Το «νέο» στην πολιτική

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2016 15:30

* Από τον Φώτη Τζατζάκη

Κύριο μέλημα όσων ασχολούμαστε με την πολιτική και ανήκουμε στη γενιά των 30άρηδων οφείλει να είναι η αλλαγή στους όρους με τους οποίους ασκείται η πολιτική. Διότι το νέο δεν οριοθετείται μόνο ηλικιακά, αλλά κυρίως πρεσβεύεται από την καινοτομία των ιδεών μας και τη διαφορετικότητα των προσεγγίσεων μας σε σχέση με τις επικρατούσες λογικές και αντιλήψεις.

Η ένταξή μας σε έναν πολιτικό φορέα δεν θα πρέπει αυτόματα να μας κατατάσσει στο «παλιό» ή στο «νέο». Η ένταξή μας σε έναν πολιτικό φορέα δεν θα πρέπει να συνιστά αφετηρία εμμονών, εμπαθειών, αντεγκλήσεων και στείρων λογικών. Αντιθέτως, θα πρέπει να αποτελεί έναυσμα συγκλίσεων και συνθέσεων. Πρωταρχικός στόχος μας οφείλει να είναι η αντιπροσώπευση όλων των κοινωνικών ομάδων και η ενημέρωση των ελλήνων πολιτών με γνώμονα τον ρεαλισμό και όχι τον λαϊκισμό. Οφείλουμε ως νέοι να εγκαινιάσουμε μία νέα λογική στην πολιτική: αυτοσκοπός μας δεν θα πρέπει να είναι η κατάληψη της εξουσίας από το κόμμα στο οποίο ανήκουμε, ούτε θα πρέπει να μας διακατέχει απόλυτος αρνητισμός ως προς το κυβερνητικό έργο όταν κινούμαστε στις θέσεις της αντιπολίτευσης.

ΝΕΟ σημαίνει να ανήκεις στην αντιπολίτευση και να προτείνεις λύσεις για κάθε ζήτημα που ταλανίζει την κυβέρνηση.

ΝΕΟ σημαίνει να στέκεσαι στο πλευρό της εκάστοτε κυβέρνησης με την ψήφο σου εντός της βουλής σε όποιο μέτρο τίθεται προς ψήφιση και κινείται στη σωστή κατεύθυνση ακόμα και αν ανήκεις στην αντιπολίτευση.

ΝΕΟ σημαίνει να διατυπώνεις πολιτικό λόγο προεκλογικά και μετεκλογικά χωρίς ύβρεις, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ανεύθυνη παροχολογία, χωρίς να «χαϊδεύεις» αυτιά και χωρίς να διακόπτεις τους συνομιλητές σου.

ΝΕΟ σημαίνει να υπάρξει συνεννόηση μεταξύ μας ανεξαρτήτως κομμάτων σε βασικά ζητήματα υψίστης εθνικής σημασίας και να αφήνουμε ως πεδίο πολιτικής διαφοροποίησης τα υπόλοιπα.

Οι Έλληνες πολίτες επιθυμούν από όσους ασκούν πολιτική από κυβερνητικούς θώκους να λαμβάνουν αποφάσεις και δράσεις με τόλμη, συναίσθηση καθολικής εθνικής ευθύνης που θα διαπνέονται από ισονομία και δικαιοσύνη, ενώ από όσους ασκούν αντιπολίτευση οι πολίτες επιθυμούν να συνεισφέρουν με γόνιμες διαδικασίες και προτάσεις στην κατάρτιση του καλύτερου δυνατού κυβερνητικού προγράμματος και να ασκούν εποικοδομητικό έλεγχο στο κυβερνητικό έργο χωρίς μηδενιστικές και αφοριστικές λογικές.

Εν κατακλείδι, όλοι όσοι θέλουμε να είμαστε το «νέο» στην πολιτική οφείλουμε να προχωράμε χωρίς κομματικές αγκυλώσεις με στόχο να πραγματώσουμε τις επιθυμίες και τις προσδοκίες της ελληνικής κοινωνίας στην οποία όλοι μας ανήκουμε...

* Ο Φώτης Τζατζάκης είναι οικονομολόγος, καθηγητής Οικονομικών, απόφοιτος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Παν/μιου Μακεδονίας, κάτοχος μεταπτυχιακού MBA

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass