ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΒΡΕΦΗ ΠΟΥ ΘΗΛΑΖΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ

Μητρικός θηλασμός και εργασία: Ας το κάνουμε να πετύχει

Δημοσίευση: 31 Οκτ 2015 18:40

 

Παρά τα σημαντικά οφέλη του μητρικού θηλασμού για ολόκληρη τη ζωή, μόνο το 38% των βρεφών σε όλο τον κόσμο σήμερα θηλάζουν αποκλειστικά, ακόμη και για τους συνιστώμενους πρώτους έξι μήνες της ζωής τους, σύμφωνα με τη Unicef. Φέτος, το θέμα της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού, που εορτάζεται από το 1996 την εβδομάδα 1-7 Νοεμβρίου, είναι: «Θηλασμός και εργασία - Ας το κάνουμε να πετύχει!».

Την ίδια ώρα η κατάσταση στη Λάρισα φαίνεται διαφορετική. Σύμφωνα με την Αναστασία Καραθανάση παιδίατρο – νεογνολόγο πιστοποιημένη σύμβουλο Γαλουχίας «την τελευταία πενταετία παρατηρούμε μια μεγάλη αλλαγή στο θέμα του μητρικού θηλασμού», δηλώνει στην «Ε» για να προσθέσει ότι «όλο και περισσότερες νέες μητέρες ζητούν να ενημερωθούν για τον μητρικό θηλασμό».

Ο φετινός εορτασμός επικεντρώνεται στην ενίσχυση των δράσεων, ώστε να βοηθηθούν τα εκατομμύρια των εργαζομένων μητέρων να προσφέρουν στα μωρά τους το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα στη ζωή, με την υποστήριξη ισχυρότερων εργασιακών πολιτικών που προωθούν τον μητρικό θηλασμό. Η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας έχει θέσει ένα παγκόσμιο στόχο για την αύξηση των ποσοστών αποκλειστικού μητρικού θηλασμού στα παιδιά κάτω των έξι μηνών, τουλάχιστον στο 50% μέχρι το 2025.

Ο μητρικός θηλασμός βοηθά τα παιδιά να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σωστά, επιτρέποντας τα βρέφη να αντέχουν λοιμώξεις, παρέχοντας κρίσιμα θρεπτικά συστατικά για τη νοητική και σωματική τους ανάπτυξή και ενισχύει τον δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού. Επιπλέον, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού διαρκούν για ολόκληρη τη ζωή.

ΟΙ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ

Σήμερα, από τα περίπου 830 εκατομμύρια εργαζόμενες γυναίκες στον κόσμο, οι περισσότερες δεν επωφελούνται από πολιτικές στο χώρο εργασίας που υποστηρίζουν τις θηλάζουσες μητέρες. Και ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει τις γυναίκες που εργάζονται με άτυπη, εποχική ή μερική απασχόληση - συχνά οι φτωχότερες γυναίκες στις φτωχότερες χώρες, οι οποίες μπορεί να αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια στη συνέχιση του θηλασμού των μωρών τους.

«Όταν η μητέρα έχει τη σωστή καθοδήγηση και υποστήριξη ακόμα και αν επιστρέψει μέσα σε είκοσι μέρες στον εργασιακό της χώρο μπορεί να συνεχίσει κανονικά τον θηλασμό και όχι να τον διακόψει», ανέφερε η παιδίατρος – νεογνολόγος για να συμπληρώσει ότι «η φυσική συνέχεια του τοκετού είναι ο θηλασμός. Αυτός είναι ο κανόνας».

Η Unicef και η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Μητρικό Θηλασμό (WABA) επισημαίνουν πως για επαρκή προστασία της μητρότητας οι γυναίκες χρειάζονται χρόνο, χώρο και υποστήριξη. Πιο αναλυτικά, απαιτείται επαρκής άδεια μητρότητας με αποδοχές πριν και μετά τον τοκετό, με πρόβλεψη επιπλέον άδειας για πρόωρα ή ευάλωτα βρέφη, διαλείμματα με αποδοχές για τον θηλασμό ή μείωση των ωρών εργασίας και ευέλικτο ωράριο εργασίας για θηλασμό.

Ακόμη, χρειάζονται βρεφικοί σταθμοί στον χώρο εργασίας ή πλησίον αυτού, εγκαταστάσεις για άντληση και αποθήκευση του μητρικού γάλακτος και κατάλληλο περιβάλλον για τον θηλασμό. Τέλος, ως προς την υποστήριξη, οι γυναίκες χρειάζονται πληροφόρηση σχετικά με την εθνική νομοθεσία για τη μητρότητα, θετική στάση από εργοδότες και συναδέλφους, πληροφόρηση για την υγεία της γυναίκας κατά την εγκυμοσύνη και τον θηλασμό, υποστήριξη από τα σωματεία εργαζομένων και ασφάλεια για τη διατήρηση της εργασίας και έλλειψη διακρίσεων για λόγους μητρότητας και θηλασμού.

ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΘΗΛΑΣΜΟΣ

Με αφορμή την εβδομάδα μητρικού θηλασμού πραγματοποιείται σήμερα Κυριακή ο 6ος Πανελλαδικός Ταυτόχρονος Δημόσιος Θηλασμός σε περισσότερες από 50 πόλεις της Ελλάδας. Στη Λάρισα η εκδήλωση διοργανώνεται από την Ομάδα Μητρικού Θηλασμού και Προστασίας της Μητρότητας Λάρισας στις 11 το πρωί στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση εγκύων και νέων μητέρων σχετικά με τον θηλασμό, αλλά και την εξοικείωση των θηλαζουσών μητέρων και του περιβάλλοντός τους με τον δημόσιο θηλασμό και την αποδοχή του ως φυσικού τρόπου σίτισης του βρέφους - νηπίου.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει Zumba Kids με τη Νατάσα Αλεξάνδρου, μουσικοκινητική αγωγή, θεατρικό παιχνίδι και πολλή δράση από την ομάδα του Δίχως Ωμέγα.

Στις 12 το μεσημέρι θα ξεκινήσει ο ταυτόχρονος θηλασμός και θα πραγματοποιηθεί η καταμέτρηση ενώ οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με ομιλίες από την Αναστασία Καραθανάση, παιδίατρο - νεογνολόγο, πιστοποιημένη σύμβουλο Γαλουχίας IBCLC και την Αγγελική Κωσταρέλου, ανεξάρτητη μαία για τον φυσιολογικό τοκετό.

Ζωή Παρμάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass