Η Ελλάδα μένει πίσω με τις τράπεζες ακόμη πιο πίσω…

Δημοσίευση: 14 Οκτ 2018 16:00

Ο παραπάνω τίτλος προέκυψε με αφορμή την ανάγνωση ενός άρθρου του Lionel Laurent, έγκριτου δημοσιογράφου, ο οποίος αρθρογραφεί στη διεθνώς αναγνωρισμένη ιστοσελίδα Bloombergview.

Ο τίτλος του άρθρου ήταν "Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, αλλά αφήνει τις τράπεζες πίσω" και ανέλυε ότι, ενώ ως χώρα έχουμε παρουσιάσει βελτίωση σε πολλούς τομείς, βγαίνοντας μάλιστα νωρίτερα από το πρόγραμμα διάσωσης, οι τράπεζες παρουσιάζουν τελείως διαφορετική εικόνα, εξακολουθούν να είναι ζημιογόνες και επομένως μη ελκυστικές, κυρίως λόγω των "κόκκινων" δανείων και των επισφαλειών στους ισολογισμούς τους. Ο ίδιος αναφέρει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα " θετικό αφήγημα", που θα παρακινεί τους επενδυτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να ρίξουν χρήματα στις τράπεζες.

Αναρωτιέμαι πώς ένας δημοσιογράφος που ζει και εργάζεται στο Λονδίνο γνωρίζει τόσο καλά την οικονομική κατάσταση της χώρας μας και εκφράζει μάλιστα την άποψη ότι παρουσιάζουμε μεγάλη βελτίωση, χωρίς όμως να αναφέρει σε ποιους τομείς. Προφανώς, ο ίδιος δεν έχει παιδιά στη δωρεάν Ελληνική παιδεία, δεν έχει νοσηλευτεί σε ράντσο κάποιου ελληνικού δημόσιου νοσοκομείου, δεν εκκρεμεί για πάνω από 5 χρόνια κάποια υπόθεσή του στην ελληνική δικαιοσύνη, δεν έχει κυκλοφορήσει μόνος του σε κεντρικά σημεία μεγάλων ελληνικών πόλεων, όπου κυριαρχεί η παραβατικότητα και η ανομία, δεν έχει συναλλαχθεί με την πολυνομία και την ανευθυνότητα του απέραντου ελληνικού δημοσίου και σίγουρα δεν προσπάθησε να επιχειρήσει στην Ελλάδα.

Βιώνοντας καθημερινά τους βασικούς τομείς της Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Εξυπηρέτησης του Πολίτη, Επιχειρηματικότητας, σίγουρα η κατάσταση δεν έχει βελτιωθεί, αντίθετα μάλιστα έχει χειροτερέψει, κυρίως από τον Ιούνιο του 2015 και μετά. Οι λάθος επιλογές των κυβερνώντων της υπερφορολόγησης και εισφορολόγησης, ώστε να χρηματοδοτηθούν όλοι οι παραπάνω φορείς που "στηρίζουν και εξυπηρετούν τον πολίτη", σε συνδυασμό με τη μηδενική αναδιάρθρωση του κράτους και των δαπανών του, έχουν φέρει σε τέλμα την οικονομική κατάσταση της χώρας. Αποτέλεσμα της παραπάνω επιλεχθείσας οικονομικής πολιτικής είναι το "πάγωμα" των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας, να μη δημιουργείται νέο χρήμα, οι επιχειρήσεις να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στις δανειακές τους υποχρεώσεις τους, η ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα και οι τράπεζες να ανακυκλώνουν τα μειωμένα ρευστά διαθέσιμα, δυσκολεύοντας με τη σειρά τους τη χορήγηση νέων δανείων στις επιχειρήσεις. Θα συμφωνούσα, λοιπόν, με το άρθρο του κ.Laurent μόνο στην περίπτωση που αντί για "θετικό αφήγημα", προέτρεπε σε επανίδρυση των λειτουργιών και των υπηρεσιών του κράτους, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των πολιτών και της κινητήριας δύναμης της οικονομίας, που δεν είναι άλλη από αυτήν της ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Από τον Ηλία Κοτσιμπογεώργο, οικονομολόγο μέλος Δ.Σ. του Ο.Ε. Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass