ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Μάθημα για την Αντίσταση στη Νίκαια

Δημοσίευση: 02 Φεβ 2017 18:00

Αγαπητή «Ελευθερία»,

Υπάρχουν άνθρωποι που τιμούν, σέβονται και αναγνωρίζουν τις θυσίες του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, δεν ξεχνούν το αίμα που χύθηκε για την απελευθέρωση της πατρίδας από τον γερμανικό ναζισμό.

Τέτοιοι είναι οι καθηγήτριες και καθηγητές του Λυκείων και των Δημοτικών Σχολείων της Νίκαιας. Σεβαστοί καθηγητές για την τιμή που μας κάνατε έστω και αργά παρά ποτέ θα ήθελα να σας ευχαριστήσω εγώ προσωπικά και αυτοί που μείναμε στο Νομό Λαρίσης, σύνολο 18 εν ζωή από εκατοντάδες που ήμασταν. Παρ' όλη την ηλικία μου, στην πρότασή σας να παρευρεθώ στη γιορτή της μαθητιώσας νεολαίας της Νίκαιας, την δέχτηκα με σεβασμό. Στην συνάντηση με τη νεολαία προσπάθησα να δώσω στα παιδιά αυτά μια εικόνα από τα μαρτύρια που πέρασε ο ελληνικός λαός από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής. Αυτά που είπα στα παιδιά στη γιορτή για την επέτειο της 28ης /10/1940 είναι τα γεγονότα, η σκληρή ζωή που πέρασε ο ελληνικός λαός ανάμεσα κι εμείς: εκτέλεση, κρεμάλες, στρατόπεδα συγκέντρωσης, θάβοντας ζωντανούς σε ομαδικούς τάφους, η πείνα το 1941 και το 1942.

Όλη αυτή τη δυστυχία και την εξαθλίωση την δημιούργησαν τα γερμανικά ναζιστικά στρατεύματα κατοχής.

Σεβαστοί και αγαπητοί καθηγητές της Νίκαιας εκτιμώ την τιμή που μας κάνατε, να δώσω σ' αυτά τα αθώα παιδιά που δεν ξέρουν από πόλεμο, από πείνα, δυστυχία, τι σημαίνει να μην σε λογαριάζουν σαν άνθρωπο, να σε κλοτσοπατούν σαν να είσαι ένα σκυλί πεινασμένο, χωρίς σεβασμό ότι είσαι άνθρωπος σαν κι αυτούς. Αυτό θα πει ναζισμός, φασισμός, αυτά τα μαρτύρια πέρασε ο ελληνικός λαός στην κατοχή και αυτά τα γεγονότα έπρεπε να διδαχτούν στα σχολεία για τις θυσίες που έδωσε η εθνική αντίσταση και ο ελληνικός λαός πολεμώντας το γερμανικό ναζισμό για να ξέρουν τα παιδιά τα μαρτύρια του πολέμου και της κατοχής, να γνωρίζουν τους αγώνες και τις θυσίες του λαού μας για ανεξαρτησία, ελευθερία και δημοκρατία. Η πατρίδα μας είναι σπαρμένη με χιλιάδες μνημεία, ποτισμένη η γη με αίμα από το ναζισμό της γερμανικής κατοχής όπως και το μνημείο στην Κοιλάδα των Τεμπών αφιερωμένο στην ανατίναξη την 23.11.1944 της 53 ταχείας αμαξοστοιχίας με 1000 αξιωματικούς στρατιώτες, με 450 Γερμανούς που σκοτώθηκαν σ' αυτή τη μάχη, χάθηκαν 45 παλικάρια του ΕΛΑΣ του Τάγματος Μηχανικών Ολύμπου, αυτά δεν είναι μυθιστορήματα ούτε παραμύθια, είναι αληθινά, βγαλμένα από τη σκληρή ζωή και πάλη του λαού μας που ποτέ δεν έσκυψε το κεφάλι να τον ποδοπατήσουν σαν να είναι ένα τίποτα, αλλά ο παρ' όλα αυτά καμιά κυβέρνηση προηγούμενα και σήμερα δεν αναγνωρίζουν την πάλη του λαού μας και την εθνική αντίσταση.

Αυτούς που έμειναν και τα θύματα πολέμου μας, οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις και η σημερινή του κ. Τσίπρα, μας έχουν τιμωρήσει με σκληρό και απάνθρωπο τρόπο.

Σεβαστοί και αγαπητοί καθηγήτριες και καθηγητές της Νίκαιας, θέλω να πω ένα ευχαριστώ σε εσάς και στα 400 παιδιά που βρέθηκαν στην αίθουσα παρ' όλη την ηλικία μου.

Καλή χρονιά και υγεία, αγάπη, ποτέ τέτοιες καταστάσεις. Ειρήνη σε όλο τον κόσμο του πλανήτη μας.

Με τιμή ο πρώην πρόεδρος αναπήρων θυμάτων και αγωνιστών εθνικής αντίστασης 41-44 Λάρισας.

Ριζάκης Αθανάσιος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass