Απλή αναλογική και ιδιότητα του πολίτη

Δημοσίευση: 16 Μαϊ 2019 16:30

Η θέσπιση της απλής αναλογικής συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό του πολιτικού βίου ενισχύοντας τη συμμετοχή των πολιτών και τοποθετώντας στο επίκεντρο την ιδιότητα του πολίτη.

Η ιδιότητα του πολίτη προϋποθέτει την αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων και συμμετοχής στις αποφάσεις της πολιτικής κοινότητας και ενέχει ισορροπία υποχρεώσεων και δικαιωμάτων, η οποία εγγυάται τη θεμελιώδη ισότητα και τη μη διάκριση ορισμένων προνομιούχων.

Τα τελευταία χρόνια με την επικράτηση της ατομικής επιλογής και του άκριτου καταναλωτισμού υπονομεύτηκε η δημοκρατική ιδιότητα του πολίτη. Η απλή αναλογική είναι η απάντηση απέναντι στο παλιό, η πρόκληση απέναντι στο νέο και καίριο πεδίο ευθύνης που συνδέεται άμεσα με τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και υποχρεώσεις απέναντι στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Ο κάθε συμμετέχων εκλαμβάνεται ως υπεύθυνος συνδημιουργός του κοινού καλού και η κουλτούρα συναινέσεων και δημιουργικής αντιπολίτευσης αλλάζει τα ατομικά χαρακτηριστικά των πολιτικών προσώπων. Ανάγει σε υπέρτατες ηθικές και πολιτικές αρετές την πολιτική και προσωπική αξιοπρέπεια και ευθύνη και μετασχηματίζει τον πολίτη από φορέα ατομικών δικαιωμάτων σε μέλος της πολιτικής κοινότητας.

Η απλή αναλογική υπηρετεί τη συνταγματική επιταγή της ισότητας της ψήφου και αποτυπώνει χωρίς παραποιήσεις τη λαϊκή βούληση. Παρέχει τη δυνατότητα για ενασχόληση με την τοπική αυτοδιοίκηση σε νέους ανθρώπους, καλλιεργεί πνεύμα συνθέσεων, συνεργασιών και προγραμματικών δεσμεύσεων και δίνει την ευκαιρία ανανέωσης και αποεπαγγελματοποίησης της αυτοδιοίκησης.

Ο επικεφαλής της «συνΠολιτείας», Παναγιώτης Σαρχώσης, οι συνυποψήφιοί μου κι εγώ, διακατεχόμενοι από αυτές τις αντιλήψεις, θεωρούμε ότι κάθε πολίτης που θέλει πραγματικά να προσφέρει στα κοινά, δικαιούται τον σεβασμό στον αγώνα του.

Ευχόμαστε καλή επιτυχία, ελπίζοντας ότι οι συμπολίτες μας θα επιλέξουν με κριτήρια που δίνουν συνέχεια και προοπτική στον τόπο μας.

Από την Ελένη Αναστασοπούλου, εκπαιδευτικό, υπ. δημοτική σύμβουλο Τυρνάβου με τον συνδυασμό «συνΠολιτεία» του Παν. Σαρχώση

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass