Για το δημοτικό τραγούδι

Δημοσίευση: 18 Οκτ 2017 18:00

Αγαπητή "Ελευθερία"

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο Λάρισας, για πολλά χρόνια φιλοξενούσε την Εκπομπή Δημοτικού Τραγουδιού, 2.30 με 3.30 το μεσημέρι, με παρουσιαστή έναν καταξιωμένο μουσικολόγο,

ιστοριοδίφη, θαυμάσιο αναλυτή του κάθε τραγουδιού, τον τόπο και χρόνο, καθώς και τον λόγο της δημιουργίας αυτού. Τους εκτελεστές, τους οργανοπαίκτες, την ιστορία τους, την καταγωγή τους, το ταλέντο αυτών και όσα άλλα πολύτιμα στοιχεία, που καθιστούσαν μία εκπομπή πραγματικά ζωντανή. Καταξιωμένοι καλλιτέχνες, λαϊκοί τραγουδιστές, πραγματικοί δάσκαλοι των βασικών οργάνων του δημοτικού τραγουδιού, στο κλαρίνο, βιολί, λαούτο, έγιναν γνωστοί από το μικρόφωνο του τότε Γιώργου Παπαγεωργίου, που παρουσίαζε την εκπομπή. Χαλκιάδες - Παπασιδέρης, Πέτρολούκας και τόσοι άλλοι ταλαντούχοι καλλιτέχνες αναβίωναν κάθε φορά από την εκπομπή του. Απαραίτητο στοιχείο για την πληρέστερη γνωριμία με τους καλλιτέχνες αυτού του είδους, αλλά προπαντός για τη διατήρηση της γηγενούς μας πνευματικής κληρονομιάς.

Εδώ γύρω μας ακούμε συχνά αρκετά ραδιόφωνα, που εκπέμπουν ατελείωτες ώρες δημοτικά τραγούδια. Χωρίς όμως κανένα ενδιαφέρον. Μία μπομπίνα, ένα CD, ένα "στικάκι" και τίποτα σχετικά. Από τότε που σίγησε η ζωντανή παρουσία του δημοτικού τραγουδιού, έπαψε κάθε ενδιαφέρον ακροάσεως αυτού.

Αναφέρω δε με μεγάλη ικανοποίηση, την παρουσία λαμπρών "ξεναγών" παρουσιαστών και στα δύο κρατικά μας ραδιόφωνα "Πρώτο και Δεύτερο" με ιστορικά σχόλια για κάθε κομμάτι του ελληνικού και ξένου χώρου.

Παρακαλείται η Δημοτική Αρχή Λάρισας, να κοιτάξει λίγο καλύτερα το θέμα αυτό και να πλαισιώσει την παρουσία των εκτελέσεων αυτών με ανθρώπους μουσικολόγους, δημοτικολόγους, πριν χάσουμε την ταυτότητά μας οριστικά.

Η τοπική μας μουσική είναι αυτή που σε ταξιδεύει, σε κάνει να ονειρεύεσαι και πάντοτε χρειάζεσαι έναν "ξεναγό" να αναδεύει τους συναισθηματισμούς, να χρωματίζει τον κάθε "μουσικό πίνακα".

Ο Γιώργος Παπαγεωργίου αποτελεί μια αυθεντία στο είδος αυτό, όπως και κατά το παρελθόν το απέδειξε. Καιρός πλέον να ξαναζωντανέψει το θεσσαλικό - ηπειρώτικο - και όχι μόνο δημοτικό μας τραγούδι.

Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Με τιμή

Αριστείδης Γκότσης

Συν. Τεχν. ΟΤΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass