Λάρισα: Μια μουντζουρωμένη πόλη

Δημοσίευση: 12 Οκτ 2018 16:25

Η μουντζουροποίηση της Λάρισας έχει εξελιχθεί σε μια μόνιμη πηγή ρύπανσης. Σε μια αγιάτρευτη πληγή του αισθητικού μέρους της πόλης. Η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην όψη των ιδιωτικών και δημόσιων κτιρίων, αλλά χτυπά αδιάκριτα σ’ όλη την έκταση του αστικού περιβάλλοντος.

Μουντζουρώνοντας οτιδήποτε καθαρό ή φρεσκοβαμμένο υπάρχει. Μη σεβόμενη ακόμα και σχολικά κτίρια, χώρους πολιτιστικών και πολιτισμικών εκδηλώσεων, μέγαρα λειτουργίας θεσμικών οργάνων… Και το σημαντικότερο η μουντζούρα δεν εξαιρεί κι’ αυτά ακόμα τα ιστορικά μνημεία. Δεν διστάζει, όπως έχουμε γράψει κι άλλες φορές, να προσβάλλει και τους μαρμάρινους καταλόγους. Τα απουσιολόγια των ηρώων που έπεσαν υπέρ της πατρίδας. Δείχνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την έλλειψη παντελούς σεβασμού στην ιστορική μνήμη και τον πολιτισμό μας από μια, ευτυχώς, πολύ μικρή μερίδα νέων.

Τέτοιες μειοψηφίες νεαρών περιφερόμενες στους δρόμους της Λάρισας, κατά τη διάρκεια της νύχτας, με ποικιλόχρωμες μπογιές μουτζουρώνουν την όψη της πόλης. Λιγοστεύοντας έτσι το φως, την καθαρότητα, την ομορφιά της… Και η μουτζούρα αυτή τις περισσότερες φορές έχει όνομα και αναφορά: Προβολή ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων, αναφορές σε ποδοσφαιρικά και αθλητικά σωματεία και κυρίως αναγραφή συνθημάτων υπέρ της αγαπημένης μας ομάδας, της Α.Ε.Λ. Μη γνωρίζοντας οι δυστυχείς ότι ο αθλητισμός σέβεται και δεν καταστρέφει το περιβάλλον. Προάγοντας έτσι το ποδοσφαιρικό ήθος και τον αθλητικό πολιτισμό. Ο οποίος μας κάνει καλύτερους ανθρώπους και αθλητές. Σεβόμενοι την ανωτερότητα του αντιπάλου και ευγενώς αγωνιζόμενοι γινόμαστε συντελεστές μιας καλύτερης κοινωνίας.

Η συμπεριφορά αυτή των πολύ λίγων παιδιών θα πρέπει να μας προβληματίσει. Γιατί μπορεί ν’ αποτελέσει τη μαγιά δημιουργίας ρεύματος απαξίωσης του ανθρωπογενούς και φυσικού περιβάλλοντος, της ελλείψεως σεβασμού της ατομικής και κρατικής ιδιοκτησίας και της υποτίμησης της ιστορίας και του πολιτισμού μας. Πέραν όμως αυτών οι καταστροφικές ενέργειες σε βάρος της περιουσίας πολιτών έχουν οικονομικό κόστος, ικανό να δημιουργήσει φαινόμενα μίσους και εκδίκησης…

Την εμφάνιση και εξέλιξη των δυσάρεστων αυτών γεγονότων πρέπει να εξαλείψουμε. Κι αυτό θα το πετύχουμε με την εξουδετέρωση όλων των δυνάμεων εκείνων οι οποίες πολεμούν και μουτζουρώνουν την πόλη. Και η νίκη μπορεί να έρθει, κυρίως, με την ενίσχυση της ανθρωπιστικής μας παιδείας, η οποία με τη διδασκαλία φωτισμένων δασκάλων θα μεταλαμπαδεύεται στους νέους, μετατρέποντας τα σχολεία σε φυτώρια παραγωγής μορφωμένων, δημιουργικών και προοδευτικών ανθρώπων. Έτσι η νεολαία μας θα γίνει πιο ευαίσθητη σε ζητήματα περιβάλλοντος και όχι μόνον… που θ’ αποτρέπει αυτή από ενέργειες που μουντζουρώνουν και σκοτεινιάζουν το αστικό περιβάλλον. Σ’ αυτόν τον αγώνα εξάλειψης της μουτζούρας είναι απαραίτητη η συμμετοχή και άλλων παραγόντων: οικογένειας, δήμου, εκκλησίας… και κυρίως των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Τα οποία με στοχευμένες εκπομπές μπορούν να συμβάλλουν στη διαμόρφωση μιας υγιούς και προοδευτικής, σε θέματα περιβάλλοντος, νεολαίας.

Αν η συλλογική αυτή προσπάθεια αποκτήσει διαρκή και μόνιμο χαρακτήρα θα μας αλλάξει όλους εσωτερικά. Γιατί θα μας μορφώσει προς την κατεύθυνση της αγάπης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Και το σημαντικότερο, μπορεί να μεταμορφώσει λειτουργικά και τους διώκτες της περιβαλλοντικής ειρήνης και ομορφιάς. Κάνοντάς τους φανατικούς υπερασπιστές της και πολέμιους κάθε απόπειρας ρύπανσης και καταστροφής. Δύναμη καθαρότητας και ομορφιάς. Δημιουργούς μιας πόλης πρότυπο φωτεινότητας και ξαστεριάς. Όπου ο επισκέπτης, ο περιηγητής, ο ξένος θα έχει μόνον να θαυμάζει, να θυμάται και να διηγείται…

Του Κων/νου Τσιρονίκου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass