλά τώρα πέθανε κι αυτή, έλεγε ο πρίγκιπας Ουίλιαμ. Ναι, ο διάδοχος.
Ζ.
Λύσεις υπάρχουν
* ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ να ζεσταθούν εκ των προτέρων οι Λαρισαίοι με κρυάδες.
- Τι θα κάνεις τον χειμώνα με τη θέρμανση;
- Τον πιγκουίνο.
***
* - ΜΕ πήρε η γυναίκα μου στη δουλειά και μου είπε ότι φεύγοντας κι εκείνη απ’ το σπίτι ξέχασε τον θερμοσίφωνα ανοιχτό. Καλύτερα να μου έλεγε ότι έχει εραστή.
***
* - ΚΙ άμα βρίσκαμε όλοι δουλειά στο εξωτερικό και βάζαμε λουκέτο στη χώρα και την ανοίγαμε μόνο τα καλοκαίρια, να την κάνουμε την πρώτη εποχιακή χώρα στον πλανήτη;
Ζ.

Πώς θα γίνει...
* ΟΛΟΣ ο κόσμος έβαλε λεφτά για να συνδεθεί με το Αέριο. Ως πιο φτηνό, πιο οικολογικό. Άκουσε τις προτροπές των ειδικών, μα και των κρατικών αξιωματούχων, κάποιοι είχαν επιδοτηθεί κιόλας για την αλλαγή της εγκατάστασης. Και τώρα; Πίσωωωω... Όλοι πετρέλαιο, λένε.
- Φιλαράκι, με μια οικειότητα απευθυνόταν ο Λαρισαίος στον Μητσοτάκη, τον Πέτσα, τον Σκρέκα... Φιλαράκι έχεις δίκιο, τι να πω... Βάλε όμως εσύ τα 3 χιλιάρικα για τον λέβητα πετρελαίου και βάζω εγώ τα 1.500 ευρώ για το πετρέλαιο. Προσαρμόζομαι καλά κυρ Πέτσα απ’ τον Δομοκό; Θα ζήσουμε, τι λες;
***
* ΠΕΝΗΝΤΑ χρόνια πριν του το είχε πει ο Γιώργος Κοινούσης, σ’ εκείνον που μεγαλοπιάστηκε:
... όλοι θα ζήσουμε,
Κι εσύ με τα πολλά
Κι εμείς με τα λίγα.
Εμείς δεν είχαμε χαρτί
Κι εσύ είχες τον ρήγα.
Ζ.

Παζάρι
* ΣΤΑ 29.700 ευρώ θα ανέλθει το κόστος των συναυλιών που θα «ανοίξουν» το παζάρι της Λάρισας φέτος, με τη Μελίνα Ασλανίδου και τον Σπύρο Πολυκανδριώτη.
9.200 ευρώ είναι η αμοιβή της Μελίνας Ασλανίδου, 4.000 ευρώ του Σπύρου Πολυκανδριώτη και τα υπόλοιπα αφορούν αμοιβές για τις ορχήστρες, τα ηχητικά, τη μίσθωση εξοπλισμού (καρέκλες κ.ά.), τον φωτισμό, χημικές τουαλέτες κ.ά.
Ο προϋπολογισμός της καλλιτεχνικής εκδήλωσης συζητήθηκε προχθές στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Λαρισαίων, όπου τα μέλη της παράταξης «Λάρισα Μπροστά» και συγκεκριμένα η επικεφαλής της, Ρένα Καραλαριώτου, και ο δημοτικός σύμβουλος, Θανάσης Μαμάκος, ψήφισαν λευκό, καθώς όπως υποστήριξαν «δεν δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις».
Λ.Κ.

Ατρόμητο
* Ο Νίκος Νταφούλης, ο πρόεδρος των γιατρών, καταγγέλλοντας την υποβάθμιση του «Κουτλιμπάνειου» ενημερώνει μεταξύ των άλλων ότι και το ασανσέρ ΓΝΛ παραμένει χαλασμένο, εδώ και μήνες. Αυτό που είχε κλείσει μέσα μέχρι και τον διοικητή του νοσοκομείου, που μετά ο Γρ. Βλαχάκης διέταξε οργισμένος έρευνα. Είχε εγκλωβιστεί όμως και φορείο με ασθενή που τον πήγαιναν στην Εντατική, οπότε είχε επέμβει κι ο Εισαγγελέας. Καθόλου δεν τρόμαξε το ασανσέρ, δεν κουνήθηκε. Ούτε κι οι αρμόδιοι όμως, κατά τα φαινόμενα.
Πώς θα φτιαχτεί άραγε αυτό το έρμο; Έχει γούστο να πρέπει να κατεδαφιστεί το νοσοκομείο για να κατασκευαστεί ένα σύγχρονο ασανσέρ με όλες τις προδιαγραφές...
Ζ.

Μιας ηλικίας
* - ΘΕΣ να ξεχάσεις την ηλικία σου κι η υγρασία δεν σε αφήνει.
Στην τριγωνοπλατειακή παρέα των μεσηλίκων έλεγαν τον πόνο τους, κυριολεκτικά.
- Δύσκολα τα πράγματα σ’ αυτήν την ηλικία. Τι είναι αυτό το καρδιοχτύπι τώρα; Έρωτας ή εξελισσόμενο έμφραγμα;
***
* - ΚΑΝΟΝΙΚΑ θα έπρεπε να μας παρακολουθούν όλους...
- Η ΕΥΠ;
- Ο ψυχίατρος.
Ζ.

Αλέρτ
* Η τηλεόραση της ΕΡΤ, αυτοδιαφημιζόμενη ως αλΕΡΤ φέτος για το νέο της πρόγραμμα, και φάνηκε πως όντως αναζητείται «amber alert» η στοιχειώδης οργάνωση στο κρατικό κανάλι, και με διοίκηση των αρίστων κιόλας. Αν είναι δυνατόν... Να έχει τέτοιο ματς προχθές βράδυ στο πρόγραμμα της ΕΡΤ, με την Εθνική μπάσκετ, με αυτήν την τεράστια θεαματικότητα, και οι διαφημίσεις στα τάιμ άουτ να είναι αναγγελίες δικών της εκπομπών, τρέιλερ από σίριαλ που θα παίξουν τον χειμώνα; Τέτοια ανωτερότητα απέναντι στο χρήμα, τόση τρυφερότητα για τους ανταγωνιστές; Τόσο σνομπάρισμα στην αγορά;
Ζ.
Νερό και ρεύμα
* ΕΙΧΕ φθινοπωριάσει κατά το σωτήριον έτος 1909. «Υπογραφή συμβολαίου», ο τίτλος του δημοσιεύματος από τότε, που ανασύρει ο πρόεδρος Σπ. Μπ.
Ευφρόσυνον δια την πόλιν μας γεγονός εσημειώθη το παρελθόν Σάββατον ενταύθα. Περί την 5ην μ.μ. της ημέρας εκείνης εγένετο εν τη Δημαρχία η υπογραφή των οριστικών συμβολαίων περί υδρεύσεως και ηλεκτροφωτισμού της πόλεώς μας εκ μέρους του Δήμου δια του κ. Δημάρχου Αχ. Αστεριάδη και των αναλαβόντων εταίρων κ. κ. Ανεμογιάννη, Τηλιγάδη και Μελισσηνού ενώπιου του συμβολαιογράφου κ. Πανταζή Μουλούλη.
Εις την ανάδοχον εταιρίαν ετέθη ως όρος ότι αι εργασίαι δέον αρχίσωσι τουλάχιστον από των αρχών Μαρτίου, εδόθη εις αυτήν τούτο το διάστημα προς την σύνταξιν των σχεδιαγραμμάτων, εκπόνησιν του σχεδίου του προϋπολογισμού κ.λπ. άτινα εγκριθήσονται προηγουμένως υπό του τμήματος των Δημοσίων Έργων. Εν εναντία περιπτώσει η εταιρία κηρύσσεται έκπτωτος, η δε κατατεθείσα χρηματική εγγύησις εξ 100.000 δρχ. απομένει υπέρ του Δήμου. Χαιρετίζοντες γηθοσύνως το γεγονός τούτο, ευχόμεθα ταχείαν την τελείαν αποτεράτωσιν του έργου.
***
* ΚΑΙ ο πρόεδρος που παρακολούθησε και τα επιγενόμενα, σημειώνει: Δυστυχώς η “τελεία και ταχεία αποπεράτωσις του έργου” δεν πραγματοποιήθηκε. Ο όμιλος “Πηνειός”, των Ανεμογιάννη-Μελησσινού-Τηλιγάδη, στον οποίο παραχωρήθηκε για 50 χρόνια το προνόμιο της ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού της Λάρισας βρέθηκε σύντομα σε οικονομική αδυναμία και με συμφωνία του Δήμου παραχώρησε το προνόμιό του στη Γαλλική εταιρεία «Omnium Fransais D’ Electrecite». (Επίσης, γηθοσύνως = χαρωπά, με χαρά).
Ζ.

Με διερμηνεία
* ΤΟ είπε ο άλλος, ότι «Ζγόν’ι στς Γόν’ι» κι ούτε οι ντόπιοι δεν τον κατάλαβαν. Ότι «Ζγών’ει στς Γόνν’οι» είπε καλέ, πιο ορθογραφημένα, σαν κάτι να έγινε τώρα. Πλησιάζει, στους Γόννους.
***
* ΜΕ την ευκαιρία κι ένα Ελληνολαρισαϊκό: Κισσός είναι το γνωστό αναρριχητικό φυτό κι αυτό που λέει ο Λαρισαίος όταν τον ρωτούν στο φαστφουντάδικο τι θέλει να προσθέσουν στο πιτόγυρο.
Ζ.

Ελεύθερη συμβίωση
* Η συνήθης συζήτηση για τις σχέσεις των δύο φύλων, σε νέες εκφάνσεις, στην παρέα των Λαρισαίων.
- Το θέμα είναι να έχεις χαρακτήρα, μακιγιάζ έχουν όλες.
***
* - ΤΙ κοιτάς πρώτα σε μια γυναικάρα που περνάει από μπροστά σου;
- Αν με κοιτάει η δικιά μου.
***
* - ΚΑΝΕΙΣ καλέ μου δεν σε υποχρεώνει να μένεις μαζί μου. Αν δεν σου αρέσει, ορίστε η πόρτα. Σπάσε το λουκέτο, βγάλε τις αλυσίδες, πέρνα το χαντάκι με τους κροκόδειλους, πήδα τον ηλεκτροφόρο φράχτη και φύγε σαν κύριος.
Ζ.
Και τους δύο
* «ΘΑ ήταν πάντως σοβαρή παράλειψη εάν στην αρνητική αυτή εξέλιξη δεν κάναμε αναφορά στις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες και κυρίως στην προσωπική αρνητική συμβολή του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη».
Νεοδημοκράτες οι πρόεδροι τοπικών φορέων που υπογράφουν, υπεράνω πάσης υποψίας, Γιαννακός-Κουτσιμπογεώργος-Ντογκούλης κ.λπ. Από την Επιτροπή Διεκδίκησης επίλυσης Υδατικού προβλήματος Θεσσαλίας, την Ε.Δ.Υ.ΘΕ., δεν κρύβουν λόγια για την υπόθεση του Αχελώου.
«Η απραξία της κυβέρνησης, η έλλειψη σχεδίου και η συνειδητή στασιμότητα που επέβαλε στα ημιτελή έργα, η ανεπάρκεια των υπουργών, η απαράδεκτη καθυστέρηση της αναθεώρησης των Σχεδίων Διαχείρισης...». (Δεν μπορούν επομένως να τους κατηγορήσουν οι αντιπολιτευόμενοι συριζαίοι όταν τους παίρνει κι αυτούς η μπάλα).
***
* ΑΦΟΡΜΗ που ξεσπάθωσε η Ε.Δ.Υ.ΘΕ., ήταν η δημόσια τοποθέτηση κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργών κ.λπ. Τι είπαν; «Ουσιαστικά πρόκειται για θέση που εκφράζει, καθαρά και απερίφραστα αυτήν τη φορά, τον ανομολόγητο έως σήμερα πόθο τους να δουν να κατεδαφίζονται τα ημιτελή έργα Αχελώου». Το λένε άλλωστε ευθέως: «Ακύρωση του φράγματος και αποκατάσταση των παρεμβάσεων στη Συκιά και στη σήραγγα εκτροπής».
Οι Θεσσαλοί παράγοντες θυμίζουν πως ως πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, σε κορυφαία εκδήλωση στη Θεσσαλία το 2017 δεσμεύτηκε ότι θα «εξετάσει» την αξιοποίηση του ημιτελούς φράγματος Συκιάς για παραγωγή Υδροηλεκτρικής ενέργειας. Εκεί, πίσω απ’ τις ελληνικές καλένδες, το εξέτασε. (Δεν χτυπάνε το σαμάρι για ν’ ακούσει το γομάρι. Και τα δυο γομάρια βαράνε).
***
* ΚΑΙ η Ε.Δ.Υ.ΘΕ. πετάει το γάντι: «Επειδή όμως εισπράτταμε συχνά την αντίδραση φίλων του κόμματος για δήθεν εχθρική και άδικη κριτική από την πλευρά μας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, θα περιμένουμε τώρα να δούμε ποια θα είναι η στάση των τοπικών του εκπροσώπων, των βουλευτών, των πολιτευτών, των αυτοδιοικητικών, των αγροτικών του οργανώσεων κ.λπ. στη «νέα» αυτή καταστροφολογική θέση του κόμματος τους». (Δεν μπορεί να μην αντιδράσουν. Όλα θυσία στον κομματικό βωμό;).
Ζ.

Το βρήκε
* - ΛΟΙΠΟΝ πόσο μας κάνει 1+1; ρωτάει ο ψυχίατρος τον επί χρόνια ασθενή του.
- 1.001 μήπως; απαντάει εκείνος, που δεν είναι και σίγουρος.
- Όχι ακριβώς. Άλλη μια προσπάθεια;
- Μήπως μας κάνει μπλε; απαντάει μετά.
- Όχι... Δυστυχώς ούτε αυτό είναι. Φοβάμαι ότι δεν θα θεραπευτείτε ποτέ, γνωματεύει ο ψυχίατρος.
***
* ΚΑΙ ξαφνικά πετάγεται από δίπλα άλλος ασθενής και λέει πολύ σιγά:
- 1+1 κάνουν 2.
- Τι; Τι είπες;
- 2.
- Μπράβο. Πώς το βρήκες; λέει ο ψυχίατρος.
- Απλά διαίρεσα το 1.001 με το μπλε.
Ζ.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass