Ο Τραμπ τηρεί τις υποσχέσεις του, οι πολιτικοί μας όχι

Δημοσίευση: 01 Φεβ 2017 15:32

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Τραμπ, με μια σειρά προεδρικών διαταγμάτων λαμβάνουν σάρκα και οστά καταδεικνύοντας, κατ` αυτόν τον τρόπο, την αξιοπιστία του προεκλογικού του λόγου.

Σε αντίθεση με την αναξιοπιστία του πολιτικού λόγου στην πατρίδα μας, όπου τα προεκλογικώς υποσχόμενα, μετεκλογικά, πέφτουν στη λησμονιά και στην απραξία των πολιτικών μας. Με την προεκλογική ανδρειοσύνη και την ακράτητη παροχολογία να μετατρέπονται σε δειλία και σε κενό χαρτί υποσχέσεων…

Θα μπορούσε όμως κάποιος να μου πει ότι συγκρίνω ανόμοια πράγματα. Γιατί ο πρόεδρος των Η.Π.Α. είναι συνταγματικά πολύ ισχυρός και μπορεί να περνά ευκολότερα αυτά που έχει στο πρόγραμμά του, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό ως υπερδύναμη.

Αυτό όμως δεν αρκεί, αν δεν υπάρχει η αποφασιστικότητα και η ισχυρή πολιτική βούληση της πλήρους εφαρμογής των υποσχεθέντων. Της αλήθειας και όχι της σιωπής και της απραξίας. Αυτή που είναι ο ισχυρότερος καταλύτης κατά του ψέματος και της απογοήτευσης… Και αποτελεί τη θεμελιακή αξία της δημοκρατίας στις Η.Π.Α. Αυτή, ακριβώς, η αλήθεια φαίνεται να λειτουργεί κανονικά στη χώρα αυτή. Ολόκληρη και όχι μισερή. Γιατί τότε θα μειωνόταν η αξία της.

Κι αυτό το βλέπουμε και σήμερα. Στη μετεκλογική δραστηριότητα του τωρινού προέδρου. Αλλά και των προηγούμενων. Γι’ αυτό δεν πρέπει να μας εκπλήσσει η απαρχή της υλοποίησης των προεκλογικώς υποσχεθέντων. Ανεξάρτητα, αν αυτά αρέσουν στο εσωτερικό της χώρας ή στο εξωτερικό.

Και ενώ τα συμβαίνοντα στις Η.Π.Α. από απόψεως εκτέλεσης του προεκλογικού προγράμματος θεωρούνται φυσιολογικά, στη χώρα μας φαίνονται παράξενα. Γιατί δεν τα είδαμε ποτέ. Γιατί ποτέ ο γεμάτος υποσχέσεις προεκλογικός λόγος δεν μετατράπηκε σε μετεκλογική πράξη. Αφού ολόκληρο το προεκλογικό οικοδόμημα μέχρι και τώρα που γράφεται αυτό το άρθρο στηρίζεται σε αναλήθειες. Στην ασύστολη και κατ` εξακολούθηση ψευδολογία. Η οποία σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση μεταλλάσσεται σε καινούργια. Μοιράζοντας φρούδες ελπίδες στον διαρκώς εμπαιζόμενο ελληνικό λαό.

Και οι αναλήθειες δεν έχουν τελειωμό. Με τις υποσχέσεις, ότι δεν θα υπάρξουν άλλα οικονομικά μέτρα… Κι όμως η στιγμιαία αυτή ανακούφιση του λαού μας ανατρέπεται από φημολογίες περί ερχομού και νέου μνημονίου… Κι έτσι η Οδύσσεια αυτού του κόσμου δεν σταματά. Κι ούτε γνωρίζει κανείς πότε θα τελειώσει για να φανεί η Ιθάκη της λύτρωσης.

Η συμπεριφορά αυτή του πολιτικού μας συστήματος εκθέτει σοβαρά και ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της πατρίδας μας. Κι ακόμα μας φέρνει αντίθετους με την ιστορία, τη δημοκρατία και τον πολιτισμό. Και το χειρότερο, μας στιγματίζει διεθνώς. Αυτά συμβαίνουν, γιατί ποτέ δεν σκύψαμε σοβαρά στη μελέτη των προβλημάτων του τόπου μας. Ώστε να βρούμε λύσεις αποτελεσματικές. Κι όλα αυτά, γιατί η πρώτη προτεραιότητα του πολιτικού μας συστήματος ήταν και είναι η εξουσία. Και το χειρότερο το πάθος γι’ αυτήν βασίζεται στη διαρκή και μεταλλαγμένη ψευδολογία. Αυτή ήταν και είναι ο θεμέλιος λίθος του. Αυτό θα το διαπιστώσει κανείς, αν μελετήσει, ανεπηρέαστος από κομματικές αγκυλώσεις, τη διαχρονική του πορεία. Που μέχρι σήμερα κρατά τον λαό μας μακριά απ` την αλήθεια. Η έλλειψη της οποίας διαιωνίζει το σκοτεινό τούνελ στο οποίο είναι καθηλωμένη η πατρίδα μας.

Καιρός, λοιπόν, να διδαχθούμε απ` τα συμβαίνοντα στις Η.Π.Α. Από την εμμονή του νεοεκλεγέντος προέδρου στην αλήθεια. Στην εκτέλεση των υποσχεθέντων. Στην αξιοπιστία της πολιτικής του. Ανεξάρτητα, αν αυτή μας είναι συμπαθής ή όχι. Έτσι, πιστεύω ο προεκλογικός λόγος θα έχει μόνιμο συμβόλαιο με την αλήθεια. Τη μόνη ικανή να συντρίψει το ψέμα και να οδηγήσει τον λαό στην ανάπτυξη και στην ευημερία.

Του Κων/νου Τσιρονίκου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass