ΔΙΟΔΙΑ ΤΕΜΠΩΝ

Γιατί τρία χρόνια και όχι εσαεί η ελεύθερη διέλευση των κατοίκων;

Δημοσίευση: 06 Απρ 2017 15:00

Είναι γεγονός ότι ο ορεινός όγκος του Ολύμπου και του Κισσάβου κόβει την Ελλάδα στα δύο και είναι ευτύχημα η ύπαρξη της μαγευτικής κοιλάδας των Τεμπών, μέσω της οποίας και μόνο μπορεί με μεγαλύτερη συντομία να επικοινωνήσει η Βόρεια με τη Νότια Ελλάδα.

Αυτός, άλλωστε, είναι και ο λόγος για τον οποίο οι αγρότες στήνουν εκεί, συχνά – πυκνά, τα μπλόκα τους και η εταιρεία κατασκευής του νέου αυτοκινητόδρομου επιμένει για διόδια και στη θέση, που λειτουργούσαν πριν την έναρξη, προκειμένου να μη ξεφεύγει απ' τη στρούγγα του παραδρόμου κανείς, είτε επισκέπτης της κοιλάδας είτε διερχόμενος απ' αυτή.

Η λειτουργία, όμως, διοδίων στη συγκεκριμένη θέση δημιουργούσε επί δεκαετίες και θα δημιουργήσει, προσεχώς, πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση στους κατοίκους των πρώην Δήμων Κάτω Ολύμπου και Ευρυμενών και των παραλίων εν γένει της περιοχής. Και αυτό γιατί τα χωριά της συγκεκριμένης περιοχής ανήκουν διοικητικά στο Νομό Λάρισας, οπότε οι κάτοικοί τους είναι αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων για τις συναλλαγές τους μ' οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία, που εδρεύει στην πόλη της Λάρισας, να διασχίζουν τα Τέμπη και να πληρώνουν το αντίτιμο των διοδίων, όσες φορές περνούν απ΄αυτά, αποδυναμώνοντας, έτσι, σημαντικά την ήδη βεβαρημένη τσέπη τους.

Επιπλέον θα πληρώνουν διόδια, είτε για να επισκέπτονται τα νοσοκομεία της Λάρισας και το Κέντρο Υγείας, που εδρεύει στους Γόννους, είτε το Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Τεμπών, στον οποίο ανήκουν και ο οποίος εδρεύει στο Μακρυχώρι, είτε για το πήγαινε – έλα για ψώνια στην αγορά της Λάρισας και για φροντιστήρια των παιδιών τους, οπότε ο λογαριασμός ανεβαίνει κατά πολύ, σ΄ αντίθεση με τους κατοίκους των υπολοίπων χωριών του νομού αλλά και των κατοίκων, που διαμένουν στη Λάρισα, που δεν υφίστανται τέτοιες μετακινήσεις. Ως εκ τούτου, η απόφαση για διόδια Τεμπών δεν είναι μόνο πρόσθετα επιζήμια για τους κατοίκους της περιοχής αλλά και κοινωνικά άδικη αφού δημιουργεί διακρίσεις και έρχεται σε αντίθεση με το περί ίσων ευκαιριών δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών. Γι' αυτό και επιβάλλεται να ξεκαθαρίσει πάραυτα και με μόνιμη λύση το θέμα της ελεύθερης διέλευσης των κατοίκων της περιοχής και να μην αφεθεί στις καλένδες.

Η καλύτερη λύση, βέβαια, θα ήταν να μην γίνουν διόδια στον παράδρομο των Τεμπών, αλλά να απαγορεύεται ρητώς και δια ροπάλου και να αστυνομεύεται ουσιαστικά η διέλευση των φορτηγών, που δημιουργεί πρόσθετους κινδύνους, και, γι΄ αυτό, πρέπει ν΄ αντιμετωπισθούν χάριν της ασφάλειας των διερχόμενων επιβατικών αυτοκινήτων. Εφόσον, όμως, υπάρχει ρητή συμβατική υποχρέωση μεταξύ Πολιτείας και κατασκευάστριας εταιρείας για λειτουργία διοδίων στα Τέμπη, θα μπορούσε να μην πληρώνουν διόδια και να περνούν ελεύθερα οι οδηγοί επιβατικών αυτοκινήτων, που διαθέτουν κατοικία στη συγκεκριμένη περιοχή. Προς το σκοπό αυτό θα πρέπει ο Δήμος Τεμπών σε συνεννόηση με την κατασκευάστρια εταιρεία να εξασφαλίσει σ' αυτούς ειδική κάρτα διέλευσης.

Αν και αυτή η λύση σκοντάφτει στη θερινή περίοδο , κατά τη διάρκεια της οποίας συρρέουν χιλιάδες παραθεριστών στα παράλια της περιοχής, ως έσχατη λύση θα μπορούσε να ήταν το να προμηθεύονται την κάρτα ελεύθερης διέλευσης αποκλειστικά και μόνο δημότες του Δήμου Τεμπών, που είναι συγχρόνως και αποδεδειγμένα μόνιμοι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής. Κάτι τέτοιο, πιστεύω, και δίκαιο κοινωνικά είναι και εφικτό στην εφαρμογή του, τη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι οι κάτοικοι της περιοχής δε θα πληρώνουν διόδια επί μια τριετία. Απομένει να δούμε την πράξη, ποιοί δικαιούνται την κάρτα διέλευσης και πώς θα την προμηθεύονται.

Το ερώτημα, ωστόσο, που προκύπτει, όπως είναι φυσικό, αν και εφόσον η ανακοίνωση αυτή ισχύει και δεν αποτελεί, ως συνήθως, προπέτασμα καπνού, είναι γιατί η διευκόλυνση αυτή να ισχύσει μόνο για τρία χρόνια και όχι επί μονίμου βάσεως. Έχουν, μήπως, υπόψη τους οι αρμόδιοι ότι σε τρία χρόνια θ' αλλάξουν τα σύνορα του νομού ή θα εγκαταλείψουν τα χωριά τους, όσοι συνεχίζουν αν κατοικοεδρεύουν εκεί;

Επειδή, λοιπόν, κάτι τέτοιο αποκλείεται, καλό είναι να υπάρξει από τώρα ρητή δέσμευση ότι η εμπειρία απ ΄την εφαρμογή του μέτρου επί μια τριετία θα χρησιμεύσει, ώστε να μην πληρώνουν, εσαεί και όχι προσωρινά, στα διόδια Τεμπών οι κάτοικοι της περιοχής. Διαφορετικά, φοβάμαι ότι η υπόθεση αυτή θα καρκινοβατεί, όπως και στο παρελθόν, και θα δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στους κατοίκους της περιοχής για πολλά χρόνια ακόμη.

Από των Κώστα Γιαννούλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass