ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Δεκ 2022 17:50
* ΣΤΕΛΕΧΟΣ πρώτης γραμμής για το ΠΑΣΟΚ εκείνα τα χρόνια η αποβιώσασα προχθές Λίτσα Γκολφινοπούλου. Να, προ εικοσιπενταετίας, συνοδεύοντας την πανίσχυρη υπουργό Βάσω Παπανδρέου, σε περιοδεία στη Λάρισα. Μαζί με όλο το πράσινο επιτελείο. Πίσω τους από αριστερά ο Λαζ. Μακρής της Περιφέρειας, οι βουλευτές Φώτης Χατζημιχάλης και Εκτ. Νασιώκας, ο νομάρχης Γιάννης Φλώρος, η δικηγόρος Σταυρούλα Γκούμα, γραμματέας τότε της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, ο αείμνηστος Σπύρος Γεμενής, περιφερειακός γραμματέας του κόμματος, ο Κώστας Σάββας, επίσης της Περιφέρειας κι ο Περιφερειάρχης, ήταν διορισμένοι τότε, Γιάννης Καρατζιώτης. Ζ. * ΣΤΕΛΕΧΟΣ πρώτης γραμμής για το ΠΑΣΟΚ εκείνα τα χρόνια η αποβιώσασα προχθές Λίτσα Γκολφινοπούλου. Να, προ εικοσιπενταετίας, συνοδεύοντας την πανίσχυρη υπουργό Βάσω Παπανδρέου, σε περιοδεία στη Λάρισα. Μαζί με όλο το πράσινο επιτελείο. Πίσω τους από αριστερά ο Λαζ. Μακρής της Περιφέρειας, οι βουλευτές Φώτης Χατζημιχάλης και Εκτ. Νασιώκας, ο νομάρχης Γιάννης Φλώρος, η δικηγόρος Σταυρούλα Γκούμα, γραμματέας τότε της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ, ο αείμνηστος Σπύρος Γεμενής, περιφερειακός γραμματέας του κόμματος, ο Κώστας Σάββας, επίσης της Περιφέρειας κι ο Περιφερειάρχης, ήταν διορισμένοι τότε, Γιάννης Καρατζιώτης. Ζ.

Ήλιε στάσου...


* ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ με 15-17 βαθμούς στη Λάρισα; Πάνω από 20 στον Νότο και την Αθήνα... Θα το ζήλευε κι η Πασχαλιά...
Κατά τα άλλα, προχθές βράδυ της Τετάρτης ο Ήλιος βρέθηκε στο χειμερινό ηλιοστάσιο κι έτσι ξεκίνησε και τυπικά ο φετινός χειμώνας. Στην Ελλάδα και γενικότερα στο βόρειο ημισφαίριο, διότι στο νότιο μόλις άρχισε το καλοκαίρι, τυπικά επίσης. Η χθεσινή και η αποψινή συμπληρώνουν την τριπλέτα με τις μεγαλύτερες νύχτες του χρόνου.
***
* ΧΕΙΜΕΡΙΝΟ Ηλιοστάσιο, για την ποιητική γραφίδα του Χρ. Πολ.
Ἦρθε ξανά,
δίχως ἀπαίτηση,
δουλείας καὶ ὑποταγῆς.
Ἀκίνητος κι ἀνίκητος,
ἐκεῖ ψηλά, πάντα ψηλά,
ἀπὸ εἴκοσι δυὸ ἕως εἴκοσι πέντε.
Ζέστανε γλυκὰ τὸ μέτωπό μας,
καὶ τὸ μέσα μας,
χάιδεψε τρυφερὰ τὴν παγωμένη μύτη μας.
Κι ἔτσι γενναιόδωρα,
φρόντισε νὰ χωρέσουν ὅλα στὶς τρεῖς μέρες.
***
* ΚΑὶ φέτος ὁ Θεός,
εἴκοσι πέντε καὶ μετά,
θὰ φέρνει μὲ συνέπεια,
δίχως ἀπαίτηση καμιά,
γιὰ ἱκεσίες, ἐπικλήσεις καὶ «ἐλέησον»,
νὰ μεγαλώνουνε οἱ μέρες καὶ νὰ μικραίνουνε οἱ νύχτες.
Κι ὕστερα πάλι ἀπ’ τὴν ἀρχή,
στὸ κοσμικὸ ἀείζωον.
Ζ.

Με τα μελομακάρονα
* ΕΙΧΑΝ συγκροτήσει και θεωρητικό υπόβαθρο οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Στο κρύο λέει καίμε περισσότερες θερμίδες. Πήρα, λοιπόν, κι εγώ την πιατέλα με τα μελομακάρονα και τα τρώω στο μπαλκόνι.
***
* - ΤΙ βλέπεις στο άμεσο μέλλον σου;
- Κυρίως μελομακάρονα.
***
* - ΒΓΗΚΕ για καφέ η γυναίκα μου, αφού πρώτα μέτρησε τα μελομακάρονα και τσέκαρε τη στάθμη στο βαζάκι της μερέντας. Έχει χαθεί εντελώς η εμπιστοσύνη σ’ αυτό το σπίτι.
Ζ.

Με αλεξίσφαιρο;
* ΜΕΤΑ τη μαφιόζικη δολοφονική επίθεση σε καφετέρια, ανάμεσα σε αμέριμνους θαμώνες, ο απλός κόσμος τρόμαξε πολύ.
- Πώς προτιμάς να πίνεις τον καφέ σου;
- Χωρίς πυροβολισμούς.
***
* - ΜΑΝΑ, πάω για καφέ.
- Αλεξίσφαιρο να βάλεις.
Ζ.

Κρεοπώλες
* «ΤΟ ΛΙΠΟΣ που πετάνε, όταν σφάζουν τα γουρούνια, οι κρεοπώλες, οι οποίοι διατηρούν μονάδες εκτροφής γουρουνιών, μέχρι και πριν λίγο καιρό, το διέθεταν δωρεάν στους καταναλωτές.
Σήμερα το πουλάνε 2 ευρώ το κιλό. Τα κόκαλα δε, για να κάνει κάποιος σούπα, τα πουλάνε 2,99 το κιλό, όπως και στη Βαρβάκειο Αγορά στην Αθήνα.
Πόσο κέρδος πια να βγάλει ο παραγωγός – κρεοπώλης; Ποιες είναι οι καλές τιμές των κρεοπωλείων της Λάρισας, όπως τόνισε σε δήλωσή του στην εφημερίδα σας, ο πρόεδρος των κρεοπωλών Ευάγγ. Ρίζος;» ρωτά αγανακτισμένος ένας αναγνώστης της «Ε».
Η αλήθεια είναι ότι σήμερα οι τιμές εκτοξεύθηκαν σε όλα τα προϊόντα.
Έτσι, λοιπόν, το να λέει κάποιος «καλές τιμές», θα πρέπει να το διευκρινίζει.
Καλές τιμές, σε σύγκριση με τη μεγαλύτερη των ανατιμήσεων -άρα αυξημένες - ή καλές τιμές που διατηρούνται στα προ ανατιμήσεων επίπεδα;
Λ.Κ.

Πολλή φτώχεια
* ΔΕΝ είναι καθόλου λίγοι όσοι μένουν εκτός, μακριά απ’ τα εικοσάρικα. Κι ο Λαρισαίος συνειδητοποίησε το εξής:
- Αν δικαιούνται «Food Pass» 8,5 εκατομμύρια Έλληνες, τότε είμαι ανάμεσα στο 1,5 εκατομμύριο των πλουσιότερων στη χώρα. Τελικά τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι νόμιζα.
***
* ΚΙ ο φιλόλογος πρόσθεσε:
- Έκρυψαν και τον Μπαμπινιώτη, μην κάνει καμία τρέλα και πει ότι το «Food Pass» στα Ελληνικά το λένε Δελτίον Σιτίσεως.
***
* - ΜΕ τα 0.67 την ημέρα του «Food Pass» ανέβηκα τρεις θέσεις στη λίστα Forbes.
***
* - ΚΥΡΙΟΣ με «Fuel Pass» αναζητά κυρία με «Food Pass» για μια καλύτερη ποιότητα ζωής.
Ζ.

Νεόπλουτος
* ΣΕ 42χρονο, που απέκτησε ήδη συμπεριφορά νεόπλουτου μετά την ανακοίνωση του «Food Pass» από τον Πρωθυπουργό, αναφέρεται το Κουλούρι:
Μετά τις ανακοινώσεις, ο Ευλάμπιος Στ. αισθάνεται ήδη άλλος άνθρωπος και συμπεριφέρεται διαφορετικά. Συγκεκριμένα, όπως μαρτυρούν οι φίλοι του 42χρονου, ενώ μέχρι το βράδυ του Σαββάτου ο άντρας ήταν λαϊκό και προσγειωμένο παιδί, μετά την αναγγελία του επιδόματος αμέσως απέκτησε ύφος, θέλει να βγαίνει μόνο με ευκατάστατους ανθρώπους και να πηγαίνει σε ακριβά μέρη και εστιατόρια. Τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ευλάμπιος καπνίζει το πούρο του στο σαλόνι του και πίνει ένα ακριβό ουίσκι, ενώ όταν τον καλέσαμε στο τηλέφωνο, ο μπάτλερ του μας ενημέρωσε ότι δεν καταδέχεται να μιλήσει σε έναν φτωχό δημοσιογραφίσκο.
Ζ.

Δύο χρόνια...
* ΣΤΟ Ειδικό Δικαστήριο, ο Νίκος Παππάς, για πλημμέλημα μεν, αλλά δεν θα περνούσε έτσι άβρεχος, που είχε ταλαιπωρήσει κοτζάμ καναλάρχες, υποχρεώνοντάς τους, μάλιστα, να βάλουν και το χέρι στην τσέπη τους για τις άδειες. Αυτά πληρώνει, αναγνωρίζουν όλοι. Ωστόσο, παρά τη φουρτούνα του, ο πρώην υπουργός συνεχίζει αταλάντευτος στο καθήκον. Ως τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε κοντά στους σεισμοπαθείς στο Δαμάσι, το Μεσοχώρι, την Πηνειάδα και το Ζάρκο, με ανθρώπους που συνεχίζουν να μένουν στα κοντέινερ, παρότι συμπληρώνονται δύο χρόνια απ’ τον σεισμό. Τέτοια καθυστέρηση, ούτε ο αργοκίνητος ΣΥΡΙΖΑ να κυβερνούσε ψιλοκοσκινίζοντας τις διαδικασίες. Και μία μόλις ημέρα μετά την επίσκεψή του, ο Νίκος Παππάς έκανε παρέμβαση στη Βουλή για την υπόθεση, στο πλαίσιο της συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τη Στεγαστική Πολιτική.
Ζ.

Επαγγελματίες
* ΤΟ είπαν κι οι ίδιοι όταν έσπευσαν ξανά να τους βοηθήσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες, το ανακοίνωσε κατόπιν κι ο Δήμος, το έγραψε κι η εφημερίδα. Οι εμφανιζόμενοι ως άστεγοι τελευταία σε κεντρικούς δρόμους της Λάρισας, δεν είναι άστεγοι. Αλλά επαγγελματίες ζητιάνοι, που ταξίδεψαν από γειτονικές Βαλκανικές χώρες, ειδικά αυτές τις ημέρες που εντείνονται τα φιλάνθρωπα αισθήματα του κόσμου, προκειμένου να τα εκμεταλλευτούν, εμφανιζόμενοι ως άστεγοι και ταλαίπωροι. Όποιος επιμένει να τους ελεήσει, ας το κάνει, εν γνώσει του όμως. Τα Φώτα θα φύγουν οι άνθρωποι, θα πέσουν οι δουλειές τους. Από τον Δήμο προσπάθησαν, δεν θέλουν βοήθεια, όμως, άλλωστε δεν κοιμούνται έξω, υπάρχει οργάνωση, επιμελητεία.
Ζ.

Με όρεξη
* ΤΑ φαγανά παιδιά της Λάρισας σε νέες περιπέτειες.
- Νιώθω σαν κοτόπουλο σε πτηνοτροφείο. Σβήνει το φως, κοιμάμαι. Ανάβει το φως, τρώω.
***
* - ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ να είναι βλαβερή η πίτσα. Αφού λέει ότι είναι για όλη την οικογένεια.
***
* - ΣΗΜΕΡΑ θα φάμε γεμιστά.
- Ντομάτες ή πιπεριές;
- Παπαδοπούλου.
Ζ.

Αδέσποτο
* ΔΕΝ είναι και λίγα τα τηλεφωνήματα που δέχεται η «Ε», από πολίτες που επισημαίνουν ότι υπάρχει ένα επικίνδυνο αδέσποτο σκυλί, στην περιοχή του κυκλικού κόμβου κοντά στο Άλσος και επιτίθεται στους περαστικούς.
«Παλιά ήταν έξι αδέσποτα, αλλά έμειναν δύο, εκ των οποίων το ένα είναι άγριο...» δήλωσε αναγνώστης και μάλλον το Δημοτικό Κυνοκομείο θα πρέπει να το μαζέψει...
Λ.Κ.

Δεν τρέχει κάστανο
* ΥΠΕΡΠΑΡΑΓΩΓΗ φέτος στα καστανοχώρια του Κισσάβου, έτσι είχε φανεί τουλάχιστον στην αρχή. Γιατί απ’ το «Δόξα τω Θεώ», πολύ γρήγορα οι παραγωγοί βρέθηκαν στο «Βόηθα Παναγιά», καθώς προέκυψε ο μύκητας και τα κάστανα χαλούσαν, έμειναν απούλητα, έως και αμάζευτα. Κι εκεί που στην αρχή είχε πλημμυρίσει η αγορά, σύντομα προέκυψε έλλειψη. Τόσο μεγάλη, που οι Λαρισαίες δεν μπορούν να βρουν κάστανα για τη γέμιση της χριστουγεννιάτικης κότας ή και γαλοπούλας για τις πιο αστικές οικογένειες. Φέτος πλέον μόνο κάστανα προβρασμένα, έτοιμα συσκευασμένα, κάστανα από Γαλλία, που γράφουν ότι είναι Ιταλικά, δηλαδή εξ Ελλάδος, Πορτογαλικά και Ισπανικά. Κι έχουν και τριάντα ευρώ το κιλό.
Ζ.

Ευφυής αλητεία
* - «ΕΧΩ πολλά έξοδα αυτόν τον μήνα... Πληρώνω και το Δώρο μου των Χριστουγέννων...». Αυτήν την εκπληκτική δήλωση υπέκλεψα από καθηγητή, εργαζόμενο στην ημέτερη παραπαιδεία του αθέμιτου ανταγωνισμού... (Το δημοσιοποιεί ο Γ.Χ. του κλάδου των φροντιστηρίων).
***
* - ΕΠΕΙΔΗ, συνεχίζει, δεν είναι κατανοητή η δήλωση σε πολλούς, διευκρινίζω: «Εργοδότης» προεισπράττει το Δώρο πριν το καταβάλλει νομίμως και τραπεζικώς ως Αντίδωρο... Έχω γνώση όλων των σχετικών μεθόδων μη καταβολής, αλλά οφείλω να υπογραμμίσω ότι η ανωτέρω είναι μία ασφαλής και ευφυής αλητεία που εκφέρεται και ως υποχρέωση από τον συμπαθή συνάδελφο. Αυτά με αφορμή την αυριανή καταληκτική της υποχρέωσης. Το πλέον θλιβερό είναι ότι μερικοί θα ενοχληθούν από την ανάρτηση και ουχί από την πράξη... (Και δεν είναι αποκλειστικό φαινόμενο του εν λόγω κλάδου).
Ζ.

Με πολυβιταμίνες
* ΣΕ αδιέξοδα οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Προτιμάς τις γυναίκες που μιλάνε πολύ ή τις άλλες;
- Ποιες άλλες...
***
* - ΠΑΙΡΝΩ πολυβιταμίνες και νιώθω άλλος άνθρωπος.
- Βοηθάνε και στο σεξ;
- Μπα... Πάλι πρέπει να βρεις γυναίκα.
***
* - ΒΡΕ Μήτσο, είχες κάνει σεξ με τη γυναίκα σου πριν τον γάμο;
- Ναι, εσείς;
- Κι εμείς, αλλά δεν ξέραμε ότι θα την παντρευτείς.
Ζ.

Υπεράσπιση
* «ΑΝΑΓΚΑΖΟΜΑΙ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου και την αξιοπρέπειά μου», εξηγεί ο Βασ. Ζωγράφος, για την περί τον Αχελώο ανταπάντησή του. «Δεν περίμενα τέτοιο πολιτικό σωβινισμό, και αλαζονεία, από τα μέλη, της κάθε φορά ανασυγκροτούμενης Ε.Δ.Υ.ΘΕ.». (Αυτό το «κάθε φορά» αποτελεί προφανώς καρφί για κάποιον από τους 7 συνυπογράφοντες που «τώρα ξύπνησε»).
***
* ΚΑΙ ο γραμματέας της Νομαρχιακής ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει: «Απάντησαν όπως φαίνεται για τους κύριους υπεύθυνους, οι οποίοι 40 χρόνια εμπαίζουν τους Θεσσαλούς αγρότες, αναμασώντας κάθε φορά όταν αναδεικνύεται το πρόβλημα της λειψυδρίας, τον Αχελώο, ή σε κάθε προεκλογική περίοδο για ευνόητους λόγους». Και καταλήγει: «Άλλο πολιτική, θέσεις και κριτική, και άλλο προσβολές και επιθετικές συμπεριφορές. Κανένας μας δεν είναι στο απυρόβλητο», συμπληρώνοντας «Ευχαριστώ την έγκριτη εφημερίδα για την ίση αντιμετώπιση».
Ζ.

Μποτιλιαρίσματα
* ΤΗΣ κακομοίρας γίνεται στην πόλη από μποτιλιαρίσματα κι όχι μόνο στο κέντρο-κέντρο, αλλά και τριγύρω. Είναι οι γιορτινές ημέρες που πάντα δημιουργούσαν αυξημένο κυκλοφοριακό φόρτο, τώρα, όμως, φαίνεται να έχει χειροτερέψει πολύ η κατάσταση. Και εφαρμόζεται και το χιλιοτραγουδισμένο ΣΒΑΚ, που θα έπρεπε να είχε βοηθήσει. Εκτός κι αν υπάρχει μηχανορραφία, να ζοριστούν τόσο οι Λαρισαίοι με το τράφικ, ώστε να μην μπαίνουν στο ευρύτερο κέντρο κι άρα να επιτευχθεί ο στόχος της ανακούφισής του. (Σε κάποια οικοδομικά τετράγωνα, οι ουρές των σταματημένων αυτοκινήτων κοντεύουν να μετατραπούν σε ουροβόρο όφι, να μην ξέρεις ποιος είναι ο πρώτος και ποιος ο τελευταίος).
***
* ΜΕ την ευκαιρία και μια λεπτομέρεια: Παρωνυχίδα αυτό που είχε επισημάνει ο Γ.Ο., τον λες και ειδικό κατά κάποιον τρόπο, είχε γραφεί και στην εφημερίδα τότε η πρότασή του, δεν έδωσαν σημασία οι ΣΒΑΚιανοί ειδικοί. Έλεγε ότι κατά την ανακατασκευή της Μανδηλαρά έπρεπε να δημιουργηθεί σ’ αυτήν και δεύτερο ρεύμα κυκλοφορίας λίγο πριν το φανάρι με την Παναγούλη, ώστε να διοχετεύονται όσα αυτοκίνητα θέλουν να στρίψουν δεξιά προς εκείνη και να μη δημιουργείται ουρά, που τώρα φτάνει κι ως την Κολοκοτρώνη κάποιες φορές. Διορθωτική παρέμβαση εκ των υστέρων γίνεται; (Το ίδιο έλεγε ότι θα έπρεπε να γίνει και στην Παπαναστασίου, στο φανάρι του Αγίου Νικολάου, απελευθερώνοντας όσους θέλουν να στρίψουν δεξιά στην Ηπείρου).
Ζ.

Για την προετοιμασία
* ΖΗΤΗΣΕ τριήμερη άδεια ο στρατιώτης στην πρωινή αναφορά, γιατί, όπως είπε, θα γινόταν πατέρας, έπρεπε να φύγει οπωσδήποτε, η υπόθεση δεν έπαιρνε αναβολή. Ο διοικητής του έδειξε χαρούμενος και του την έδωκε χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Όταν επέστρεψε ο στρατιώτης, τον ρώτησε στην πρωινή αναφορά πώς πήγε.
- Εξαιρετικά κύριε διοικητά.
- Και τι ήταν, αγόρι ή κορίτσι;
- Θα ξέρουμε σε εννέα μήνες, κύριε διοικητά.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass