ΜΙΑ ΑΠΟΡΡΗΤΗ ΕΚΘΕΣΗ

Δημοσίευση: 03 Σεπ 2019 16:32

Καθώς με τον Σεπτέμβριο, που μας ήρθε, αρχίζω, όπως είχα υποσχεθεί, την εβδομαδιαία ανά Τρίτη συνεργασία μου με την «Ελευθερία», σκέφτηκα να απασχολήσω σήμερα τη στήλη με μία πολύ σημαντική και απόρρητη έκθεση ειδικής επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος προς τον Διοικητή της κ. Προβόπουλο.

Ένα πρωινό λοιπόν του Οκτωβρίου του 2009 ο κ. Προβόπουλος πήρε στα χέρια του αυτή την εμπιστευτική έκθεση με ημερομηνία 6/10/2009. Η έκθεση κατέληγε στο ότι το έλλειμμα του 2009 θα έφτανε τελικά στο 15%.

Η ίδια έκθεση έλεγε τα ακόλουθα, που σήμερα ακόμα η Τράπεζα μπορεί – αν δεν πρέπει – να δημοσιεύσει. Ας δούμε περιληπτικά το κείμενό της, που αναφέρεται στην οικονομική πορεία της Χώρας.

1. Γίνεται εκτενής αναφορά στη μεγάλη δημοσιονομική κρίση, που άρχισε το 2007. Η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πορεύεται ακόμα και σήμερα με το αφήγημα ότι ένα ωραίο πρωινό του Απριλίου του 2010, ο Παπανδρέου, αποφάσισε να βάλει τη Χώρα σε μνημονιακή επιτήρηση. Προφανώς από σαδομαζοχιστικές τάσεις. Το αφήγημα είναι τραγελαφικό, καθώς οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, έχουν καταγράψει την αμείλικτη πραγματικότητα. Για τους Έλληνες «Πινόκιο» όμως ήταν ο Γεωργίου εκείνος που διόγκωσε το έλλειμμα στο 15,4% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό βασάνισαν τον άνθρωπο επί 8 χρόνια στα Δικαστήρια, ώσπου (περνώντας από τα καυδιανά δίκρανα* των εμμονικών αντιπάλων της νέας Κυβέρνησης μετά το 2009) να απαλλαγεί με 3 διαδοχικές ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών.

2. Η έκθεση συνεχίζει επισημαίνοντας ότι η δημοσιονομική θέση της Χώρας είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Χρόνια τώρα οι δύο κύριες σήμερα πολιτικές δυνάμεις τηρούν σιωπητήριο σ’ αυτό, όπως και για τους υπεύθυνους της καταστροφής, καθώς Καραμανλής και Τσίπρας είναι αλληλεγγύως συνυπεύθυνοι.

3. Διαβάζοντας παρακάτω την έκθεση ο αναγνώστης προσέχει πως στις 30/09/2009 η κρατική τότε ΕΛΣΤΑΤ, εποπτευόμενη από τον κ. Παπαθανασίου, είχε ανακοινώσει στις ευρωπαϊκές αρχές ότι το έλλειμμα της γενικής Κυβέρνησης είναι 5,9% του ΑΕΠ. Δηλαδή 8 μέχρι τότε ολόκληρες μονάδες κάτω από το διαπιστωμένο πραγματικό, που τελικά κατέληξε στο ιλιγγιώδες 15,4% στο τέλος του έτους.

Τα ερωτήματα τώρα:

1. Γιατί δεν ανακοινώθηκαν από τον κ. Προβόπουλο, και αν ναι, σε ποιους και πότε αυτά τα στοιχεία;

2. Γιατί στις 9/10/09 που συνάντησε ο κ. Προβόπουλος τον κ. Παπακωνσταντίνου τον ενημέρωσε για έλλειμμα μόνον 10%, ενώ είχε στην κατοχή του την έκθεση με προβλεπόμενο 15% στο τέλος του έτους; Το χρονολόγιο των γεγονότων φέρει την υπογραφή του ιδίου κ. Προβόπουλου και αποτυπώνεται στην έκθεση του 2014.

3. Απ’ ό,τι προκύπτει από το βιβλίο του κ. Παπακωνσταντίνου «GAME OVER», ούτε εκείνος είχε υπόψη του αυτό το στοιχείο. Αν το είχε, θα το ανέφερε στο 400 σελίδων πόνημά του. Το αβίαστο συμπέρασμα εδώ δεν μπορεί να είναι άλλο, από το ότι η νέα Κυβέρνηση δεν είχε ενημερωθεί από τον κ. Προβόπουλο για το κείμενο της εμπιστευτικής προς εκείνον έκθεσης.

4. Ως προς την τότε απερχόμενη Κυβέρνηση η τυχόν ανακοίνωση είναι χωρίς αξία. Θα ήταν και αυτή όπως το γνωστό έγγραφο του περασμένου μήνα της υπηρεσίας ασφάλειας ελικοδρομίων προς τη ΔΕΔΔΗΕ, που... «χάθηκε». Η νέα όμως Κυβέρνηση δεν έπρεπε να λάβει γνώση; Προφανώς δεν έλαβε. Διαφορετικά δεν θα διένειμε ύστερα από ένα μήνα σε ειδικές πληθυσμιακές ομάδες έκτακτο βοήθημα 750 εκατ. ευρώ, που αποτελούσαν την πρώτη δόση της προεκλογικής υπόσχεσης για διανομή 1,5 δισ.

5. Και με δεδομένη όμως ενημέρωση για έλλειμμα 10%, ο κ. Παπανδρέου διέπραξε δύο καίρια κατά την άποψή μου τότε λάθη. Αρχικά απέφυγε να κάνει αμέσως διάγγελμα στον Λαό για την κατάσταση που παρέλαβε, οπότε αυτή και μόνον η κίνηση θα είχε αντιστρέψει την πορεία εκείνου και του κόμματός του. Το δεύτερο βρίσκεται στη διανομή 750 εκατ. ευρώ. Ανεπίτρεπτη ενέργεια με τέτοιο έλλειμμα.

Η χρεοκοπία της Χώρας δεν οφείλεται στη Νέα Δημοκρατία. Ούτε στο ΠΑΣΟΚ. Τα οικονομικά και άλλα λάθη ή εγκλήματα χρεώνονται σε συγκεκριμένους ανθρώπους με ταυτότητα και ΑΦΜ. Η καταστροφή της Ελλάδος έχω την πεποίθηση ότι οφείλεται στα εξής πρόσωπα. Στον τέως Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, τον οποίο και δεν θεωρώ κύριο υπεύθυνο, καθώς ο άνθρωπος δεν γνώριζε από οικονομικά, αλλά και ο ίδιος εγώ δεν γνωρίζω την ικανότητα των συμβούλων του.

Ο δεύτερος ουσιωδώς υπεύθυνος είναι ο κ. Παυλόπουλος, με το εφεύρημα του οποίου (διάταγμα του 2004) «μονιμοποιήθηκαν» σε πρώτη φάση 75 χιλ. έκτακτοι και σε ύστερη φάση λόγω νομοθετικού προηγουμένου (δεν είναι του χώρου οι αναλύσεις), άλλες 170 χιλ. εισοδιστές του Δημοσίου.

Οι τρίτος και τέταρτος στη σειρά αλλά κυρίως ευθυνόμενοι για την εκτροπή μεταξύ 2007 και 2009 είναι οι υπουργοί Οικονομικών κ. Αλογοσκούφης και Παπαθανασίου. Είναι δε άξιο απορίας, ότι ο τελευταίος τοποθετήθηκε από τον κ. Μητσοτάκη -που ομολογουμένως εκτιμώ- επικεφαλής των Ελληνικών Πετρελαίων. Οι πέμπτος και έκτος ευθυνόμενοι, που ισοπέδωσαν τα πάντα και οδήγησαν στο τρίτο καταστροφικό μνημόνιο του 2015 είναι το δίδυμο Τσίπρα – Βαρουφάκη. Για τους δύο αυτούς κυρίους χρειάζονται κάποιοι τόμοι για να περιγράψουν την κοινή τους ιστορία του πρώτου εξαμήνου του 2015, αλλά και τη συνακόλουθη του πρώτου από τον Ιούλιο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019, που ετούτη η Χώρα έχει έλλειμμα 182% του ΑΕΠ.

 

*Η φράση «καυδιανά δίκρανα» λέγεται για κάποιον που αναγκάζεται να ταπεινωθεί. Η λέξη προέρχεται από την πόλη Καύδιο των Απεννίνων ορέων της Β. Ιταλίας, όπου οι ρωμαϊκές λεγεώνες ηττήθηκαν από τους Σαμνίτες και αναγκάστηκαν ένας οπλίτης χωριστά να περνάει ανάμεσα από δύο δόρατα (δίκρανα) που ενώνονταν στις κορυφές τους από ένα τρίτο, σε σχήμα «πι». Αυτή η πράξη ήταν η έσχατη ταπείνωση κατά την αντίληψη των πολιτών της Σαμνίτιδας.

 

Γράφει ο «Όμηρος»

(omhros.el@gmail.com, fb: Ομηρος Ελευθερία)

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass