Ημικρανία: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Δημοσίευση: 15 Ιουν 2014 19:25 | Τελευταία ενημέρωση: 22 Σεπ 2015 16:24

H ημικρανία απασχολεί περίπου έναν στους δέκα Έλληνες, συχνότερα ανθρώπους νεαρής και μέσης ηλικίας και κυρίως γυναίκες. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι οι κρίσεις δυνατού πονοκεφάλου που οδηγούν σε μειωμένη απόδοση ή και σε αδυναμία εκπλήρωσης των καθημερινών δραστηριοτήτων στην εργασία ή στην οικογένεια.

Αν και πολλοί νομίζουν ότι ημικρανία σημαίνει πονοκέφαλος στο "μισό κεφάλι", αυτό δεν είναι πάντα απαραίτητο. Ο πόνος είναι συνήθως ιδιαίτερα δυνατός, που μπορεί να μοιάζει «ρυθμικός», σαν να ακολουθεί τους σφυγμούς ή και πιεστικός. Συνοδεύεται από μία σειρά άλλων συμπτωμάτων, όπως το ότι ο πάσχων από ημικρανία δεν μπορεί να ανεχθεί το φως, τους έντονους ήχους, τις μυρωδιές και επίσης ότι μπορεί να έχει τάση για εμετό ή και να κάνει εμετούς. Ως αποτέλεσμα του πόνου αλλά και των συνοδευτικών συμπτωμάτων, ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να έχει φυσιολογική δραστηριότητα την ώρα της κρίσης, ενώ μπορεί να εμφανιστεί ανάγκη για κατάκλιση σε ένα σκοτεινό δωμάτιο. Πέρα από αυτό όμως, οι πάσχοντες από ημικρανία συχνά ζουν με την αγωνία του πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, και η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται ακόμη και τις ημέρες του μήνα που δεν πονούν. Την κατάσταση επιβαρύνει το γεγονός πως συχνά ο οικογενειακός, κοινωνικός ή ο επαγγελματικός περίγυρος δεν δείχνει να κατανοεί πως η ημικρανία μπορεί να είναι τόσο επώδυνη και αντιμετωπίζει τους ημικρανικούς με προκατάληψη και δυσπιστία.

Η διάγνωση της ημικρανίας είναι κλινική, γίνεται δηλαδή στις περισσότερες περιπτώσεις από τον νευρολόγο με βάση το ιστορικό και την κλινική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί να γίνουν κάποιες εξετάσεις, αιματολογικές ή και απεικονιστικές, όπως η αξονική τομογραφία εγκεφάλου ή αυχένα.

Υπάρχουν παράγοντες οι οποίο είναι γνωστό ότι πυροδοτούν σε μεγάλο βαθμό την κρίση της ημικρανίας :

•             το stress είναι ο κύριος παράγοντας πρόκλησης της ημικρανικής κρίσης

•             ορμόνες, κυρίως τα οιστρογόνα. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν ημικρανία με την έναρξη της περιόδου. Επίσης η κύηση και η εμμηνόπαυση μπορεί να προκαλέσουν ημικρανική κρίση, όπως και η θεραπεία με αντισυλληπτικά

•             φαγητά και ποτά όπως το κόκκινο κρασί, η σοκολάτα, ορισμένα τυριά, η ασπαρτάμη, ο καφές. Επίσης, σε ορισμένους ανθρώπους η νηστεία

•             έντονα φώτα, θόρυβοι αλλά και μυρωδιές

•             η αϋπνία, ή μια αλλαγή στις συνήθειες του ύπνου

•             η έντονη σωματική κόπωση

•             οι αλλαγές στον καιρό

•             ορισμένα φάρμακα.

 

Η ημικρανία εμφανίζεται συχνότερα στις γυναίκες και αρχίζει στην εφηβική και νεανική ηλικία. Υπάρχει ακόμη και παιδική μορφή ημικρανίας. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό 12-28% του πληθυσμού, θα εμφανίσει σε κάποια στιγμή ημικρανία.

Ακόμη και στην εποχή μας, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι με ημικρανία δεν ζητούν την συμβουλή γιατρού, τουλάχιστον όχι έγκαιρα. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει γιατί πιστεύουν ότι ο γιατρός δεν μπορεί να τους βοηθήσει, κάτι όμως που είναι λάθος, καθώς οι θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα για την ημικρανία είναι αποτελεσματικές στους περισσότερους ανθρώπους, ακόμα και αν για χρόνια ταλαιπωρούνταν χωρίς ικανοποιητική λύση στο πρόβλημά τους.

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass