Δυστοπία

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2020 16:02

Ο, τι αντιμετωπίζει ο κανονικός πολίτης στην Ελλάδα, τον γεμίζει με απορίες και συχνά με δυσαρέσκεια. Όχι σπάνια με θυμό. Τελικά εθίζεται στην αταξία, για να λειτουργήσει στο καθημερινό μπάχαλο. Δεν το μπορούν όλοι, καθώς κάποιοι επιμένουν στην προσταγή κανονικού βίου. Τι συμβαίνει μ’ αυτούς; Συμβαίνει ν’ αδικούνται, να πικραίνονται και να καταλήγουν στον απομονωτισμό. Μπορεί να συμβούν και χειρότερα.


Το σημερινό μου πρωινό ήταν από τα δύσκολα του τελευταίου καιρού. Παρευρέθηκα χθες στην εξόδιο ακολουθία φιλικού μου προσώπου. Τη σορό συνόδεψαν στην επέκεινα κατοικία εκατοντάδες συμπολίτες του. Θέμα συζήτησης η απώλεια του εκλιπόντος από αυτοχειρία. Διάχυτος ψίθυρος μ’ ένα «γιατί». Θαλερός μεσήλικας ο θανών. Γιατί να βάλει τέλος στη ζωή του; Η οικογένεια κι εγώ το γνωρίζαμε. Δυό μέρες πριν είχα δεχθεί ένα υστερικό τηλεφώνημα από τον εκλιπόντα. Ανέδιδε εκρηκτικό θυμό από θλιβερή κατάληξη στα Δικαστήρια μεγάλης απάτης σε βάρος του. Οχι, δεν έσφαλαν οι Δικαστές. Αλλα τρελά έγιναν, και σ’ αυτά θ’ αναφερθώ. Ο άνθρωπος που άκουγα στην άλλη άκρη της συσκευής κραύγαζε. Φάνηκε, πως δεν μπορούσε, να ξεπεράσει αυτό που τού ‘τυχε, και πως θα έκανε, όπως φώναζε «καμιά τρέλα, γιατί ετούτο το Κράτος είναι Κράτος μαϊμού, και η Δικαιοσύνη γιαλαντζί». Γνώριζα την υπόθεσή του. Θα σας την περιγράψω, καθώς αποτελεί δείγμα γραφής, για το είδος της χώρας που ζούμε και της ποιότητας ανθρώπων, που κατά καιρούς την κυβερνούν.
Πίσω στο καλοκαίρι του 2007. Αντιπρόσωπος ρούχων εισαγωγής θεσσαλικής πόλης διαφήμιζε στην έκθεσή του εξαιρετικής ποιότητας δείγματα. Ο μεγαλοεισαγωγέας της ιστορίας μας προσέφερε μεγάλες εκπτώσεις στις τιμές ξένων οίκων μόδας. Σε ελάχιστο διάστημα πήρε προκαταβολές παραγγελιών από εμπόρους της Περιφέρειας 1.200.000 ευρώ, και αντί να τους παραδώσει το εμπόρευμα... έγινε καπνός! Μηνύθηκε στη συνέχεια για κακουργηματική απάτη από τα θύματα. Θύμα και ο καλός μου φίλος, με κατάστημα ρούχων, που είδε να κάνουν φτερά 150.000 ευρώ. Τα είχε προκαταβάλει - πέντε μόλις μέρες πριν εξαφανισθεί ο «εισαγωγέας»- για αγορά μεγάλης παρτίδας ρούχων. Για επιστροφή χρημάτων ούτε λόγος, καθώς φανερή περιουσία στο όνομά του ο λωποδύτης δεν είχε. Ήθελε, δεν ήθελε το θύμα, αυτό το κατάπιε. Είχε όμως την αξίωση, να τιμωρηθεί ο απατεώνας. Πέρασαν πολλά χρόνια με «πέρα δώθε» στα Δικαστήρια, και τέσσερις αναβολές, μέχρις ότου το Εφετείο το 2017 καταδικάσει τον καταχραστή σε οκταετή κάθειρξη. Το ανώτατο όριο ποινής τέτοιας πράξης μέχρι 1.7.2020 ήταν 15 χρόνια, και έγινε 10 με τον ποινικό... αθωοκώδικα του καλοκαιριού του ’19. Το Δικαστήριο άφησε όμως ελεύθερο τον δράστη, ώσπου να δικαστεί η έφεσή του. Υπάρχει το αδιαχώρητο στις φυλακές, κι έτσι σπάνια εκτελούνται οι πρωτόδικες ποινές.
Πέρασαν ακόμα τρία χρόνια, για την τελική δίκη, και αφού μεσολάβησαν άλλες τρεις αναβολές. Και -ω του θαύματος- με την τελεσίδικη απόφαση τον περασμένο Φεβρουάριο... έπαυσε η ποινική δίωξη του δράστη από το Πενταμελές Εφετείο. Συνέβη λίγο καιρό πριν γραφεί αυτό το σημείωμα. Δεκατρία χρόνια καθυστέρησε η... απονομή Δικαιοσύνης. Στην απλοελληνική ΑΘΩΟΣ ο μεγαλοαπατεώνας. Γιατί; Επειδή με τον Ποινικό Κώδικα της προηγούμενης Κυβέρνησης, που άρχισε να ισχύει την 1. 7.2020 (ευτυχώς καταργήθηκε στις 16.9.20) η απάτη με ζημιά πάνω από 100.000 ευρώ τιμωρείται μέχρι 10 χρόνια. Ο κώδικας ΣΥΡΙΖΑ σαν επιεικέστερος υπερισχύει του προηγούμενου ποινικού Νόμου. Στην περίπτωσή μας, τον Φεβρουάριο του 2020 που δικάστηκε στο δευτεροβάθμιο Δικαστήριο, ο... « εισαγωγεύς», που σαν επιεικέστερος ισχύει, η απάτη του δράστη υπέπεσε στην παραγραφή. Το Δικαστήριο ήταν υποχρεωμένο να σταματήσει τη δίωξη, επειδή από το 7 μέχρι το 20 είχαν περάσει όχι μόνον δέκα, αλλά δεκατρία χρόνια από τη διάπραξη της απάτης. Αν παρέμενε η 15ετία, η καταδίκη ήταν βέβαιη. Ανόητοι νόμοι περίεργων συντακτών, που ψηφίστηκαν από άσχετους(;)πολιτικούς, και που σε καιρούς διάχυτης εγκληματικότητας θεώρησαν, ότι τα εγκλήματα χρειάζονται δυναμωτικές ενέσεις, bifidobakteria, πρωτεΐνες, αμινοξέα, και ιχνοστοιχεία, για να... δυναμώσουν.
Τα θύματα του λωποδύτητη πήγαν εννιά φορές στα Δικαστήρια, για να εξετεστούν ως μάρτυρες. Την τελευταία φορά -τρεις μέρες πριν γράψει το τέλος του- ο εκλιπών πήγε κι αυτός, μήπως δει να μπαίνει φυλακή ο απατεώνας. Τον είδε, πριν αρχίσει η Δίκη, να του χαμογελά, και όταν βγήκε η... απαλλακτική απόφαση, να βγαίνει από την αίθουσα χτυπώντας τον ειρωνικά στον ώμο!.
Προσπάθησα να μεταφέρω, τι ακριβώς συνέβη, και ποια κατάληξη είχε στην περίπτωσή μας η απύθμενης ελαφρότητας νομοθετική αθώωση πολλών χιλιάδων στην Ελλάδα, που οι βαρύτατες εγκληματικές τους πράξεις σε πολλές περιπτώσεις έγιναν πλημμελήματα από κακουργήματα, και σε πολλές άλλες τα ισόβια έγιναν 20ετία, 15ετία, 10ετία κ.λ. ως ανώτατα όρια. Με αναγνώριση έστω ενός ελαφρυντικού δεν φυλακίζεται κανένας. Θαύμα! Δεν είναι λοιπόν σύμπτωση, ότι στα εκλογικά τμήματα που ψήφιζαν φυλακισμένοι, ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε στις περασμένες εκλογές το 80% των ψήφων. Ενός όμως κακού αρχομένου μύρια έπονται. Αρχικά με τον Νόμο Παρασκευόπουλου (4489/17 -για την αποσυμφόρηση των φυλακών) αποφυλακίστηκαν 10.000 κρατούμενοι για κακουργήματα. Πολλοί έχουν επανασυλληφθεί για νέα εγκλήματα μέχρι σήμερα. Το κακό συνεχίστηκε. Στις 17.6.20 ψηφίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ και άρχισε να ισχύει την 1.7.20 ο νέος ποινικός Κώδικας (ν.4619), που αναφέραμε. Ο νόμος αυτός με ανεξήγητα ή φωτογραφικά άρθρα, που στις 16.9.20 καταργήθηκε, αλλά ισχύει για εγκλήματα που έχουν διαπραχθεί μέχρι τότε) εκτός άλλων μετέτρεψε από κακουργήματα με ποινή έως ισόβια, σε πλημμελήματα με ποινή μέχρι πέντε χρόνια τα εξής εγκλήματα: Εμπορία ναρκωτικών και όπλων, δωροδοκία και δωροληψία σε βάρος του Δημοσίου-ΔΕΚΟ-Δήμων-Περιφερειών κ.λπ., αρχαιοκαπηλία, κατοχή εκρηκτικών ουσιών και εκρηκτικών υλών, αποφυλάκιση των τρομοκρατών ύστερα από εγκλεισμό 16 χρόνων (φωτογρ. διάταξη για τη 17 Νοέμβρη -άρθρα 106, 110Α, 236, 237, 272, 463 ) κ.α.
Αν και οι Εισαγγελικές Ενώσεις χαρακτήρισαν τον «Κώδικα» αυτόν δημιουργό κακουργημάτων ( ο Φλώρος της Energa με 21 χρόνια κάθειρξη αφέθηκε με διαδικασία fast track αμέσως ελεύθερος), η προηγούμενη Κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφισή του. Οι Κώδικες όμως είναι εμβληματικά νομοθετήματα. Συντάσσονται από επιτροπές κορυφαίων νομικών σε μαραθώνιες συνεδριάσεις, και προορίζονται για ζωή δεκαετιών. Ο προηγούμενος ποινικός Κώδικας είχε ηλικία 68 χρόνων. Η παλιά δικονομία του Βαυαρού Maurer λειτούργησε 137 χρόνια. Ο Εμπορικός Κώδικας είναι ηλικίας 190 ετών. Ο Αστικός Κώδικας, που είναι το Α και το Ω της έννομης τάξης, διανύει το 80ό έτος της ηλικίας του. Το νομοθέτημα του καλοκαιριού του 2019 μπορεί να έκλεισε τον βίο του σε 75 μέρες, έκανε όμως τη ζημιά. Είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε, ότι με παλιές ρυθμίσεις του Ελληνα νομοθέτη ποσοστό 95% των καταδικαζόμενων για πλημμέλημμα δεν φυλακίζεται. Είτε αναστέλλονται οι ποινές, είτε μετατρέπονται σε χρήμα και δοσοποιούνται. Γι’ αυτό και η... πλημμεληματοποίηση κακουργημάτων που τιμωρούνται μέχρι και ισόβια, αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Με τις ρυθμίσεις της προηγούμενης Κυβέρνησης όσοι έχουν καταχραστεί το Δημόσιο π.χ. μέχρι τις 16.9.2020 (που καταργήθηκε ο κώδικας του καλοκαιριού του 2020) είτε δεν έχουν αποκαλυφθεί, είτε είναι υπόδικοι, είτε οι υποθέσεις εκκρεμούν στα Δικαστήρια μέχρι και τον Αρειο Πάγο, δεν πρόκειται να μπουν ούτε ένα 24ωρο φυλακή. Το ίδιο ισχύει για τους εμπόρους ναρκωτικών και όλα τα πριν και κατά τη σύντομη ζωή του... αθωονόμου κακουργήματα. Δεκάδες χιλιάδες λοιπόν ανάλογες δικογραφίες θα αρχειοθετηθούν.
Τη Σχολή σκέψης όσων κατασκεύασαν τον... αθωονόμο 4619/19, που έζησε λιγότερο από τρίμηνο, αλλά καλύπτει δεκάδες χιλιάδες προηγούμενα εγκλήματα, που στην ουσία αμνηστεύτηκαν, δεν καταλαβαίνω. Η νομοθετική επίσης απαλλαγή χιλιάδων εγκληματιών (νόμος Κατρούγκαλου 4489/17, που ίσχυσε, μέχρι που ψηφίστηκε ο παραπάνω «Κώδικας» και) που οδήγησε εκτός φυλακών 10.000 βαρυποινίτες, είναι κι αυτή σύμπτωμα νομοθετικής εκτροπής. Δεν χωρούν οι φυλακές; Βγάλτους με... βραχιόλι και εσωδερμικό τσιπ, για να γνωρίζεις πού βρίσκονται. Δεν μπορείς; Ψήφισε αποζημίωση 300 ευρώ για κάθε μέρα μη εκτιόμενης  ποινής. Όχι να αφήνεις ελεύθερο το ανθρωποειδές, να επιδίδεται σε «δραστηριότητες», που νομοτελειακά πραγματώνονται, και στην ουσία να γίνεσαι ηθικός αυτουργός εγκλημάτων. Έτσι δραπετεύει η ευνομία, που είναι δυστυχώς απεχθής σε πολλούς. Δείτε γύρω σας...

Όμηρος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass