Επιστροφή… στα Βαλκάνια

Δημοσίευση: 13 Ιαν 2019 16:51

Στις 28 Μαΐου 1979 υπογράφεται η πλήρης ένταξη της Ελλάδος στην ΕΟΚ! Και στις 28 Ιουνίου 1979 επικυρώνεται στην Ελληνική Βουλή! ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ απέχουν από την ψηφοφορία όπως και τρεις βουλευτές που δηλώνουν «παρών». Οι υπόλοιποι 193 που πήραν μέρος στην ψηφοφορία (Νέα Δημοκρατία, ΚΟΔΗΣΟ, ΕΔΗΚ, ΕΔΑ, ΚΚΕ εσωτερικού, ανεξάρτητοι), την υπερψηφίζουν!

Πέρα των υπολοίπων, οικονομικών και κοινωνικών παραμέτρων, η Ελλάς εντάσσεται σε μια ευρύτερη οικογένεια, εξασφαλίζοντας, εθνική ανεξαρτησία, δημοκρατικούς θεσμούς και ευρωπαϊκή αλληλεγγύη που μας ξεχωρίζει από τα μίζερα Βαλκάνια στα οποία ανήκουμε γεωγραφικά! Η Ελλάδα κερδίζει ειρηνικά, με διπλωματία και πολιτικό αγώνα, ό,τι δεν κατάφερε με ποταμούς αίματος τα προηγούμενα 70 χρόνια! Το 1986 ο πολέμιος της ένταξης της Ελλάδος , Α. Παπανδρέου, ψηφίζει τη διεύρυνση για την είσοδο Ισπανίας, Πορτογαλίας και ταυτόχρονα δεν διαπραγματεύεται ως όφειλε τα δικαιώματα προϊόντων, στα οποία έως τότε η χώρα μας είχε παντοδυναμία και κυρίαρχο ρόλο (βαμβάκι, ελιά - λάδι κτλ). Ναι η Ελλάδα, από το 1979 και μετά, αποφάσιζε και ψήφισε για την τύχη άλλων 17 λαών στην Ευρώπη. Σήμερα ένας ισχνός πολιτικός συνεταιρισμός, αγνοεί  προκλητικά τη θέση της χώρας και αποφασίζει να τη συρρικνώσει Ιστορικά, Πολιτιστικά, γεωγραφικά, χωρίς να δώσει καμιά διπλωματική μάχη. Τι κατάφεραν; Μας γύρισαν πίσω στα Βαλκάνια. Ξανά έκαναν τη χώρα υποτελή ξένων χωρών.

Ταπείνωσαν ένα λαό, από εμμονή σε στρεβλές ιδεολογικές αγκυλώσεις, που έχουν απαντηθεί από το 1904 έως το 1949 με αίμα και το 1989 με πολιτικό ρεαλισμό, που οδήγησε στην κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων. Ανέχονται απροκάλυπτα τις επισκέψεις και τις πιέσεις ξένων ηγετών που μόνο σε αποικίες γινόταν μέχρι πριν 50 χρόνια.

Δεν πιστεύω ότι μπορώ να σχεδιάσω εξωτερική  πολιτική, πολύ δε περισσότερο δεν πιστεύω ότι την εξωτερική πολιτική των χωρών τη χαράσσουν οι διαδηλώσεις. Οι διαπραγματεύσεις είναι δουλειά των ειδικών πάνω σε κατευθύνσεις των πολιτικών.

Πιστεύω,  ότι δεν μας αξίζει να μπούμε σε περιπέτειες στις οποίες βάζει τη χώρα, αυτή η πρόχειρη λύση. Οι μεγάλες επιλογές και τα μεγάλα βήματα απαιτούν συναίνεση, απαιτούν λαϊκή ομοψυχία, απαιτούν ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.  

Σήμερα ξημερώνει μια μέρα που η Ρουμανία θα προεδρεύσει, ναι η Ρουμανία, για έξι μήνες της ΕΕ. Ναι, και εμείς από σήμερα, πιθανώς με 151 ψήφους, ξαναγυρίζουμε στη μιζέρια των Βαλκανίων του 1900. Ο κυνικός συνεταιρισμός με 151 πρόθυμους, εγκαταλείπει την εθνική γραμμή 120 ετών και παραδίνεται διπλωματικά, ανάγοντας ένα ξένο πρόβλημα σε δικό μας, διχάζοντας τον λαό! Ως υποτελείς των μεγάλων , κονταίνουμε και ανοίγουμε την όρεξη στους μικρούς. Σκεφτείτε μόνο, αν δεν ψήφιζαν οι 193 το 1979, πού θα μας έφταναν οι 151 συνέταιροι το 2019!

Από τον Ηλία Αλ. Σουφλιά, κοινωνιολόγο, σύμβουλο Επικοινωνίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass