Λάρισα: Το τώρα και το αύριο της πόλης

Δημοσίευση: 24 Ιουλ 2016 15:15

* Από τον Στέφανο Μιστάρα

Φαίνεται πεντακάθαρα ότι η Λάρισα, μέρα με τη μέρα μεγαλώνει.

Οι λόγοι είναι πολλοί και αξίζει να τους επισημάνουμε και να τους στηρίξουμε, ώστε να πάρουν τη σωστή κατεύθυνση:

1) Η μεγάλη πρωτογενής παραγωγική δύναμή της αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για όλες τις άλλες ανθρωπιστικές εκδηλώσεις. Ο θεσσαλικός κάμπος στήριξε και στηρίζει ολόκληρη τη χώρα σε δύσκολες καταστάσεις σε όλες τις περιόδους της ιστορικής της πορείας. Η παραγωγική της δυναμική σε προϊόντα διατροφής μεγάλων τμημάτων του πληθυσμού, έδωσε την ευκαιρία για μια προοδευτική και πνευματική άνοδο.

Στη σημερινή κρίσιμη κατάσταση που βιώνει η πατρίδα μας, η παραγωγική διαδικασία πρέπει να ενισχυθεί με κάθε μέτρο και τρόπο ώστε να μην μείνει ακαλλιέργητο ούτε ένα τετραγωνικό μέτρο γης. Έτσι θα τονωθεί η πάσχουσα οικονομία και θα απορροφηθεί ένα σημαντικό ποσοστό του άνεργου ανθρώπινου δυναμικού.

2) Ο πολιτισμός, στην ευρύτερη έννοιά του - θέατρο, μουσική, φιλοσοφία, δημοκρατία, ποίηση, αθλητισμός... - είναι ένας αξιόλογος πυλώνας που προσδίδει ιδιαίτερη αξία στην ιστορία αυτού του χώρου που έχει δημιουργήσει θαύματα στην παγκόσμια εξέλιξη του ανθρώπινου πνεύματος.

Ο ελληνικός πολιτισμός σε όλες τις εκφάνσεις του, έδωσε σ' όλο τον κόσμο τον τρόπο και τις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου να δοθεί νόημα στην ύπαρξή του. Και για να αναφερθούμε στα δικά μας στην πανάρχαια Λάρισα, παρατηρούμε στα τελευταία χρόνια να αποκτά, σε διεθνές επίπεδο, "αρχαιολογικό ενδιαφέρον".

Σ' αυτό συνέβαλαν καθοριστικά οι αρχαιότητες που, αργά μεν αλλά σταθερά, ανακαλύπτονται και αναδεικνύονται καθημερινά. Η αποκάλυψη του Α' Αρχαίου Θεάτρου, που αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς και ιστορικής ανάδειξης του πολιτισμού της είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι στον τόπο αυτό δημιουργήθηκε το ωραιότερο αγαθό του ανθρώπινου πνεύματος. Χιλιάδες Έλληνες κάθε τάξης και επιπέδου παιδείας, από το εσωτερικό και το εξωτερικό καθημερινά, επισκέπτονται τον πολύτιμο αυτό χώρο ώστε να ακούσει και έχει μια οπτική επαφή που θα σημαδέψει τη ζωή του. Είναι πλέον επιτακτική ανάγκη να προωθηθούν και υλοποιηθούν οι υπόλοιπες διαδικασίες ώστε να παραδοθεί το έργο αυτό στην πόλη και στην παγκόσμια πολιτισμική κοινότητα.

Σπουδαίο ρόλο σ' αυτή τη στροφή που παρατηρείται στο να αναδυθεί η ιστορική και πολιτισμική κληρονομιά μας, έπαιξε και η λειτουργία του Διαχρονικού Μουσείου που αγκάλιασε με τον πλούτο που διαθέτει όλους τους πολίτες που "διψούν" να μάθουν τα έργα των προγόνων τους.

Αλλά και τα άλλα μουσεία, όπως το Λαογραφικό Μουσείο, το αξιόλογο Μουσείο της Εθνικής μας Αντίστασης, που έδωσε νόημα στη ζωή των νέο-Ελλήνων με τις θυσίες των αγωνιστών του, η Πινακοθήκη Γ. Κατσίγρα και τόσα άλλα ιδρύματα, έδειξαν ότι αυτός ο τόπος γέννησε και ανέδειξε πολιτισμό αντάξιο της ελληνικής διανόησης.

Τώρα που βλέπουμε και θαυμάζουμε την ιστορία της, οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τα προγονικά αυτά μνημεία.

Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν στον ιστορικό ιστό της πανάρχαιας πόλης μας. Ο σχεδιασμός των απαραίτητων έργων πρέπει να έχει μακροχρόνιους στόχους που, κατά τον αείμνηστο πολεοδόμο Κ. Δοξιάδη, το 2050 η Λάρισα θα έχει πληθυσμό κοντά στις 500.000 κατοίκους.

Η Λάρισα πρέπει να επιδιώξει να γίνει και ποιοτική πόλη, δηλαδή πιο ανθρώπινη για την υγεία των κατοίκων.

Προς αυτή την κατεύθυνση πληροί όλες τις προϋποθέσεις αρκεί από τώρα να μελετηθούν σωστά τα έργα που χρειάζεται.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass