Ανάπτυξη με έργα και όχι ευχολόγια

Δημοσίευση: 27 Οκτ 2019 17:29

Οι στόχοι της ανάπτυξης και των μεταρρυθμίσεων είναι αλληλένδετοι, αφού οι δεύτερες διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα της πρώτης.

Αυτό είναι το «μείγμα» του αναπτυξιακού νομοσχεδίου, το οποίο ψηφίσαμε στη Βουλή – με εξαιρετικά ισχυρή πλειοψηφία – και περιλαμβάνει διατάξεις, που στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, μειώνουν τη γραφειοκρατία και έχουν κοινωνικό πρόσημο.

Καταρχήν, λαμβάνονται μέτρα για την ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα και αναδιαρθρώνεται το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Συγκεκριμένα, η δημιουργία του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη, που εξασφαλίζει την πρόσβαση των επενδυτών σε γεωχωρικά δεδομένα, η επέκταση του συντελεστή δόμησης για τις στρατηγικές επενδύσεις και η εναρμόνιση της νομοθεσίας για τα επιχειρηματικά πάρκα και τους περιβαλλοντικούς όρους εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν την αναθέρμανση της βιομηχανίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα, την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Αντίστοιχα, η θέσπιση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο προγραμματισμού και εκτέλεσης των έργων που χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους, μέσω του οποίου διορθώνεται η αναντιστοιχία, που υπήρχε σε σχέση με το έτερο σκέλος του ΠΔΕ, που συγχρηματοδοτείται με την ΕΕ και είναι ρυθμισμένο και οριοθετημένο.

Παράλληλα, επιταχύνεται ο ψηφιακός μετασχηματισμός του κράτους, που θα συμβάλλει στην ισχυρή και απρόσκοπτη ανάπτυξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας τις επόμενες δεκαετίες. Το Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο, το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και η Ενιαία Ψηφιακή Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης θα αναβαθμίσουν εκ βάθρων την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε πολίτες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η από 1/1/2021 υποχρεωτική ηλεκτρονική κατάθεση και επίδοση δικογράφων στα διοικητικά δικαστήρια, η καθιέρωση της ψηφιακής δικογραφίας και η εισαγωγή της τηλεσυνεδρίασης οδηγούν τη μετάβαση της δικαιοσύνης στην ψηφιακή εποχή.

Συγχρόνως, ορίζονται κρίσιμες παράμετροι για την αγορά εργασίας και την κοινωνική ασφάλιση. Αφενός μεν, προάγεται η πλήρης απασχόληση και καταπολεμώνται η αδήλωτη εργασία και η εισφοροδιαφυγή, ενώ ευνοούνται οι συλλογικές συμβάσεις και προστατεύονται οι θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Αφετέρου, με την αρμοδιότητα έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων από τους πρώην φορείς, που έχουν απορροφηθεί από τον ΕΦΚΑ, υπολογίζεται ότι ο χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων θα μειωθεί κατά δύο μήνες. Η συγκεκριμένη ρύθμιση προστίθεται σε μία σειρά οργανωτικών αλλαγών, που πραγματοποιεί το Υπουργείο Εργασίας από την πρώτη ημέρα της διακυβέρνησής μας, ώστε να αντιμετωπίσει το απαράδεκτο φαινόμενο των εκκρεμών συντάξεων και, ειδικότερα, να εκδοθούν οι 1.058.748 που άφησε πίσω της Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Περαιτέρω, αποκαθίσταται η κανονικότητα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και ξεπερνιούνται διοικητικές αγκυλώσεις. Το αδικαιολόγητο σύστημα εισαγωγής «με ή χωρίς εξετάσεις» καταργήθηκε και επανέρχονται οι Πανελλαδικές για όλες τις σχολές, που ανακτούν το κύρος τους και την ενιαία αντιμετώπισή τους, ενώ απλουστεύονται οι διαδικασίες διαχείρισης των μεταπτυχιακών, με στόχο την προώθηση της έρευνας και της διδασκαλίας συναρτήσει της ενίσχυσης της αυτοδιοίκησης των πανεπιστημίων. Επίσης, επιταχύνεται η διαδικασία εξέτασης των εκκρεμών αιτήσεων αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων από το πρώην ΣΑΕΠ, που κρατά παγιδευμένους χιλιάδες αποφοίτους.

Κάθε μέρα που περνά, η πατρίδα μας πατά ολοένα και πιο γερά στα πόδια της και καθίσταται αυτοδύναμη. Μετά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη βελτίωση των 120 δόσεων, την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων (capitalcontrols), ήρθε το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις» προκειμένου να ξεκλειδώσουμε επενδύσεις και να δημιουργήσουμε πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ έπονται η τριετής αναστολή του ΦΠΑ στην οικοδομή και η μείωση των φορολογικών συντελεστών που αναφέρονται, ήδη, στο προσχέδιο του προϋπολογισμού. Από την πρώτη ημέρα της θητείας της, η Κυβέρνησή μας υλοποιεί τις προγραμματικές της δεσμεύσεις με συνέπεια και ταχύτητα, τιμώντας την εμπιστοσύνη των Ελληνίδων και των Ελλήνων με έργα και όχι ευχολόγια.

Του Χρήστου Κέλλα*

*Ο Χρήστος Κέλλας είναι αν. γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass