Ποιος είπε το ηρωικό «ΟΧΙ» στον Φασισμό

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2018 16:40

Ο περήφανος και αδούλωτος ελληνικός λαός, την 28η του Οκτώβρη, τιμάει και γιορτάζει επετειακά, την Παλλαϊκή Εθνική μας Αντίσταση, κατά του Ιταλικού - Γερμανικού φασιστικού άξονα, του εισβολέα κατακτητή, που αιματοκύλησε την ανθρωπότητα, με το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο 1940 – 45.

Με ένα μοναδικό, ενωτικό και βροντερό «ΟΧΙ» στον φασισμό, ο ελληνικός λαός έγραψε για άλλη μια φορά, λαμπρές ηρωικές σελίδες, όπως, κατά την Επανάσταση του 1821, για το ξεσκλάβωμά του, από την οθωμανική αυτοκρατορία, και όπως στις Θερμοπύλες κατά την αρχαιότητα, οι πρόγονοί μας.

Η Εθνική Αντίσταση, της νεότερης Ελλάδας, είναι από τα λαμπρότερα επίγεια αστέρια στον παγκόσμιο ορίζοντα, είναι ένα από τα σπουδαιότερα δημιουργήματα στη μακραίωνη ιστορία του ελληνικού λαού, με βαθιές τις ιστορικές, τις ιδεολογικές και τις ταξικές ρίζες, στους μεγάλους πατριωτικούς εθνικούς αγώνες, της αιώνιας Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός αντιστάθηκε και πολέμησε σκληρά, πολέμησε θανατερά στον πατριωτικό αυτό αγώνα, για να απαλλαγεί από τη δικτατορία της 4ης Αυγούστου του 1936 τη Μεταξική και να μην επιτρέψει την εισβολή στους φασίστες Μουσολίνι και Χίτλερ, να κατακτήσουν τη χώρας μας.

Πρέπει λοιπόν, σ’ αυτή μας τη γραφίδα, να εξιστορήσουμε σύντομα κι αδρά, κάποια πραγματικά αληθινά περιστατικά εκείνης της περιόδου, που κηρύχτηκε ο πόλεμος κατά της Ελλάδας, για να δώσουμε στον απληροφόρητο αναγνώστη, το κλίμα και την εικόνα, που επικρατούσαν στη χώρα μας ( εκείνη την προπολεμική – άλλα και κατά την ύστερη περίοδο) που έκανε τον ελληνικό λαό να φουντώσει, να εμψυχωθεί και να ριχτεί στον ηρωικό αντιφασιστικό πατριωτικό αγώνα, με πάθος κι αυταπάρνηση και με εθνική συνείδηση, πρώτα με τον τακτικό μας ελληνικό στρατό, στην οροσειρά της Πίνδου, κατά των Ιταλικογερμανικών φασιστικών στρατευμάτων και ύστερα με κάθε είδος αντιστασιακή δράση. Να πούμε και να τονίσουμε εδώ, πως, ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε κυρίαρχο σκοπό και στόχο την υποδούλωση των λαών της γης, κάτω από το φασιστικό άρμα και την επιβολή της φασιστικής δικτατορίας – σε όλη την ανθρωπότητα. Δηλαδή, η Ελλάδα να παραδοθεί στον φασιστικό άξονα. Να γίνει ταρσανάς, προτεκτοράτο και του Φράγκο παραπέρα ο μαχαλάς – όπως ήταν τότε οι τρεις μεγάλες φασιστοκρατούμενες ευρωπαϊκές αυτές χώρες – και φυσικά του Μεταξά γκουβέρνο, καθεστώς. Καταλαβαίνουμε, νομίζω, πώς γεννήθηκε η λαοπρόβλητη εθνική μας αντίσταση και τι ρόλους είχε να παίξει (και έπαιξε) στον εξαθλιωμένο και φτωχοποιημένο τότε ελληνικό λαό. Με τους διωγμούς των προοδευτικών Ελλήνων πολιτών κομμουνιστών. Τις φυλακές, τις εξορίες και τα βασανιστήρια με τα «ρετσινόλαδα» και τις «παγοκολόνες», από το μεταξικό καθεστώς – όπως μας διδάσκει η ιστορία, της εθνικής μας αντίστασης.

Και πρέπει ακόμα καλύτερα να μάθουμε, την ιστορική εκείνη στιγμή (για το τελεσίγραφο που δόθηκε από τον Ιταλό πρέσβη στον Μεταξά – για την κήρυξη του πολέμου) να καταλάβουμε – λέω – αν δεν πολυκαταλάβαμε. Τι έγινε αλήθεια, με εκείνο το μεταξικό ΟΧΙ; Τι ειπώθηκε από τον Μεταξά στον πρέσβη; Γιατί οργανώθηκε αυτή η λαοπρόβλητη εθνική μας αντίσταση, κατά των φασιστικών γερμανικών και ιταλικών σιδερένιων ταξιαρχιών, των εισβολέων κατακτητών, στις πρώτες γραμμές του πολεμικού μετώπου(κατ’ αρχήν) από έναν λαό πολύ μικρό πληθυσμιακά, συγκριτικά με τους Ιταλο – Γερμανούς φασίστες.

Τι έκανε λοιπόν ο ελληνικός λαός, μετά το σπάσιμο των ελληνικών πολεμικών γραμμών του μετώπου και την εισβολή των Γερμανοϊταλών κατακτητών στη χώρα μας; Αντιστάθηκε παντοιοτρόπως απελευθερωτικά στην πλειονότητα (εκτός ελαχίστων μειοψηφικών περιπτώσεων) και πολέμησε τον εισβολέα κατακτητή ηρωικά. Μέσα από τις μικρές και μεγάλες οργανώσεις που ίδρυσε, κυρίως τη μεγαλύτερη οργάνωση του ΕΑΜ (Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο – Πολιτική Οργάνωση) που ιδρύθηκε τον Σεπτέμβρη του ’41 στρατολογώντας 600 χιλ. μέλη στις γραμμές του περίπου. Και τον Μάρτη του ’42 που ιδρύθηκε η οργάνωση του ΕΛΑΣ – Στρατιωτική Οργάνωση, που συστάθηκαν από καταδιωκόμενους Ελληνες πατριώτες, με την «ψυχή» του ΚΚΕ, για να δώσουνε τα φοβερά χτυπήματα στον εχθρό, με πρωτόγνωρα σαμποτάζ και ανταρτοπολέμους.

Ενώθηκαν και οργανώθηκαν οι Έλληνες, σε αντάρτικα λημέρια, και κατατρόπωσαν τους εισβολείς κατακτητές με όποιο μέσο και τρόπο μπορούσαν, για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά. Να πούμε παραδειγματικά μονάχα, τα δύο μεγάλα χτυπήματα που έκαναν οι δύο αντιστασιακές οργανώσεις, ο ΕΛΑΣ με τον ΕΔΕΣ, με την ανατίναξη τη Γέφυρας του Γοργοποτάμου στις 25/11/42 και την ανατίναξη της γερμανικής αμαξοστοιχίας 53 στην Κοιλάδα των Τεμπών, από τους μπουρλοτιέρηδες του Ολύμπου, στις 23/2/44, που έγιναν σε όλη την Ευρώπη θρύλοι. Ποιος είπε λοιπόν το ιστορικό εκείνο «ΟΧΙ» το 1940 στον φασισμό; Ο Μεταξάς συγκυριακά; Η ο αδούλωτος και περήφανος Ελληνικός Λαός; Η απάντηση δική σας.

Από τον Δημήτρη Τσικούρα

* Ο Δημήτρης Τσικούρας είναι λογοτέχνης

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass