«Αντι-Θέσεις»

Κρατήματα

Δημοσίευση: 30 Αυγ 2015 8:04

 

 

Μου έτυχαν κάποια κρατήματα, έτσι τα θεωρώ, και τα φύλαξα για το φθινόπωρο, για τους φίλους της στήλης. Μετά από δυο μήνες χαύνωσης στην υγρή και θερμόπληκτη Λάρισα και αποχαύνωσης από τις απίστευτες πολιτικές εξελίξεις, μπορούν να γίνουν μια αρχή επανασύνδεσης.

Τα κρατήματα αυτά τα έχουμε ανάγκη. Στα νιάτα μας, όταν ανεβαίνοντας την ανηφόρα χρειάζονται δύναμη τα μπράτσα για να κρατηθούμε όρθιοι από κάποια κρατήματα πίστης και ελπίδας. Αλλά, και σε προχωρημένες ηλικίες όταν κρατιόμαστε, στο... κατέβασμα, από τη βακτηρία των αναπολήσεων και των αναστοχασμών.

ΠΡΩΤΟ. Στις 14 Ιουλίου ο διασώστης του ΕΚΑΒ κ. Δημήτρης Βίτκος βρήκε σε πολυκατάστημα πορτοφόλι με 8.355 ευρώ και... φυσικά έκανε ότι και άλλες τρεις φορές, όταν ξαναβρήκε χαμένα αντικείμενα και χρήματα. Τα παρέδωσε στους ιδιοκτήτες τους. Την είδηση, επάξια, τη δημοσίευσε πρωτοσέλιδα η ‘ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ’. Το κράτημα που χάρισε αυτός ο άνθρωπος είναι, πέρα από πολλά άλλα, η φυσική αρχοντιά του.

ΔΕΥΤΕΡΟ. Την προηγούμενη μέρα, στην ‘Καθημερινή’ και σε ολιγόλογη επιστολή του, ο κ. Θεοδόσιος Τάσιος, ο ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, έκρινε σκόπιμο να προβάλλει και να επισημάνει τη διαμαρτυρία της Τουρκάλας αρχαιολόγου κ. Z. Ahumbay για άστοχες επεμβάσεις των Τουρκικών αρχών στον πολλαπλό ναό του Παντοκράτορος. Η ίδια είχε επισκευάσει με ιδιαίτερη επιμέλεια τη στέγη του βυζαντινού ναού. Κατακαλόκαιρο, ο σοφός καθηγητής, ένας άνθρωπος που πάλεψε γενναία σε όλη του τη ζωή με φυσικά αλλά και μεταφυσικά προβλήματα, έκανε τη σύντομη παρέμβασή του, ανησυχώντας για τον φανατισμό που κρατεί. Άλλη μια διδαχή του, διδαχή πολιτισμού, όσο αυτός νοείται ως ιεράρχηση αξιών... Γερό κράτημα, διαρκές!

ΤΡΙΤΟ. Τον Αύγουστο (5/8) ο κ. Σπύρος, προσπαθώντας να κάνει ελιγμούς ανάμεσα σε διπλοπαρκαρισμένα αυτοκίνητα έσπασε τον καθρέφτη του αυτοκινήτου μιας κοπέλας. Κατά το ρεπορτάζ, πάλι της «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ», ο κ. Σπύρος έσπευσε να βάλλει αγγελία στην εφημερίδα για να βρεθεί η παθούσα και να πληρώσει τη ζημιά, αναγνωρίζοντας την ευθύνη του. Εκείνες τις μέρες με απασχολούσε, όπως και άλλους φαντάζομαι, η ευθύνη που συνδέει τα λόγια με τις πράξεις μας. Ο κ. Σπύρος μου έδωσε μιαν απάντηση, άλλο ένα κράτημα, και τον ευχαριστώ γιατί ο προβληματισμός συνεχίζεται...

ΤΕΤΑΡΤΟ. Στις 26 Ιουλίου η ‘Καθημερινή’ δημοσίευσε ένα μεστό κείμενο γραμμένο από την φιλόλογο κ. Ρηνιώ Παπατσαρούχα-Μίσσιου, με τίτλο «Η αριστερή στιγμή του πρωθυπουργού». Αυτοαναφορικό το κείμενο, μια ‘εκ βαθέων’ αυτοκριτική αναφορά. Αλλά και μια τολμηρή, ευθεία και στοχευμένη κριτική της σημερινής ελληνικής Αριστεράς. Την κατάληξη του κειμένου την αντιγράφω: «Και κάτι ακόμα που θέλω να ακούσουν οι πεντακοσιομέδιμνοι «αριστεροί». ‘Αριστερά’ είναι η Κ.Σ. Γυναίκα του Δημοτικού, γύρω στα 80, με σύνταξη περίπου 400 ευρώ και ενοίκιο που όταν τη ρώτησε ο ανεψιός της, με το κλείσιμο των τραπεζών, αν πήγε να πάρει το 60άρι της, εκείνη απάντησε: ‘Όχι, παιδί μου, έχω εκατό ευρώ. Ας πάει να πάρει κανένας άλλος, που έχει μεγαλύτερη ανάγκη’.

Αυτό το κράτημα θα μας χρειαστεί, πολύ σύντομα, μόλις η πραγματικότητα αχρηστέψει το... αριστερόμετρο, που τόσο συνηθίζεται.

Προσπαθώντας να ανιχνεύσω το κοινό γνώρισμα αυτών των ‘κρατημάτων’ συνάντησα έναν... δαίμονα. Τον δαίμονα του ήθους, όπως τον χαρακτήρισε ο αδιάψευστος Ηράκλειτος, ο επονομαζόμενος και... σκοτεινός. Πρότασή μου να χαρείτε κι εσείς αυτό το αντάμωμα.

xatzis@hotmail.com

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass