Εκθέσεις - κόλαφος για την οικονομία

Δημοσίευση: 23 Ιουν 2019 16:40

Το τελευταίο διάστημα, μετά την πανωλεθρία του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές και τις ευρωεκλογές του Μαΐου και μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για πρόωρες εκλογές, διαπιστώνουμε την ύπαρξη ύστατης προσπάθειας από τους ηττημένους να πείσουν ότι μερίδα εκλογικού σώματος ψήφισε παρορμητικά, ότι δεν εκρίθη σωστά το έργο της κυβέρνησης, ότι δεν ελήφθησαν υπόψη τα «δωράκια» τις τελευταίας στιγμής.

Διατυμπανίζουν ότι η διαφορά μέχρι τις εθνικές εκλογές θα μειωθεί αρκετά (βέβαια μέχρι το βράδυ των εκλογών έλεγαν όχι μόνο ότι δεν υπάρχει διαφορά, αλλά ότι θα είναι μάλιστα πολύ μικρή ή θα είναι οι νικητές της αναμέτρησης), διότι θα επικοινωνήσουν καλύτερα το κυβερνητικό έργο.

Στο σημείο αυτό παρουσιάζω τα συνοπτικά αποτελέσματα εκθέσεων διαφόρων οικονομικών διεθνών οργανισμών, σχετικά με την οικονομία και τη διαβίωση στην Ελλάδα:

* Ο.Ο.Σ.Α. (2018): Από την έκθεση υπό τον τίτλο "How's Life" (Μάιος 2018) προκύπτει ότι Ελλάδα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο, όσον αφορά στις υλικές συνθήκες διαβίωσης. Όταν ερωτάται πόσο ικανοποιημένος είναι από τη ζωή του, με άριστα το 10, ο μέσος Έλληνας βαθμολογεί τη ζωή του με 6,2, μια από τις χαμηλότερες βαθμολογίες στις χώρες του Ο.Ο.Σ.Α.

* Ο.Ο.Σ.Α. (2017), έκθεση σχετικά με την εξαγωγική δραστηριότητα. Ο Οργανισμός διαπιστώνει ότι οι επιδόσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι από τις χαμηλότερες μεταξύ των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ λιγότερες από το 10% έχουν εξαγωγική δραστηριότητα.

* Tax Foundation (2017): Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των «πρωταθλητριών» χωρών της Ευρώπης στους φόρους, με την κυβέρνηση να στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στα φορολογικά έσοδα για να γεμίσει τα ταμεία του κράτους. Από τη σύγκριση προκύπτει ότι η Ελλάδα αποτελεί μία από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την υψηλότερη φορολόγηση, τόσο σε ακίνητη περιουσία, όσο και επί φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων.

* Παγκόσμια Τράπεζα (2017): Σε έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας που μετράει την ευκολία για να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση σε 190 χώρες, το 2017 η Ελλάδα κατέχει την 67η θέση, όταν το 2016 βρισκόταν στην 61η θέση.

* World Economic Forum (2018): Σε έκθεση που μετράει την ανταγωνιστικότητα 137 χωρών, η Ελλάδα για το 2017-2018 κατέχει την ιδιαίτερα χαμηλή 87η θέση παγκοσμίως. Το πρώτο πρόβλημα για την επιχειρηματικότητα της χώρας εντοπίζεται για μία ακόμη φορά στην υψηλή φορολογία, το δεύτερο στη γραφειοκρατία και το τρίτο στη νομοθεσία της φορολογίας που δεν είναι σταθερή. Η ίδια έκθεση το 2014- 2015 τοποθετούσε την Ελλάδα στην 81η θέση, διαπιστώνοντας τότε πως το βασικό πρόβλημα ήταν η πρόσβαση στη χρηματοδότηση.

* Διεθνής Διαφάνεια(2018) (Transparency International): Σύμφωνα με τον Δείκτη Αντίληψης Διαφθοράς για το 2018 η Ελλάδα κατατάσσεται στην 67η θέση, 8 θέσεις χαμηλότερα από το 2017 και ισοβαθμεί με τη Σενεγάλη και το Μαυροβούνιο.

Τα αποτελέσματα των παραπάνω εκθέσεων περιγράφουν, δυστυχώς, την Ελληνική πραγματικότητα. Είναι μία κατάσταση που αντιμετωπίζει καθημερινά ο φορολογούμενος πολίτης που ζει στην Ελλάδα. Με βάση αυτή την κατάσταση ψήφισαν οι περισσότεροι στις εκλογές του Μαΐου και με την ίδια κατάσταση θα ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου. Μια τέτοια κατάσταση δεν αλλάζει μέσα σε έναν μήνα. Είχαν την ευκαιρία να αντιστρέψουν το παραπάνω κλίμα με ουσιαστικές αλλαγές και παρεμβάσεις, δεν έκαναν όμως απολύτως τίποτε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και αν έκαναν είχαν αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που οι περισσότεροι επιθυμούμε.

Από τον Ηλία Κοτσιμπογεώργο, οικονομολόγο της ΔΗΚΙΟ, μέλος Δ.Σ. του Οικ. Επιμελητηρίου Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass