Η ΣΚΛΗΡΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Δημοσίευση: 14 Μαϊ 2019 16:36

Το εξωτερικό χρέος μας είναι τώρα, που γράφονται αυτές οι γραμμές, 335 δισ. ευρώ. Μεγαλώνει διαρκώς παρά τα υπερπλεονάσματα των αυξημένων συντελεστών έμμεσων φόρων, μείωσης του αφορολογήτου και τις χιλιάδες σε καθημερινή βάση κατασχέσεις στις τράπεζες.

Γράφω πάλι σήμερα για το χρέος σαν τη μεγαλύτερη ισόβια παθογένειά μας από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους των τεσσάρων μέχρι σήμερα επίσημων χρεοκοπιών με εποπτεία μέχρι τώρα 50 χρόνων. Μέχρι την τελευταία κρίση καμία κυβέρνηση ή κόμμα –όπως επίσης και τα ΜΜΕ- δεν φρόντισαν να ενημερώσουν τους εγχώριους και απανταχού Έλληνες για τα οικονομικά της Ελλάδας. Αυτά που συνιστούν την πεμπτουσία πολιτικής ισχύος, κανονικότητας, και κύρους της Χώρας. Συνέβη να καταντήσουμε στη συντριπτική μας πλειοψηφία οικονομικά αναλφάβητοι. Κατεστραμμένες όμως οικονομίες ούτε προμηνύουν, ούτε παράγουν καλά αποτελέσματα στην ίδια την κρατική υπόσταση ενός Έθνους.

Είναι -εκτός των άλλων- ανήθικο, να δανείζεται το «Κράτος» μας λεφτά για διορισμούς, εξυπηρετήσεις, παραγωγή αναξιοκρατικών δομών παντού και για εξαγορά ψήφων πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Είναι ταυτόχρονα ανήθικο την ίδια ώρα να μην προχωρά το Κράτος αυτό σε καμία σχεδόν επένδυση (ευτυχώς που υπάρχει το ΕΣΠΑ) και να μην προσελκύει ξένα κεφάλαια, καθώς όλα κινούνται στο περίπου. Σήμερα η Ελλάδα χρωστάει α)στη Γερμανία 68,2 δισ., β) στη Γαλλία 45,8 δισ., γ)στην Ιταλία 38 δισ., δ) στην Ισπανία 27 δισ., ε) στο ΔΝΤ 23 δισ., στ) στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) 20,1, δισ., ζ) στην ΕκΤ 20 δισ. και αναλογικά ποσά στις άλλες δανείστριες χώρες. Όσο υπάρχουν αυτά τα χρέη, η Ελλάδα θα εποπτεύεται κάθε τρίμηνο για την τήρηση των δεσμεύσεων, που ανέλαβε με το τρίτο και τελευταίο Μνημόνιο.

Για να μπορεί η Χώρα να πληρώνει τις δόσεις των παραπάνω 335 δισ., χτυπά τα τελευταία χρόνια ανελέητα τους έντιμους Έλληνες. Μην εκπλαγείτε για τη λέξη «έντιμοι». Ας αναλογιστούμε, εάν τα 6.771.000 συμπολίτες μας, που δηλώνουν μέχρι 10.000 ευρώ ετήσιο εισόδημα, θεωρούνται και σε πόσο ποσοστό έντιμοι Έλληνες. Επίσης και εάν το 1.845.000 από αυτούς δηλώνει μόνο μέχρι 5.000 ευρώ τον χρόνο και από τους τελευταίους οι 644.000 πληρώνει ΜΗΔΕΝ φόρο. Με τέτοιες πρακτικές, που οδηγούν ακόμη και σε …εξυπηρετήσεις όλων των παραπάνω κατηγοριών, είναι ή όχι δίκαιο, η Ελλάδα να θεωρείται «ιδιαίτερη» χώρα; Χώρα, που έχει υποθηκεύσει για 99 χρόνια όλη την κρατική περιουσία (άρθρα 196 επ. ν. 4389/2016). Στην παραπάνω λοιπόν διάταξη αναγράφεται ότι μεταβιβάζονται η κυριότητα, νομή και κατοχή όλων των ακινήτων περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημόσιου στην ΕΤΑΔ (Εταιρεία Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους) υπό ξένη εποπτεία με την εξαίρεση των αιγιαλών, παράλιων και παρόχθιων εκτάσεων, υδροβιοτόπων, περιοχών Natura, αρχαιολογικών χώρων και αμιγώς δασικών εκτάσεων. Προσέξτε τώρα την επόμενη παράγραφο του άρθρου. Η περιουσία, που εξαιρείται από τη μεταβίβαση, (δηλαδή αιγιαλοί, παραλίες, δάση κ.λπ.,) τελεί και αυτή υπό τον έλεγχο του Υπερταμείου, που είναι αρμόδιο για τη διαχείρισή της.

Έχετε αντιληφθεί τι υπέγραψε ο Ελληνας πρωθυπουργός (και έσυρε το 2015 για την αποφυγή της καταστροφής την αντιπολίτευση να ψηφίσει), που διαλαλεί ότι έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια; Δυστυχώς ο Ελληνισμός σχεδόν στο σύνολό του δεν γνωρίζει τι ακριβώς συμβαίνει. Όσοι γνωρίζουν, δεν μπορούν να παράξουν πολιτικά αποτελέσματα. Ακίνητα, που μεταβιβάστηκαν αμετάκλητα μέχρι στιγμής, ανέρχονται σε 11.319. Πρόκειται για εξευτελιστικά για μια χώρα της Ευρωζώνης νομοθετήματα, που κατέληξε η ελληνική Βουλή να ψηφίζει, επειδή ένας κυβερνήτης τίναξε την μπάνκα στον αέρα το 2009 και ένας δεύτερος την αποτελείωσε το 2015.

 Θα ήθελα να επαναλάβω, καθώς το έχω αναλύσει σε προηγούμενο άρθρο μου, ότι από μόνο του το χρέος των 300 και πλέον δισ. (15,6,% του ΑΕΠ), που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή, δεν σημαίνει τίποτα. Θα μπορούσε να είναι και διπλάσιο χωρίς πρόβλημα, εάν –όπως συμβαίνει λ.χ. με τη Γερμανία, το Λουξεμβούργο, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιαπωνία κ.λ.- τα χρήματα αυτά, που λόγω Ευρωζώνης δανειζόμασταν (με υψηλά πάντως επιτόκια ως χώρα), πήγαιναν σε επενδύσεις, που δεν πήγαν, σε μη διορισμούς 250.000 επιπλέον υπαλλήλων μεταξύ 2004-2009, που δυστυχώς υπήρξαν και σε ηθική χρησιμοποίηση για εθνικούς σκοπούς όλων των δανείων μας.

Ας δούμε όμως τι τόκους πληρώνουμε για τα δάνειά μας. Πέντε μόνο τυχαία παραδείγματα: 1)Στις 20/7/2016 πληρώθηκε δόση δανείου 7,750 δισ. Για το παραπάνω ποσό πληρώναμε κάθε χρόνο 290 εκατ. ευρώ τόκους. 2) Στις 20/7/2017 πληρώθηκε δόση 11,440 δισ. με επιτόκιο 4,30%. Κάθε χρονιά πληρώναμε για τόκους αυτού του ποσού 492 εκατ. ευρώ. 3) Στις 20/7/2018 πληρώθηκε δόση 7,732 δισ. με επιτόκιο 4,60% (η Γερμανία π.χ. δανείζεται με 0 τόκο, η Ελβετία με αρνητικά επιτόκια, η Ιαπωνία με 1 περίπου % κ.λπ.). Για την παραπάνω δόση πληρώναμε κάθε χρόνο για τόκους μόνο 336 εκ. ευρώ. 4) Στις 19/7/2019 θα πληρώσουμε 5 δισ., που λάβαμε με επιτόκιο 6% ! Για αυτά τα 5 δισ. θα πληρωθούν συνολικά τόκοι μέχρι την 19.7.2019 4 δισ. Δηλαδή τα 5 γίνονται 9 δισ. 5)Στις 19/6/2020 η Ελλάδα θα πληρώσει 15,5 δισ. με επιτόκιο από το 2011 4,2 %. Γι’ αυτό μονάχα το ποσό το σύνολο των τόκων ανέρχεται στα 6 περίπου δισ. ευρώ. Δηλαδή τα 15,5, γίνονται 21 δισ. περίπου ευρώ. Καλά το πάμε. Και εις ανώτερα.

Θλιβερά και ακατανόητα πράγματα, που αποδεικνύουν ότι το αιώνιο πάθος της εξουσίας, η λεηλασία του Δημόσιου πλούτου, το γιγάντιο Κράτος των ημετέρων και της ευτέλειας, αλλά και η καθολική αντίληψη του ωχαδερφισμού μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, μας έφτασαν εδώ. Δυστυχώς στην ιστορία του ελληνικού Κράτους δεν είναι η πρώτη φορά. Είναι θαύμα ότι η Χώρα αυτή και ο γηγενής Ελληνισμός δεν έχουν συντριβεί και εξακολουθούν να υπάρχουν ως Κράτος και ως Έθνος. Αυτό συνέβη και πρέπει να ειπωθεί, επειδή ελάχιστοι Έλληνες πολιτικοί και μικρή μερίδα της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή αυτοί που έχω αποκαλέσει έντιμους Έλληνες, παράγουν, δημιουργούν, έχουν ενσυναίσθηση, παιδεία και ευφυία, ώστε διασώζουν κάθε φορά από την καταβύθιση στις μεγάλες τρικυμίες το σκάφος «Ελλάς».

Γράφει ο «Όμηρος»

(omhros_el@gmail.com, fb: Ομηρος Ελευθερία)

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass