EΠΙΣΤΟΛΗ

Γιατί λέμε «ναι» στους Συνεταιρισμούς

Δημοσίευση: 30 Δεκ 2020 15:35

Αγαπητή «Ελευθερία»,


Τη δεκαετία του 1980 μετά τη μεταπολίτευση, άρχισε να αναπτύσσεται στην Ελλάδα με έντονο ενδιαφέρον όλων των αγροτών, το αγροτικό και συνεταιριστικό κίνημα. Ακμάζοντας τις δεκαετίες 1990 έως και τη δεκαετία 2010. Κατά την περίοδο αυτή το αγροτικό και το Συνεταιριστικό κίνημα καθιερώθηκε σε όλη την επικράτεια της χώρας μας, με δυναμισμό και επιτυχίες για τις παραπάνω δεκαετίες.
Την περίοδο αυτή όμως, το κίνημα αυτό «ασπάστηκε» μια κρατική αντίληψη που δεν μπορούσε να προβλέψει το μέλλον και τις παγκόσμιες εξελίξεις που επρόκειτο να επηρεάσουν τον Αγροτικό Κόσμο.
Αιρετοί και υπαλληλικό προσωπικό, εγκλωβισμένοι στις επιδοτήσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της προστασίας του ίδιου του κράτους ζούσαμε μια εποχή ονειρική που -πιστεύαμε- θα ήτανε αιώνια και χωρίς κραδασμούς.
Αυτό όμως είχε σαν αποτέλεσμα, πρώτον να μην μπορεί να αντιληφθεί και να αποδεχθεί την παγκοσμιοποίηση και τον όλεθρο που θα ερχόταν και στο αγροτικό κίνημα με αποτέλεσμα αυτό να μην έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει απέναντι στο ελεύθερο εμπόριο, τον κατακερματισμό και την αδυναμία της κρατικής προστασίας.
Δεύτερο: Επίσης είχε σαν αποτέλεσμα απέναντι στα φυσικά πρόσωπα (μέλη Συνεταιρισμού) να δημιουργηθεί μια ψυχολογία απαξίωσης και χλευασμού στο άκουσμα και μόνο της λέξης συνεταιρισμός. Πρωτοβάθμιοι και Δευτεροβάθμιοι αφέθηκαν στην τύχη τους. Αποτέλεσμα: Από τους 123 Δευτεροβάθμιους συνεταιρισμούς όλοι τους βρέθηκαν χρεωμένοι και εγκλωβισμένοι σε Δικαστήρια και εκκαθαριστές που κανένας δεν ξέρει πού θα καταλήξουν και τι αποτέλεσμα θα έχουν.
Απέναντι σε αυτό το συνεταιριστικό υπόβαθρο ψυχολογικό και ιδεολογικό παραλήρημα του παρελθόντος δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι και ανεύθυνοι απέναντι στους αγρότες χωρίς να υπάρχει ένα σημείο αναφοράς. Ένας χώρος δικός τους που θα εμπνέει εμπιστοσύνη, ευγένεια, σεβασμό και ενημέρωση για την παγκόσμια και ευρωπαϊκή οικονομία.
Έτσι αποφασίσαμε με αίσθημα ευθύνης και ρίσκου να δημιουργήσουμε κάτι καινούριο και αξιόπιστο για όλους τους συναδέλφους της Επαρχίας, που στόχο θα είχε την εξυπηρέτηση, την ενημέρωση, την προοπτική του Αγρότη της Επαρχίας. Αυτό ξεκίνησε στα τέλη του 2014, αφιλοκερδώς δημιουργώντας τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής «Ένωση» Ελασσόνας με 50 μέλη.
Αφού πλέον κάναμε όλες τις νόμιμες διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος και το Υπουργείο περί Συνεταιρισμών, δημιουργώντας έναν τελείως διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Σιγά-σιγά αρχίσαμε να ζητάμε την εμπιστοσύνη του Αγρότη, που δεν ήταν και εύκολο.
Διαπιστώσαμε ότι ο συνάδελφος άρχισε να εμπιστεύεται το καινούριο εγχείρημα, επαναφέροντας την εμπιστοσύνη, αποβάλλοντας από μέσα του και την παλιά αντίληψη περί Συνεταιρισμών. Αμέσως μετά ο Συνεταιρισμός δημιούργησε την ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΕΛΥΦΩΤΩΝ που απαρτίζεται από 50 μέλη. Ο Συνεταιρισμός σήμερα απαρτίζεται από 157 μέλη με κύριο στόχο να ενσωματώσει όσο το δυνατόν και περισσότερα ενεργά μέλη για να μπορέσει να εδραιωθεί περισσότερο.
Σταθεροποίησε της οικονομική κατάσταση του Συνεταιρισμού, παρουσιάζοντας μια σταθερή ετήσια οικονομική αποθεματοποίηση στο ταμείο του Συνεταιρισμού, χωρίς κανένα κίνδυνο χρεοκοπίας. Φτάνοντας στο σημείο η τελευταία Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνεταιρισμού να πάρει απόφαση να κάνει Διανομή Μερίσματος προς τα μέλη του με το ποσό των 100 ευρώ. Μπορεί το ποσό να είναι ελάχιστο, αλλά συμβολικό για τα μη μέλη του Συνεταιρισμού, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία στον Συνεταιρισμό έχουν αλλάξει. Με αυτήν την εικόνα θα θέλαμε να προτρέψουμε όλους τους συναδέλφους να δείξουν ενδιαφέρον για τους Συνεταιρισμούς. Η κοινωνία άλλαξε, η αγροτιά μετεξελίσσεται γι' αυτό πρέπει να δημιουργηθεί κάτι καινούριο. Χρειαζόμαστε όλοι, δεν περισσεύει κανένας και όλοι μας είμαστε χρήσιμοι.
Άρα λοιπόν όλοι μαζί στον καινούριο Συνεταιρισμό, γιατί με τους πολλούς θα υπάρξει καλύτερη εικόνα, εδραιώνοντας και καταξιώνοντάς τον πιο εύκολα στην κοινωνία».

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ
ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ «ΕΝΩΣΗ» ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass