9 Μάη: 74 χρόνια από τη μεγάλη αντιφασιστική Νίκη των λαών

Δημοσίευση: 09 Μαϊ 2019 16:36

Την 1η Μάη του 1945, η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο, η σημαία της Σοβιετικής Ένωσης, κυμάτιζε στο Ράιχσταγκ. Στις 9 Μάη, η φασιστική Γερμανία συνθηκολογούσε άνευ όρων.

Σφραγίστηκε έτσι η νίκη των λαών κατά του φασιστικού ιμπεριαλιστικού μπλοκ. Καθοριστικό ρόλο για τη συντριβή του έπαιξε ο Κόκκινος Στρατός, η ΕΣΣΔ, με τεράστιες απώλειες και θυσίες για την απελευθέρωση των λαών.

Ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, όπως και ο Α', ήταν και αποτέλεσμα της μεγάλης όξυνσης των αντιθέσεων και ανταγωνισμών ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη για το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Καθοριστικός παράγοντας που όξυνε περισσότερο τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ήταν η ύπαρξη της ΕΣΣΔ. Κοινός στόχος όλων των καπιταλιστικών κρατών, φασιστικών και μη, ήταν η συντριβή του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο, της ΕΣΣΔ. Γι΄αυτό οικονομικοί γίγαντες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας πρωταγωνίστησαν στη στήριξη της πολεμικής μηχανής του Χίτλερ.

Σήμερα, 74 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, πάλι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί οξύνονται σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας. Αυτό αποδεικνύεται απ' τους δεκάδες τοπικούς και περιφερειακούς πολέμους, απ' τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με θύματα τους λαούς και με χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες ευθύνες, γιατί παρασέρνει τη χώρα ακόμα πιο βαθιά σ' αυτό το μακελειό, για λογαριασμό του εγχώριου μεγάλου κεφαλαίου, ακολουθώντας την πολιτική των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Έχει μετατρέψει τη χώρα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο, έχει προχωρήσει στην αναβάθμιση και επέκταση των αμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Λάρισα και σε όλη την Ελλάδα, συμμετέχει στη διαπάλη για τη μοιρασιά της "λείας".

Δύναμη του σοβιετικού λαού ήταν η εργατική σοβιετική εξουσία. Ο σοβιετικός λαός μαζικά επέδειξε τέτοια αυτοθυσία γιατί υπεράσπιζε τη δική του πατρίδα, την κοινωνία στην οποία έκανε αυτός κουμάντο, την κοινωνία που λειτουργούσε με σκοπό την ικανοποίηση των δικών του αναγκών!

Απέναντι στον φασισμό στάθηκαν τα εθνικοαπελευθερωτικά και αντιφασιστικά κινήματα των καπιταλιστικών χωρών στην Ευρώπη. Ψυχή, οργανωτής και κύριος αιμοδότης ήταν τα Κομμουνιστικά Κόμματα. Έτσι και στην Ελλάδα το ΚΚΕ πρωτοστάτησε στην ίδρυση του ΕΑΜ, στο οποίο ήταν ο κύριος αιμοδότης και οργανωτής. Το ΕΑΜ έμελλε να δημιουργήσει τον ηρωικό ΕΛΑΣ, και να γράψει το αθάνατο έπος της Εθνικής Αντίστασης.

Ο ΕΛΑΣ διεξήγαγε πάνω από 6.000 καλά οργανωμένες μάχες και επιχειρήσεις ενάντια στους φασίστες επιδρομείς. Συνέβαλε σοβαρά στον κοινό συμμαχικό αγώνα, δεσμεύοντας σημαντικές δυνάμεις του εχθρού (12-13 μεραρχίες) και προξενώντας του σοβαρές απώλειες: 21.809 νεκρούς, 9.500 τραυματίες και 6.483 αιχμαλώτους. Τα κατορθώματα του ΕΛΑΣ θα θυμίζουν για πάντα τον πατριωτισμό, την αυτοθυσία, την παλικαριά των αγωνιστών του ΕΛΑΣ.

Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος είχε διάρκεια 2.194 μέρες και απλώθηκε σε έκταση 22 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων. Πάνω από 110 εκατομμύρια άνθρωποι επάνδρωσαν τους τακτικούς στρατούς. Οι νεκροί στον πόλεμο, στρατιωτικοί και μη, έφτασαν τα 50 εκατομμύρια. Οι ανθρώπινες θυσίες της ΕΣΣΔ, μαζί με τους αναπήρους και τους τραυματισμένους πλησίασαν τα 30 εκατομμύρια. Νεκροί της ΕΣΣΔ 20 εκατομμύρια, αντίστοιχα της Βρετανίας οι νεκροί ήταν 375 χιλιάδες και των ΗΠΑ 405 χιλιάδες. Στη χώρα μας, οι νεκροί έφτασαν συνολικά τις 405 χιλιάδες.

Οι νικηφόρες μάχες του Κόκκινου Στρατού απέδειξαν την ανωτερότητα του σοσιαλιστικού συστήματος, της εργατικής εξουσίας, τα πλεονεκτήματα της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής και του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας.

Αυτήν την ιστορική αλήθεια επιχειρούν να σβήσουν η ΕΕ, οι αστικές τάξεις σε κάθε χώρα. Επιδιώκουν να ξαναγράψουν την Ιστορία για να χαθούν τα διδάγματα που μπορούν και σήμερα να δυναμώσουν την πάλη των λαών. Πλαστογραφούν την Ιστορία για τα γεγονότα εκείνης της περιόδου και συνεχίζουν την επιχείρηση να βαφτίσουν την 9η Μάη "Μέρα της Ευρώπης", εξισώνοντας προκλητικά τον κομμουνισμό με το τέρας του φασισμού. Την ίδια στιγμή, η ΕΕ εγκαινίασε το λεγόμενο "Ευρωπαϊκό Σπίτι Ιστορίας" στις Βρυξέλλες, με στόχο τη συστηματοποίηση της ιστορικής πλαστογράφησης, στην οποία διαχρονικά επιδίδεται για να δηλητηριάσει εργατικές - λαϊκές συνειδήσεις, με ειδική στόχευση στη νεολαία.

Στο παιχνίδι της παραχάραξης συμμετέχει και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, καθώς συγχέει σκόπιμα και ανιστόρητα την επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης με τη "Μέρα της ΕΕ". Προσπαθεί να πείσει τον λαό όχι μόνο ότι η ιμπεριαλιστική συμμαχία της ΕΕ είναι μονόδρομος, αλλά και ότι μπορεί να διορθωθεί με διαπραγματεύσεις για να επιστρέψει δήθεν "στις καλές της ρίζες".

Η Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα και ανεξίτηλα πως ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Επιβεβαιώνεται πως μόνο το εργατικό - λαϊκό κίνημα, μια ισχυρή Κοινωνική Συμμαχία, που έχει στόχο την εργατική εξουσία, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει τον φασισμό, να απομονώσει τη ναζιστική Χρυσή Αυγή και την εγκληματική δράση της στους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές.

Απέδειξε ότι η πάλη για τα κυριαρχικά δικαιώματα, ενάντια στην ξένη εισβολή και κατοχή, είναι αναπόσπαστα δεμένη με την πάλη για ανάπτυξη σε όφελος του λαού, με εργατική εξουσία, για να εκλείψουν οριστικά οι αιτίες που γεννούν τους πολέμους.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτή τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν απ' τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία. Για να απεμπλακεί η Ελλάδα από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, να αποδεσμευτεί από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, να κλείσουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στη χώρα.

Από τον Θανάση Σερδένη, στέλεχος του ΚΚΕ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass