Δεξιότητα διαχείρισης χρόνου

Δημοσίευση: 01 Σεπ 2017 17:30

Μια καινούρια σχολική χρονιά βρίσκεται «προ των πυλών» γεμάτη προσδοκίες, στόχους, όνειρα, υποχρεώσεις.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς αποτελούν το τρίπτυχο το οποίο με αγαστή συνεργασία θα κατορθώσει να υπερκεράσει τα πιθανά προβλήματα που ενδεχομένως θα παρουσιαστούν, ώστε να επιτύχει την ευόδωση των στόχων που θα τεθούν.

Ο χρόνος είναι «χρήμα», πολύτιμος, αναντικατάστατος. Οφείλουμε λοιπόν να μην τον σπαταλάμε αλλά να τον διαχειριζόμαστε με τέτοιον τρόπο ώστε να είναι ωφέλιμος και επαρκής. Ιδιαίτερα οι μαθητές εργάζονται σκληρά, καθώς το πρωί πηγαίνουν στο σχολείο και το απόγευμα μαζί με τη μελέτη των μαθημάτων ασχολούνται και με μια πληθώρα άλλων εξωσχολικών δραστηριοτήτων με αποτέλεσμα να επιδίδονται σε ένα ανελέητο κυνηγητό χρόνου. Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί εικάζουν ότι τα παιδιά που μαθαίνουν να διαχειρίζονται τον χρόνο τους σωστά, μακροπρόθεσμα εξελίσσονται σε ώριμες προσωπικότητες με περισσότερες σχολικές, ακαδημαϊκές και επαγγελματικές επιτυχίες.

Η δεξιότητα διαχείρισης χρόνου μπορεί να καλλιεργηθεί στα παιδιά από μικρή ηλικία με αποτέλεσμα να μάθουν να λειτουργούν υπεύθυνα αποκτώντας αυτοπεποίθηση και αυτονομία. Αυτό επιτυγχάνεται με την ορθή κατανομή του χρόνου που απομένει μετά από το σχολείο για μελέτη, εξωσχολικές δραστηριότητες και ξεκούραση. Κάποιες ενδεικτικές στρατηγικές είναι οι εξής:

•Γονείς και εκπαιδευτικοί αποτελούν πρότυπα μίμησης για τα παιδιά. Οφείλουν λοιπόν να είναι θετικά πρότυπα έτσι ώστε να μετουσιώνουν συνήθειες και στάσεις ζωής που να αξίζουν την εκούσια ή ακούσια μίμηση από τους μαθητές. Όταν ο γονέας ή ο εκπαιδευτικός χαρακτηρίζεται από έλλειψη οργάνωσης, από διαρκή αναβλητικότητα και ελλιπή διεκπεραίωση των υποχρεώσεών του, τότε δημιουργεί αρνητικά πρότυπα.

•Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να θέτουν προτεραιότητες και να ιεραρχούν τις δραστηριότητές τους σε περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές και αναλόγως να προγραμματίσουν τις δράσεις τους.

•Να ενθαρρύνουμε και να επιβραβεύουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν οι μαθητές ακόμη και αν οι στόχοι τους δεν έχουν επιτευχθεί ολοκληρωτικά ή έστω κι αν «έπεσαν» λίγο εκτός προγραμματισμού.

•Τα παιδιά να επιλέγουν τις δραστηριότητες που πραγματικά κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους κι όχι αυτές που τους επιβάλλουν οι γονείς τους επειδή αποτελούν δικό τους απωθημένο.

•Να εφαρμόζουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου και υγιεινή διατροφή ώστε να μπορούν τα παιδιά να ανταποκριθούν την επόμενη μέρα στις πολλαπλές υποχρεώσεις τους χωρίς άγχος και εκνευρισμό.

Όπως και να ‘χει, οφείλουμε να φροντίζουμε ώστε οι μαθητές να έχουν ελεύθερο χρόνο για ξεκούραση και χαλάρωση, διότι οι έννοιες αυτές αποτελούν αδήριτη ανάγκη για τη διαμόρφωση μιας υγειούς, ισορροπημένης και ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

Της Χρύσας Δ. Δαρδακούλη*

•Η Χρύσα Δ. Δαρδακούλη είναι διευθύντρια 19ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass