Απολύτως απαραίτητη η «βάση του 10»

Δημοσίευση: 05 Σεπ 2019 14:26

Ο τομέας της εκπαίδευσης είναι ένας τομέας πολύ ευαίσθητος, κεφαλαιώδους σημασίας για την πορεία και την ανάπτυξη ενός λαού. Στη χώρα μας, δυστυχώς, είναι ο τομέας που έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη ποιοτική υποβάθμιση, ιδίως τα τελευταία τριάντα χρόνια, και τις πιο πολλές και αλλόκοτες αλλαγές και «μεταρρυθμίσεις».


Δεν είναι δυνατόν το 85% των αποφοίτων Λυκείου να οδηγείται στα Α.Ε.Ι., δηλ. στην κορυφή της εκπαιδευτικής πυραμίδας. Δεν ευσταθεί αυτό. Δεν έχει λογική (‘η πυραμίδα είναι ανάποδα’). Δεν συμβαίνει πουθενά στον κόσμο.
Σήμερα, περισσότερο από 40% των αποφοίτων Λυκείου εισέρχεται στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση χωρίς να γνωρίζει επαρκώς (στο μεγαλύτερο μέρος) βασικά στοιχεία της ελληνικής γλώσσας και της ιστορίας, χωρίς θεμελιώδεις γνώσεις των μαθηματικών, της φυσικής, της χημείας, δεδομένο αδιανόητο για νεοεισακτέο φοιτητή σε σχολές Πανεπιστημίων της αλλοδαπής.
Ένα απλό παράδειγμα: Το Faculty of Wood Sciences (Univ. of Sopron, Ουγγαρία), http://www.uniwest.hu/ index.php/2370/?&L=4 πέρυσι (2018) πήρε μόνο το 60% των εισακτέων που έκαναν δήλωση, απλά διότι οι υπόλοιποι δεν είχαν το ελάχιστο απαιτούμενο προσόν -βλ. 14.000 μόρια, το αντίστοιχο- με μεγάλα κενά σε Μαθηματικά και Βιολογία. Δεν πληρώθηκαν δηλαδή όλες οι θέσεις εισακτέων. Απλά πράγματα.
Είναι προσβλητικό για τη χώρα, για εμάς όλους, απόφοιτοι με 3.000 και 6.000 μόρια να εισέρχονται σε τμήματα πρώην ΤΕΙ αλλά και Παν/μίων για να σπουδάσουν. Πώς; Ανώτατη Εκπαίδευση δεν νοείται έτσι, δεν υπάρχει σε καμία χώρα του πλανήτη. Είναι δυνατόν ο μαθητής των 8.000 ή 10.000 μορίων σε τμήματα Φιλολογίας, Μαθηματικών ή Φυσικής να γίνει καλός εκπαιδευτικός Δευτεροβάθμιας με τόσο προφανή έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων; Ο μέτριος μαθητής Λυκείου θα γίνει ξαφνικά στο Πανεπιστήμιο πολύ καλός ή άριστος; Πλανόμεθα οικτρά.
Το εκπαιδευτικό σύστημα που εφαρμοζόταν παλιά, όταν υπήρχαν για τους μαθητές συνεχείς εξετάσεις στο τέλος του Δημοτικού Σχολείου, στη γ’ τάξη του Γυμνασίου και στο Λύκειο ήταν το καλύτερο σύστημα που έχει γνωρίσει η χώρα και μακράν το πιο αποτελεσματικό και αξιοκρατικό τα τελευταία 60 χρόνια.
Τότε, μόνο το 25% των αποφοίτων Λυκείου εισαγόταν στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Αυτό δεν είναι το σύστημα που έχει ‘δώσει’ στον πλανήτη τους χιλιάδες εξαίσιους (Έλληνες) ερευνητές, καθηγητές, στελέχη επιχ/σεων και επιστήμονες παγκόσμιας κλάσης; (ίσως, με τους περισσότερους μάλλον στην αλλοδαπή).
Τέλος, να ειπωθεί και κάτι για τη «βάση του δέκα», για να λείπουν τα διάφορα ‘παραμύθια’ που ακούγονται από εκπαιδευτικούς του (εκπαιδευτικού) λαϊκισμού: Η «βάση του 10» (ως μέλος ΕΠ στο τ. ΤΕΙ/Θ για 17 χρόνια) υπήρξε μακράν το καλύτερο εκπαιδευτικό μέτρο που εφαρμόστηκε ποτέ στα ελληνικά ΑΕΙ. Κακώς καταργήθηκε. Με λαϊκιστικά κριτήρια καταργήθηκε!
Εμείς που τα βιώνουμε αυτά εδώ και χρόνια, που «ζούμε μέσα στα ιδρύματα», διαπιστώσαμε διά ζώσης ότι πράγματι την περίοδο 2006-2010, το μέτρο της «βάσης του 10» λειτούργησε πολύ ευεργετικά στα ΤΕΙ, και στο τότε τμήμα Σ.Τ.Ξ.Ε. Είχαμε την ευκαιρία να βιώσουμε για λίγο τη μερική αναβάθμιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Είχαμε λιγότερα παιδιά (εισακτέους) μεν, αλλά φοιτητές πολύ υψηλότερου μαθησιακού επιπέδου, παιδιά-φοιτητές με όρεξη για να σπουδάσουν.

Από τον Δρ. Γεώργιο Ι. Μαντάνη,
καθηγητή – Παν. Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass