Το Κ.Α.Σ. (Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο) και ο ρόλος του

Δημοσίευση: 02 Νοε 2017 15:50

Το Κ.Α.Σ. έχει έδρα την Αθήνα και αποστολή του είναι να παρεμβαίνει και να σώζει, κάθε φορά που υπάρχουν ενδείξεις ή αποδείξεις, τα θαμμένα στο υπέδαφος της χώρας απομεινάρια του πολιτισμού μας, όταν αυτά, ηθελημένα ή αθέλητα προπάντων, έρχονται στο φως όχι, βέβαια, απ’ τη σκαπάνη του αρχαιολόγου, αλλά από την τσάπα του εκσκαφέα ή της μπουλντόζας, που έχει την τάση να τα καταστρέφει ή να τα παραχώνει χάριν της εκτέλεσης ενός έργου.

Ωστόσο, ενώ θα περίμενε κανείς να αναγνωρίζεται η προσφορά του στον πολιτισμό και να ενισχύεται το έργο του, όσοι θίγονται από τις παρεμβάσεις του, αντιδρούν, συνήθως, αρνητικά και δεν εκφράζονται με τα καλύτερα λόγια για αυτό, επειδή αυτές έχουν ως συνέπεια την χρονοκαθυστέρηση και την αύξηση του κόστους ενός έργου ή ακόμα και την ακύρωση του, όταν δε συμμορφώνεται κανείς με τις υποδείξεις του. Τον τελευταίο, μάλιστα, καιρό έφτασε στο σημείο να το θεωρεί εμπόδιο στην ανάπτυξη της χώρας η ίδια η Πολιτεία, η οποία, διά χειλέων πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο και για να ξεκολλήσει η τελματωμένη επένδυση στο «Ελληνικό», εξέφρασε δημοσίως την καινοφανή άποψη, ότι ο ρόλος του Κ.Α.Σ. είναι μόνο γνωμοδοτικού και όχι δεσμευτικού χαρακτήρα, και γι’ αυτό έγινε απόπειρα να το παρακάμψει. Αν είναι, όμως, μόνο γνωμοδοτικός ο ρόλος του τότε, γιατί του ασκήθηκαν, άνωθεν, πιέσεις, γιατί οι απανωτές διακοπές των συνεδριάσεων του και οι αναβολές εκτέλεσης των αποφάσεών του για το συγκεκριμένο έργο και γιατί, τελικά, βρέθηκε η συμβιβαστική λύση να δεσμευθούν τριακόσια στρέμματα του «Ελληνικού», προκειμένου να κρατηθούν τα προσχήματα;

Ό,τι κι αν υποστηρίζει, πάντως, μέσα στα αδιέξοδα της πολιτικής του ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση του, ο ρόλος και οι γνωμοδοτήσεις του Κ.Α.Σ., ευτυχώς, είναι και δεσμευτικού χαρακτήρα. Το αποδεικνύουν, εκτός των άλλων, και τα όσα διαδραματίστηκαν στο Δήμο μας κατά την περίοδο κατασκευής του υπογείου πάρκινγκ στην Πλατεία Αγαμ. Μπλάνα ( πρώην Λαού και απέναντι απ’ το Δημοτικό Ωδείο), όταν και τότε το Κ.Α.Σ. παρενέβη και ενεπλάκη στην διαδικασία εκτέλεσης του έργου, μια που βρέθηκε στο υπέδαφος, ό,τι σήμερα εκτίθεται πάνω στη συγκεκριμένη πλατεία.

Και για την ιστορία θυμίζω• ήταν, τότε, η δεύτερη θητεία του Δημάρχου Τζανακούλη. Η αντιπολίτευση του κ. Καφέ ήταν αντίθετη με την κατασκευή του έργου σε αυτή την περιοχή. Όταν εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και, παρά τις προβλέψεις, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν αρχαιολογικά μνημεία Βυζαντινής περιόδου, παρενέβη το Κ.Α.Σ., ύστερα από γνωμοδότησή του σταμάτησαν οι εργασίες και η γούρνα, που είχε, ήδη, ανοιχτεί, έχασκε για πολύ καιρό, ενώ η αντιπολίτευση με χαιρεκακία ασκούσε σκληρή κριτική και προέβλεπε, ότι αυτή θα αποτελέσει τον τάφο του Τζανακούλη και της παράταξης του στις επόμενες εκλογές. Όπως είναι, όμως, γνωστό, δεν εξελίχθηκαν έτσι τα πράγματα. Η Δημοτική αρχή συμμορφώθηκε, ως όφειλε, στις υποδείξεις του Κ.Α.Σ., προχώρησε σε βάθος την ανασκαφή με την επίβλεψη της αρχαιολογικής υπηρεσίας, έφερε στο φως τα ευρήματα, τα τεμάχισε, κατόπιν, τα μετέφερε, προσωρινά, με γερανό στο αμαξοστάσιο, κατασκευάστηκε το υπόγειο πάρκινγκ και τα επανατοποθέτησε στη θέση, που βρίσκονται σήμερα, επανασυναρμολογώντας τα. Ανέβηκε, βέβαια, σημαντικά το κόστος του έργου, αφού, για να σηκώσει η πλατεία το επιπλέον βάρος τόσων τόνων, έπρεπε να ενισχυθεί το σκυρόδεμα, να τροποποιηθεί η αρχική σύμβαση και να παραταθεί ο χρόνος εκμετάλλευσης του έργου υπέρ του αναδόχου, για ευνόητους λόγους, μια που το πάρκινγκ κατασκευάστηκε με αυτοχρηματοδότηση και στα πλαίσια του προγράμματος Σ.Δ.Ι.Τ. (Συνεργασία Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα), ο δε Τζανακούλης και η παράταξή του συνέχισαν να βρίσκονται στο τιμόνι του δήμου για άλλες δύο τετραετίες.

Και επειδή οι νόμοι ισχύουν για όλους και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται δύο μέτρα και δύο σταθμά, καλά θα κάνουν οι σημερινοί κυβερνώντες τη χώρα να στηρίζουν το Κ.Α.Σ. με συνέπεια και να μην το αμφισβητούν αποδυναμώνοντας το έργο του, αν, όπως λένε, ενδιαφέρονται πραγματικά για τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Άλλωστε, όπως και στο υπόγειο πάρκινγκ του Δήμου Λαρισαίων, υπάρχουν τρόποι και να γίνονται σεβαστές οι γνωμοδοτήσεις και υποδείξεις του Κ.Α.Σ. και τα έργα να ολοκληρώνονται. Απαιτείται, βέβαια, περισσότερος χρόνος και χρήμα, αλλά ο πολιτισμός, για πολλούς και ευνόητους λόγους, το αξίζει.

Από τον Κώστα Γιαννούλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass