Εμμανουέλ Μακρόν, ο επόμενος ηγέτης της Ευρώπης

Δημοσίευση: 05 Μαρ 2020 16:38

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Μεγάλη Βρετανία αποτελούσαν τη ραχοκοκαλιά της Ευρώπης από την αρχή δημιουργίας της Ένωσης με τη συνθήκη του Μάαστριχτ στις 7 Φεβρουαρίου του 1992.

Με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας (Βrexit) από την Ε.Ε. και με τον τρόπο που έγινε η διαπραγμάτευση, εγείρονται διάφορα ερωτήματα για την ενότητα της Ευρώπης και τη λειτουργία της.

Το οικοδόμημα της ΕΕ φάνηκε να έχει πρόβλημα στο να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση, με αποτέλεσμα τόσο από την πλευρά της Μ. Βρετανίας, όσο και από την Ε.Ε. το Brexit να πάρει διαστάσεις σίριαλ. Όλος ο κόσμος ασχολούνταν πολύ καιρό με αυτήν τη διαδικασία και για τις διεθνείς αγορές αυτό ήταν ό,τι καλύτερο. Οι καιροσκόποι των χρηματιστηρίων κέρδισαν εκατομμύρια. Σ' αυτό συνετέλεσαν το μπες-βγες της Μ. Βρετανίας και το σκαμπανέβασμα των μετοχών πολύ σημαντικών εταιρειών της Γηραιάς Αλβιώνας που διαπραγματευόταν κάθε φορά με διαφορετική αφετηρία, ανάλογα και με τα δημοψηφίσματα, την παραμονή της ή όχι στην ΕΕ, καθώς και την πολιτική κατάσταση που επικρατούσε εκεί.

Στην Ευρώπη τόσο το Brexit, όσο και το μεταναστευτικό, ανέδειξαν την απουσία συνοχής και συνεννόησης, πράγμα που σημαίνει και απουσία διοίκησης. Η καγκελάριος της Γερμανίας Α. Μέρκελ δείχνει ανήμπορη πλέον να επιβάλει την άποψή της, όπως έπραξε με το θέμα της οικονομικής κρίσης της χώρας μας, καθώς αυτή και ο υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλη τη διαπραγμάτευση για λογαριασμό της ΕΕ.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Η Γερμανία, η χώρα με την ισχυρότερη μέχρι τώρα οικονομία της Ευρώπης, έχει να αντιμετωπίσει την επικίνδυνη στασιμότητα των συνεχών μηδενικών ελλειμμάτων καθώς και την κάλυψη του επενδυτικού κενού του 5% του ΑΕΠ που άφησε αυτή η πολιτική, όπως επίσης και την πολιτική αβεβαιότητα. Ένα σοβαρό πρόβλημα για την οικονομία που πρέπει να αντιμετωπίσει το Βερολίνο, είναι η διατάραξη του παγκόσμιου εμπορίου και των εξαγωγών, καθώς η Γερμανία βασίζεται σε αυτές. Όσο η εμπορική διένεξη συνεχίζεται, οι εξαγωγές της χώρας δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα οφέλη. Το αποτέλεσμα είναι η εγχώρια οικονομία να πρέπει να σηκώσει όλο το δημοσιονομικό βάρος, με αρνητικό αντίκτυπο στην εσωτερική οικονομία της χώρας.

Στον αντίποδα, ο άλλος μεγάλος εταίρος της Ευρώπης, η Γαλλία, με την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Ε. Μακρόν έχει μια αντίθετη πορεία από αυτή που ακολουθεί η Γερμανία. Η μικρότερη εξάρτηση από τις εξαγωγές σε συνδυασμό με την πολιτική μείωσης των εταιρικών φόρων έχουν ενισχύσει το επιχειρηματικό περιβάλλον. Οι αλλαγές που έλαβαν χώρα στον εργατικό νόμο έχουν αυξήσει την απασχόληση και έχουν συμβάλει στη μείωση της ανεργίας. Η αύξηση σε επίπεδα ρεκόρ των νεοϊδρυθεισών εταιρειών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας έχει συντελέσει στην ανάπτυξη της οικονομίας. Όσον αφορά στο πολιτικό κομμάτι και στις διεργασίες στην ΕΕ, η νέα πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με τις ευρωπαϊκές αντιλήψεις που την διακατέχουν, ήταν πρόταση του Ε. Μακρόν. Για την προεδρία του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου ο Βέλγος Σαρλ Μισέλ είναι και αυτός μια επιλογή που πιστώνεται στον Γάλλο πρόεδρο καθώς δεν πρέπει παράλληλα να ξεχνάμε και τη σιδηρά κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρτ.

Με την αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την ΕΕ η Γαλλία είναι πλέον η μοναδική πυρηνική δύναμη στην Ευρώπη. Με το καθόλου ευκαταφρόνητο οπλοστάσιο αποτελούμενο από πυρηνικό αεροπλανοφόρο, υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων, καθώς και μαχητικά αεροσκάφη γαλλικής προέλευσης, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Επιπλέον, η Γαλλία έχει να επιδείξει αμυντική βιομηχανία παραγωγής αεροσκαφών, όπως και πολεμικών πλοίων, που την καθιστούν υπερδύναμη της Ευρώπης αφού δεν εξαρτάται από κανέναν.

Η φράση του πρόεδρου Ε. Μακρόν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ “αυτό πλέον είναι εγκεφαλικά νεκρό”, δείχνει ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να κόψει τον ομφάλιο λώρο με τις ΗΠΑ. Θέλει να ηγηθεί μιας ενωμένης Ευρώπης σε αμυντικό επίπεδο, κάτι που θα σημάνει την ισχυροποίηση της Ευρώπης. Εάν το καταφέρει αυτό, ο πρόεδρος Ε. Μακρόν θα θέσει τις βάσεις για μια διαφορετικού τύπου Ένωση, που πέρα από τον οικονομικό τομέα θα είναι πλέον και στο επίπεδο της άμυνας ανεξάρτητη, κάτι που οι πολιτικές της Γερμανίας δεν το κατάφεραν τόσα χρόνια... Γι' αυτό λοιπόν ο Εμμανουέλ Μακρόν θα είναι ο επόμενος ηγέτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Από τον Χάρη Τσιλιάκο, μέλος Π.Ε. της ΝΔ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass