Ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Δημοσίευση: 03 Ιαν 2020 16:36

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 8 του Συντάγματος, απαγορεύεται.

Η αναθεώρηση διατάξεων του Συντάγματος πραγματοποιείται, σύμφωνα με το άρθρο 110, με αποφάσεις δύο τακτικών συνόδων της Βουλής. Κατά την πρώτη Βουλή αποφασίζονται οι προς αναθεώρηση διατάξεις, ενώ στη δεύτερη Βουλή αποφασίζεται η αναθεώρηση αυτών.

Κατά την πρώτη Βουλή η πρόταση της Ν.Δ. για ίδρυση και ιδιωτικών πανεπιστημίων αποκλείστηκε, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αναθεώρηση της διάταξης αυτής.

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση παρατηρούμε τα εξής: Το πολιτικό καθεστώς στην Ελλάδα, σύμφωνα με το άρθρο 1 του Συντάγματος είναι δημοκρατικό. Δεν πρέπει, με την ευκαιρία, να ξεχνάμε ότι το σπουδαιότερο κληροδότημα της Ελλάδας προς την ανθρωπότητα, πέραν της τραγωδίας, της κωμωδίας, της ιστορίας και των επιστημών, είναι η δημοκρατία.

Η δημοκρατία θέλει τον άνθρωπο να είναι ελεύθερος, να λέει άφοβα τη γνώμη του και να προβαίνει μόνος του και ελεύθερα στις επιλογές της ζωής του.

Σ' αυτό εξάλλου αναφέρεται και το άρθρο 5 παρ. 1 του Συντάγματος, όταν θεσπίζει το δικαίωμα του ανθρώπου «να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του...». Στην προκειμένη περίπτωση παρατηρείται μια αντίφαση μεταξύ των διατάξεων του Συντάγματος, που βέβαια δεν είναι και η μόνη.

Θα αναφερθώ χαρακτηριστικά λόγω και της επικαιρότητας (αναθεώρηση Συντάγματος) στην περίπτωση του άρθρου 4 του Συντάγματος.

Το άρθρο 4 του Συντάγματος, ενώ στην παράγραφο 1 αναφέρεται μόνο στους Έλληνες, στην παράγραφο 2 αναφέρεται και στους Έλληνες και στις Ελληνίδες. Ειδικότερα: Σύμφωνα με την παράγραφο 1 «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου», ενώ σύμφωνα με την παράγραφο 2 «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις».

Από τις δύο αυτές παραγράφους του άρθρου 4 διαπιστώνεται ότι: α) Οι Ελληνίδες δεν είναι ίσες ενώπιον του νόμου και β) Ενώ η διάταξη της παραγράφου 1 καθορίζει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, το Σύνταγμα εισάγει σε επόμενες διατάξεις (άρθρων 62 και 86) εξαιρέσεις και προνόμια βουλευτών και υπουργών.

Τελικά, έτσι όπως εξ αυτών προκύπτει, το ίδιο το Σύνταγμα, ενώ από τη μια μεριά με τις διατάξεις των άρθρων 1 και 5 καθιερώνει τη δημοκρατία και την ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας του πολίτη, από την άλλη μεριά, όλως περιέργως, με τη διάταξη του άρθρου 16 παρ. 1 απαγορεύει τη σύσταση ιδιωτικών ανωτάτων σχολών.

Κατ' αυτόν τον τρόπο απαγορεύει στους πολίτες να λειτουργήσουν με τους κανόνες της δημοκρατίας αποκλείοντάς τους από τη δυνατότητα επιλογής ιδιωτικού ή κρατικού πανεπιστημίου υποχρεώνοντας έτσι πολλούς νέους να φεύγουν από την πατρίδα τους.-

Σημείωση: Νομίζω ότι η απαγόρευση των επιλογών του ανθρώπου στη ζωή του θυμίζει τακτικές ολοκληρωτικών καθεστώτων.-

Από τον Αστέριο Καζλάρη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass