Νούμερα

Δημοσίευση: 25 Νοε 2018 17:45

Σήμερα θα πήξουμε στους αριθμούς, στα νούμερα, με την ελπίδα εμείς οι ίδιοι, οι αναγνώστες, να μη συμπεριλαμβανόμαστε σ’ αυτά.

Κουραστικό λίγο, αλλά απ’ την άλλη τα μαθηματικά και η αριθμητική πάντα βοηθούσαν. Είναι διαφορετικό να λες χρωστάω κάτι λίγα στην εφορία κι άλλο να βλέπεις το νούμερο φαρδιά πλατιά τετραψήφιο εμπρός σου 5.332 ευρώ ακριβώς είναι τα…λίγα! Άλλο να λες «Δεν πέρασα στις εξετάσεις» κι άλλο να βλέπεις το κουλούρι ολοστρόγγυλο (και καθόλου σουσαμένιο) μπροστά σου.

Τρεις μεγάλες έρευνες λοιπόν, που έγιναν μέσα στο 2018 και αφορούν στο προφίλ του νεοέλληνα, μας πετούν αυτά τα νούμερα στη μούρη. Μας τα εκσφενδονίζουν στο πρόσωπο σαν τις αηδιαστικές χλαπάτσες που πουλάνε οι πλανόδιοι στα παζάρια. Η διαΝΕΟσις, το ΕΚΚΕ και το PewResearchCenterκάνουν την αριθμητική για μας, λογαριάζουν τη σούμα και μας ζητούν λογαριασμό.

Έτσι διαπιστώνουμε ότι οι 2 στους 3 Έλληνες πιστεύουν στο κακό μάτι (δεξί, αριστερό τούς είναι αδιάφορο), το 28,7% θεωρεί ότι μας ψεκάζουν με τα αεροπλάνα (προφανώς όχι κολόνια) και ότι το 30% έχει τη βεβαιότητα ότι ένας ηγέτης σαν τον Πούτιν είναι αυτό που μας χρειάζεται. Ένας ηγέτης δηλαδή που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, που πιστεύει στην πολυφωνία, που ορκίζεται στη δημοκρατία σαν τον προαναφερόμενο. Τον Ναβάλνι, τον ηγέτη της εκεί αντιπολίτευσης, που φυλακίζεται κάθε τρεις και λίγο, έστω γιατί συμμετέχει στις πορείες, κανείς δε τον ρώτησε. Πρόσφατα ο άνθρωπος, αφού είδε κι απόειδε απομακρύνθηκε από τη Ρωσία. Το 1/3 των Ελλήνων, όμως, έλκεται από τσάρους και τσαρικές συμπεριφορές. Ζηλεύουν τη ρωσική ηγεσία τη στιγμή που 9 στους 10 δηλώνουν ότι ο ελληνικός πολιτισμός είναι ανώτερος έναντι των άλλων. Αδιάφορο αν οι αρχές αυτού του πολιτισμού (του αρχαίου θα εννοούν) είναι ακριβώς αντίθετες απ’ αυτές που εκπροσωπεί ο κ. Πούτιν. Λεπτομέρειες... Και με το ΕΑΜ και με τον ΕΛΑΣ.

Πάνω από τους μισούς (54,5%) έχουν την πεποίθηση ότι Έλληνας γεννιέσαι, άρα ένα τεστ DNA που πανεύκολα για 150 ευρώ μπορεί να κάνει κανείς στέλνοντας λίγο ξύσμα από το εσωτερικό του μάγουλού του σε αξιόπιστες εταιρείες του διαδικτύου θα τους σοκάρει για πάντα, αν αντέξουν να διαβάσουν τα αποτελέσματα. Κι αφού ορκίζονται στο περιούσιο της φυλής σε ποσοστό 60%, θεωρούν, όπως είναι φυσικό, απειλή τους μετανάστες και αρνούνται την υπηκοότητα (33%) στα παιδιά των νόμιμων μεταναστών. Δεν γνωρίζουν, φαίνεται, ότι πριν από 100 χρόνια σε Σικάγο και Ν. Υόρκη οι καταστηματάρχες δεν επέτρεπαν με αναρτημένες πινακίδες την είσοδο σε σκυλιά και… Έλληνες, μετανάστες τότε! Σύμφωνα δε με τα αρχεία της αστυνομίας οι Έλληνες, την αντίστοιχη περίοδο, διέπρατταν τα περισσότερα αδικήματα από οποιαδήποτε άλλη εθνότητα. Μήπως η φτώχεια, η ανέχεια, η αμορφωσιά, η ανάγκη διαπερνά οριζόντια όλες τις εθνικές ομάδες και διαμορφώνει αντίστοιχες συμπεριφορές, οι οποίες αναιρούνται όταν το περιβάλλον αλλάζει; Όχι, λένε οι συμπατριώτες μας νεοέλληνες και κρατάνε μάτια (και αυτιά) ερμητικά κλειστά. Για όλα φταίνε, λένε οι 8 στους 10, οι ξένες και εγχώριες μυστικές οργανώσεις που κινούν τα νήματα. Άλλωστε και τα μνημόνια, πιστεύουν οι 7 σους 10 είναι εφεύρημα των Ευρωπαίων για να εκμεταλλευτούν τη χώρα μας. Ζηλεύουν, είναι σίγουροι το ούτως ή άλλως …βαρβάτο ελληνικό γονίδιο, αφού το 40% των Ελληνίδων δηλώνει ότι έχει υπάρξει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης (μάλλον από μετανάστες, μωρέ).

Μαθαίνουμε επίσης ότι η οικογένεια για τους 8 στους 10 είναι ο θεσμός που εμπιστεύονται οι Έλληνες. Αναμενόμενο αφού ο ομφάλιος λώρος δεν κόβεται στο μαιευτήριο, έτερον εκάτερον αν αργότερα γίνεται λουρί που αναγκάζει λαιμούς σε ασφυξία και συγγενείς να προσέρχονται σε δικαστήρια για κληρονομικές διαφορές (οι περισσότερες περιπτώσεις αντιδικίας).

Πού τα είδαν όλα τα παραπάνω γραμμένα και τα πιστεύουν οι ομοεθνείς μας αφού πάνω από 1 στους 5 δε διαβάζουν ούτε ένα βιβλίο τον χρόνο; Μπορεί να τους τα λέει ο παπάς στην εκκλησία, όπου πηγαίνουν οι μισοί 1-2 φορές τον μήνα αλλά πάλι δεν είμαι σίγουρος. Είτε γιατί πάνε στη μέση της λειτουργίας και χάνουν το κήρυγμα είτε γιατί πάνε για το αντίδωρο και το κουτσομπολιό στο τέλος, οπότε δε μαθαίνουν κάτι. Ίσως, λοιπόν επειδή δε διαβάζουν ή διαβάζουν μόνο “Ciao” και “Ok!” στα οδοντιατρεία, το 57% διαφωνεί με τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, διαφωνεί σε ποσοστό 73,7% με την ιδιωτική χρήση κάνναβης (καπνίζοντας ή πίνοντας, κάνοντας δηλαδή κάτι πολλαπλάσια επικίνδυνο και εθιστικό), διαφωνεί σε ποσοστό 52% με τις εκτρώσεις, διαφωνεί με τη φοροδιαφυγή (των άλλων πάντα) σε ποσοστό 86,5%. Πολλή διαφωνία!

Τέλος, το ότι δεν είμαστε στα καλά μας φαίνεται από τα αμφιθυμικά συναισθήματα και τις σχιζοειδείς απόψεις μας απέναντι στην Ευρώπη. Το 56,8% θεωρεί λάθος την είσοδο στο ευρώ, αλλά την ίδια στιγμή το 66% ζητάει να παραμείνουμε (ε, αφού μπήκαμε), 2 στους 3 θεωρούν θετική τη συμμετοχή της χώρας στην Ε.Ε και την Ελλάδα, με τις απόψεις που κουβαλάνε, μια ευρωπαϊκή χώρα που δε διαφέρει από τις άλλες, αλλά μάλλον θα ανήκουν σε αυτούς τους 2 από τους 3 που την τελευταία τριετία δεν ταξίδεψαν. Και σίγουρα ψεκάστηκαν!

Από τον Δημήτρη Παπαχατζόπουλο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass