ΣΤΡΟΦΗ ΝΕΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΤΗΣ Χ.Ε.Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Από το facebook …στη ραπτική και το πλέξιμο

* Αλλά και κυρίες της μέσης ηλικίας που θέλοντας να συμβαδίσουν με την εποχή μας, πιάνουν τον ηλεκτρονικό υπολογιστή…

Δημοσίευση: 26 Νοε 2015 0:43

 

Της Λένας Κισσάβου

Η οικονομική κρίση, σε πολλές περιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας οδήγησε σε μια επιστροφή στο παρελθόν, η οποία βοηθά στην ενεργοποίηση του ανθρώπου, εκείνου τουλάχιστον που επαναυμένος στα πλούσια αγαθά και στις παροχές που απλοποιούσαν τη ζωή του, είχε αδρανοποιηθεί.

Ζωντανό παράδειγμα αποτελεί στη Λάρισα η αυξημένη ζήτηση που παρουσιάζεται σταθερά τα τελευταία τρία χρόνια, στη συμμετοχή νέων γυναικών, στα δωρεάν μαθήματα ραπτικής, πλεξίματος με βελόνες, λασέ-μακραμέ, στη Χ.Ε.Ν., ενώ παράλληλα ένα άλλο κύμα γυναικών άνω των 50 ετών, επίσης τα τελευταία χρόνια, δείχνει ενδιαφέρον να παρακολουθήσει τα μαθήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών της Χ.Ε.Ν.

Και οι δύο περιπτώσεις μαρτυρούν την ενεργοποίηση των γυναικών για κάλυψη αναγκών, ανάλογα με την ηλικία τους, καθώς οι μεν νέες σε ηλικία, εξοικειωμένες ίσως με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, επιθυμούν τώρα να αποκτήσουν γνώσεις που έχουν οι μανάδες και οι γιαγιάδες τους, όπως η ραπτική και το πλέξιμο. Από την άλλη όμως, οι κυρίες της μέσης ηλικίας, επιθυμούν κι εκείνες να προσαρμοστούν στην εποχή των νέων τεχνολογιών μαθαίνοντας χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Σύμφωνα με όσα μας είπαν μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΧΕΝ Λάρισας «όλο και περισσότερες νέες γυναίκες, κοπέλες με πανεπιστημιακές σπουδές και ενδιαφέροντα της σύγχρονης εποχής, στρέφονται σε ενασχολήσεις χρηστικές, που θα τις βοηθήσουν να αναλάβουν μόνες τους δουλειές, που άλλοτε πλήρωναν γι’ αυτές επαγγελματίες ή να κατασκευάζουν προϊόντα που άλλοτε αγόραζαν από καταστήματα». Οι λόγοι είναι κυρίως οικονομικοί, όπως για παράδειγμα να τους στοιχίσει λιγότερα χρήματα ένα νέο ένδυμα αν το δημιουργήσουν μόνες τους, από το να το αγοράσουν ή και να μπορούν να επιδιορθώσουν μόνες τους τα παλιά τους ρούχα τους, χωρίς να χρειαστεί να πάρουν καινούργια.

Από την άλλη πάλι γυναίκες άνω των 50 ετών, που ενδιαφέρονται να μάθουν τον χειρισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όπως σημειώνουν στη ΧΕΝ «έχουν την ανάγκη να αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις, και να συμβαδίζουν έτσι με τις εξελίξεις της εποχής. Έρχονται με μεγάλη όρεξη και ενθουσιασμό που έχουν την ευκαιρία δωρεάν να το κάνουν αυτό και μάλιστα με συμμαθήτριες στην ηλικία τους …».

Αντίθετα, όπως αναφέρουν τα μέλη της ΧΕΝ, μείωση ζήτησης παρατηρείται σταδιακά στα τμήματα εκμάθησης δημιουργίας κοσμήματος, αποδίδοντάς την στο γεγονός ότι είναι ακριβή ενασχόληση, λόγου του υψηλού κόστους των υλικών που χρειάζονται για την κατασκευή κοσμημάτων.

Να σημειωθεί πως τα μαθήματα ραπτικής και πλεξίματος, λειτουργούν στη ΧΕΝ για τέταρτη συνεχή χρονιά, με αμείωτη ζήτηση από νέες γυναίκες και μάλιστα έχουν δημιουργηθεί από δύο τμήματα στο καθένα.

Σε κάθε τμήμα οι εκπαιδεύτριες προσφέρουν εθελοντικά τις γνώσεις τους και ειδικά στο πλέξιμο, η κ. Βασιλική Μπαδράβου, μια ηλικιωμένη γυναίκα, δείχνει ιδιαίτερο ζήλο να μάθει να πλέκουν οι νεότερες.

«ΑΚΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥΣ

ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΠΡΑΤΤΟΥΜΕ»

Η ΧΕΝ Λάρισας, στηρίζεται οικονομικά και μόνο σε δωρεές και στον ζήλο των μελών της να στηρίξουν τη γυναίκα σε κάθε εποχή, καλύπτοντας τις ανάγκες της. «Ακούμε τις ανάγκες της και ανάλογα πράττουμε, προσφέροντάς της αυτό που ζητά…» υποστήριξαν τα μέλη της.

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο που διατηρεί στη Λάρισα ενεργό δράση, χρόνια τώρα, από το 1984, με μεγάλο όφελος για τις γυναίκες, αφού προσφέρεται δωρεάν κάθε υπηρεσία τους.

Στόχος είναι η ενεργοποίηση της γυναίκας και η στήριξή της, σε κάθε τομέα της ζωής της.

Έτσι εκτός των προηγούμενων σήμερα στη ΧΕΝ, λειτουργούν και τα εξής:

-Δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη: Παρέχεται δωρεάν συμβουλευτική υποστήριξη (ομαδική και ατομική) σε γυναίκες, από την εθελόντρια ψυχολόγο κ. Ιωαννίδη-Δέδη Χριστίνα. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στη ΧΕΝ Λάρισας (οδός Κούμα 46, 1ος όροφος), τηλ. 2410 -230027 κάθε Τρίτη και Πέμπτη, πρωί 11:00- 13:00.

-Ομάδα βιβλίου: Η εκπαιδευτικός κ. Μαριέλλα Κορακάκη- Σαμαρά, μυεί τις γυναίκες στον κόσμο του βιβλίου, καθώς έχει συγκροτηθεί και λειτουργεί κάθε εβδομάδα ομάδα γυναικών, που στις συναντήσεις της αναλύονται και συζητιούνται ιστορίες λογοτεχνικών βιβλίων, με σκοπό τη διεύρυνση της οπτικής και της αντίληψης.

-Ομάδα ποίησης και μουσικής: Φέτος για πρώτη φορά λειτουργεί ομάδα, που ασχολείται με τη μελοποιημένη ποίηση.

ΕΘΕΛΟΝΤΡΙΕΣ

Η όλη δράση της ΧΕΝ, στηρίζεται στον εθελοντισμό, ως σημαντική κοινωνική αξία, με ουσιαστικό περιεχόμενο και ρόλο παιδευτικό.

Η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικά γυναικών, η συμβίωση σε μία ανομοιογενή κοινωνία με σεβασμό στη διαφορετικότητα και η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού είναι οι βασικοί άξονες της δράσης της.

Αποβλέπει στην ενίσχυση της αξίας του εθελοντισμού, που οδηγεί στην ενεργοποίηση της γυναίκας-πολίτη και τη συμμετοχή της στα κοινά, στο πλαίσιο μιας μη κερδοσκοπικής-μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Οι ενδιαφερόμενες να προσφέρουν στο έργο της, με σκοπό την υλοποίηση δράσεων προς όφελος της σημερινής γυναίκας μπορούν να επικοινωνήσουν στη τηλέφωνο 2410 -230027.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass