Η μοναδικότητα του Παρθενώνα

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2020 15:09

Ο Παρθενώνας αποτελεί σήμερα ένα μνημείο παγκόσμιας ακτινοβολίας. Ναός χτισμένος προς τιμήν της θεάς Αθηνάς αποτελεί το λαμπρότερο μνημείο της αθηναϊκής πολιτείας του 5ου αιώνα π.Χ. Η κατασκευή του άρχισε το 448/7 π.Χ. και τα εγκαίνια έγιναν το 438

π.Χ. Για την ολοκλήρωσή του συνεργάστηκαν οι κορυφαίοι αρχιτέκτονες Ικτίνος και Καλλικράτης και πιθανόν ο γλύπτης Φειδίας που είχε την ευθύνη του γλυπτού διάκοσμου. Κατά τη Βυζαντινή περίοδο έγινε η πρώτη μετατροπή του ναού σε χριστιανική εκκλησία της Αγίας Σοφίας και έγιναν κάποιες παρεμβάσεις. Επί φραγκοκρατίας ο Παρθενώνας αποδόθηκε στην Εκκλησία της Ρώμης και έγινε ναός Λατινικός. Κατά τον 17ο αιώνα, επί Τουρκοκρατίας έγινε τζαμί και απέκτησε μιναρέ.
Μετά την επανάσταση του 1821 και τη δημιουργία του ελληνικού κράτους έγινε κατανοητό ότι όλες αυτές οι επεμβάσεις αιώνων είχαν αλλοιώσει τη φυσιογνωμία του ναού και σταδιακά αφαιρέθηκαν ό,τι πρόσθετο είχε γίνει, επαναφέροντας στο μέτρο του δυνατού, μετά και την τελευταία αναστήλωση, την αρχική εικόνα του μνημείου. Σήμερα εξακολουθεί να προκαλεί τον θαυμασμό επειδή ακριβώς μας θυμίζει το μεγαλείο της εποχής που χτίστηκε. Σήμερα οποιαδήποτε σκέψη για άλλη χρήση του Παρθενώνα ή οποιαδήποτε παρέμβαση, θα αντιμετωπιζόταν το λιγότερο ως γελοία.
Ο Παρθενώνας ήταν, είναι και θα είναι πάντα ένας αρχαιοελληνικός ναός προς τιμήν της θεάς Αθηνάς. Οποιαδήποτε άλλη μετατροπή του ή άλλη χρήση του, απλά αλλοιώνει τον αρχικό του χαρακτήρα και αφαιρεί, χωρίς να προσθέτει, αίγλη από το μνημείο. Οποιαδήποτε αλλαγή του τρόπου χρήσης ή λειτουργίας του μνημείου ή αισθητικές παρεμβάσεις είναι απλά Λάθος. Τα όσα μνημεία μας έχουν κληροδοτηθεί από το παρελθόν έχουν την αξία τους γιατί μας διδάσκουν για εκείνες τις εποχές. Μας θυμίζουν τα όνειρα εκείνων των ανθρώπων, τους κόπους τους, τις φιλοδοξίες τους. Πρόκειται για έργα που με την καλλιτεχνική τους αρτιότητα συγκινούν διαχρονικά όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως τόπου κατοικίας. Είναι η σύνδεση ανάμεσα στο παρελθόν και στο παρόν, ένα διαρκές κάλεσμα προς τους ανθρώπους του παρόντος να δημιουργήσουν κάτι παρόμοια όμορφο. Αποτελούν παγκόσμια κληρονομιά όλων μας. Οποιαδήποτε παρέμβαση θα πρέπει να θεωρείται απαράδεκτη.
Φανταστείτε, για παράδειγμα, στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της πρόσβασης σε κάθε πληροφορία, το Ταζ Μαχάλ (κτιριακό συγκρότημα που βρίσκεται στην Ινδία και χτίστηκε ως Μαυσωλείο για τη γυναίκα του αυτοκράτορα το 1631) να μετατρεπόταν σε βουδιστικό ναό με όλες τις ανάλογες κτιριακές αλλαγές. Φανταστείτε το Στοουνχέντζ (νεολιθικό μνημείο που βρίσκεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και ανάγεται στην εποχή του Χαλκού, το 2.500 π.Χ.) να μετατρεπόταν σε χριστιανική εκκλησία. Φανταστείτε τις Πυραμίδες της Αιγύπτου ή τις Παγόδες της Ιαπωνίας να μετατρεπόταν σε ναούς κάποιας συγκεκριμένης θρησκείας. Φανταστείτε τα κτίσματα των Μάγια και των Αζτέκων να τα είχαν μετατρέψει οι άποικοι της Αμερικής σε κάθε είδους εκκλησία. Τα μνημεία θα είχαν αλλοιωθεί και θα είχαν χάσει κάθε σύνδεση με το παρελθόν κτίσης τους.
Οι παραπάνω παρεμβάσεις, αν ποτέ γίνονταν, θα σήμαιναν αδιαφορία για το μνημείο. Θα σήμαιναν έλλειψη γνώσης και κατανόησης της αξίας του ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα σήμαιναν αδιαφορία για την Ιστορία και θα ήταν ένα μελανό σημείο στην πορεία της ανθρωπότητας. Θα σήμαιναν επιστροφή σε μεσαιωνικές λογικές και πρακτικές, που όλοι μας θέλουμε να ξεχάσουμε. Θα σήμαιναν περιφρόνηση προς την ιστορία και την ψυχολογία των λαών, που οι πρόγονοί τους έχτισαν αυτά τα μνημεία.
Ανεξάρτητα με το πού βρίσκονται σήμερα τα μνημεία, οι λαοί που τα έχουν στην κατοχή τους οφείλουν να τα σεβαστούν. Οφείλουν να αναδεικνύουν την ιστορία τους και όχι να την αλλοιώνουν. Οφείλουν να δείχνουν έμπρακτα ότι τα εκτιμούν και ότι αναγνωρίζουν πως αποτελούν κτήμα όλης της Οικουμένης.
Εξάλλου, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το εξής: όποιος επιθυμεί την υστεροφημία του ονόματός του και τη δόξα της πατρίδας του, όποιος είναι άξιος, χτίζει νέους Παρθενώνες. Δεν προσπαθεί να αντλήσει δόξα και αίγλη από τους ήδη χτισμένους Παρθενώνες.

Από τον Νίκο Τάχατο, φιλόλογο

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

TEDRA
INTERCOMM FOODS
SYNETAIRISTIKH TRAPEZA THESSALIAS
Μείνε μαζί μας
MIKEL
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO
ΚΗΠΟΘΕΑΤΡΟ

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass