Πολιτική απάτη ή αυταπάτη;

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2016 8:59

Από τον Θρασύβουλο Καβασίδη

Η Απάτη ήταν μία από τις αρχαιοελληνικές θεότητες και η προσωποποίηση του δόλου και του ψεύδους. Ο Ησίοδος στη Θεογονία αναφέρει ότι η Απάτη ήταν κόρη θεάς της Νύχτας και είχε σταλεί από τους θεούς στη Γη για να βασανίζει τους ανθρώπους

Απάτη, κατά τον Μπαμπινιώτη, είναι μεθοδευμένη ενέργεια, που αποσκοπεί στην παραπλάνηση (εξαπάτηση) κάποιου, ώστε να ωφεληθεί αυτός χάριν του οποίου γίνεται. Αντίθετα, αυταπάτη είναι το να ξεγελούμε τον εαυτό μας. Από τα πιο πάνω συνάγεται ότι κυρίαρχο στοιχείο της απάτης είναι ο δόλος και μέσον για την επίτευξη του σκοπού, τον οποίο επιδιώκει ο μετερχόμενος αυτήν, το ψέμα, δηλαδή, λόγος που σκοπίμως δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα με κατάληξη την εξαπάτηση.

Τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει πολύς λόγος για τη διάκριση μεταξύ απάτης και αυταπάτης, με αφορμή τις κατηγορίες του Κυρ. Μητσοτάκη, ότι ο Τσίπρας και η Κυβέρνησή του είναι ψεύτες που εξαπάτησαν τους πολίτες. Ο Τσίπρας απάντησε: «Μπορείτε να μας κατηγορήσετε για αυταπάτες, όχι ότι δεν τηρήσαμε την εντολή και είπαμε ψέματα, κύριε Μητσοτάκη». Η μεταστροφή του «εν μια νυκτί», από αντιμνημονιακός σε μνημονιακός, μετατρέποντας το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος - εξαμβλώματος σε ΝΑΙ! τι είναι; Και όμως, αυτό το ΝΑΙ είχε ως συνέπεια τη συνομολόγηση ενός ακόμη Μνημονίου, του 3ου κατά σειράν, το οποίο προσθέτει και άλλα επώδυνα μέτρα! Και το οξύμωρο είναι ότι οι συγκυβερνώντες, ακόμη και τώρα, μέμφονται όσους, κατά το δημοψήφισμα, τάχθηκαν υπέρ του ΝΑΙ!

Ας δούμε τώρα, ορισμένα περιστατικά που χαρακτηρίζουν το ήθος του ανδρός, με αφετηρία το 2012.

Το 2012 είχαμε δύο εκλογικές αναμετρήσεις (6 Μαΐου και 17 Ιουνίου) κατά τις οποίες ο αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε τη δεύτερη θέση, επενδύοντας στο θυμικό των πολιτών, αλλά και την αφέλειά τους. Στο μεσοδιάστημα αυτών των αναμετρήσεων και συγκεκριμένα στις 22 Μαΐου, υπέβαλε, ως δήθεν ενιαίο κόμμα, ιδρυτική δήλωση στην εισαγγελία του Αρείου Πάγου, προκειμένου, στην περίπτωση που έλθει πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, να διασφαλίσει το bonus των 50 εδρών που προβλέπει ο «καλπονοθευτικός» εκλογικός νόμος. Το πόσο αληθινή ήταν η δήλωση εκείνη, αποδείχθηκε μετά την «μετάλλαξή» του, του Ιουλίου - Αυγούστου 2015!

Σε προεκλογική του ομιλία (30.12.2014) στο «Cine Κεραμεικός» διερωτήθηκε: «Πρέπει να μάθουμε, γιατί εν μια νυκτί, ο Σαμαράς μετατράπηκε από αντιμνημονιακός σε φανατικός μνημονιακός». Αυτός, όμως, που έκανε το ίδιο, δήλωσε, χωρίς ίχνος ντροπής: «Δεν μπορούσα να αφήσω να διαλυθεί η Χώρα!». Φαίνεται, ότι ο Σαμαράς θα το μπορούσε!

Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζει το τι είπε τον Οκτώβριο του 2011 στον Ν. Χατζηνικολάου για το δημοψήφισμα που σκεπτόταν να διενεργήσει ο τότε Πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου: «Αν επιχειρήσει ο Πρωθυπουργός να διενεργήσει δημοψήφισμα και να θέσει στο λαό το δίλημμα: ευρώ και μέτρα ή έξοδος, τότε η κατάρρευση της οικονομίας, η πτώχευση της Χώρας, θα έρθει πολύ πριν την κάλπη. Αυτό δεν θα είναι δημοψήφισμα, θα είναι μια επικίνδυνη ζαριά για τη Χώρα μας». Ο ίδιος, «έριξε τη ζαριά» με το δημοψήφισμα - εξάμβλωμα τη 5ης Ιουλίου 2015 για να «τρομάξει» την Τρόικα και πέτυχε την «μετάλλαξή» του, την αργία των Τραπεζών, τα capital controls και το 3ο Μνημόνιο! Άξιος… ο μισθός του! Και τώρα, ποιος δεν θυμάται τα πολλά ΘΑ, που είχε υποσχεθεί, όπως πχ. ότι: ΘΑ καταργήσει με ένα νόμο και ένα άρθρο τα Μνημόνια και τους εφαρμοστικούς νόμους! ΘΑ παίζουν αυτοί το νταούλι και τον ζουρνά και οι αγορές θα χορεύουν! Στο αλήστου μνήμης «Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης», υποσχέθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι: ΘΑ επαναφέρει το αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ! ΘΑ επαναφέρει τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα στα 751 ευρώ! ΘΑ καταργήσει ΑΜΕΣΑ τον ΕΝΦΙΑ, προτρέποντας τους πολίτες να μην τον καταβάλλουν! ΘΑ επαναφέρει την 13η σύνταξη σε όσους αυτή δεν υπερβαίνει τα 700 ευρώ, αρχής γενομένης από τα Χριστούγεννα του 2015 κλπ.

Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ υποσχέθηκαν τα πάντα στους πάντες, ενώ γνώριζαν την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά και τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων της ευρωζώνης. Φαίνεται, τώρα, πως τον κυνηγούν οι Ερινύες, για τα εγκληματικά ψέματα και λάθη του. Γι’ αυτό απευθυνόμενος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του, εξομολογούμενος είπε: «Είναι ιστορική ανάγκη να μιλήσουμε τη γλώσσα της αλήθειας». Ποια αλήθεια; Όταν ακόμη και σήμερα αποκρύπτουν ότι με την υπ’ αριθμ. 56.432/2014 απόφαση (ΦΕΚ Β΄ 1753/28.06.2014) των υπουργών υγείας και οικονομικών της προηγούμενης κυβέρνησης καθορίζονται οι προϋποθέσεις, τα κριτήρια και η διαδικασία πρόσβασης των ανασφάλιστων πολιτών στο σύστημα ΕΣΥ.

Και για να φαιδρύνουνε λίγο την καταθλιπτική ατμόσφαιρα, παραθέτουμε ελάχιστα σταχυολογήματα Ο εταίρος του Π. Καμμένος μετά το δημοψήφισμα, είπε εκείνο: το αμίμητο: «Ο Τάσος Παπαδόπουλος έμεινε στην Ιστορία για το μεγάλο ΟΧΙ που είχε πει (σσ. στο Σχέδιο Kofi Annan). Με όχι, θα μείνεις και εσύ στην Ιστορία». Όμως, και η μετατροπή του ΟΧΙ σε ΝΑΙ θα μείνει στην Ιστορία! Όπως θα μείνει στην Ιστορία το «Χρυσό Βατόμουρο» κακής διαπραγμάτευσης του 2015 που απένειμε η Νομική Σχολή του Harvard καθώς και τους στίχους που του «φιλοδώρησε» η Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Μια νύχτα μαγική σαν την Αργεντινή / να δούμε στα ελικόπτερα, Αλέξη, ποιός θα μπει» (4.2.2016)!

Παρόλα αυτά, ο ίδιος δηλώνει: «Δεν βρήκα ούτε έναν πολίτη να μου πει ότι δεν εφάρμοσα τις υποσχέσεις μου!» Αυτά λέγονται, όταν το ψέμα από απλό κρούσμα επί των ημερών του έγινε καθεστώς! Γι’ αυτό λοιπόν, στην περίπτωση Α. Τσίπρα, δεν πρόκειται περί αυταπάτης, αλλά πολιτικής απάτης τεραστίων διαστάσεων, που όσοι τον πίστεψαν θα πρέπει να νιώθουν προδομένοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass