Το Δημοψήφισμα στη Βόρεια Μακεδονία

Δημοσίευση: 11 Οκτ 2018 17:00

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, όπως είναι γνωστό, έγινε στην πΓΔΜ ή Βόρεια Μακεδονία, τώρα, δημοψήφισμα. Αυτοί που μετείχαν στο δημοψήφισμα έπρεπε να απαντήσουν στο ερώτημα: «Υποστηρίζετε την ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας;».

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος αναμενόταν με ενδιαφέρον μεγάλο ιδιαιτέρως από την Αμερική και την ΕΕ. Ενδεικτικό είναι ότι η Άνγκελα Μέρκελ πήγε στα Σκόπια λίγες μέρες προ του δημοψηφίσματος για να το υποστηρίξει. Αμερική και ΕΕ ενδιαφέρονται διότι αν στο δημοψήφισμα οι κάτοικοι απαντούσαν «Ναι» τότε θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και των άλλων χωρών των δυτικών Βαλκανίων, οπότε δεν θα μπορεί η Ρωσία να εισδύσει ή να ασκεί επιρροή σε Βαλκανική χώρα.

Ο πρωθυπουργός της Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ είχε δηλώσει ότι για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα πρέπει κατά το Σύνταγμα της χώρας να μετάσχει σε αυτό το 50% συν 1 κάτοικοι. Η αντιπολίτευση καταπολέμησε το δημοψήφισμα και κάλεσε τους κατοίκους σε αποχή.

Στο δημοψήφισμα, όπως είναι γνωστό, πήρε μέρος μόνον το 35% των κατοίκων. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, σύμφωνα με όσα είπε ο πρωθυπουργός Ζάεφ, δεν είναι έγκυρο, ενώ η αντιπολίτευση το θεωρεί άκυρο. Αμερική και ΕΕ θεωρούν να θίγονται τα συμφέροντά τους, ενώ προκάλεσαν φόβους για αναταραχή στους κόλπους του κράτους της πΓΔΜ. Πολιτικοί και συνταγματολόγοι καταγίνονται τώρα να βρουν λύση. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα βρεθούν νομικίστικες διατυπώσεις ώστε τελικά να ικανοποιηθούν η Αμερική και η ΕΕ και να γίνει η ένταξη των άλλων Βαλκανικών χωρών στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, ενώ ταυτόχρονα θα κρατείται σε απόσταση από τα Βαλκάνια η Ρωσία.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Αμερικής Τραμπ με τον πρόεδρο της Γαλλίας Ε. Μακρόν δημιουργούν συμμαχίες με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου με σκοπό να στηθεί με αυτές φραγμός για να μην προσεγγίσει η Ρωσία από τη Συρία στην Κύπρο, ενόψει άντλησης αερίου και πετρελαίου στην περιοχή της.

Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ, πρωθυπουργός της Αγγλίας στη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, πρότεινε στους συμμάχους να γίνει απόβαση στα Βαλκάνια, στο μαλακό υπογάστριο της Ευρώπης, όπως το αποκαλούσε. Η πρόταση απορρίφθηκε γιατί η απόβαση αυτή απαιτούσε σημαντικές δυνάμεις και αν επιτύγχανε, το μόνο κέρδος θα ήταν η εγκατάσταση της Αγγλίας στα Βαλκάνια, ενώ ο πόλεμος απαιτούσε τη συγκέντρωση όλων των δυνάμεων για τη συντριβή του Χίτλερ.

 

* Του Λάζαρου Αρσενίου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass