ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Σεπ 2022 18:00
* ΣΕ ρόλο «αγγελιοφόρου» o Χρ. Κέλλας, έχει ως αποστολή τις επόμενες ημέρες να μεταφέρει στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την ικανοποίηση και τη χαρά της διευθύντριας του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, Ντίνας Πατσή, με αφορμή «την πιο άρτια, ομαλή και χωρίς προβλήματα έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα τελευταία χρόνια». Ο Λαρισαίος πολιτικός στην τελετή αγιασμού, μιλώντας με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, έγινε, όπως λέει, «αποδέκτης του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, εξαιτίας των έγκαιρων παρεμβάσεων του Υπουργείου». Γ.Ρ. * ΣΕ ρόλο «αγγελιοφόρου» o Χρ. Κέλλας, έχει ως αποστολή τις επόμενες ημέρες να μεταφέρει στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, την ικανοποίηση και τη χαρά της διευθύντριας του Γενικού Λυκείου Τυρνάβου, Ντίνας Πατσή, με αφορμή «την πιο άρτια, ομαλή και χωρίς προβλήματα έναρξη της σχολικής χρονιάς, τα τελευταία χρόνια». Ο Λαρισαίος πολιτικός στην τελετή αγιασμού, μιλώντας με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, έγινε, όπως λέει, «αποδέκτης του θετικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί στην περιοχή, εξαιτίας των έγκαιρων παρεμβάσεων του Υπουργείου». Γ.Ρ.

Παιχνιδιάρης
* ΜΠΟΡΕΙ να έπεσε η θερμοκρασία, όμως το καλοκαίρι δεν έχει πει ακόμη την

τελευταία του λέξη.
Καθότι από αύριο Πέμπτη τα πράγματα θα χειροτερέψουν, δεν το λες και καλό καιρό με σαράντα σχεδόν βαθμούς στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σάουνα λέει ως την Κυριακή.
Και μετά πάλι στο ασανσέρ των θερμοκρασιών, πατώντας το κουμπί χειμώνας.
Από βδομάδα προβλέπονται πολύ χαμηλές ελάχιστες, τη νύχτα και τα πρωινά, σε κάποιες περιοχές, ίσως και μονοψήφιες θερμοκρασίες.
Γενικότερα εντόνως φθινοπωρινό σκηνικό στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα. Λιγάκι παιχνιδιάρης, αλλά φυσιολογικός καιρός.
Ζ.

Ο επόμενος...
* ΤΟ οικονομικό, το στάνταρ ζόρι και θέμα συζήτησης στην παρέα των Λαρισαίων.
- Τέλειωσαν τα λεφτά του Σεπτέμβρη. Να περάσει ο επόμενος μήνας παρακαλώ.
***
* - Ο φετινός χειμώνας θα είναι λέει δύσκολος. Ναι, είδαμε και τους προηγούμενους...
Ζ.
Σταυροφόροι
* ΤΗΣ Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, σήμερον. Εορτάζουν και στη Λάρισα, πολιτικοί και πάσης φύσεως πολιτευόμενοι, που με τον σταυρό στον νου τους κοιμούνται και ξυπνούν επί τετραετίες. Σταυροφόροι διεκδικητές του, μανιώδεις σταυροσυλλέκτες.
Ζ.

Άργησε λίγο
* Ο νέος, όχι ηλικιακά, βασιλιάς της Αγγλίας παραμένει στα στόματα και των Λαρισαίων.
- O Κάρολος ζει το όνειρο όλων. Σύνταξη στα 17 και εργασία στα 73.
***
* - ΜΕΧΡΙ κι ο Κάρολος έγινε βασιλιάς πριν ολοκληρωθεί το Μετρό της Θεσσαλονίκης.
Ζ.

Παραφωνία
* «ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ στην τηλεόραση τις τελετουργίες του έθνους των λόρδων για την κηδεία της γηραιάς βασίλισσας», σημειώνει ο Λαρισαίος Κ.Μ., «πρόσεξα ότι ανάμεσα στην ποικιλία των στολών όσων συνόδευαν την πομπή από το ανάκτορο της Σκωτίας στην εκκλησία, πεζοί και εποχούμενοι, οι οποίες έδιναν έναν εντυπωσιακό βρετανικό τόνο, ξεχώριζε μια παραφωνία: η νεκροφόρα με το φέρετρο ήταν γερμανικό αυτοκίνητο, μία Mercedes.
Ολόκληρη πρώην αυτοκρατορία και να μη διαθέτει μία βασιλική νεκροφόρα αγγλικής κατασκευής; Τι κατάντημα αλήθεια...
Ίσως να οφείλεται στο ότι τα τελευταία 70 χρόνια δεν χρειάστηκαν τέτοιο όχημα και στο ότι περίμεναν ότι η Ελισάβετ θα ζούσε 200 χρόνια». (Εν τω μεταξύ παρήκμασε κι η αυτοκρατορία...).
Ζ.

Φυλακή - Σχολείο
* «ΟΠΟΥ ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή» ή και το αντίστροφο.
Αφού, λοιπόν, η Βολιώτισσα υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή δεν κατάφερε να κλείσει το σχολείο της Ράπτου, παρότι έδειξε να προσπαθεί φιλότιμα, επισκέφθηκε τις Φυλακές της Λάρισας, προκειμένου να εγκαινιάσει το ιδρυθέν σ’ αυτές Δημοτικό Σχολείο.
Στις οποίες όχι, δεν κρατούνται μικρά παιδιά, ενήλικες αναλφάβητοι ή ολιγογράμματοι θα είναι οι μαθητές, προετοιμαζόμενοι για μια νέα αρχή στη ζωή τους.
***
*ΠΟΛΥ κοντά τα συμβάντα, οπότε η προαναφερθείσα ρήση του Βίκτωρος Ουγκώ, την οποία χρησιμοποίησε ο Χρ. Κέλλας, προκάλεσε αμέσως συνειρμούς λόγω της παρουσίας της Υφυπουργού.
Με την οποία συγκρούστηκε ο νεοδημοκράτης Λαρισαίος βουλευτής, καθώς έσπευσε «στο ανώτατο επίπεδο», στου Μαξίμου, για να αρθεί η απόφασή της σχετικά με το σχολείο Ράπτου.
Εκκρεμούν, βέβαια, η παροχή εξηγήσεων και η συγγνώμη της Ζέττας Μακρή, που απαίτησε, για τον ατυχή χειρισμό της στο θέμα, ο συριζαίος Λαρισαίος βουλευτής Βασ. Κόκκαλης.
Ζ.

Μητρικές φράσεις
* ΚΛΑΣΙΚΕΣ απειλητικές φράσεις της Ελληνίδας μάνας αποδομούσαν εκ των υστέρων Λαρισαίοι μιας κάποιας ηλικίας πια.
- Σας έλεγε κι εσάς η μάνα σας «Για ξενοδοχείο το πέρασες το σπίτι;» ή μόνο η δικιά μου είχε μάστερ στις τουριστικές επιχειρήσεις;
***
* - ΣΑΣ απειλούσε κι εσάς η μάνα σας με το «Μαύρο φίδι που σε έφαγε» ή μόνο η δική μου ήταν διακεκριμένη ερπετολόγος;
***
* - ΣΑΣ προειδοποιούσε κι εσάς η μάνα σας «Θα τα πω όλα στον πατέρα σου» ή μόνο η δικιά μου ήταν ξαδέρφη του Αρτέμη Μάτσα;
Ζ.

Τον προπερασμένο
* ΜΕ δημοσιεύματα αθηναϊκών εφημερίδων, λαρισινού όμως ενδιαφέροντος, από τον προ-περασμένο αιώνα, συνεισφέρει ο φωτοθηκάριος Αχ. Κ.
«Σάλπιγξ», Οκτώβριος 1890: Υπεγράφη το συμβόλαιον μεταξύ του δημάρχου και του ιδιοκτήτου της εν τω μέσω της πλατείας και του Διοικητηρίου οικίας, δι’ ου αύτη μετά των παρακειμένων οικοπέδων πωλείται εις τον Δήμον και εντός ολίγων ημερών διανοίγεται ωραιοτάτη η πλατεία η μεγαλητέρα των πλατειών όλων των πόλεων του Ελληνικού Βασιλείου. Ο κ. Δήμαρχος δέον ήδη να σκεφθή όπως το ταχύτερον εκλείψωσι και αι φυλακαί, αίτινες ου μόνο ασχημίζωσιν το εξωραϊσθέν μέρος, αλλά και ως εστία δυσωδίας χρησιμεύουσι.
***
* ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΝΤΑΙ χωρία. «Σάλπιγξ», Αύγουστος 1893: Φέρομεν εις γνώσιν του κοινού ότι ενοικιάζονται διά μίαν πενταετίαν τα κάτωθι κτήματα των κ. αδελφών Στεφάνοβικ Σκυλίτζη. Εν τη επαρχία Λαρίσης, τα χωρία Χατζημουσταφαλάρ, Κοζμπαχσάν. Ισαρλίκ, Μεγάλο Χαλίτσι, Νιάματα, Κιοπέ Όμπασι και οι Αλιακάδες Νεμπεγλέρ, Μπεχτζιλέρ και Μικρό Χαλίτσι.
Εν τη επαρχία Τυρνάβου, Οκτζιλάρ.
Εν τη επαρχία Αγυιάς, Τζιούξανη και Καστρί.
Εν τη επαρχία Φαρσάλων, Σεχ.
Οι βουλόμενοι όθεν δύνανται να προσέλθωσιν εις την εν Λαρίση κεντρικήν Επιστασίαν των κτημάτων όπως λάβωσι γνώσιν των όρων της ενοικιάσεως και κάμωσι τας προσφοράς των.
Ο πληρεξούσιος Κ. Αναστασιάδης.
***
* ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Εμπρός», Μάιος 1897: Τηλεγράφημα εκ Λαρίσσης αποσταλέν εις Κων/πολιν αναφέρει ότι πομπωδώς εωρτάσθη εκεί το Κουρβάν Βαϊράμιον.
Εις όλας τα οδούς εκυμάτιζεν η τουρκική σημαία, εχαιρετίσθη δε η εορτή δι’ 21 κανονιοβολισμών. 12,000 Μουσουλμάνοι συναθροισθέντες έξω της Λαρίσσης προσηυχήθησαν και ηκροάσθησαν των σχετικών προς τούτο εδαφίων. Εν τέλει δεήσεις ανεπέμφθησαν υπέρ του Σουλτάνου.
Διά τον εν Θεσσαλία στρατόν εσφάγησαν επί τη ευκαιρία ταύτη 20,000 γιδοπρόβατα. (Είχε προηγηθεί ο «ατυχής πόλεμος» και η Λάρισα βρισκόταν, από τον Απρίλιο του 1897, υπό κατοχή τουρκικών στρατευμάτων).
Ζ.

Νέα ορολογία
* ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΣΑΝ να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους, με νέα ορολογία, στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Μεταξύ φιλενάδων δεν λέγεται κουτσομπολιό, λέγεται ενημέρωση.
***
* - ΣΤΗΝ εταιρεία κατέχω θέση ευθύνης. Ό,τι και να γίνει εγώ φταίω.
***
* - ΓΙΑΤΙ δηλαδή το τσίπουρο δεν μπορούμε να το λέμε φυσικό χυμό σταφυλιού;
Ζ.

Ξέφρενα
* ΜΕ λυγμούς ανακούφισης που μετατράπηκαν λίγο αργότερα σε έναν ξέφρενο χορό στο σπίτι παρέδωσαν οι γονείς της χώρας τα παιδιά τους στα σχολεία μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, σύμφωνα με πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το «Βατράχι».
Σε πανομοιότυπες σκηνές που διαδραματίστηκαν σε όλα τα σχολεία της επικράτειας, γονείς αποχαιρέτισαν τα παιδιά τους με δάκρυα στα μάτια έπειτα από την τρίμηνη δοκιμασία του καλοκαιριού, ενώ επιστρέφοντας στο σπίτι ξέσπασαν σε έναν ξέφρενο χορό. «Το αγαπάω το παιδί μου, αλλά, Θεέ μου, σχώρα με όσο σκέφτομαι ότι δεν θα ακούσω τη φράση «μαμά κοίτα, μαμά κοίτα, μαμά κοίτα» οκτώ χιλιάδες φορές τη μέρα, δεν μπορώ, συγκινούμαι» δήλωσε μία μητέρα με τα μάτια κόκκινα από το κλάμα.
***
* ΠΟΛΛΟΙ γονείς, που μετρούσαν αντίστροφα τις μέρες μέχρι την έναρξη των σχολείων εξέφρασαν ανοιχτά την ανακούφισή τους που κατάφεραν να περάσουν τους τρεις τελευταίους μήνες χωρίς να φτάσουν στα πρόθυρα του νευρικού κλονισμού.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί γονείς απαθανάτισαν τη στιγμή στα κινητά τους, προκειμένου να την ανεβάσουν στα κοινωνικά δίκτυα, αλλά κυρίως να έχουν απόδειξη ότι πραγματικά το καλοκαίρι έφτασε στο τέλος του.
Ζ.

Άλλα ονόματα
* ΗΤΑΝ στο χωριό η Ρ.Λ.
- Θεία Μαρία, να σας ζήσουν τα εγγονάκια, καλοφώτιστα να είναι τα δίδυμα, τι όνομα τους δώσατε;
- Τι να σ’ που πιδί μ... Σάμπους καλοκατάλαβα;
Παράξινα ουνόματα δίνοι μουρφουμέν’ ι σήμιρα... Ρεστ είπαν του πιδάκ’ι κι Αφέντρα του κουρίτσ’ ι.
- Α να σας ζήσουν ο Ορέστης και η Φαίδρα.
***
* ΚΑΙ συμπλήρωναν οι άλλες.
- Σαν το Γαμημένονας δεν έχει. Να ζήσει ο Αγαμέμνων...
- Η δικιά μου θεία: Ακούς εκεί να πουν του κουρίτσ’ι αρρώστεια...
(Ε ναι, Ορέστεια ήταν).
Ζ.

Θέμα Επικοινωνίας
* «ΟΤΑΝ εγώ λέω ότι στη διοίκηση η Επικοινωνία είναι το άλφα και το ωμέγα, εσείς μου λέτε τα πτυχία και τα μεταπτυχιακά», επιμένει ο Λαρισαίος Δ.Π. Ο γνωστός συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ σχολιάζει την υπουργό Παιδείας, Ν. Κεραμέως.
- Έχει κάνει 25.000 διορισμούς, προσέλαβε 32.000 αναπληρωτές στην α’ φάση και έκανε ρεκόρ μεταθέσεων τα δύο τελευταία χρόνια.
Δυστυχώς δεν μπορεί να τα κεφαλαιοποιήσει. Οι προηγούμενοι ήταν ανύπαρκτοι και έχουν το θράσος να μιλάνε... (Κι υποτίθεται ότι είναι μανούλες στα επικοινωνιακά οι κυβερνώντες).
Ζ.
Προ πάντων
* ΤΟ θυμίζει ο K.Z., που είναι και του Σταυρού σήμερα. Γινόταν λέει στην παρέα επιστημονική συζήτηση.
Ο γιατρός την άνοιξε.
- Το πιο αρχαίο επάγγελμα είναι η Ιατρική.
Όταν ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο από το χάος και αφού έπλασε πρώτα τον Αδάμ, στη συνέχεια από ένα πλευρό του έπλασε την Εύα.
Να η πρώτη χειρουργική επέμβαση.
Ο αρχιτέκτων αντέδρασε.
- Τι λέτε, κύριε...
Ο ίδιος είπατε, από το χάος που προϋπήρχε, ο Θεός δημιούργησε πρώτα τον κόσμο. Με τι; Με αρχιτεκτονικές τεχνικές και ικανότητες.
Επομένως, η Αρχιτεκτονική προηγήθηκε.
Παρενέβη τότε ο πολιτικός.
- Μα τι είναι αυτά που ακούω αγαπητοί μου;
Πριν τον Αδάμ και την Εύα και πριν τη δημιουργία του κόσμου, όπως είπατε υπήρξε το χάος.
Το οποίο χάος ποιος μπορεί να το δημιουργήσει; Ένας πολιτικός σίγουρα.
Άρα, προ πάντων η πολιτική, αυτή είναι το αρχαιότερο επάγγελμα.
(Τι πειράζει που μέχρι τότε υποστήριζε ότι η πολιτική δεν είναι επάγγελμα).
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass