Σκέψεις και προτάσεις για την πολιτιστική ανάπτυξη στον Δήμο Κιλελέρ

Δημοσίευση: 17 Μαϊ 2019 15:11

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, ο πολιτισμός αποτελεί τον τέταρτο πυλώνα της βιώσιμης ανάπτυξης συνεισφέροντας καταλυτικά στην εμπέδωση αναπτυξιακού κλίματος. Μέσω του πολιτισμού μια κοινωνία συνδέεται με το παρελθόν, συνθέτει το παρόν και οργανώνει το μέλλον της.

Ο πολιτισμός ενδυναμώνει τον κοινωνικό ιστό και συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και θέσεων εργασίας για μια ζωντανή ύπαιθρο.

 

Η μέχρι τώρα πολιτιστική στρατηγική

Τα 52 χωριά και οικισμοί του Δήμου Κιλελέρ, των οποίων οι κάτοικοι είναι δημιουργοί και δέκτες πολιτισμού, έχουν πλούσια ιστορία και μεγάλο πολιτισμικό κεφάλαιο. Η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν αξιοποίησε πάντοτε δημιουργικά πρωτοβουλίες τοπικών συλλόγων ή φορέων, με αποτέλεσμα να μην αναδεικνύεται το εύρος του πολιτισμικού αυτού κεφαλαίου. Συνολικά, παρακολουθήσαμε έναν δυσανάλογο τρόπο διοίκησης, διαχειριστικού συγκεντρωτισμού στην έδρα του Δήμου. Χωρίς μακρόπνοο όραμα και συμπαγή πολιτιστική στρατηγική κυριάρχησαν οι συμβολικές χειρονομίες εντυπωσιασμού.

 

Ενα «άλλο» όραμα για τον πολιτισμό στον Δήμο Κιλελέρ

Ο σύγχρονος τρόπος πολιτιστικής διαχείρισης στην τοπική αυτοδιοίκηση απαιτεί ουσιαστική και ποιοτική αποκέντρωση. Χρειάζεται τεχνογνωσία, όραμα, μακροπρόθεσμο σχέδιο και πολιτική βούληση. Απαιτεί εξεύρεση πόρων, συνέργειες, δικτύωση, ώστε να αναδειχθεί ο Δήμος Κιλελέρ σε σταυροδρόμι δημιουργίας, διάδοσης πολιτισμού και τόπο έλξης επισκεπτών. Αυτή η ριζοσπαστική πολιτική στόχευση και κουλτούρα επικεντρώνεται καταρχήν στο Εθνικό Μουσείο Αγροτικού Κινήματος Κιλελέρ.

 

Μουσείο Αγροτικού Κινήματος

Η ίδρυση του Μουσείου σηματοδοτεί μια νέα εποχή στον πολιτισμό του ομώνυμου Δήμου. Δεδομένου ότι από τον Δ. Κιλελέρ περνούν οι βασικοί οδικοί άξονες, το Μουσείο θα συμβάλει στην τοπική ανάπτυξη και στην ανάδειξη του εμβληματικού τοπωνύμιου ‘Κιλελέρ’ σε διεθνές επίπεδο. Για να εκπληρώσει τον ρόλο του όμως ως Μουσείου εθνικού, θα πρέπει να συνδεθεί με την καθημερινότητα των τοπικών κοινωνιών, τις τοπικές οικονομίες και τον πρωτογενή τομέα. Ο Δήμος να είναι πρωτοπόρος σχεδιάζοντας ήδη πρωτοβουλίες ανάδειξης του Μουσείου Αγροτικού Κινήματος ως ένα από τα σημαντικότερα της χώρας. Δεν μπορεί ο Δήμος να είναι ο απλός διαχειριστής μόνο στις διοικητικές διαδικασίες. Χρειάζονται έγκαιρα προτάσεις και προγραμματισμός, όπως η δικτύωση με τα λαογραφικά μουσεία του Δήμου αλλά και με ανάλογους οργανισμούς, όπως το Ίδρυμα Κωνσταντoπούλου, Αγροτικά Μουσεία, Μουσεία Εθνικής Αντίστασης κ.ά., τη Διεθνή Ένωση Αγροτικών Μουσείων, την Agrothessaly, το Πανεπιστήμιο. Ακόμη, η επιδίωξη εγγραφής στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μια πρωτοβουλία διεθνούς εμβέλειας.

 

Φυγόκεντρο πολιτιστικό έργο για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Μία εξωστρεφής στόχευση είναι η αξιοποίηση των αδελφοποιήσεων περιοχών οι οποίες δεν γίνεται απλώς να εξαντλούνται σε υπογραφές και φωτογραφίες επισήμων. Με εμπνευσμένες πρωτοβουλίες ενεργοποιούνται και συμμετέχουν οι ίδιοι οι δημότες σε αυτές. Η αμοιβαιότητα, οι ανταλλαγές καλών πρακτικών και η δημιουργία οικονομικών σχέσεων να είναι προτεραιότητα. Στην ίδια προοδευτική κατεύθυνση ο Δήμος οφείλει να ενθαρρύνει την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία με τη ενθάρρυνση Συνεταιρισμών Γυναικών, όπου οι γυναίκες των τοπικών κοινωνιών θα αναδεικνύουν την τοπική παράδοση, γαστρονομία και καλλιτεχνία. Ως κατεξοχήν αγροτική περιοχή, ο Δήμος να διοργανώσει οικογιορτές δίνοντας έμφαση στην αειφορία, στον αγροδιατροφικό τομέα και το περιβάλλον. Σε αυτό το πλαίσιο είναι αναγκαία η συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης Κάρλας για την πολιτιστική ανάδειξη των παρακάρλιων χωριών του Δήμου και του λιμναίου πολιτισμού τους. Τέλος, μέσα από σχεδιασμό με τους όμορους Δήμους Λάρισας -Ρήγα Φεραίου, μπορεί να επιδιωχθεί η καθιέρωση πολιτιστικής διαδρομής σε συνεργασία με ΟΣΕ- ΕΡΓΟΣΕ -Σύλλογο Φίλων Σιδηροδρόμου σχετικά με την τοπική αμαξοστοιχία Λάρισας–Βόλου που πρωτολειτούργησε πριν 135 χρόνια.

 

«Ενωμένο Κιλελέρ»: Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος

Δεν μπορεί ο Δήμος να παραμένει αμέτοχος σε ευρωπαϊκά προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία όπως τα Urbact, Europe for Citizens, Erasmus+ για δήμους κ.ά. σχετικά με τον πολιτισμό και την κληρονομιά, ή –σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο– αντίστοιχα με το ‘Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ’. Η ανάπτυξη διακρατικών συνεργασιών με τη συμμετοχή σε δίκτυα του εξωτερικού δημιουργούν προϋποθέσεις τοπικής ανάπτυξης. Με βασικό γνώμονα την αποκέντρωση (δημιουργία-ενίσχυση βιβλιοθηκών, περιοδεύων κινηματογράφος- θεατρική ομάδα, παραρτήματα μουσικής σχολής, δράσεις του «Στεκιού Ζωής» στα χωριά) και τη συνεργασία με το Πανεπιστήμιο (Ινστιτούτο Αγροτικής Ανάπτυξης κ.ά.), ο πολιτισμός των χωριών του κάμπου θα κερδίσει επιτέλους την εμβέλεια που του αναλογεί. Με τη στήριξη του συνδυασμού «Ενωμένο Κιλελέρ» και υπ. δήμαρχο τον Αθανάσιο Μούσιο αλλάζουμε τον Δήμο μας, δυναμώνουμε τα χωριά μας!

 

Της Κρυσταλλίας Μακατού

υπ. δημοτικής συμβούλου

με το «Ενωμένο Κιλελέρ»,

του υπ. δημάρχου Αθανάσιου Μούσιου

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass