Το διαζύγιο

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2019 17:29

Από την ειδησεογραφία που έρχεται στο φως της επικαιρότητας πληροφορούμαστε, ότι η ατμόσφαιρα που επικρατούσε τον τελευταίο καιρό στην ευρύτατη αυλή της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ήταν βαριά. Η αναταραχή αυτή στις σχέσεις των δύο κομμάτων δεν ήταν στιγμιαίο συμβάν.

Το γκρίζο σύννεφο που σκίαζε τον ορίζοντα από πολλές ημέρες πριν πιστοποιούσε, ότι ο γάμος αυτός που συνήφθη τον Σεπτέμβριο του 2015 με τόσες τυμπανοκρουσίες και χαρές, έφθασε στο τέλος του και καμία ελπίδα περαιτέρω ζωής του δεν υπήρχε. Η θύελλα που ξέσπασε από τη δήλωση του Πάνου Καμμένου, ότι αποσύρει τους βουλευτές του από την Κυβέρνηση δημιούργησε τραυματικές εντάσεις και ιστορικές ανακατατάξεις. Σελίδα σκοτεινή στο βιβλίο συνεργασίας των δύο κομμάτων.

Είναι αλήθεια, ότι η σύναψη αυτής της σχέσης από την πρώτη στιγμή ήταν ασύμβατη. Αφού αριστερά και άκρα δεξιά με τελείως αντίθετες ιδεολογικές πεποιθήσεις καλούνταν να συμπράξουν και να συμπορευτούν μαζί για τη λύση των μεγάλων προβλημάτων της χώρας σε μια κρίσιμη και ιστορική στιγμή. Φυσικά δεν έλειψαν και οι έντονες και καυτές διαμαρτυρίες για τη σύζευξη αυτή που σκότιζε την ατμόσφαιρα και δημιουργούσε πολλά προβλήματα, ως προς την «προοδευτικότητα» και τον «εκσυγχρονισμό» που ευαγγελιζόταν η αριστερά. Αυτή η σύγχυση και η αμφισβήτηση αυτής της συμμαχίας συνεχίσθηκε μέχρι τις ημέρες μας, αφού οι υπεύθυνοι διαχειριστές δεν κατόρθωσαν στην πορεία της να τη θωρακίσουν με τα μέσα που απαιτούνταν, ώστε να παραμείνει αδιάτρητη και σταθερή.

Με την αφιλόσοφη νοοτροπία και την ακατέργαστη διαλεκτική του επαρχιώτη, ο αρχηγός των ΑΝΕΛ, μετακίνησε από την κοινοβουλευτική και εξωκοινοβουλευπκή του ομάδα σχεδόν όλα τα πολιτικά σκύβαλα του κόμματός του στο υπουργικό συμβούλιο. Πίστεψε, πως μ’ αυτούς θα μπορούσε να συγκροτήσει δική του αυλή, ώστε να εκβιάζει την κυβέρνηση. Το επιχείρησε με την άρνησή του στο προσύμφωνο συμβίωσης, με την απομάκρυνση του Μουζάλα από την κυβέρνηση και τη μη επιβολή του ΦΠΑ στα νησιά. Απέτυχε. Πέτυχε όμως την καρατόμηση του υπουργού Παιδείας για το θέμα των θρησκευτικών. Ποτέ όμως δεν διανοήθηκε να εγκαταλείψει την καρέκλα του. Ακόμα και τότε που επετεύχθη η συμφωνία των Πρεσπών περιορίστηκε σε ορισμένα άτακτα γαυγίσματα, δηλώνοντας, ότι θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση όταν αυτή η συμφωνία θα έλθει προς ψήφιση και κύρωση στη Βουλή.

Τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, το μόνο που τον ενδιέφερε στη συμμαχία με το ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η παραμονή του στην κυβέρνηση. Δεν υπήρξαν λίγες οι στιγμές που φιλοξενήθηκε από τα τηλεοπτικά παράθυρα και με εκνευριστική πυκνότητα και με δύναμη εκκωφαντική πυροβολούσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, παράλληλα όμως παρέμεινε σ’ αυτή. Πολλοί οι κατήγοροι που αντιτάχθηκαν απέναντι σ’ αυτή τη συμπεριφορά και στιγμάτισαν με σκληρή κριτική την πολιτική του αυτή. Κανένας όμως από τη «συνεταιράκια» δεν διέρρηξε τη συμφωνία. Βλέπετε η νομή της εξουσίας και τα θέλγητρά της παρέκαμψαν τις συμπεριφορές διάλυσης της συμμαχίας αυτής καίτοι υπήρξαν πολλές περιπτώσεις μέσα στα τέσσερα χρόνια να συμβεί αυτό, από την αλαζονική ηγεμονία του Πάνου Κομμένου.

Αυτός όμως ο συνεταιρισμός, όπως και παραπάνω είπαμε, ήταν από την πρώτη στιγμή ασταθής, αταίριαστος. Τα αδιέξοδα πολλά και οι ασπασμοί και τα σφιχταγκαλιάσματα δεν μπόρεσαν να τον συγκρατήσουν. Μοιραία ήλθε το διαζύγιο. Τώρα κάθε εταίρος προσπαθεί να βρει τρόπους πολιτικής επιβίωσης. Μεγάλος χαμένος στη σχέση αυτή όπως δείχνουν τα πράγματα ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και το κόμμα του. Διέπραξε το σφάλμα να ξεπεράσει τα όρια της σοβαρότητας και του μέτρου. Με την αλαζονική του συμπεριφορά και τον φόβο της υπερκάλυψης και της υποσκέλισής του από άλλα κυβερνητικά στελέχη, οδηγήθηκε σε πράξεις και ενέργειες που πίκραναν τον λαό και τον οδήγησαν σε θέση που να μην μπορεί ούτε την κοινοβουλευτική του ομάδα να χειραγωγήσει, ούτε το πολιτικό του μέλλον να περισώσει. Τις ποικίλες αυτές διαπιστώσεις της ετερόκλητης συμμαχίας, θα επισημάνει με αντικειμενικότητα ο ιστορικός του μέλλοντος. Εμείς εκείνο που μπορούμε τώρα να πούμε είναι ότι λυπούμαστε για το άδοξο αυτό τέλος του αρχηγού των ΑΝΕΛ, το οποίο προήλθε από δική του και μόνη υπαιτιότητα. Ο γάμος λύθηκε, έστω και ορισμένοι πιστεύουν ότι αυτό το διαζύγιο ήταν προσυμφωνημένο, σικέ, μεταξύ των δύο εταίρων. Και με το διαζύγιο αυτό επήλθε και ο πολιτικός θάνατος ενός ανθρώπου που σημάδεψε την πολιτική ζωή του τόπου για είκοσι πέντε χρόνια.

 

* Από τον Αθανάσιο Φώτο, επί τιμή δικηγόρο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass