Αποκομματικοποίηση και αξιοκρατία στο Δημόσιο

Δημοσίευση: 03 Φεβ 2020 17:45

Η πολιτική αποκτά απήχηση όταν καταφέρνει να εκφράσει ένα ή περισσότερα γενικά και σπουδαία αιτήματα. Αν ακούσουμε όλους τους πολίτες, μπορεί να έχουν χιλιάδες διαφορετικές απόψεις, σε ένα θέμα όμως οι απόψεις τους συγκλίνουν: «Δεν έχουμε Κράτος» (το εκφράζω κομψά...).

Σε όλες τις σύγχρονες ευρωπαϊκές χώρες το Κράτος, δηλαδή η Δημόσια Διοίκηση και οι Θεσμοί λειτουργούν ανεξάρτητα από το κόμμα και βλέπουμε τα αποτελέσματα. Εμείς καταφέραμε ακόμη και οι Ανεξάρτητες Αρχές να είναι κομματικά ελεγχόμενες. Αυτό στην Ελλάδα οι πολίτες ή δεν το έχουν αντιληφθεί ή ελπίζουν ότι θα γίνουν μέρος του Κομματικού Κράτους ή πιστεύουν ότι δεν υπάρχει ελληνικό κόμμα που μπορεί να υλοποιήσει την αποκομματικοποίησή του.

Πρόσφατο και φλέγον παράδειγμα κομματικής διάβρωσης των Θεσμών είναι η αθλητική διαμάχη, με κοινωνικο-οικονομικές και τοπικές διαστάσεις, μεταξύ δύο εκ των κορυφαίων αθλητικών σωματείων της Ελλάδας. Σημεία τριβής:

- Η εισήγηση της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό Ξάνθης-ΠΑΟΚ.

-Η αλλαγή του νόμου για το θέμα της πολυιδιοκτησίας με προσωπική απόφαση του κ. Μητσοτάκη.

Να βάλουμε το θέμα στη σωστή του διάσταση;

Σε ποια ευρωπαϊκή οργανωμένη χώρα:

1. Θα άλλαζαν δύο ημέρες πριν την εκδίκαση της υπόθεσης με αδιαφανή κριτήρια 2 από τα 5 μέλη της ΕΕΑ (τα οποία μάλιστα ψήφισαν υπέρ του υποβιβασμού σε ένα αποτέλεσμα που βγήκε 3-2);

2. Θα αμφισβητούνταν τόσο έντονα και με τόση πειστικότητα η αξιοπιστία της εισήγησης. Κοινώς, πόσοι είναι αυτοί που πιστεύουν ότι η εισήγηση δεν κρύβει από πίσω συνδιαλλαγή;

3. Η κυβέρνηση θα κατέθετε τροπολογία για να αλλάξει ο νόμος αμέσως μετά την εισήγηση που επιβάλει τον υποβιβασμό;

Σε μια ευρωπαϊκή οργανωμένη χώρα, οι Θεσμοί είναι ανεξάρτητοι (βλ. ΕΕΑ) και οι αποφάσεις σεβαστές και εκτελεστέες.

Παλαιότερο παράδειγμα διάβρωσης της Δημόσιας Διοίκησης από το Κομματικό Κράτος, η καταστροφή στο Μάτι και οι τραγικές απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Σε ποια ευρωπαϊκή χώρα η στελέχωση της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και όλων των θέσεων ευθύνης στον Διοικητικό Μηχανισμό της Πολιτικής Προστασίας θα είχε κομματικά χαρακτηριστικά;

Υποστηρίζω με θέρμη την αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, των Θεσμών και των Ανεξάρτητων Αρχών.

Υποστηρίζω με θέρμη ότι ΟΛΕΣ οι θέσεις ευθύνης καθώς και τα ΔΣ, Θεσμών και Ανεξάρτητων Αρχών πρέπει να καλύπτονται μέσα από ανοιχτούς και διάφανους διαγωνισμούς. ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΚΑ!

Παράδειγμα: Οι θέσεις για το Δ.Σ. της Κοινωνικής Πρόνοιας της τάδε Περιφέρειας π.χ. Κρήτης, δεν ανακοινώνονται με απόφαση της υφυπουργού Εργασίας, ούτε με επιλογή του κ. Μητσοτάκη, αλλά προκηρύσσονται. Στην προκήρυξη αναγράφονται τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται και τα μοριοδοτούμενα κριτήρια.

Αυτά μένουν κλειστά μέχρι και τη βαθμολογία της συνέντευξης, η οποία θα μαγνητοφωνείται. Οι ερωτήσεις της συνέντευξης θα βγαίνουν μέσα από μία Τράπεζα Θεμάτων. Όταν βγει η βαθμολογία της συνέντευξης, τότε και μόνο τότε θα ανοίγει ο φάκελος με τα μετρήσιμα μόρια που συγκεντρώνει ο κάθε υποψήφιος. ΝΑΙ σ’ αυτόν τον Διαγωνισμό μπορούμε όλοι να πάρουμε μέρος. Εκεί να μας δω! Όχι επειδή εμείς ασχοληθήκαμε ή ασχολούμαστε με την πολιτική θα βολευόμαστε και άξιοι νέοι, άνεργοι με προσόντα θα φεύγουν! Άξιοι πολίτες υπάρχουν σε όλη την κοινωνία όχι μόνο ορισμένοι κομματικοί πεφωτισμένοι. Σε μια δίκαιη και αξιοκρατική χώρα όλοι οι Άξιοι πρέπει να έχουν ίσες ευκαιρίες.

Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια κοινή παραδοχή. Όσο ψηφίζονται κόμματα (π.χ. Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ) που γεμίζουν τη Δημόσια Διοίκηση και τους Θεσμούς με τους κομματικούς εγκάθετους θα ζούμε σε ένα χάος. Δεν θα υπάρχει ευνομία και αξιοκρατία. Θα υπάρχει ΚΟΜΜΑΤΟΚΡΑΤΙΑ, σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας...

Ναι, το κυρίαρχο αίτημα είναι να αποκτήσουμε Κράτος. Να αποκτήσουμε ανεξάρτητη Δημόσια Διοίκηση και Θεσμούς και πραγματικά Ανεξάρτητες Αρχές. Με ποιο όμως ιδεολογικό πρόσημο; Θεωρώ πως ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός (Social Liberalism) είναι εκείνη η ιδεολογία που θα μας βοηθήσει να ορίσουμε πως μετά την Αποκομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης και των Θεσμών, η λειτουργία και η μέριμνα του Κράτους, δηλαδή η πολιτική που θα ακολουθηθεί, θα προσβλέπει στη συνοχή της κοινωνίας των πολιτών. Θα έχει την ευθύνη της πραγμάτωσης των ατομικών φιλοδοξιών του κάθε πολίτη μέσα σε ένα κοινωνικό περιβάλλον που θα υπερασπίζεται τον αδύνατο και θα του δίνει κίνητρα ατομικής και κοινωνικής εξέλιξης και όχι επιδόματα. Θα του δίνει αξιοπρέπεια και όχι εξάρτηση στον κομματικό εγκάθετο.

Ο Κοινωνικός Φιλελευθερισμός σέβεται την ατομική πρωτοβουλία, ενισχύει την ελευθερία της αγοράς και υπερασπίζεται ως ακρογωνιαίο λίθο της ανθρώπινης εξέλιξης τα ανθρώπινα δικαιώματα ΟΛΩΝ των πολιτών της χώρας.

Είναι η ιδεολογία που υπηρετεί ταυτόχρονα τη φύση του ανθρώπου, που είναι το ελεύθερο πνεύμα του αλλά και την κατάκτησή του, που είναι η κοινότητα και η συλλογική δράση.

 Γράφει ο Δημ. Σακατζής*

* Ο Δημ. Σακατζής είναι εκπαιδευτικός

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass