«Είναι στο χέρι σας, κύριε Πρόεδρε»

Δημοσίευση: 15 Ιουλ 2020 15:27

Με ανοιχτή επιστολή μου στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρομαι στην ιστορικά οπισθοδρομική, πολιτικά ευκαιριακή, περιφρονητική προς τη διεθνή κοινότητα, και ιδιαίτερα στην Αμερική, απόφαση-δυναμίτη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν να

μετατρέψει, μετά από 86 χρόνια, την εκκλησία-σύμβολο της Χριστιανοσύνης, την Αγία Σοφία, σε τζαμί.
Η επιστολή μου αναφέρει: «Η απόφαση αυτή δεν πρέπει, και δεν μπορεί, να σταθεί. Η απόφαση αυτή αποτελεί ντροπή, προσβολή, πρόκληση στην ανθρωπότητα και σε εσάς προσωπικά, ως ο ηγέτης του Κόσμου. Πρέπει να ανατραπεί. Όπως θα γνωρίζετε, την Τετάρτη 1 Ιουλίου, ο υπουργός σας επί των Εξωτερικών Υποθέσεων Μάικ Πομπέο, μιλώντας ασφαλώς για λογαριασμό σας, εξέδωσε μια ανακοίνωση, στην οποία έλεγε και τα εξής: «Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν ότι μια αλλαγή στο στάτους της Αγίας Σοφίας θα μειώσει την κληρονομιά αυτού του καταπληκτικού κτιρίου και της χωρίς προηγούμενο ικανότητάς του -τόσο σπάνια στον σημερινό Κόσμο- να υπηρετεί την ανθρωπότητα ως μια πολύ αναγκαία γέφυρα μεταξύ αυτών από διαφορετικές παραδόσεις και κουλτούρες...». Αυτή τη γέφυρα, κύριε Πρόεδρε, ο Ερντογάν την τίναξε στον αέρα. Κι αυτό για βραχυπρόθεσμα πολιτικά οφέλη.
Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα του Ερντογάν να διαχειρίζεται τα εσωτερικά του θέματα και τα θέματα της κυριαρχίας του -αν και αυτός αμφισβητεί καθημερινά την κυριαρχία της Ελλάδας και της Κύπρου- όπως νομίζει. Ωστόσο, το ότι έχει το δικαίωμα να μετατρέψει την Αγία Σοφία σε τζαμί, δεν σημαίνει πως πρέπει και να το κάνει. Κι εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα πυρηνικά όπλα μας σε βάρος των αντιπάλων μας, όμως δεν το κάνετε. Κι εσείς θα μπορούσατε για παράδειγμα να χρησιμοποιήσετε τα πυρηνικά μας όπλα κατά του Ιράν, κι όμως δεν τα χρησιμοποιείτε. Η Τουρκία και η Κωνσταντινούπολη έχουν χιλιάδες τζαμιά, μεταξύ των οποίων και μερικά μεγαλοπρεπή, όπως π.χ. το μπλε Τζαμί. Δεν έχει ανάγκη από ένα ακόμα τζαμί. Ας μην αγνοεί, λοιπόν, ας μην περιφρονεί και προκαλεί την παγκόσμια κοινή γνώμη και ιδιαίτερα τη γνώμη των ΗΠΑ και μάλιστα για κάτι που δεν έχει σχέση με την εθνική ασφάλεια της χώρας του.
Κύριε Πρόεδρε, απευθύνομαι σ’ εσάς, ως ένας Αμερικανός πολίτης, γιατί είστε ο μόνος που μπορεί, αν θελήσετε να επέμβετε, να τον πείσετε να ανατρέψει την απόφαση αυτή. Εστω να πείσετε τον Ερντογάν να βάλει την απόφασή του αυτή στο «ψυγείο», για κάποτε, αργότερα, στο μέλλον... Είστε ο μόνος που μπορείτε, γιατί είστε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και γιατί διατηρείτε μαζί του πολύ καλές προσωπικές σχέσεις. Γιατί του έχετε κάνει πολλές -ακόμα και προσωπικές- χάρες, όπως με την τουρκική κρατική τράπεζα Halkbank που παραβίασε τις κυρώσεις των ΗΠΑ κατά του Ιράν και στην οποία φέρεται αναμειγμένος ο ίδιος και η οικογένειά του. Του κάνατε πολλά, μέχρι βαθμό παρεξηγήσεως, όπως αποκαλύπτει ο πρώην σύμβουλός σας για θέματα Εθνικής Ασφάλειας Τζον Μπόλτον στο βιβλίο του που πρόσφατα κυκλοφόρησε και στο οποίο αφιερώνει ένα κεφάλαιο στις σχέσεις σας με τον Ερντογάν (και για τον οποίο δικαιολογημένα αισθάνεστε μια πικρία). Είναι στο χέρι σας, όπως απέδειξε η περίπτωση του πάστορα Αντριου Μπράνσον (Andrew Brunson), ο οποίος ζούσε με την οικογένειά του στην Τουρκία για 20 χρόνια και συνελήφθη με την κατηγορία ότι συμμετείχε στο πραξικόπημα εναντίον του ως οπαδός του Φετουλάχ Γκιουλέν. Επιμείνατε τόσο, που τελικά ο Ερντογάν δεν είχε άλλη επιλογή από το να ενδώσει και να απελευθερώσει τον πάστορα, τον οποίο μάλιστα δεχτήκατε αμέσως μετά την απελευθέρωσή του στον Λευκό Οίκο. Και το κάνατε για να ικανοποιήσετε τη μεγάλη εκλογική βάση σας, τους Ευαγγελιστές. Και καλά κάνατε. Ζητήστε από τον Ερντογάν να ανατρέψει την απόφασή του. Απαιτείστε το. Απομένουν ακόμα 14 μέρες πριν κάνουν την πρώτη μουσουλμανική προσευχή τους στην Αγία Σοφία. Ας βρει ο Ερντογάν μια δικαιολογία να το καθυστερήσει, να το στείλει στις καλένδες. Δεν μπορεί να περιφρονεί τη Χριστιανοσύνη, την Αμερική, εσάς προσωπικά. Θα κερδίσετε την ευγνωμοσύνη αναρίθμητων χριστιανών στις ΗΠΑ και διεθνώς. Και, προς Θεού, πείτε του μην τυχόν και τολμήσει να ενοχλήσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον Ελληνισμό της Πόλης».

Από τον Α. Διαματάρη, σύμβουλο της ομογενειακής εφημερίδας «Εθνικός Κήρυξ»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας
αυτοκινητοδρομος αιγαιου
AKUO

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass