ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Παιχνίδι, άθληση και δημιουργία

Δημοσίευση: 10 Σεπ 2014 19:50 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 17:07

Αν το παιδί σας έχει φτάσει στην ηλικία των τεσσάρων ετών με πέντε ετών, τότε ίσως είναι η κατάλληλη εποχή να το βοηθήσετε να επιλέξει τη δραστηριότητα που του ταιριάζει. Δραστηριότητες όπως ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, μουσική προπαιδεία, μουσικοκινητική αγωγή αλλά και μαθήματα ποδηλάτου είναι ιδανικά για τις μικρές ηλικίες καθώς εισάγουν το παιδί με ήπιο τρόπο στην τέχνη και τον αθλητισμό. Προσοχή όμως, μην βιαστείτε να τα κάνετε πρωταθλητές καθώς παιδίατροι και ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως το να πιέσεις το παιδί από μικρή ηλικία να αναπτύξει κάποια έντονη δραστηριότητα είναι κακό τόσο για την ψυχολογία του - καθώς εάν έχει αρχίσει από πολύ μικρό κάποιο άθλημα, ενδέχεται να κουραστεί και να αρνείται να το συνεχίσει στην ηλικία στην οποία θα το είχε πραγματικά ανάγκη- όσο και για τη υγεία του, αφού ο σκελετός τους ακόμη δεν έχει αναπτυχθεί πλήρως . Τα μικρά παιδιά πρέπει να αφήνονται ελεύθερα να πειραματίζονται με διάφορα παιγνίδια και με διαφορετικές καταστάσεις, αποφεύγοντας την έντονη και τακτική σωματική άσκηση, βάσει προκαθορισμένων ωραρίων, προπονήσεων, κανόνων και κινήσεων. Αντίθετα, από την ηλικία των 6-7 ετών και έπειτα, τα παιδιά μπορούν πλέον να ξεκινήσουν διάφορα σπορ, να συμμετάσχουν σε ομαδικά ή ατομικά αθλήματα, να εγγραφούν στο ωδείο, να πάρουν μαθήματα ζωγραφικής και χορού. Δώστε τους λοιπόν το χρόνο και την ευκαιρία να ανακαλύψουν τις κλίσεις τους, εμπλουτίζοντας την καθημερινότητα τους με δραστηριότητες που πραγματικά τους αρέσουν, που τους προσφέρουν γνώσεις, που τα εκτονώνουν και τους επιτρέπουν να εκφραστούν, σύμφωνα με την ηλικία τους.  

ΤΟ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Το ελεύθερο παιχνίδι είναι από μόνο του μια υγιεινή μορφή άθλησης και τα παιγνίδια στην παιδική χαρά αποτελούν ένα εξαιρετικό γυμναστήριο, όπου δοκιμάζονται οι ικανότητες των μυών, ο συντονισμός των κινήσεων, η αίσθηση της ισορροπίας, ακόμη και το θάρρος.  Οι εκδρομές στην ύπαιθρο με τους γονείς, το τρέξιμο και η μπάλα με το μπαμπά στην πλατεία, το κυνηγητό είναι ορισμένοι ακόμη τρόποι άθλησης που τα παιδιά που μπορούν να αναπτύξουν αβίαστα, αντί να κάθονται μπροστά στην τηλεόραση.

Ο ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Βασικός στόχος του αθλητισμού είναι η ευχάριστη απασχόληση των παιδιών και των νέων και η καλλιέργεια ενός υγιούς τρόπου ζωής που θα ακολουθήσουν και στην ενήλικη ζωή τους. Ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού υπάρχουν δεκάδες επιλογές που μπορεί να ακολουθήσουν. Στη Λάρισα λειτουργούν ακαδημίες ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, κολυμβητήρια, κέντρα ιππασίας, σχολές ρυθμικής και ενόργανης γυμναστικής, ακαδημίες ποδηλασίας, γυμναστικοί σύλλογοι που ασχολούνται με τον στίβο και τις πολεμικές τέχνες και σχολές χορού που προσφέρουν στα παιδιά δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου τους.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Οι καλλιτεχνικές δραστηριότητες, εξάπτουν την παιδική φαντασία και τα βοηθούν να ανακαλύψουν ταλέντα, όπως για παράδειγμα στη ζωγραφική, που ειδάλλως μπορεί να έμεναν ακαλλιέργητα. Η τέχνη είναι ωφέλιμη για παιδιά κάθε ηλικίας. Ειδικά για τα νήπια που ακόμα αναπτύσσουν τις επικοινωνιακές τους ικανότητες, η ζωγραφική, το θεατρικό και μουσικό παιχνίδι, αναπτύσσουν και καλλιεργούν τη δημιουργική του σκέψη. Μια καλή ηλικία να ξεκινήσουν είναι τα 4 με 5 έτη, ενώ για μικρότερα παιδιά αναζητήστε προγράμματα που διδάσκουν τα βασικά (σχήμα, χρώμα και υφή) ή πως να χρησιμοποιούν διάφορα υλικά όπως χοντρά μολύβια, πλαστελίνες κ.α.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Πολλές φορές οι γονείς δε δίνουν σημασία στη μουσική παιδεία και προτιμούν να παρέχουν στα παιδιά τους άλλου είδους εφόδια, μέσω εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Όμως έρευνες έχουν δείξει ότι η μουσική συμβάλλει ιδιαίτερα στην ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού και όχι μόνο, καθώς πλέον έχει συνδεθεί και με την ικανότητα του παιδιού να μαθαίνει πιο εύκολα και να αφομοιώνει καλύτερα τη γνώση. Επίσης, πρόσφατα επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι  η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου σε μικρή ηλικία επιταχύνει την ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass