Πολιτική

Απλή αναλογική και Αναθεώρηση του Συντάγματος

Δημοσίευση: 31 Ιουλ 2016 16:15

* Από τον Θεόδωρο Στάθη

Η απλή αναλογική ως εκλογικό σύστημα είναι πλέον νόμος του κράτους.

Αυτή η εξέλιξη είναι ένα πρώτο καλό βήμα, το οποίο όμως πρέπει να ενισχυθεί με πρόσθετα βήματα τα οποία ίσως προκύψουν με την προβλεπόμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος και τα οποία θα έχουν ως στόχο την αντικειμενικότερη και πιο ουσιαστική εκπροσώπηση της λαϊκής εξουσίας στη Βουλή. Κι αυτό γιατί το κοινοβούλιο αποτελεί το βασικό πυλώνα της δημοκρατίας, ο οποίος διά της λαϊκής εξουσίας, που εκφράζεται συμπυκνωμένη από την κάθε φορά εκλεγμένη σύνθεση της Βουλής, ρυθμίζει τα της λειτουργίας το πολιτεύματος με ψηφίσματα και νόμους. Να θυμίσω ότι πριν καν αρχίσει να λειτουργεί η κάθε νέα κυβέρνηση η Βουλή θα πρέπει πρώτα να εγκρίνει τις προγραμματικές της δηλώσεις και συγχρόνως να αποκτήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Από αυτό και μόνο μπορεί κανείς να αντιληφθεί πόσο σημαντική για τα συμφέροντα του λαού είναι η σύνθεση της λαϊκής εκπροσώπησης της Βουλής. Η νοθευμένη σύνθεση της λαϊκής εκπροσώπησης της Βουλής, όλα αυτά τα χρόνια, διά της μεθόδου της ‘’ενισχυμένης’’ αναλογικής (διαβολικός επιθετικός προσδιορισμός της αναλογικής, αφού στην πράξη την αδυνατίζει αντί να την ενισχύει) και της πριμοδότησης (άνιση αξία της κάθε ψήφου των πολιτών) του πρώτου κόμματος σε βάρος του δεύτερου, καθώς και του τρόπου λειτουργίας των κομμάτων και της ενημέρωσης των πολιτών οδήγησε την Ελλάδα στη χρεοκοπία.

Εξετάζοντας τώρα τα επιχειρήματα, που αρθρώθηκαν από τα κόμματα πριν και κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εκλογικό νόμο και στα οποία ορισμένα κόμματα στήριξαν την άρνησή τους να ψηφίσουν την απλή αναλογική, στη πράξη τάσσονται, ηθελημένα ή μη, υπέρ του αποκλεισμού ύπαρξης μιας πιο ανόθευτης λαϊκής εξουσίας στη Βουλή. Τα επιχειρήματα αυτά είναι ακατανόητα, γιατί ποια σημασία μεγαλύτερη μπορεί να έχει το γιατί τώρα ήλθε για ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την απλή αναλογική ή η σκοπιμότητα του κ. Τσίπρα ή η κατάτμηση της μεγάλης εκλογικής περιφέρειας σε μικρότερες ή η διατήρηση της πριμοδότησης εδρών στο πρώτο κόμμα απέναντι στην αναγκαιότητα ενίσχυσης της λαϊκής εξουσίας στο κοινοβούλιο;

Καμία απολύτως!

Γιατί αυτό;

Διότι:

(α) η διαπλοκή τόσο στη μεγάλη εκλογική περιφέρεια όσο και στις μικρότερες δεν αντιμετωπίζεται όσο δεν αντιμετωπίζεται ο τρόπος ενημέρωσης των πολιτών και η σαθρή λειτουργία των πολιτικών κομμάτων με την οποία ευημερούν στο καθεστώς της διαπλοκής. Τελεία και παύλα.

(β) Ένα κόμμα δεν πρέπει να διαμορφώνει την πολιτική του θέση μόνο στο γιατί τώρα και στη σκοπιμότητα που μπορεί να έχει ο πολιτικός αντίπαλος αλλά και στο τι συμφέρει να συμβεί σε αυτόν τον ρημαγμένο τόπο.

(γ) Το επιχείρημα της δήθεν ακυβερνησίας που εγκυμονεί η εφαρμογή του νόμου της απλής αναλογικής και το οποίο προωθούν διαχρονικά τα ίδια συμφέροντα που ωφελούνται από το καθεστώς της αδιαφάνειας και της διαπλοκής και το οποίο συγχρόνως έχει δημιουργήσει τέτοιο εθισμό και υποταγή σε αυτό το τερατώδες επιχείρημα όλων και δυστυχώς σε αυτούς/τές που δεν βλέπουν ντε και καλά με κακό μάτι την απλή αναλογική αλλά…. να ο εθισμός προκάλεσε και τερματισμό λειτουργίας της φαιάς τους ουσίας και ηθελημένα ή μη εγκρίνουν ένα καθαρόαιμο αντικίνητρο για κυβερνήσεις συνεργασίας το οποίο, στη βάση της χαμένης ψήφου, συρρικνώνει συγχρόνως και την κοινοβουλευτική τους αντιπροσώπευση πέρα από την παραμόρφωση της λαϊκής εξουσίας στη Βουλή! Εάν θεωρείται συνταγματική η καθιερωμένη με νόμο πριμοδότηση εδρών στο πρώτο κόμμα, γιατί να μην θεωρείται συνταγματική η στέρηση βουλευτικών ψήφων και όχι αναγκαστικά του λόγου τους στη Βουλή από αυτούς που αρνούνται συστηματικά τη συμμετοχή τους σε κυβερνήσεις συνεργασίας και οι οποίοι το παίζουν και τζάμπα μάγκες, ώστε να λάμψει με τον τρόπο αυτό η αντικειμενική σύνθεση των αντιπροσώπων της βουλής για να μπορούμε να ελπίζουμε και σε καλλίτερες μέρες σε αυτόν τον τόπο; Εξάλλου ένας απαράβατος όρος της δημοκρατίας είναι και ο σεβασμός κύρια της άποψης της πλειοψηφίας. Στη δημοκρατία της Αρχαίας Αθήνας οι εχθροί της δημοκρατίας τιμωρούνταν ακόμα και με εξοστρακισμό. Δεν μπορεί η μειοψηφία να απαιτεί σεβασμό της άποψής της και αυτή συγχρόνως να αγνοεί τη δική της υποχρέωση. Μην επικαλείστε ορισμένοι τη ρήση: στη δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα για να κάνουμε απανωτές εκλογές τονίζοντας συγχρόνως και την ευαισθησία που δήθεν έχουν για την λαϊκή έκφραση. Η ρήση αυτή δεν ισχύει για να δίνει στους επιτήδειους άλλοθι για απανωτές εκλογές, οι οποίες πάντοτε προκαλούν σοβαρά εμπόδια στις προσπάθειες της δημοκρατικής πολιτείας να πετύχει την ευημερία των πολιτών που αποτελεί άλλωστε και τον αυτοσκοπό της δημοκρατίας. Η ρήση παραμένει εκεί για να μας θυμίζει όλους ότι για τους πραγματικούς δημοκράτες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μέσα από τον διάλογο ανάμεσα σε δημοκράτες πάντα προκύπτουν οι κατάλληλες λύσεις!

Με την ευκαιρία αυτή και μιας και ο Πρωθυπουργός άνοιξε την αυλαία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, κάνοντας γενικές και αόριστες προτάσεις περί την αναθεώρηση, εκτός μιας που σχετίζεται με την εκλογή του προέδρου μετά την δεύτερη άκαρπη ψηφοφορία για την οποία απαιτούνται 180 ψήφους, οπόταν, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε σε εκλογή προέδρου από το λαό, ώστε να μην απαιτείται η διάλυση της βουλής! Φοβερή πρόταση. Μάλιστα έγινε και ειδική σύγκλιση κοτζάμ οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλήξει σε αυτήν την περισπούδαστη πρόταση! Και τι θα γίνει Πρωθυπουργέ μου εάν η πρότασή σας απορριφθεί, εφόσον εσείς είστε, με το καλό, και τότε πρωθυπουργός, και ο λαός επιλέξει τον υποψήφιο που θα προτείνει η αντιπολίτευση; Θα μπορείτε πιο εύκολα να μείνετε στην καρέκλα σας, απ’ ότι όταν στην τρίτη ψηφοφορία στη βουλή εκλεγεί ως πρόεδρος αυτός που θα έχει και τις περισσότερες ψήφους, χωρίς να ζητάμε από το λαό, για περιορισμένης σημασίας θέματα, να βγάζει αυτός πάντοτε τα κάστανα από τη φωτιά. Η πρότασή σας Πρωθυπουργέ μου ανοίγει διάπλατα την πολιτική αστάθεια, φορτώνοντας συγχρόνως στο λαό επιπλέον δαπάνες για ψήλου πήδημα (η Βουλή ας εγκρίνει τις όποιες πρόσθετες αρμοδιότητες του προέδρου) και συγχρόνως να προσθέτουμε περισσότερα εμπόδια στις επενδύσεις και την ανάπτυξη πού τόσο έχει ανάγκη ο τόπος. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζεται με μια ασπιρίνη δεν χρειάζεται να προβούμε σε μεγάλες εγχειρήσεις οι οποίες απειλούν σε κάθε περίπτωση τον ασθενή με πληθώρα λοιμώξεων.

Κλείνοντας το σχολιασμό μου στις δηλώσεις του πρωθυπουργού για την αναθεώρηση του συντάγματος θα ήθελα να ρωτήσω εάν θα υπάρξει και κάτι για την λειτουργία των πολιτικών κομμάτων, γιατί δεν άκουσα λέξη. Πάντως στη διαδικασία συζήτησης στο θέμα της αναθεώρησης του συντάγματος θα υπάρξουν, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός, συγκεντρώσεις – συζητήσεις σε κάθε δήμο της χώρας, όπου οι πολίτες με οποιαδήποτε μορφή οργάνωσης ή ως απλοί πολίτες θα μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις που επιθυμούν, καθώς και 13 περιφερειακές συνελεύσεις υποθέτω για τον ίδιο σκοπό, πριν αρχίσει η διαδικασία της αναθεώρησης στη βουλή. Για το λόγο αυτό, κάνοντας χρήση της εμπειρίας μου, που είναι προϊόν αγώνων πολλών ετών για τη δημοκρατία, θα αναπτύξω και σε άλλα άρθρα μου απόψεις για άλλα επίσης σημαντικά ζητήματα με στόχο να ενισχύσω το οπλοστάσιο των πολιτών που το επιθυμούν μια και θα τους δοθεί η δυνατότητα να παρέμβουν στις συγκεντρώσεις των δήμων που προβλέπονται από την προτεινόμενη από τον Πρωθυπουργό διαδικασία. Τελικά το βιβλίο μου : Δημοκρατία από την Αρχή που γράφτηκε σε ανύποπτο χρόνο, με τη Συνταγματική Αναθεώρηση θα έχει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει τις νέες μορφές διακυβέρνησης που έχει ανάγκη ο τόπος μας.

* Ο Θεόδωρος Στάθης είναι πρώην υπουργός

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass