Γιατί να σπουδάσω στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας;

Δημοσίευση: 14 Ιουλ 2020 15:50

Το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας ιδρύθηκε το 2019, έχει έδρα τη Λάρισα και περιλαμβάνεται στη σχολή Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Πρόκειται για ένα από τα νεοσύστατα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κατά

το επόμενο ακαδημαϊκό έτος (2020-21) θα υποδεχτεί για δεύτερη φορά πρωτοετείς φοιτητές. Το τμήμα λειτουργεί στο campus της Γαιόπολις του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στη Λάρισα και στεγάζεται σε σύγχρονες, πλήρως εξοπλισμένες εγκαταστάσεις.
Βασικός στόχος του προγράμματος σπουδών του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων είναι να παρέχει στους φοιτητές εκπαίδευση υψηλού επιπέδου στην επιστήμη της Πληροφορικής και στις τεχνολογίες των σύγχρονων ψηφιακών συστημάτων, δηλαδή των υπολογιστικών συστημάτων που αποθηκεύουν, επεξεργάζονται και μεταδίδουν πληροφορίες σε ψηφιακή μορφή. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος σχεδιάστηκε προκειμένου να καλύψει πλήρως την ευρεία περιοχή γνώσεων της επιστήμης της Πληροφορικής και της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών, των δικτύων υπολογιστικών συστημάτων και επικοινωνιών. Το πρόγραμμα σπουδών καλύπτει όλους τους βασικούς τομείς της επιστήμης της Πληροφορικής, περιλαμβάνοντας μαθήματα που αφορούν το υλικό και το λογισμικό ηλεκτρονικών υπολογιστών, τη σχεδίαση και τον προγραμματισμό εφαρμογών λογισμικού, τα πληροφοριακά συστήματα, τα συστήματα και τις υπηρεσίες του διαδικτύου, τα δίκτυα υπολογιστών, τα τηλεπικοινωνιακά συστήματα κλπ. Επιπρόσθετα, στο πρόγραμμα σπουδών παρέχονται μαθήματα που εστιάζουν σε σύγχρονα πεδία της πληροφορικής και των επικοινωνιών όπως είναι η τεχνητή νοημοσύνη, τα έμπειρα συστήματα, η εξόρυξη γνώσης από δεδομένα, τα συστήματα λήψης αποφάσεων, τα συστήματα ευφυών πρακτόρων, τα ρομποτικά συστήματα, ο διάχυτος υπολογισμός, τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων, το διαδίκτυο των πραγμάτων, οι ευρυζωνικές επικοινωνίες κλπ.
Η βασική διαφοροποίηση του προγράμματος σπουδών του τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συγκριτικά με προγράμματα σπουδών άλλων, συναφών με την Πληροφορική πανεπιστημιακών τμημάτων, είναι ότι στο πρόγραμμα σπουδών του συγκεκριμένου τμήματος υπάρχουν επίσης μαθήματα που στοχεύουν στο να αποκτήσουν οι φοιτητές γνώσεις και δεξιότητες προκειμένου να αναπτύσσουν καινοτόμα ψηφιακά συστήματα, με εφαρμογές σε ανερχόμενους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού. Συγκεκριμένα, στο τελευταίο έτος του προγράμματος σπουδών προσφέρεται στους φοιτητές ένα σύνολο μαθημάτων επιλογής που εστιάζουν σε πεδία του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας της γνώσης, που ήδη επηρεάζει (και αναμένεται στο άμεσο μέλλον να επηρεάσει ακόμη περισσότερο καθοριστικά) κάθε παραγωγική, οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα ακόλουθα μαθήματα επιλογής που καθιστούν το πρόγραμμα σπουδών του τμήματος ιδιαίτερα ελκυστικό και καινοτόμο: εφαρμογές ψηφιακών συστημάτων στο περιβάλλον, εφαρμογές συστημάτων ακριβείας στην πρωτογενή παραγωγή, εφαρμογές ψηφιακών συστημάτων στη βιομηχανία, μετεωρολογία και ψηφιακά συστήματα, εφαρμογές τηλεμετρίας και τηλεπισκόπησης, ψηφιακά συστήματα στην αλιεία, εφαρμογές γεωπληροφορικής στο περιβάλλον, τηλε-ιατρική και τηλε-κτηνιατρική κλπ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ποια από μαθήματα σαν τα προηγούμενα θα παρακολουθήσουν, ανάλογα με τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και με τις επαγγελματικές/ερευνητικές τους επιδιώξεις.
Οι σπουδές στο τμήμα οργανώνονται σε οκτώ εξάμηνα. Στα πρώτα τέσσερα εξάμηνα τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά, παρέχοντας γνώσεις υποδομής. Σε καθένα από τα επόμενα δύο εξάμηνα, περιλαμβάνονται δύο υποχρεωτικά μαθήματα και τέσσερα μαθήματα επιλογής, ενώ σε καθένα από τα τελευταία δύο εξάμηνα περιλαμβάνονται τρία μαθήματα επιλογής και παράλληλαπραγματοποιείται ετήσια εκπόνηση πτυχιακής εργασίας, παρέχοντας στο φοιτητή δυνατότητες επιστημονικής εξειδίκευσης. Τα μαθήματα συνδυάζουν τη θεωρητική με την εφαρμοσμένη εκπαίδευση και υποστηρίζονται από άρτια εξοπλισμένα εργαστήρια υπολογιστικών συστημάτων και συσκευών. Το τμήμα αξιοποιεί συστηματικά την παροχή εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης προς τους φοιτητές, μέσω συστημάτων ασύγχρονης και σύγχρονης τηλε-εκπαίδευσης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε συνθήκες πανδημίας οι υπηρεσίες εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης και εξ’ αποστάσεως εξέτασης μαθημάτων λειτούργησαν (και συνεχίζουν να λειτουργούν) στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το τμήμα επίσης υποστηρίζει τους φοιτητές να σπουδάσουν σε συνεργαζόμενα Πανεπιστήμια του εξωτερικού, ενθαρρύνοντάς τους να συμμετέχουν σε δράσεις Ευρωπαϊκής/Διεθνούς Κινητικότητας του τμήματος στο πρόγραμμα ERASMUS+.
Οι απόφοιτοι του τμήματος έχουν αντίστοιχες επαγγελματικές προοπτικές και ακριβώς τα ίδια καθιερωμένα επαγγελματικά δικαιώματα που έχουν οι απόφοιτοι οποιουδήποτε πανεπιστημιακού τμήματος Πληροφορικής. Οι απόφοιτοι του τμήματος αναμένεται ότι θα βρίσκουν εύκολα εργασία και ότι θα λαμβάνουν σημαντικές ευκαιρίες επαγγελματικής απασχόλησης (σε αρκετές περιπτώσεις πριν ακόμη να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους) σε εταιρείες πληροφορικής, σε τμήματα πληροφορικής και επικοινωνιών επιχειρήσεων, βιομηχανιών, ομίλων επιχειρήσεων, τραπεζών και οργανισμών, είτε του δημοσίου είτε του ιδιωτικού τομέα. Οι απόφοιτοι επίσης θα μπορούν να εργάζονται στην εκπαίδευση ως καθηγητές πληροφορικής. Οι φοιτητές του τμήματος επίσης ενθαρρύνονται (παρακολουθώντας μαθήματα που εστιάζουν στην επιχειρηματικότητα, στην καινοτομία και στο ηλεκτρονικό επιχειρείν) ώστε ως απόφοιτοι να ιδρύσουν τις δικές τους νεοφυείς καινοτόμες επιχειρήσεις, στοχεύοντας σε χρηματοδότηση από εθνικούς και διεθνείς επενδυτικούς πόρους. Επίσης πολλοί από τους αποφοίτους αναμένεται ότι θα είναι σε θέση να συνεργάζονται με επιχειρήσεις στο εξωτερικό, εργαζόμενοι εξ’ αποστάσεως, αξιοποιώντας δυνατότητες και τεχνικές της τηλε-εργασίας.
Πολύ σύντομα, στο τμήμα θα παρέχονται και αυτοδύναμα Προγράμματα Μεταπτυχιακών Σπουδών, ενώ ήδη στο τμήμα προσφέρεται η δυνατότητα εκπόνησης διδακτορικών διατριβών σε αποφοίτους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που διαθέτουν τα προβλεπόμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα. Το τμήμα έχει σε ισχύ (δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ) κανονισμό εκπόνησης διδακτορικών σπουδών και έχει ήδη εντάξει τους πρώτους υποψηφίους διδάκτορες. Επίσης έχει ήδη εκπονηθεί κανονισμός εκπόνησης μεταδιδακτορικής έρευνας και, με βάση αυτόν, αναμένεται στο μέλλον να ενταχθούν στο τμήμα μεταδιδάκτορες ερευνητές.
Το τμήμα στελεχώνεται από άριστο εκπαιδευτικό και ερευνητικό προσωπικό με εθνική και διεθνή επιστημονική αναγνώριση. Οι καθηγητές του τμήματος είναι ερευνητικά ενεργοί, δημιουργώντας νέα γνώση και δημοσιεύοντας ερευνητικές εργασίες σε έγκριτα διεθνή επιστημονικά περιοδικά και επιστημονικά συνέδρια. Επίσης οι καθηγητές και οι ερευνητές του τμήματος συμμετέχουν σε περιφερειακά, εθνικά και ευρωπαϊκά ερευνητικά έργα, στο πλαίσιο των οποίων συνεργάζονται στενά με Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού (ως συνεργαζόμενοι και επισκέπτες καθηγητές). Ορισμένοι από τους καθηγητές του τμήματος κατέχουν θέσεις διοίκησης και ευθύνης σε σημαντικούς περιφερειακούς και εθνικούς οργανισμούς. Το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων συνεργάζεται επίσης στενά με τα ερευνητικά ινστιτούτα που ανήκουν στο ερευνητικό κέντρο ΙΑΣΩΝ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας πάνω σε ζητήματα εκπόνησης ερευνητικών έργων και μελετών. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, ως καθηγητής του τμήματος, προτείνω ανεπιφύλακτα στους ενδιαφερόμενους υποψηφίους να σπουδάσουν στο τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για όσους ενδιαφέρονται για τις ραγδαία αναπτυσσόμενες τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών, πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δυναμικό τμήμα που έχει ένα σύγχρονο και καινοτόμο πρόγραμμα σπουδών. Πρόκειται για ένα τμήμα που έχει σαφή προσανατολισμό προς το μέλλον!
Περισσότερες πληροφορίες στο δικτυακό τόπο του τμήματος: ds.uth.gr

Από τον Δρ. Βασίλη Χ. Γερογιάννη, καθηγητή του Τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass