Παιδεία για την Πατρίδα και το μέλλον των παιδιών μας

Δημοσίευση: 24 Μαρ 2019 16:34

Η Παιδεία αποτελεί βασικό άξονα ανάπτυξης και συνιστά ένα από τα κύρια μέσα χάραξης και υλοποίησης της υψηλής στρατηγικής κάθε χώρας. Αναλόγως, στην Ελλάδα, καλούμαστε να χαράξουμε, επιτέλους, μία σύγχρονη και αποτελεσματική υψηλή στρατηγική για το μέλλον των επόμενων γενεών, ανάγοντας την Παιδεία σε δύναμη αξιοποίησης των πνευματικών δυνάμεων του Έθνους.

Προς τον σκοπό αυτό, το πρόγραμμα Παιδείας της ΝΔ έχει ως στόχο το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα να καταστεί σύγχρονο, ανταγωνιστικό και αποτελεσματικό, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες σε όλους, διασφαλίζοντας την αξιοκρατία και στηρίζοντας τον Έλληνα εκπαιδευτικό. Κάθε εκπαιδευτική βαθμίδα θα συνδέεται συνεκτικά και εναρμονισμένα με την επόμενη, διασφαλίζοντας την ολοκληρωμένη ανάπτυξη και εξέλιξη των μαθητών.

Πρώτη τομή θα είναι η εφαρμογή νέων προγραμμάτων σπουδών, που θα προάγουν την πλουραλιστική και διαρκή εμβάθυνση των γνώσεων των μαθητών, ενισχύοντας την κατάρτισή τους με ήπιες και ψηφιακές δεξιότητες, ευνοώντας την ανάπτυξη της κριτικής τους σκέψης.

Σε κάθε περιφερειακή ενότητα θα ιδρυθεί ένα πρότυπο και ένα πειραματικό σχολείο, ενώ, στο επίπεδο της σχολικής μονάδας, θα υπάρξει διοικητικοοικονομική υποστήριξη και εκπαιδευτική ευελιξία, προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικότερη η διαχείριση των πόρων και να προαχθούν σύγχρονες μέθοδοι διδασκαλίας που θα καταργήσουν την παπαγαλία. Ταυτόχρονα, οι σχολικές εγκαταστάσεις θα αποκτήσουν ασφάλεια και θα καταπολεμηθούν τα φαινόμενα βίας και σχολικού εκφοβισμού.

Το Λύκειο θα προσφέρει σημαντικά εφόδια για το μέλλον. Στην Α΄ Λυκείου οι μαθητές θα αποκτούν πιστοποιητικό βασικών γνώσεων πληροφορικής, ενώ, κατά την ολοκλήρωση των τριών τάξεων, θα λαμβάνουν εθνικό απολυτήριο, που θα συνδέεται με την πιστοποιημένη γνώση τουλάχιστον μίας ξένης γλώσσας.

Συγχρόνως, θα επενδύσουμε στην Επαγγελματική Εκπαίδευση. Η οικονομία μας έχει μεγάλη ανάγκη από την ανάπτυξη τεχνικών ειδικοτήτων, για αυτό τα ΕΠΑΛ θα διασυνδεθούν με την αγορά εργασίας και θα συσταθούν πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια, στα οποία θα λειτουργεί Συμβούλιο Σύνδεσης με την Παραγωγή και την Αγορά Εργασίας με τη συμμετοχή κοινωνικών εταίρων.

Στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στόχος είναι η μεγαλύτερη ευελιξία των Πανεπιστημίων και η αναβάθμιση της τεχνολογικής εκπαίδευσης στη βάση της αξιολόγησης, των στόχων και των αποτελεσμάτων. Η ακαδημαϊκή εκπαίδευση θα διασυνδεθεί σε σταθερή βάση με την αγορά εργασίας, ενώ η έρευνα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση του «Brain Drain» και την αξιοποίηση των ανά τόπο συγκριτικών παραγωγικών πλεονεκτημάτων. Το ελληνικό Πανεπιστήμιο θα απελευθερωθεί από τα δεσμά του. Ο νόμος περί ασύλου δεν βελτιώνεται, αλλά καταργείται.

Περαιτέρω, το πρόγραμμά μας, προβλέπει αλλαγές στην Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση. Κύρια προτεραιότητα είναι η προσαρμογή του εκπαιδευτικού συστήματος στην κατεύθυνση της πλήρους ανάπτυξης της ενταξιακής εκπαίδευσης για τους μαθητές με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες καθώς και η κατάρτιση νέων προγραμμάτων σπουδών.

Προσθέτως, πρόκειται να ιδρυθούν προστατευμένα εργαστήρια μαθητείας και κατάρτισης, δίνοντας διέξοδο στους αποφοίτους των ΕΕΕΕΚ και των υπολοίπων δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Στόχος μας είναι να μπορούν να εργάζονται αξιοποιώντας τις δυνατότητές τους διά βίου και έχοντας τη δυνατότητα διαμονής σε ξενώνες, εφόσον δεν δύνανται να διαμένουν στο προστατευμένο περιβάλλον της οικογένειας.

Όσον αφορά, τέλος, στην Ελληνική Παιδεία του Εξωτερικού, προέχει η ενίσχυση της εθνοπολιτισμικής ταυτότητας της Ομογένειας. Έχουμε διαμορφώσει ένα πλουραλιστικό και ευέλικτο μοντέλο εκπαίδευσης, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τα αιτήματα της Διασποράς σε συνεργασία με τους παροικιακούς και τους εκπαιδευτικούς φορείς.

«Όλα είναι θέμα Παιδείας» έχει πει o Κυριάκος Μητσοτάκης. Για αυτό και θα ξεκινήσουμε από την Παιδεία, προκειμένου να αντιστρέψουμε τους φαύλους κύκλους των δημοσίων πολιτικών, που έχει προκαλέσει η απερχόμενη Κυβέρνηση.

Από τον Χρήστο Κέλλα, αν. τομεάρχη Παιδείας, βουλευτή ΝΔ Ν. Λάρισας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass