Η διάκριση των εξουσιών

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2019 15:47

«Η ωραιότερη λειτουργία της ανθρωπότητας

είναι η απονομή της Δικαιοσύνης»

Βολταίρος

 

Η διάκριση των εξουσιών θεσμοθετείται στις διατάξεις του ισχύοντος Συντάγματος. Σ’ αυτές ορίζονται οι ρόλοι, οι αρμοδιότητες και τα καθήκοντά τους. Όπως είναι γνωστόν τρεις είναι οι συνταγματικές κατοχυρωμένες εξουσίες:

η εκτελεστική, η νομοθετική και η δικαστική. Υπάρχει και η εξωθεσμική τέταρτη εξουσία των Μ.Μ. Ενημέρωσης που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και ελέγχουν τις άλλες τρεις θεσμικές εξουσίες.

Η εκτελεστική εξουσία προτείνει τους νόμους, καθορίζει τις νομοθετικές ρυθμίσεις, εκδίδει διατάγματα και ασκεί τη διακυβέρνηση του τόπου.

Η νομοθετική εξουσία προτείνει και ψηφίζει τους νόμους και ελέγχει την κυβέρνηση στην άσκηση της εξουσίας. Και η δικαστική εξουσία, οι δικαστές δικάζουν και τέμνουν τις διαφορές, τις αξιώσεις και ρυθμίζουν τις συγκρούσεις των συμφερόντων των πολιτών. Ωσαύτως ελέγχουν τη συνταγματικότητα των νόμων και τη νομιμότητα των κυβερνητικών πράξεων.

Η εκάστοτε κυβέρνηση θέλει και επιδιώκει να ποδηγετήσει και να ρυμουλκήσει τη δικαστική εξουσία. Η παρούσα κυβέρνηση λαϊκίζουσα και κομματίζουσα υπερβαλλόντως θέλει και επιμένει να είναι η δικαστική εξουσία, οι δικαστές όργανα και συνεργάτες της. Να μην είναι θεσμικό εμπόδιο στην άσκηση της εξουσίας και τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό δήλωσε ανά το παρελθόν ο κ. πρωθυπουργός μας. Πρόσφατα ο κ. Πολάκης δήλωσε ότι ορισμένοι δικαστές και εισαγγελείς, τους κατήγγειλε ονομαστικά για το σκάνδαλο NOVARTIS, δεν ασκούν τα καθήκοντά τους αμερόληπτα και αντικειμενικά. Δεν ασκούν διώξεις εναντίον των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης. Πώς να ασκηθούν ποινικές διώξεις όταν δεν υπάρχουν αποδείξεις ή ενδείξεις έστω για να θεμελιωθούν ποινικές διώξεις. Και στην πρωτοφανή και ανεπίτρεπτη δήλωση Πολάκη ο κ. Πρωθυπουργός σωπαίνει και εγκρίνει την απρεπή κίνηση του υπουργού του και αποδέχεται το απαράδεκτο ατόπημά του.

Ο Πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εν όψει των εκλογών και της ψήφισης της συνθήκης των Πρεσπών προσπαθούν να οδηγήσουν τη Δικαιοσύνη, τους δικαστές στην πραγμάτωση των σχεδίων και των σκοπών τους. Θέλουν να τους εμπλέξουν στην δολοπλοκία και τη σκευωρία της κατασυκοφάντησης και ποινικής δίωξης των πολιτικών αντιπάλων τους.

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αντέδρασε επιθετικά, με ορμητική και θαρραλέα δήλωση ότι η κυβερνητική εξουσία υπέπεσε σε θεσμική εκτροπή. Η Δικαιοσύνη ως οχυρό της Δημοκρατίας αμύνεται και επιτίθεται σθεναρά κατά των κυβερνητικών δυνάμεων, που διώκουν την εκπόρθηση και την άλωσή του.

Ο κ. Τσίπρας είναι ο μόνος Πρωθυπουργός που δεν ζήτησε τη συνεργασία με την εκπροσώπηση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.

Η κ. Γεννηματά ζήτησε να συναντηθεί με το προεδρείο της Ε.Δ. και Ει. και δήλωσε ότι η κυβέρνηση τραυματίζει τη Δημοκρατία, όταν κάνει ανεπίτρεπτες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Η κ. Γεννηματά έδειξε υπεύθυνη ηγετική στάση και τον πρέποντα σεβασμό στους εκπροσώπους της δικαιοσύνης.

Πιστεύω και ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τις μέχρι τώρα δηλώσεις του σέβεται τον διακριτό ρόλο της Δικαιοσύνης και την αποδέχεται ως θεμέλιο της Δημοκρατίας.

Το πεπρωμένο της Ελλάδας με κακία και εχθρότητα σχεδίασε τη διέλευση του κ. Τσίπρα από το πολιτικό προσκήνιο και την υπ’ αυτού κατάληψη της εξουσίας με δυσμενή επακόλουθα και ολέθριες συνέπειες για τη χώρα μας, την καταβαράθρωση της οικονομίας, την ανυποληψία του κράτους λόγω του λαϊκισμού και του κομματισμού των ασκούντων την εξουσία.

Ο αμοραλισμός, ο τυχοδιωκτισμός και η άμετρος φιλοδοξία του κ. Τσίπρα να είναι ο ρυθμιστής των πραγμάτων έφεραν σε σύγκρουση την κυβέρνηση με τη Δικαιοσύνη.

Η προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να καθυποτάξει τη Δικαιοσύνη και να την κάνει θεραπαινίδα της απέτυχε. Οι δικαστές όρθιοι αντιστάθηκαν στην προστασία του οχυρού της Δημοκρατίας και επέδειξαν υψηλό ήθος και απερίγραπτο θάρρος. Η δικαστική εξουσία αντιστάθηκε επιτυχώς και αντέκρουσε τις συνεχείς επιθετικές παρεμβάσεις της εκτελεστικής εξουσίας εξασφαλίζοντας το κύρος και την ανεξαρτησία της.

Η εκτελεστική εξουσία ηττήθηκε και κατέστη ανυπόληπτη και έχασε τα λαϊκά ερείσματα. Οδηγείται η κυβερνώσα παράταξη στην έξοδο από την εξουσία με την αγανακτισμένη ετυμηγορία του λαού.

Γνωρίζουν οι πολιτικοί και κυρίως ο κ. Τσίπρας ότι «η Δικαιοσύνη είναι το ψωμί ενός έθνους. Πεινάει πάντοτε γι’ αυτό» όπως αναφέρει ο εμπνευσμένος Σατωμπριάν; 

Από τον Γιάννη Θεούλη, επίτιμο δικηγόρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass