Φοροδιαφυγή και πολιτική βούληση

Δημοσίευση: 19 Ιουλ 2014 3:27 | Τελευταία ενημέρωση: 04 Σεπ 2015 15:53
Από τον Γεώργιο Ξενόφο
 Η δραματική περίοδος της μεγάλης οικονομικής κρίσης και πολύ σκληρής λιτότητας που διέρχεται η χώρα μας, με τις εκατοντάδες χιλιάδες κλειστές επιχειρήσεις και το ενάμισι εκατομμύριο ανέργους, τους μισθωτούς με τους πετσοκομμένους μισθούς και τους συνταξιούχους με τις συντάξεις - φιλοδωρήματα, δεν αγγίζει, κατ’ ελάχιστον, τους φοροφυγάδες και φοροκλέφτες, οι οποίοι καθημερινά, με τις σπάταλες επιδείξεις τους επιδιώκουν και το επιτυγχάνουν, να προκαλέσουν τον σκληρά δοκιμαζόμενο ελληνικό λαό, τους έντιμους κι ευσυνείδητους φορολογούμενους πολίτες, σε βάρος των οποίων, αυτοί ζουν, πλουτίζουν και γλεντούν με την ανοχή των κυβερνήσεων.
Πρόσφατα, μάλιστα, είδαμε πολλούς απ’ αυτούς στις τηλεοράσεις, να γλεντάνε σε πανάκριβο κέντρο ενός νησιού (το οποίο, όπως λένε είχε και φορολογικές παραβάσεις) και να διασκεδάζουν καταβρέχοντας ο ένας τον άλλο με πανάκριβες σαμπάνιες που καθεμία στοίχιζε 25.000 ευρώ, διπλάσια από τον ετήσιο μισθού χιλιάδων εργαζομένων. Και, άλλη φορά, στο ίδιο κέντρο, οι φοροφυγάδες πετούσαν ο ένας στον άλλον αστακούς! Όπως έγραφαν και οι εφημερίδες. Όταν ξεζουμίζονται μικρομεσαίοι (οικονομικά) πολίτες με αλλεπάλληλους φόρους, όταν οι ουρές στα συσσίτια καθημερινά αυξάνουν, όταν η φτώχεια κυριαρχεί, οι τακτικές επιδείξεις κραιπάλης των φοροφυγάδων, προκαλούν θύελλα αντιδράσεων, θυμό, οργή και αγανάκτηση κι είναι επόμενο, κάποια στιγμή ο λαός μας να ξεσπάει γιατί αισθάνεται (μέσα του βαθιά) εμπαιγμό και κοροϊδία από τους κυβερνώντες, αλλά και δεν αντέχει πλέον την άδικη, σκληρή λιτότητα (που του έχει επιβληθεί) και τότε το τσουνάμι θα είναι τρομαχτικό και με συνέπειες όχι ευχάριστες. Όταν ο άλλος πεινάει, όταν του κόβεις το μισθό, τη σύνταξη και το μεροκάματο και τον αφήνεις χωρίς περίθαλψη (πέρα από χαράτσια και φόρους) αντιδρά σκληρά βλέποντας την ανοχή ή και προστασία των φοροφυγάδων στις προκλητικές και πολυδάπανες επιδείξεις τους. Και, ιδιαίτερα, όπως έγραψαν και οι εφημερίδες, που ήταν επιδεικτική ή περίεργη η παντελής απουσία των ελεγκτικών οργάνων του κράτους απ’ αυτή την προκλητική και ακραία συμπεριφορά των φοροφυγάδων, που δεν ήταν βέβαια η μοναδική. Ούτε το ΣΔΟΕ, ούτε η τοπική Εφορία ασχολήθηκαν με τον έλεγχο του καλλιτέχνη, του καταστήματος αλλά και των σπάταλων πελατών του.
Όμως, υπάρχει τελευταία, νέα μεθόδευση από τους «κρατούντες την εξουσία» πολιτικούς, στην προσπάθειά τους να παγιδεύσουν (δήθεν) τους φοροφυγάδες και στη συνέχεια να τους αποκαλύψουν, ενώ τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι όπως εμείς πιστεύουμε, αλλά «εκ του πονηρού». Η κυβέρνηση στην ατολμία ή αδυναμία της να πατάξει τη φοροκλοπή και φοροδιαφυγή που (δυστυχώς) σημειώνει πρωτιές παγκοσμίως, αποφάσισε να εφαρμόσει, από το 2014, το «περιουσιολόγιο» προκειμένου να εξαλείψει τη φοροδιαφυγή. Οι «σοφοί» οικονομολόγοι που αμείβονται παχυλότατα και που σχεδιάζουν τα γονατογραφήματα του Υπουργείου Οικονομικών για να στραγγίξουν τον τίμιο φορολογούμενο, αντί να σπεύσουν να εισπράξουν τα δισεκατομμύρια από τις τρεις λίστες που λιβανίζουν εδώ και τρία χρόνια, σκέφθηκαν και αποφάσισαν σαν μοναδική λύση πάταξης της φοροδιαφυγής, την καταγραφή πάσης κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων των πολιτών, με τη δημιουργία του «ηλεκτρονικού περιουσιολογίου» που θα καταργήσει, όπως λένε, σιγά-σιγά, τα τεκμήρια. Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που δημοσίευσαν και οι εφημερίδες, εκτός από τα ακίνητα, σπίτια, οικόπεδα, αποθήκες, χωράφια, θα καταγράφουν αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, σκάφη, ζωγραφικούς πίνακες, κοσμήματα, καταθέσεις στις τράπεζες, μετρητά, τοποθετήσεις σε μετοχές, ομόλογα (κουρεμένα κι ακούρευτα), αμοιβαία κεφάλαια κ.ά. Και αλίμονο αν κάποιος ξεχάσει ένα χιλιοκουρεμένο απ’ αυτούς ομόλογο, μια μετοχή που έχει μηδενιστεί από την κρίση ή το άγονο ξεχασμένο χωραφάκι του παππού. αυτός θα θεωρηθεί φοροφυγάς και θα υποστεί τις φοβερές συνέπειες που απειλούν με μεγάλα πρόστιμα. Όμως, οι πραγματικοί φοροφυγάδες, δεν πρόκειται ποτέ να πιαστούν. Αυτοί, με την ανοχή του κράτους δικαίου πάντα κατορθώνουν και ξεφεύγουν και μάλιστα τώρα που τους δίνεται αρκετός χρόνος μέχρι την εφαρμογή του νόμου το 2014. Επομένως, τη νύφη θα την πληρώσουν τελικά οι ειλικρινείς φορολογούμενοι. Εκεί, ακριβώς κρύβεται και η πονηριά των λεγόμενων σοφών της κυβέρνησης. Συστήνουμε, λοιπόν, την παρούσα συγκυβέρνηση, να άρει το ταχύτερο τις όποιες με το σκεπτικό της «μεθοδευμένες» λύσεις - στην πολύκροτη αυτή υπόθεση της φοροδιαφυγής - και με «ανδρεία πολιτική βούληση» να εκκαθαρίσει τούτο το «αμαρτωλό» τοπίο, συλλαμβάνοντας όλους όσοι φοροδιαφεύγουν για το «περί δικαίου αίσθημα - έναντι των πολιτών και της κοινωνίας. Δεν υπάρχουν για το λαό πλέον και για κανέναν, άλλα περιθώρια: αδράνειας κι εν γένει αποφυγής πολιτικών ευθυνών. Και ο νοών νοείτω!
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass