Ν’ ακούσει η κυβέρνηση τα καμπανάκια κινδύνου και αφύπνισης που χτυπάνε οι αγρότες

Δημοσίευση: 18 Ιαν 2021 15:20

Είναι κοινή πλέον η διαπίστωση ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένης οικονομικής ασφυξίας. Είναι επίσης κοινή η διαπίστωση ότι και στην ελληνική ύπαιθρο φαίνονται πλέον καθαρά οι νέες πληγές

που άνοιξε ο κορονοϊός και οι μεγάλες καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής όπως έγινε πρόσφατα στα Φάρσαλα και στην Καρδίτσα.
Στην αγορά του βαμβακιού, του λαδιού, της ελιάς, του κρασιού, των φρούτων ακόμη και των ξηρών καρπών τα προβλήματα είναι μεγάλα. Τα εισοδήματα μειώνονται λόγω των χαμηλών τιμών των προϊόντων και του υψηλού κόστους των αγροτικών εφοδίων και των αγροτικών μηχανημάτων. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν καλύπτεται ούτε το κόστος παραγωγής. Είναι γνωστό ότι αρκετοί έμποροι και μεταποιητές πληρώνουν με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις και η πρακτική των «ανοιχτών τιμών» καθώς και οι ελληνοποιήσεις συνεχίζουν να αποτελούν μεγάλη μάστιγα.
Είναι επίσης γνωστό ότι μετά το 2017 οι αποζημιώσεις πληρώνονται από τον ΕΛΓΑ με δόσεις και με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Οι κτηνοτρόφοι που τα προηγούμενα χρόνια «γονάτισαν» λόγω της μεγάλης μείωσης της τιμής του γάλακτος βλέπουν ότι μετά τη μείωση του αριθμού των ζώων φέτος η τιμή του γάλακτος ανεβαίνει και συνεχίζουν τον αγώνα για την επιβίωσή τους.
Η έγκριση και η υλοποίηση των διάφορων προγραμμάτων καρκινοβατεί και η μεγάλη γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, η κακή πρακτική των τραπεζών ταλαιπωρούν τους αγρότες, ροκανίζουν τις ενισχύσεις και δεν διευκολύνουν την προώθηση των επενδύσεων εκσυγχρονισμού των εκμεταλλεύσεων.
Στη διαχείριση των ενισχύσεων και του εθνικού αποθέματος συνεχίζεται το «αλαλούμ» με ενδοκυβερνητικές αιχμές για αδιαφάνεια. Όλα τα παραπάνω εξηγούν την εικόνα μαρασμού που παρουσιάζουν τα χωριά αλλά και τα πρώην ισχυρά επαρχιακά κέντρα όλης της χώρας, όπως αυτά της Αγιάς, της Ελασσόνας, του Τυρνάβου, των Φαρσάλων στην περιοχή μας.
Την περίοδο που συμβαίνουν ολα αυτά η κυβέρνηση χαίρεται και πανηγυρίζει αφού όπως έλεγε η απελθούσα πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου «σε λίγο ολοκληρώνεται το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τους αγρότες». Οι αγρότες όμως ανεξαρτήτως ποιο κόμμα έχουν ψηφίσει, ούτε χαίρονται, ούτε πανηγυρίζουν με όσα τους συμβαίνουν, αντιθέτως προβληματίζονται και ανησυχούν. Τα καμπανάκια κινδύνου και αφύπνισης που χτυπάνε οι αγρότες πρέπει να τα ακούσει η κυβέρνηση πριν είναι πολύ αργά.
Κυρίως από την κυβέρνηση που πολιτεύεται με υπερβολική αυτοϊκανοποίηση ότι τα κάνει όλα καλά και στον αγροτικό τομέα, αλλά και από την αντιπολίτευση, τους αυτοδιοικητικούς, αγροτικούς και επιστημονικούς φορείς, πρέπει να γίνει απολύτως κατανοητό, ότι χωρίς συνεννόηση και ολοκληρωμένο σχέδιο για τη στήριξη της παραγωγής και αυτών που παράγουν, χωρίς ενεργοποίηση μηχανισμών για την εξυγίανση της αγοράς, την πάταξη των ελληνοποιήσεων και της κερδοσκοπίας εις βάρος των παραγωγών αλλά και των καταναλωτών και ο γιαλός θα συνεχίσει να είναι στραβός και στραβά θα συνεχίσουμε να αρμενίζουμε.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από Πολιτεία και αγρότες ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να είναι χαμηλές για τους παραγωγούς και υψηλές για τους καταναλωτές χωρίς κοινή δράση και αλληλεγγύη μέσα από ισχυρές συλλογικές οργανώσεις (ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμούς) που έχουν ως κύριο μέλημά τους τη μείωση του κόστους παραγωγής, την εμπορία των προϊόντων, τη διαρκή αναβάθμιση της ποιότητας, την αύξηση της προστιθέμενης αξίας τους. Να γίνει κατανοητό ότι χωρίς διαρκή εκπαίδευση, γνώσεις και αξιοποίηση των σύγχρονων τεχνολογιών, χωρίς εξωστρέφεια, συνεργασία και ανταλλαγή εμπειριών με αγρότες και φορείς άλλων χωρών θα παραμείνουμε δέσμιοι της βαθύτατα συντηρητικής αντίληψης «ότι στον αγροτικό τομέα της χώρας μας δεν μπορούν να γίνουν αυτά που άλλες χώρες έχουν κάνει πράξη εδώ και χρόνια».
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και φορείς οφείλουν να συμφωνήσουν ότι η ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και η υποστήριξη των νέων αγροτών με συγκεκριμένα κίνητρα και μέτρα ολοκληρωμένης πολιτικής είναι κεντρικός στόχος για τη χώρα μας στην πράξη και όχι στα λόγια.
Για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ναι χρειάζεται και εργατικό δυναμικό που προέρχεται από άλλες χώρες, μετανάστες που θα βγάζουν τίμια το ψωμί τους, που θα ζουν και θα εργάζονται στη χώρα μας με βάση ένα σύγχρονο πλαίσιο υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.
Κυβέρνηση, αντιπολίτευση, φορείς και αγρότες οφείλουν να συνεννοηθούν ότι ναι ο σεβασμός του περιβάλλοντος, η παραγωγή και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη γεωργία και κτηνοτροφία με προστασία της παραγωγικής γης και των βοσκοτόπων αποτελούν ζητήματα πολύ μεγάλης σημασίας.
Ύστερα από αρκετά χρόνια εμπειρίας θα έπρεπε να έχει γίνει ήδη κατανοητό από όλους ότι για να πάμε μπροστά χρειάζεται συνεννόηση για τα αυτονόητα που προαναφέρθηκαν και είναι μεγάλα θέματα, μεγάλα προβλήματα. Μπορεί βέβαια η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία να αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα, έχουν όμως και μεγάλες δυνατότητες που δεν αξιοποιούνται. Τώρα που λόγω και της παγκόσμιας κρίσης που προκαλεί ο κορονοϊός επαναξιολογείται η μεγάλη σημασία του αγροτικού τομέα για την παραγωγή τροφίμων, τώρα που παγκόσμια γίνονται και θα γίνουν μεγάλες αλλαγές στα συστήματα παραγωγής και στα δίκτυα διακίνησης και εμπορίας των αγροτικών προϊόντων τώρα είναι η ώρα να γίνουν και στη χώρα μας μεγάλες αλλαγές που ήταν αναγκαίες χθες, προχθές, σήμερα όμως είναι κατεπείγουσες.
Δυστυχώς από τη μέχρι σήμερα ασκούμενη αγροτική πολιτική, η κυβέρνηση της Ν. Δημοκρατίας δεν δείχνει ότι αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα αυτών των μεγάλων αλλαγών. Η κυβέρνηση κινείται με μία κοντόφθαλμη πελατειακού τύπου διαχειριστική λογική και δεν κατανοεί ότι η παράταση της οικονομικής ασφυξίας των αγροτών σε συνδυασμό με τις λόγω κορονοϊού επιπτώσεις στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις επιχειρήσεις εστίασης, στον τουρισμό προκαλούν βαθύ ρήγμα στη συνοχή της κοινωνίας στην ύπαιθρο με οδυνηρές συνέπειες για τη χώρα.
Η κυβέρνηση και η Πολιτεία συνολικά επαναλαμβάνω ότι πρέπει να ακούσουν τώρα, γιατί αύριο θα είναι πολύ αργά, τα καμπανάκια κινδύνου και αφύπνισης που χτυπάνε οι αγρότες.

Από τον Βασίλη Έξαρχο, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass